CONNECT:  
             

Πόσο eco-friendly είναι η φροντίδα των μαλλιών μας;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

eco friendly haircare Στη λίστα με τις φιλικές προς το περιβάλλον τελετουργίες ομορφιάς, η περιποίηση επί….κεφαλής φιγουράρει τελευταία και καταϊδρωμένη. Ευτυχώς, το τοπίο αλλάζει και στο προσκήνιο έρχεται μια νέα γενιά προϊόντων που αγαπούν τον πλανήτη όσο και τα μαλλιά μας. Μήπως είναι ώρα να αλλάξουμε κι εμείς;

Οι έρευνες λένε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη φροντίδα και το styling των μαλλιών μας σε σύγκριση με την περιποίηση της επιδερμίδας ή το μακιγιάζ, είναι τρεις φορές μεγαλύτερες! Αρκεί να σκεφτούμε το καθημερινό λούσιμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, με την απλή αυτή διαδικασία ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 14.222 λίτρα νερού και 1.252 kWh ενέργειας κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε αποτύπωμα άνθρακα 500 kg! Αν προσθέσουμε την ενέργεια που καταναλώνουν το σεσουάρ και τα εργαλεία styling, αλλά και την επιβάρυνση στο περιβάλλον τόσο από τις συσκευασίες όσο και από τα κατάλοιπα των προϊόντων που ξεπλένονται και καταλήγουν από τις υδάτινες οδούς στη θάλασσα, μπορούμε να φανταστούμε γιατί η ομορφιά των μαλλιών μας δεν είναι και τόσο eco-friendly

Nasty plastic. Τα τελευταία χρόνια, η λεγόμενη πλαστική ρύπανση έχει αυξηθεί τόσο που το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Δυστυχώς η βιομηχανία ομορφιάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους «ρυπαντές»… Πάνω από 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες παράγονται κάθε χρόνο, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι ανακυκλώσιμες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο με τις συσκευασίες των σαμπουάν, των κοντίσιονερ ή των μασκών, καθώς οι διαφορετικοί τύποι πλαστικών που χρησιμοποιούνται αλλά και τα ζωηρά χρώματα που συνήθως έχουν τα μπουκάλια τους δυσκολεύουν πολύ την ανακύκλωσή τους. Όσο για τα προϊόντα styling σε μορφή σπρέι, παρόλο που τα χημικά που καταστρέφουν το όζον έχουν πλέον αντικατασταθεί, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν προωθητικά αέρια τα οποία συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η βιομηχανία καλλυντικών αλλάζει ρότα

Στροφή σε βιώσιμες επιλογές. Ευτυχώς, εδώ και καιρό παρατηρούμε πολλά μικρά αλλά και μεγάλα haircare brands να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος τους είναι να περιορίσουν τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο κλίμα, το νερό, τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους. Έτσι, για τη φροντίδα και το styling των μαλλιών αναπτύσσουν νέες, βιοδιασπώμενες φόρμουλες με το χαμηλότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για να μειώσουν την παραγωγή αποβλήτων, χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό στις συσκευασίες των προϊόντων τους και επιλέγουν πλαστικά που προέρχονται από ανακυκλωμένες πηγές. Ενθαρρύνουν τέλος την αγορά μεγάλων ή και επαναγεμιζόμενων συσκευασιών αποφεύγοντας αυτές που είναι μιας χρήσης. Από αυτήν την eco-friendly στροφή, εμείς ξεχωρίσαμε 3 καινοτόμες ιδέες που πραγματικά μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

WeDO/ Professional, No Plastic Shampoo. Στερεό σαμπουάν σε μπάρα που διαρκεί για έως και 80 λουσίματα. Μια μινιμαλιστική σύνθεση με 95% συστατικά φυσικής προέλευσης, vegan, χωρίς θειικά άλατα, σιλικόνες και τεχνητές χρωστικές που κυκλοφορεί σε συσκευασία από χαρτόνι φτιαγμένο από 100% ανακυκλωμένα υλικά και 100% ανακυκλώσιμο.

Klorane, Σαμπουάν & μάσκα 2 σε 1, πούδρα που ξεπλένεται, με βιολογική τσουκνίδα για βαθύ καθαρισμό στις λιπαρές ρίζες. Μια βιοδιασπώμενη σύνθεση, με 77% λιγότερο πλαστικό στη συσκευασία και 100% ανακυκλώσιμο.

Paul Mitchell, Clean Beauty. Μια νέα σειρά από το διάσημο eco-friendly brand επαγγελματικών προϊόντων για τα μαλλιά, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυσικών συστατικών στη σύσταση τους- έως και 94%-, επεξεργασία στα διάφορα στάδια παραγωγής χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- 100% καθαρή ενέργεια- και ανακυκλώσιμες συσκευασίες από βιομάζα ζαχαροκάλαμου από αειφόρες καλλιέργειες.

…κι εμείς αλλάζουμε συνήθειες

Ξεπλένουμε τα μαλλιά με -πιο- κρύο νερό. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα για τον χειμώνα αλλά τώρα που καλοκαιριάζει το τελευταίο ξέβγαλμα με κρύο νερό, θα μας αναζωογονήσει, θα χαρίσει στιλπνότητα στην τρίχα και θα μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος!

