CONNECT:  
             

Μην πυροβολείτε τα αρώματα…

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

Fragrance sensitivity Φτερνίζεστε ακατάπαυστα κάθε φορά που φοράτε το αγαπημένο σας eau de toilette; Δεν είστε μόνες. Το ίδιο συμβαίνει και σε εκατομμύρια ανθρώπους με ευαισθησία στο άρωμα και τα συστατικά του. Πριν όμως αποφασίσετε να το στερηθείτε, μάθετε τι ισχύει πραγματικά.

Περισσότερα από 5000 διαφορετικά αρώματα, φυσικά και συνθετικά, χρησιμοποιούνται σήμερα από τις εταιρείες αρωμάτων, καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής αλλά και τη βιομηχανία καθαριστικών ειδών οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, αποσμητικά χώρου κλπ). Μόνο στην αρωματοποιία η λίστα ξεπερνά τα 2500 συστατικά! Με μια λέξη, ο οργανισμός μας βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένος σε νέες μυρωδιές και μερικές φορές αμύνεται αντιδρώντας «άναρχα». Το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι έχουν ευαισθησία ή αλλεργία στα αρώματα διαρκώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους, η ευαισθητοποίηση στο άρωμα γίνεται προοδευτικά. Για τον λόγο αυτό, ενδέχεται ξαφνικά να μην μπορούμε να ανεχτούμε πάνω μας, ένα άρωμα που φοράγαμε χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα….

Αλλεργία ή απλά ευαισθησία;

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αληθινή αλλεργική αντίδραση μπορούν να προκαλέσουν μόνο τα αλλεργιογόνα –για παράδειγμα, η γύρη και τα ακάρεα. Οι ερεθιστικές ουσίες προκαλούν μόνο ευαισθησίες.

Τα αρώματα δεν ανήκουν στα αλλεργιογόνα –δεν αναγκάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει-, αλλά στις ερεθιστικές ουσίες. Μερικές φορές όμως προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με τα αλλεργικά π. χ φτάρνισμα, μάτια και μύτη που «τρέχουν», πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή ή και δερματίτιδα εξ επαφής με ερεθισμό, κοκκινίλα και φαγούρα στο δέρμα. Περισσότερο ευάλωτα είναι βέβαια τα άτομα που υποφέρουν ήδη από εποχικές αλλεργίες.

Επομένως, αυτό που αποκαλούμε «αλλεργία» είναι συνήθως μια ευαισθησία στο άρωμα και πολύ πιο σπάνια μια δερματική αντίδραση σε κάποιο συστατικό του, όπως για παράδειγμα στη γερανιόλη (αλκοόλη που μυρίζει τριαντάφυλλο) ή την ευγενόλη (μυρίζει σαν το μπαχαρικό γαρύφαλλο), δύο χημικές ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά και φυσικά δεν κινδυνεύει η ζωή μας από τα αρώματα…. Παρόλα αυτά οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη λάβει τα-προληπτικά- μέτρα τους.

Οι «απαγορευμένες» νότες

Πριν από μερικά χρόνια, μια οδηγία της Κομισιόν και κυρίως ο τρόπος που αναπαράχθηκε από τον τύπο, την τηλεόραση και τα social media, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση: Πολλά διάσημα αρώματα, μεταξύ των οποίων το θρυλικό No5 της Chanel και το Miss Dior του Dior, θα έπρεπε το 2015 να προχωρήσουν σε ανασύνθεση της μυστικής τους φόρμουλας, αφαιρώντας τα βρύα βελανιδιάς, ένα δημοφιλέστατο συστατικό (γνωστό με την αγγλική του ονομασία oak moss) που προσδίδει με τις γήινες, ξυλώδεις νότες του, βάθος και διάρκεια στο άρωμα, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, ενοχοποιείται για πιθανή πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων στο 1-3% των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με την οδηγία, η αρωματική βιομηχανία μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συστατικό αυτό, απομακρύνοντας όμως 2 βασικά του μόρια, την ατρανόλη και χλωροατρανόλη. Έτσι όμως το άρωμα χάνει την ένταση και τη ζωηράδα του, έλεγαν οι αρωματοποιοί…

«Απαγορευτικό» έχει εκδοθεί και για το HICC ή lyral, ένα ακόμα μόριο, αυτή τη φορά συνθετικό, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία - «μιμείται» την ευωδιά του μυγκέ (το κρινάκι ή lilly of the valley ) . Το HICC κατηγορείται ότι προκαλεί δερματίτιδα σε άτομα με αλλεργίες.

Οι αντιδράσεις

Πολλά εμβληματικά αρώματα υποχρεώθηκαν να διαφοροποιήσουν τη φόρμουλά τους εξαιτίας της νομοθεσίας . «Είναι σαν να πειράζεις τα χρώματα της Τζοκόντα» τονίζαν χαρακτηριστικά κάποιοι αρωματοποιοί που διαμαρτύρονταν, πιστεύοντας ότι είναι άδικο να στοχοποιείται η βιομηχανία αρωμάτων- με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια –τη στιγμή που οι περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων είναι περιορισμένες και τα συμπτώματά τους εξαιρετικά ήπια. Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS) είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά της στα συστατικά των αρωμάτων γιατί τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από Σκανδιναβικές χώρες στις οποίες το άρωμα δεν είναι πηγή εσόδων όπως είναι για τη Γαλλία ή την Ιταλία, η χρήση του είναι κάτι ξένο με την κουλτούρα τους, επιπλέον δε η λευκή, ευαίσθητη επιδερμίδα των «βορείων» είναι περισσότερο ευάλωτη σε ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις...

Οι περισσότεροι πάντως αρωματοποιοί, τόσο των παραδοσιακών οίκων όσο και της αρωματικής βιομηχανίας, συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις της Κομισιόν, επιλέγοντας τις πρώτες ύλες τους αυστηρά μέσα από τη λίστα των επιτρεπόμενων συστατικών του Διεθνούς Οργανισμού Αρωμάτων (IFRA) συγχρόνως όμως αναζήτησαν νέα συστατικά με οσφρητικά χαρακτηριστικά που θα συγγενεύουν με τα …απαγορευμένα. Ήδη κάποιοι αρωματοποιοί πειραματίζονται με… φύκια γιατί η οσμή ιωδίου που αναδίδουν θυμίζει πολύ τον υγρό χαρακτήρα του oak moss..

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;