CONNECT:  
             

5+1 συστατικά στη μάχη κατά των κηλίδων

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Εμφανίζονται απειλητικές κάθε χρόνο αυτήν την εποχή. Ο λόγος για τις σκουρόχρωμες κηλίδες που είναι, στην πλειοψηφία τους, αποτέλεσμα της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο. Μην αφήνετε το χρόνο να πάει χαμένο. Ενεργήστε άμεσα επενδύοντας στην αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα των έξη πιο δραστικών συστατικών, που προσφέρει η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς.

1. Υδροκινόνη ( hydroquinone)

Το πρώτο στη λίστα των λευκαντικών συστατικών. Μειώνει την παραγωγή μελανίνης αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα σημάδια της υπερμελάχρωσης στην επιδερμίδα, σκουρόχρωμες κηλίδες , πανάδες και μέλασμα. Σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί ανεπιθύμητους ερεθισμούς, φωτοευαισθησία ή αλλεργικές δερματίτιδες. Στα μείον οι «φωνές» που συγκαταλέγουν την υδροκινόνη στα τοξικά και καρκινογόνα συστατικά. Παρόλα αυτά, υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς λευκαντικούς παράγοντες . Στις Η.Π.Α η υδροκινόνη τυγχάνει ευρείας χρήσης. Είναι το μόνο «λευκαντικό» συστατικό εγκεκριμένο από τον FDA της Αμερικής . Διατίθεται χωρίς συνταγή σε χαμηλές συγκεντρώσεις – κάτω του 2%- ενώ είναι συνταγογραφούμενη για τις υψηλές, πάνω από 4%. Αντίθετα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού.

2. Κοζικό οξύ ( kojic acid)

Πρόκειται για μεταβολικό συστατικό που παράγεται στη διάρκεια ζύμωσης του ρυζιού για την παρασκευή του σάκε, του εθνικού αλκοολούχου ποτού της Ιαπωνίας. Με βασική δράση την επιβράδυνση της τυροσινάσης, του ενζύμου που παράγει τη μελανίνη, το κοζικό οξύ ξεχωρίζει στη λίστα των λευκαντικών συστατικών μετά, φυσικά, από την υδροκινόνη . Θεωρείται από τις πιο δραστικές ουσίες για τον αποχρωματισμό των πανάδων και καφέ κηλίδων όπως επίσης και για τη θεραπεία του μελάσματος. Σημειώστε μόνον ότι είναι ασταθές συστατικό , με αποτέλεσμα να προκαλεί φωτοευαισθησία στην επιδερμίδα . Τη λύση δίνει η υψηλή αντιηλιακή προστασία.

3. Γλυκολικό οξύ ( glycolic acid)

Είναι το πιο γνωστό και, μαζί με το γαλακτικό, από τα πλέον αποτελεσματικά οξέα φρούτων ή α-υδροξυοξέα ( AHA). Δρα ως ισχυρός απολεπιστικός παράγοντας. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και συμβάλλει έτσι στην ορατή λείανση της επιδερμίδας απαλύνοντας αισθητά σημάδια και δυσχρωμίες. Χάρη δε στο μικρό μοριακό του βάρος εισχωρεί στις κατώτερες στιβάδες, τονώνει το μεταβολισμό τον κυτταρικό μεταβολισμό που σημαίνει ότι «διευκολύνει» στη φυσική αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Στην κατ οίκον χρήση προϊόντων με γλυκολικό οξύ η περιεκτικότητα της φόρμουλας δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% . Εννοείται ότι μετά τη χρήση είναι απαραίτητη η αντιηλιακή προστασία της επιδερμίδας.

4. Βιταμίνη C

Είναι γνωστή και με τον επιστημονικό όρο ασκορβικό οξύ . Πρόκειται για υδατοδιαλυτή βιταμίνη με πολλαπλή δραστηριότητα. Ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενισχύει τα τοιχώματα των εύθραυστων αγγείων, εξουδετερώνει τις ασταθείς ελεύθερες ρίζες, απαλύνει το θαμπό χρώμα της επιδερμίδας και συντελεί στον αποχρωματισμό των ηλιακών κηλίδων. Στο τελευταίο συμβάλλουν οι πλούσιες αντιοξειδωτικές της ιδιότητες . Με τη σωστή «οχύρωση» της επιδερμίδας η βιταμίνη C , ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις ή σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, αποτρέπει την ενεργοποίηση της τυροσινάσης και έτσι την προστατεύει από τα σημάδια της φωτογήρανσης.

5. Παράγωγα Ρεζορκινόλης ( resorcinol)

Λευκαντικοί παράγοντες-αναστέλλουν τη δράση της τυροσινάσης- που μας συστήνονται με διάφορα ονόματα ανάλογα με τη χημική τους σύσταση. Πρόκειται για συνθετικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προέρχονται, κατά το ήμισυ, από μόρια φυσικής προέλευσης . Ορισμένα από αυτά, σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι σε συγκέντρωση 0,5% είναι πιο αποτελεσματικά από 1% κοζικό οξύ ενώ τα αποτελέσματά τους στον αποχρωματισμό των κηλίδων, μπορούν να συγκριθούν με αυτά της υδροκινόνης.

6. Εκχύλισμα γλυκόριζας ( licorice extract)

Συστατικό φυσικής προέλευσης με πλούσιες, καταρχήν, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περαιτέρω όμως επιστημονικές έρευνες ανέδειξαν ότι τα συστατικά που βρίσκονται στη ρίζα του φυτού αποτρέπουν την ενεργοποίηση της τυροσινάσης, με αποτέλεσμα η γλυκόριζα να αποτελεί πλέον ένα από τα πιο κοινά λευκαντικά στοιχεία στις σύγχρονες καλλυντικές φόρμουλες κατά των κηλίδων και της υπερμελάχρωσης της επιδερμίδας.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                                 

Σχετικά θέματα
Υπάρχει τρόπος να φύγουν οι πανάδες;
2013-12-01
Υπάρχει τρόπος να φύγουν οι πανάδες;
 
Πανάδες: Τα... αναμνηστικά των διακοπών
2015-08-24
Πανάδες: Τα... αναμνηστικά των διακοπών
 
Αντηλιακή προστασία στο κλεινόν άστυ
2015-04-01
Αντηλιακή προστασία στο κλεινόν άστυ
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;