Μειώνουμε στο μισό την κατανάλωση ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος κάνοντας ένα μόνο «χέρι» σαμπουάν-τις πιο πολλές φορές αρκεί. Εναλλακτικά, παραλείπουμε το βήμα της εφαρμογής conditioner στη διάρκεια του ντους και επιλέγουμε να μας προσφέρει τα ίδια ή και περισσότερα οφέλη, ένα προϊόν leave-in που δεν ξεπλένεται. Ξεχωρίζουμε τo Nutriplenishleave-in conditioner της Aveda, με vegan σύνθεση, χωρίς σιλικόνες, θειϊκά άλατα, parabens, ορυκτά πετρελαίου, γλουτένη και βαζελίνη ενυδατώνει τα μαλλιά για 72ώρες, τα ξεμπερδεύει και τα προστατεύει από τη θερμότητα του styling και από τις UV ακτίνες. Το μπουκάλι του είναι φτιαγμένο από 100% ανακυκλωμένο HDPE πλαστικό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

Λουζόμαστε λιγότερο συχνά. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των συνηθειών μας στο περιβάλλον. Αν όμως για τις γυναίκες με ξηρά μαλλιά το λούσιμο 2 φορές την εβδομάδα είναι ένας εφικτός στόχος, τα πράγματα δυσκολεύουν όταν υπάρχει πρόβλημα με τα μαλλιά που «λαδώνουν» γρήγορα. Και στην περίπτωση όμως αυτή υπάρχει λύση-και δεν εννοούμε το ponytail… Τα ξηρά σαμπουάν απορροφούν την λιπαρότητα από την τρίχα αραιώνοντας το διάστημα ανάμεσα σε δύο λουσίματα. Μας αρέσει πολύ το Prêt-à-Powder Très Invisible 2-en-1 Dry shampoo της Bumble and Bumble που καθαρίζει και φρεσκάρει άμεσα τα μαλλιά με τάση λιπαρότητας, τα προστατεύει από τις ακτίνες UV και τους δίνει έναν ελαφρύ όγκο από τις ρίζες έως τις άκρες.

Προτιμάμε eco pack ή επαναγεμιζόμενες συσκευασίες. Όταν μας αρέσει ένα σαμπουάν ή ένα κοντίσιονερ συνήθως δεν το αλλάζουμε. Γιατί λοιπόν να μην αναζητήσουμε το ιδανικό προϊόν για τα μαλλιά μας σε brands που το προσφέρουν και σε οικονομικότερες συσκευασίες eco pack ή μας επιτρέπουν να ξαναγεμίσουμε το μπουκάλι που άδειασε; Το καλό παράδειγμα δίνει η Garnier προτείνοντας τα Botanic Therapy Eco-packs των 500ml, τις re-fill συσκευασίες των σαμπουάν της, εξοικονομώντας 80% λιγότερο πλαστικό.

Επιλέγουμε εργαλεία φιλικά προς τον πλανήτη. Δυστυχώς, στην πλειονότητά τους οι βούρτσες και οι χτένες κατασκευάζονται είτε από πλαστικό ή από συνδυασμούς υλικών που δύσκολα ανακυκλώνονται. Αξίζει λοιπόν, όταν χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα σύνεργά σας να επενδύσετε σε κάτι πιο οικολογικό αλλά και πολύ πιο ανθεκτικό, όπως είναι τα προϊόντα από φυσικό ξύλο ή μπαμπού. Η αγαπημένη μας είναι η Wooden Paddle Brush, η επαγγελματική ξύλινη βούρτσα styling και πάλι της Aveda, σε χάρτινη συσκευασία από 90% ανακυκλωμένα υλικά, που ξεμπερδεύει τα μαλλιά, διευκολύνει το ίσιωμα και χάρη στο ειδικά σχεδιασμένο μαξιλάρι που μειώνει την καταπόνηση των μαλλιών και του τριχωτού.

Ψηφίζουμε φυσικό look. Το στέγνωμα με σεσουάρ και στη συνέχεια το styling (ιδίως το ίσιωμα) των μαλλιών είναι μια κουραστική και εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία που επιπλέον καταπονεί την τρίχα. Μήπως τελικά είναι ώρα να αποδεχτούμε τη φυσική υφή τους; Αν μη τι άλλο, εμείς θα κερδίσουμε χρόνο και στιλ-το ατημέλητο wavy look είναι ένα από τα μεγάλα trends του καλοκαιριού- τα μαλλιά μας θα…ησυχάσουν και συγχρόνως θα έχουμε συνεισφέρει έστω και ελάχιστα στη σωτηρία του πλανήτη. Όσο για το σεσουάρ, τώρα που η θερμοκρασία το επιτρέπει, μπορούμε κάλλιστα να το βγάλουμε από την πρίζα και να αφήσουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά. Tip: αν πρέπει οπωσδήποτε κάνετε styling, μπορείτε τουλάχιστον να επιταχύνετε το χρόνο στεγνώματος χρησιμοποιώντας ένα ειδικό προϊόν όπως είναι το Osis+ Blow and Go Spray του Schwarzkopf που επιπλέον, θα προστατέψει την τρίχα από τη θερμότητα.

Αλλάζουμε κουπ. Πιο κοντά μαλλιά σημαίνει απελευθέρωση. Εύκολο λούσιμο, λιγότερη φροντίδα και σαφώς μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ραντεβού με τον κομμωτή σας και να δοκιμάστε ένα κοντό pixie cut ή ένα καρέ bob cut -που θα σας χαρίσει έναν… αέρα eco-friendly και θα σας φέρει πιο κοντά στον κόσμο των hot summer trends!

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  

hair changes

 

2021-04-07
​Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο...  

hair in the sun

 

2021-07-19
​Βαμμένα, όμορφα μαλλιά και κάτω από τον ήλιο

Ανανεώσατε τη βαφή σας και μετράτε ανυπόμονα τις μέρες ή τις ώρες που θα περάσετε επιτέλους  σε... holiday-mode....  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;