CONNECT:  
             

Πόσο «φυσική» είναι η κρέμα που φοράτε;

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 22 Μαΐου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

natural cosmetics Ποια είναι τα "βιολογικά" καλλυντικά; Σε τι διαφέρουν από τα φυσικά και με ποιους κανόνες παρασκευάζονται; Ένα φυσικό συστατικό αρκεί για να κάνει μια κρέμα πιο... φυσική από τις άλλες; Ας επιχειρήσουμε να ξεδιαλύνουμε τη διαρκή σύγχυση η οποία επικρατεί στην ορολογία που έχει υιοθετήσει η βιομηχανία της ομορφιάς για να περιγράψει την …. αγνότητα των προϊόντων της .

Τα τελευταία χρόνια, οι όροι «οργανικό/βιολογικό» ή ακόμα πιο συχνά, «φυσικό», φιγουράρουν στις ετικέτες αναρίθμητων προϊόντων ομορφιάς. Είναι άλλωστε ένα από τα beauty trends που πέτυχαν γιατί άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές όσων προσπαθούν να επιλέγουν αγνές συνθέσεις απαλλαγμένες από επικίνδυνα χημικά. Είναι όμως πάντα έτσι; Το πρόβλημα ξεκινά από μερικές –σκόπιμες;- ασάφειες. Καταρχάς, οι δύο αυτοί όροι,μπορεί να αναφέρονται σε συνθέσεις εμπλουτισμένες με συστατικά φυτικής προέλευσης, σε περιεκτικότητα όμως που κυμαίνεται από 1% έως 100%! Επιπλέον, αφήνεται συνήθως να εννοηθεί ότι τα προϊόντα αυτά αποκλείουν οποιαδήποτε ύποπτα συνθετικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, δίπλα στις μάρκες που όντως έχουν αφαιρέσει συστατικά όπως τα parabens από τις φόρμουλες των προϊόντων τους, υπάρχουν κι εκείνες -και δεν είναι λίγες- που απλώς σε ένα προϊόν με αμέτρητα συστατικά συνθετικής προέλευσης προσθέτουν στη λίστα και μερικές φυσικές πρώτες ύλες για να δικαιολογήσουν τη χρήση των παραπάνω όρων…

Ένα καλλυντικό 100% βιολογικό . Είναι δυνατόν;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα καλλυντικό με βάση το λάδι μπορεί να φτάσει να είναι 100% βιολογικό, όχι όμως και ένα καλλυντικό με βάση το νερό. Το μεγάλο «αγκάθι» , αυτό που τους δυσκολεύει αφάνταστα είναι τα συντηρητικά. Από αυτά όμως εξαρτώνται, τόσο η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος όσο και η ασφάλεια του προϊόντος. Συστατικά όπως το οινόπνευμα ή τα αιθέρια έλαια μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά συντηρητικά όχι όμως σε όλες τις φόρμουλες. Στην περίπτωση αυτή, ακόμα και οι μάρκες οργανικών/ βιολογικών καλλυντικών (με πιστοποιημένα συστατικά βιολογικής προέλευσης) επιλέγουν συνθετικά συντηρητικά τα οποία πληρούν αυστηρότατες προδιαγραφές ως προς την τοξικότητα και τη βιοδιαθεσιμότητα και είναι εγκεκριμένα από τους διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.

Η σημασία των λέξεων

Φυσικό καλλυντικό: ο όρος αναφέρεται συνήθως σε προϊόντα στη σύνθεση των οποίων περιέχονται (σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 70-100%) συστατικά από φυτικές πηγές, που παραμένουν στη φυσική τους κατάσταση- έχουν απλώς υποστεί εκχύλιση ή απόσταξη. Από την άλλη, ο όρος «καλλυντικά φυσικής προέλευσης» αναφέρεται σε συστατικά τα οποία μπορεί μεν να προέρχονται από φυσικές πηγές, έχουν όμως υποστεί μια συγκεκριμένη χημική επεξεργασία με την οποία αλλάζει η αρχική τους σύσταση-χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνονται επικίνδυνα.. Η σύγχυση αρχίζει όταν με τον όρο «φυσικό» καλύπτονται και οι δύο –εντελώς διαφορετικές- μορφές συστατικών….

Βιολογικό/Οργανικό καλλυντικό: ο όρος αναφέρεται σε καλλυντικά με συστατικά βιολογικής σύστασης , τα οποία προέρχονται από πιστοποιημένες βιολογικές ή βιοδυναμικές καλλιέργειες-χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, γενετικά τροποποιημένους σπόρους-, ενώ για την επιλογή, τη συγκομιδή και την επεξεργασία χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι, εγκεκριμένες για την παρασκευή βιολογικών προϊόντων περιποίησης. Αποκλείονται οποιαδήποτε πρόσθετα, όπως ορυκτά έλαια, τεχνητά αρώματα, ή χρωστικές και υφίστανται αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση για το τελικό προϊόν από διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ECOCERT ή ο ICEA.

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

YVES ROCHER

 

2021-05-07
Ένα μπουμπούκι φέρνει την άνοιξη στην επιδερμίδα

Η φύση προσφέρει πάντα απλόχερα τα πολύτιμα συστατικά της στην επιστήμη της ομορφιάς. Ακόμα και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;