CONNECT:  
             

Ένας… γλωσσοδέτης, «φύλακας» της νεανικότητας της επιδερμίδας

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για τις γλυκοζαμινογλυκάνες ή GAGs, όπως τις αποκαλούν χάριν ευκολίας, σίγουρα όμως γνωρίζετε τη μία από αυτές, το διάσημο υαλουρονικό οξύ …

Οι GAGs στην επιδερμίδα: Οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGs), είναι δομικές πρωτεΐνες (πολυσακχαρίτες) υπεύθυνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος . Παράγονται στο χόριο από τους ινοβλάστες και συνθέτουν το μικροπεριβάλλον των κυττάρων, -βρίσκονται δηλαδή στις μεμβράνες τους και στη μεσοκυττάρια ουσία του συνδετικού ιστού. Η μεγαλύτερη και γνωστότερη γλυκοζαμινογλυκάνη είναι βέβαια το υαλουρονικό οξύ.

Οι GAGs σε δράση: Τα υδρόφιλα μόρια αυτά, βοηθούν στην «προσέλκυση» νερού στα κύτταρα, διατηρώντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη. Ο σημαντικότερος ρόλος τους ωστόσο είναι η προστασία και επανόρθωση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους να συγκρατούν την υγρασία. Με άλλα λόγια, προσφέρουν μηχανική υποστήριξη εκ των έσω που προσδίδει συνοχή, απαλότητα, ελαστικότητα και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα. Η μείωση της παραγωγής GAGS που παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου, οδηγεί σε ξηρότητα , έλλειψη ελαστικότητας και ρυτίδες.

Οι GAGs στα καλλυντικά: Η βιομηχανία της ομορφιάς, έχοντας ερευνήσει τη λειτουργία των GAGs αναζητά διαρκώς τους τρόπους και τα ενεργά συστατικά εκείνα που θα διεγείρουν τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών με στόχο την ενυδάτωση σε βάθος, την ενίσχυση του μεταβολισμού των κυττάρων και την προστασία του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας.

Ανάμεσα στα συστατικά που έχουν αποδείξει τη δράση τους ως προς την ενεργοποίηση της παραγωγής GAGs , είναι οι υδρολυμένες γλυκοζαμινογλυκάνες, (ένα σύμπλοκο συστατικών φυτικής προέλευσης που περιέχει συνήθως υαλουρονικό οξύ, λιπίδια και σάκχαρα) , το υαλουρονικό οξύ μεσαίου και μικρού μοριακού βάρους, τα άλφα υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ), τα πεπτίδια χαλκού αλλά και συστατικά που μιμούνται τη δράση των GAGs-όπως για παράδειγμα το αποκλειστικό μόριο της LOréal, Pro-Xylane) .

Οι GAGs στη διατροφή: Τα φρούτα και τα αμυλώδη λαχανικά, ιδίως τα παντζάρια, η γλυκοπατάτα, η σόγια και τα παράγωγά της όπως και τα κομμάτια του κρέατος που βρίσκονται κοντά σε συνδετικούς ιστούς-το μπούτι από το κοτόπουλο ή το μοσχαρίσιο «ποντίκι» - θεωρούνται καλές πηγές γλυκοζαμινογλυκανών.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;