CONNECT:  
             

Πάρτε το χρώμα στα χέρια σας

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

hair colouring 12+1 απαντήσεις σε όσα θα θέλατε να ρωτήσετε τους επαγγελματίες κολορίστ-και δεν τολμούσατε- για να μάθετε να κάνετε βαφή στο σπίτι σωστά, χωρίς απρόοπτα με το χρώμα των μαλλιών σας και για να το διατηρήσετε λαμπερό μέχρι την επόμενη φορά...

Μπορεί ποτέ μια βαφή στο σπίτι να έχει καλά αποτελέσματα; Ανεπιφύλακτα ναι με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Βασική προϋπόθεση είναι η βαφή να γίνεται σε μαλλιά υγιή ή τουλάχιστον να έχει γίνει μια στοιχειώδης προετοιμασία. Για παράδειγμα, αν απλώσετε μια μάσκα ή ένα θρεπτικό λάδι το βράδυ πριν από τη βαφή και το αφήσετε ως το επόμενο πρωί, τα μαλλιά θα δεχτούν καλύτερα τη χημική δράση της βαφής και το χρώμα θα διαρκέσει περισσότερο.

Τι μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα μιας βαφής; Είναι προτιμότερο να αναβάλετε τη μόνιμη βαφή τουλάχιστον για μία εβδομάδα , αλλιώς να χρησιμοποιήσετε ημιμόνιμες ή προσωρινές βαφές εάν έχετε κάνει ισιωτική (π.χ. Brazilian κερατίνης). Το ίδιο ισχύει και αν περνάτε μια περίοδο με έντονο στρες ή αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα έντονης τριχόπτωσης. Επίσης, αν προηγουμένως έχετε χρησιμοποιήσει χένα: η λεπτή μεμβράνη που δημιουργεί γύρω από την τρίχα, εμποδίζει τις χρωστικές της βαφής να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της- με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να είστε σίγουρες για το χρώμα που θα βγει- ενώ τα μεταλλικά άλατα που περιέχει, όταν έρθουν σε επαφή με την αμμωνία της βαφής, κάνουν την τρίχα να σπάει.

Ας υποθέσουμε ότι τα μαλλιά μας είναι υγιή. Από πού ξεκινάμε; Από την επιλογή του σωστού χρώματος. Αν κάνετε βαφή στο σπίτι, μπορείτε με ασφάλεια να ξανοίξετε έως δύο τόνους το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας ή να τα σκουρύνετε δύο τόνους. Δεν μπορείτε, όμως, να τα ξανοίξετε, αν τα μαλλιά σας είναι ήδη βαμμένα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον κομμωτή σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζετε με ακρίβεια το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας- δεν είναι αστείο, υπάρχουν γυναίκες που δεν το θυμούνται πια! Όταν βρίσκεστε μπροστά στο ράφι με τις βαφές και βλέπετε τον πίνακα με τις αποχρώσεις, να τις συγκρίνετε με το χρώμα των φρυδιών σας, γιατί έτσι θα προσεγγίσετε ευκολότερα το αρχικό χρώμα των μαλλιών σας. Στη συνέχεια, φροντίστε να προμηθευτείτε την απαραίτητη ποσότητα βαφής, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σας. Για τα κοντά ή μεσαίου μήκους μαλλιά αρκεί μία συσκευασία, αν όμως είναι μακρύτερα, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε ακόμα και τρεις.

Αν είναι η... πρώτη μας φορά, με ποια κριτήρια επιλέγουμε το χρώμα της βαφής; Σωστό χρώμα είναι εκείνο που αναδεικνύει τον τόνο της επιδερμίδας και το χρώμα των ματιών. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει πολύ σκούρα επιδερμίδα και πολύ σκούρα μάτια δεν θα πρέπει να επιλέξει ένα πολύ ανοιχτό χρώμα-τουλάχιστον για όλα τα μαλλιά. Αν πάλι η επιδερμίδα σας κοκκινίζει εύκολα, αποφύγετε τις υπερβολικά ζεστές αποχρώσεις, γιατί θα τονίσουν την ερυθρότητα της επιδερμίδας. Καλύτερα να επιλέξετε μια πιο ψυχρή, μπεζ, ιριδίζουσα απόχρωση. Γενικά είναι καλύτερα να μένετε κοντά στο φυσικό σας χρώμα και να αντιμετωπίζετε τις βαφές όπως τα προϊόντα μακιγιάζ; αυτό που θέλετε δεν είναι να μεταμορφωθείτε, αλλά να αναδείξετε τη φυσική σας ομορφιά. Τέλος, το χρώμα που θα επιλέξετε θα πρέπει να σέβεται, όσο είναι δυνατόν, την κατάσταση των μαλλιών. Εάν η τρίχα είναι πολύ λεπτή, λίγες ανταύγειες σε στρατηγικά σημεία θα δημιουργήσουν αντίθεση και, οπτικά, όγκο.

