CONNECT:  
             

Τι φταίει που τα μαλλιά μου έχουν αραιώσει;

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

hair-loss Όταν τα μέχρι πρόσφατα πλούσια μαλλιά σας αρχίζουν να λεπταίνουν χωρίς όμως να χάνονται από …κεφαλής , νάστε σίγουρες ότι η λύση δεν κρύβεται στα προϊόντα styling για όγκο, ούτε βέβαια στα μαντήλια και τα καπέλα που καλύπτουν μόνο το πρόβλημα από τα βλέμματα των περίεργων. Εντοπίζοντας την αιτία έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε την τρίχα να αναγεννηθεί και εσείς να αποκτήσετε πάλι πλούσια, γερά μαλλιά.


Στρες. Η λέπτυνση, καταρχήν, της τρίχας και η τριχόπτωση , στη συνέχεια, είναι ίσως από τις πρώτες ορατές συνέπειες του έντονου στρες. Έχει αποδειχτεί ότι το συναισθηματικό στρες επιβραδύνει αλλά και αποδιοργανώνει την ομαλή ανάπτυξη της τρίχας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα μαλλιά- σε ποσοστό, μάλιστα, 70%- εισέρχονται πρόωρα στην τελογενή φάση, που είναι και το τελευταίο στάδιο ζωής της τρίχας, κατά την οποία ο βολβός νεκρώνεται και η τρίχα συγκρατείται στο θύλακα για διάστημα έως τριών μηνών μέχρι να πέσει. Τις περισσότερες φορές δε το συναισθηματικό είναι ο προθάλαμος του ….διατροφικού στρες είτε εξαιτίας της κακής ποιότητας τροφών είτε λόγω της απουσίας ουσιαστικών θρεπτικών στοιχείων από το καθημερινό διαιτολόγιο.

Φαρμακευτικές αγωγές. Η μείωση του συνολικού όγκου των μαλλιών και η παροδική τριχόπτωση περιλαμβάνονται στις παρενέργειες πολλών φαρμακευτικών αγωγών. Η βιταμίνη Α σε θεραπευτικές αγωγές κατά της ακμής, για παράδειγμα, είναι μια αφορμή για την περιστασιακή αραίωση και τριχόπτωση. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα τα μαλλιά ανακτούν τον όγκο τους και αναπτύσσονται πλέον φυσιολογικά. Στη λίστα λοιπόν των φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν πρόσκαιρη αραίωση ή απώλεια των μαλλιών περιλαμβάνονται τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά, τα αντιπηκτικά, βήτα αναστολείς, αγωγές για τη θεραπεία ρευματικών παθήσεων καθώς και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη για τυχόν τροποποίηση της δοσολογίας ή αλλαγή της θεραπείας.

Τα γονίδια έχουν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν και ο παράγων κληρονομικότητα είναι η βασική αιτία για την αντρική αραίωση και τριχόπτωση, υπάρχουν περιπτώσεις που ευθύνεται και για τη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, όπως ονομάζεται το φαινόμενο. Εμφανίζεται με διάχυτη αραίωση των τριχών κυρίως στην κορυφή της κεφαλής. Η συμβουλή του γιατρού, και σ αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητη. Στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας μπορούμε όμως να «βοηθήσουμε» τα μαλλιά επιλέγοντας τα εξειδικευμένα σαμπουάν και κοντίσιονερ με τονωτική και αντιγηραντική δράση και να περιορίσουμε , όσο είναι δυνατόν, τις τεχνικές επεξεργασίες όπως το εντατικό ίσιωμα με υψηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα.

Κακή διατροφή. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών από το καθημερινό διαιτολόγιο όπως, επίσης, και οι εξαντλητικές δίαιτες αποτελούν σοβαρούς παράγοντες για την λέπτυνση της τρίχας και την αραίωση των μαλλιών. Η τρίχα για να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί έχει ανάγκη από βιταμίνες, κυρίως της ομάδας Β – Β2, Β5, Β6, Β8 και PP ή βιταμίνη Β3 ή νιασίνη-, μεταλλικά στοιχεία σίδηρο, ψευδάργυρο και αμινοξέα.

Ορμονικοί παράγοντες. Η περίοδος της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό, ο θηλασμός, οι πολυκυστικές ωοθήκες , ο ασταθής κύκλος όπως επίσης και η εμμηνόπαυση αλλά και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι αιτίες για τη λέπτυνση της τρίχας, την απώλεια όγκου στα μαλλιά καθώς και της περιστασιακής τριχόπτωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, βλέπε τοκετός, θηλασμός και εμμηνόπαυση, διαρκεί για λίγους μήνες και με την κατάλληλη φροντίδα τα μαλλιά σιγά-σιγά ανακτούν το φυσιολογικό τους όγκο. Παρόλα αυτά και εφόσον το πρόβλημα παραμένει η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη για την οριστική λύση.

 

Σχετικά θέματα
Καλά νέα για τα αραιά μαλλιά
2013-12-27
Καλά νέα για τα αραιά μαλλιά
 
10 τροφές για όμορφα, γερά μαλλιά
2014-01-30
10 τροφές για όμορφα, γερά μαλλιά
 
Γευστικές  απολαύσεις που ταλαιπωρούν τα μαλλιά...
2014-08-03
Γευστικές απολαύσεις που ταλαιπωρούν τα μαλλιά...
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

covid hair loss

 

2020-09-18
Ο κορωνοϊός και… τα μαλλιά μας

Η αιφνίδια τριχόπτωση είναι ίσως η πιο αναπάντεχη «παρενέργεια» του Covid-19. Τι ακριβώς συμβαίνει;...  

HAIR MASKS

 

2020-11-23
Και τα μαλλιά θέλουν τη μάσκα τους…

Όποιος κι αν είναι ο τύπος τους, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες τους, όσο λίγη ώρα και αν έχετε στη...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;