Υπάρχουν χρώματα που ταιριάζουν περισσότερο στα σγουρά μαλλιά; Τα σγουρά μαλλιά δεν αντανακλούν το φως όπως τα ίσια. Για παράδειγμα, οι λεπτές, ανοιχτόχρωμες ανταύγειες κάνουν τα σγουρά μαλλιά να φαίνονται θαμπά και φουντωτά.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το «βάψιμο» της επιδερμίδας στη γραμμή γύρω από τα μαλλιά; Πριν ξεκινήσετε τη βαφή, απλώστε στο δέρμα γύρω από τα μαλλιά μια λιπαρή κρέμα (π.χ., βαζελίνη) για να μην περάσει η βαφή και «βάψει» το δέρμα.

Πώς απλώνουμε τη βαφή; Αφού κάνετε την ανάμειξη στο ντισπένσερ, χωρίζετε τα μαλλιά και απλώνετε τη βαφή στη ρίζα της τρίχας, κατά μήκος της χωρίστρας. Καλό είναι να επιστρατεύσετε μια φίλη-εθελόντρια, η οποία θα σας βοηθήσει να απλώσετε τη βαφή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κοντά στον αυχένα. Όταν τελειώσετε, δεν χρειάζεται να κάνετε μασάζ -όπως απαιτούν οι μάσκες μαλλιών-, απλώς περάστε τα δάχτυλά σας ανάμεσα στις τούφες, ή χτενίστε τα με μια χτένα με αραιά δόντια για να απλωθεί ομοιόμορφα η βαφή.

Είναι απαραίτητο να τυλίξουμε το κεφάλι με σελοφάν ή αλουμινόχαρτο; Όχι. Είναι προτιμότερο να περιμένετε χωρίς να καλύψετε το κεφάλι σας. Το οξυγόνο διευκολύνει τη δράση του προϊόντος.

Πόσο πρέπει να περιμένουμε; Ο χρόνος αναμονής ποικίλλει. Αν θέλετε να καλύψετε τα λευκά ή απλώς να φρεσκάρετε το χρώμα, αρκούν τριάντα λεπτά αναμονής για τη ρίζα και δέκα λεπτά για τις άκρες -οι άκρες στα μακριά μαλλιά, ως πιο παλιές, είναι πορώδεις και απορροφούν πιο γρήγορα το χρώμα. Αν κάνετε βαφή για πρώτη φορά, αφήστε τη για δέκα λεπτά στη ρίζα και για είκοσι λεπτά στο υπόλοιπο μήκος. Επίσης, ο χρόνος αναμονής διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο της τρίχας. Τα σγουρά μαλλιά έχουν πιο εύθραυστη δομή από τα ίσια και για το λόγο αυτό απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε για σιγουριά την ώρα αναμονής που αναγράφεται στις οδηγίες της βαφής. Tip: για να βεβαιωθείτε ότι το χρώμα έχει διεισδύσει, «ξύστε» ελαφρά την τρίχα με την ανάποδη πλευρά μιας χτένας.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό σαμπουάν; Ναι. Το εξειδικευμένο προϊόν που περιλαμβάνεται στη συσκευασία των βαφών δεν «επιτίθεται» στη βαφή που μόλις έχετε εφαρμόσει και το όξινο pH του βοηθά να κλείσουν τα λέπια της τρίχας.

Πόσο συχνά μπορούμε να βάφουμε τα μαλλιά μόνες μας; Εξαρτάται το είδος της βαφής που χρησιμοποιείτε και την κατάσταση των μαλλιών σας. Το φυσιολογικό είναι να επαναλαμβάνετε τη βαφή κάθε 4-6 εβδομάδες , κατά μέσο όρο. Αν αλλάξατε ριζικά το χρώμα των μαλλιών σας, πηγαίνοντας για παράδειγμα από το πολύ σκούρο στο πολύ ανοιχτό ή το αντίστροφο, τους πρώτους μήνες θα χρειαστεί να τα βάφετε πιο συχνά από το συνηθισμένο, προκειμένου να επιτευχθεί η τέλεια απόχρωση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που κάνατε τα μαλλιά σας ξανθά από καστανά. Tip: περιμένετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν βάψετε ξανά τα μαλλιά σας. Αν στο μεταξύ έχει βγει η ρίζα και σας ενοχλεί, μπορείτε να καλύψετε μόνο τις ρίζες, για να μην ταλαιπωρήσετε άλλο τα μαλλιά σας ή να δοκιμάστε κάποιο από τα σπρέι που καμουφλάρουν τη διχρωμία, μέχρι το επόμενο λούσιμο.

Το ίδιο ισχύει και με την κάλυψη των λευκών; Οι γκρίζες ή λευκές τρίχες αιχμαλωτίζουν το χρώμα πιο δύσκολα από τα υπόλοιπα μαλλιά γι’ αυτό και …επανεμφανίζονται γρήγορα, επομένως, θα πρέπει να βάφετε τα μαλλιά σας πιο συχνά.

Καινοτομία. Τα εργαστήρια της Phyto Paris, έπειτα από 6 χρόνια έρευνας, ανακάλυψαν ένα πεπτίδιο (το Νο 30 από τα 76 που μελετήθηκαν ) που ενισχύει τον φυσικό χρωματισμό της τρίχας και την προστατεύει από τον αποχρωματισμό της, μειώνοντας τον αριθμό των γκρίζων τριχών κατά 77%, μέσα σε 3 μήνες! Το πεπτίδιο αυτό ενσωματώθηκε σε μια πρωτοποριακή σύνθεση σε μορφή ορού, με 98% συστατικά φυσικής προέλευσης. Το Phyto RE30, όπως ονομάστηκε, επαναχρωματίζει τα γκρίζα μαλλιά στη ρίζα, χωρίς χρωστικές και χωρίς να χρειαστεί να βάψετε τα μαλλιά σας.

Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε το ξεθώριασμα της βαφής; Το μυστικό για να διατηρήσετε όμορφο το χρώμα είναι να περιποιείστε σε βάθος τα μαλλιά σας κάθε φορά που λούζεστε, ώστε να μην φθείρονται οι τεχνητές χρωστικές ουσίες. Το σαμπουάν και, ακόμα περισσότερο, το ζεστό νερό ανοίγουν τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα, κάθε φορά να χάνετε και ένα μέρος από τις χρωστικές. Επιλέγετε ήπια προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για βαμμένα μαλλιά, κατά προτίμηση sulfate free, δηλαδή χωρίς θειικά άλατα (τα SLS/SLES που περιέχουν τα περισσότερα σαμπουάν, κάνουν μεν αφρό αλλά αφαιρούν και το χρώμα) και ξεπλένετε με χλιαρό ή και κρύο νερό. Tip: προσπαθήστε να μη λουστείτε τις πρώτες 2-3 μέρες που ακολουθούν τη βαφή. Με το τρικ αυτό θα βοηθήσετε τα μόρια των χρωστικών –ιδίως το κόκκινο- να σταθεροποιηθούν, δηλαδή να «πιάσουν» καλύτερα.

Γιατί συχνά αποτυγχάνουμε με τις βαφές στο σπίτι;

Γιατί μας αρέσει να πειραματιζόμαστε αυθαίρετα, να παίζουμε το μικρό χημικό….

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                          

Σχετικά θέματα
Κάντο όπως οι coloristes
2017-05-26
Κάντο όπως οι coloristes
 
Μια βαφή παρακαλώ… για το σπίτι
2016-06-14
Μια βαφή παρακαλώ… για το σπίτι
 
Η βαφή και ...τα παράξενα της ιστορίας
2016-09-26
Η βαφή και ...τα παράξενα της ιστορίας
 
Σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα: σε ποιο τύπο μαλλιών είναι απαραίτητα
2020-02-17
Σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα: σε ποιο τύπο μαλλιών είναι απαραίτητα
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

HAIR MASKS

 

2020-11-23
Και τα μαλλιά θέλουν τη μάσκα τους…

Όποιος κι αν είναι ο τύπος τους, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες τους, όσο λίγη ώρα και αν έχετε στη...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  

hair changes

 

2021-04-07
​Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;