CONNECT:  
             

Μεγαλώνουν οι πόροι όσο… μεγαλώνουμε;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

enlarged pores Έχετε αφήσει προ πολλού πίσω σας την εφηβεία, αλλά ενώ διανύετε την δεκαετία των 20, των 30 ακόμα και των παρατηρείτε ότι οι πόροι σας γίνονται πιο ορατοί. Αλλάζει άραγε το μέγεθός τους με την ηλικία; Ας δούμε τι συμβαίνει, τι μπορείτε να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε.

Διεσταλμένοι πόροι. Αναμφίβολα, μια από τις ενοχλητικότερες ατέλειες της επιδερμίδας που δεν γνωρίζει ηλικία ούτε φύλο. Πριν μιλήσουμε όμως γι’ αυτούς, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ αρχής: Όχι, πρακτικά οι πόροι δεν γίνεται να μεγαλώσουν, παρά μόνο να δείχνουν μεγαλύτεροι.

Το μέγεθός τους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας, γίνεται όμως αντιληπτό στην εφηβεία -τα μικρά παιδιά δεν έχουν ποτέ ορατούς πόρους. Για παράδειγμα, σε μια εκ φύσεως λιπαρή επιδερμίδα η ποσότητα σμήγματος που παράγεται στην εφηβεία -λόγω της έκρηξης των ορμονών- είναι τέτοια, που οι πόροι παραμένουν μονίμως διεσταλμένοι άρα είναι πολύ πιο εμφανείς συγκριτικά με μια πιο ξηρή επιδερμίδα η οποία δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο ζήτημα, ούτε στην εφηβεία ούτε και αργότερα.

Στη δεκαετία των 20 και των 30, το μέγεθός των πόρων συνεχίζει να ταλαιπωρεί αρκετές νέες γυναίκες και η αιτία, εκτός τηςλιπαρότητας είναι και πάλι οι ορμονικές διακυμάνσεις- έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη κλπ. Για τις περισσότερες ωστόσο η έντονη λιπαρότητα υποχωρεί με την ηλικία και δεν είναι λίγες εκείνες που αισθάνονται ότι όσο μεγαλώνουν, οι πόροι τους δείχνουν να… μικραίνουν.

Το πρόβλημα με τους διεσταλμένους πόρους μπορεί να επιστρέψει τέλος στην ηλικία της ωριμότητας. Καθώς περνούν τα χρόνια, η διαδικασία φυσικής απολέπισης γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ με την σταδιακή αποδυνάμωση των ελαστικών ινών λόγω της φθοράς τους από τις υπεριώδεις ακτίνες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες , το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του (οι επιστήμονες την ονομάζουν δύναμη εφελκυσμού) και δεν «τεντώνει» όπως το νεανικό. Έτσι, οι φραγμένοι με σμήγμα, ρύπους και νεκρά κύτταρα πόροι, «βουλιάζουν» και εμφανίζονται πιο διεσταλμένοι από πριν. Μετά τα 50 μάλιστα, η αυξημένη χαλάρωση, λόγω της βαρύτητας και του εκφυλισμού των ινών κολλαγόνου, «ξεχειλώνει» τα τοιχώματα των πόρων, κάνοντάς τους να φαίνονται ακόμα μεγαλύτεροι.

Ανεξάρτητα πάντως από την ηλικία, τις ορμόνες ή τα γονίδια, η εμφάνισή τους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την υγιεινή της επιδερμίδας. Η παραμέληση της ρουτίνας περιποίησης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απόφραξη των πόρων από το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα, τη σκόνη και τους ρύπους, κάνοντας μια μικρή ατέλεια, μεγάλο πρόβλημα.

Λεπτομέρειες με σημασία

Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι δερματολόγοι, η αντιμετώπιση των πόρων σαν «πρόβλημα» που πρέπει να καταπολεμηθεί είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε στη…διαχείρισή τους. Όσο και να μας ενοχλούν αισθητικά με το μέγεθος και την όψη τους, οι πόροι δεν είναι πρόβλημα από μόνο του αλλά συνδέεται με τη συνολική κατάσταση του δέρματος. Αυτή καθορίζειπόσο ορατοί θα είναι. Όταν η επιδερμίδα είναι υγιής, ενυδατωμένη και απαλλαγμένη από τα νεκρά κύτταρα*, αντανακλά καλύτερα το φως, γεγονός που βοηθά στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισής τους. Αντίθετα, σε μια αφυδατωμένη, θαμπή επιδερμίδα το φως βρίσκει εμπόδια και παύει να αντανακλάται σωστά, στερώντας της έτσι το λεγόμενο healthy glow. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε όποιο δραστικό καθαριστικό ή απολεπιστικό κυκλοφορεί στην αγορά ελπίζοντας ότι θα "συρρικνώσετε" τους πόρους. Στην πραγματικότητα, τα επιθετικά προϊόντα (π.χ. τα σκληρά αφρώδη καθαριστικά) απογυμνώνουν τόσο πολύ το δέρμα από τα φυσικά του έλαια που το αναγκάζουν να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα, επιδεινώνοντας με τον τρόπο αυτό, τη λιπαρότητα και κατά συνέπεια την εμφάνιση των πόρων.

Για να τους αντιμετωπίσετε, τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να σκεφτείτε τους πόρους σας ολιστικά και όχι να επικεντρωθείτε εμμονικά σε αυτούς. Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους, δώστε βάρος στην απλή αλλά σωστή περιποίηση της επιδερμίδας, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιολογία της, δηλαδή το φυσικό μέγεθος των πόρων και βέβαια, τις ορμονικές διακυμάνσεις που αναπόφευκτα αυξομειώνουν τα επίπεδα λιπαρότητας.

*Τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και τα κατάλοιπα ρύπων που βρίσκονται στην επιφάνεια συχνά παγιδεύονται στους πόρους και επειδή το δέρμα μας είναι ελαστικό, διαστέλλονται προκειμένου να «χωρέσουν» αυτή την περίσσεια ύλης. Όσο είμαστε νέες, το δέρμα μας αποβάλλει αρκετό από αυτό το πλεόνασμα μέσα από τη φυσική διαδικασία απολέπισης οι ρυθμοί της οποίας μέχρι να φτάσουμε στα 30 παραμένουν σταθεροί-κάθε 28 μέρες περίπου. Έτσι οι πόροι παραμένουν σχετικά καθαροί και διαυγείς. Από την ηλικία των 30 και μετά, η επιδερμίδα συνεχίζει μεν να ανανεώνεται, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να κάνει τον κύκλο της. Λόγω της επιβράδυνσης αυτής της φυσικής διαδικασίας αποβολής τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και τα κατάλοιπα ρύπων παραμένουν για περισσότερο χρόνο παγιδευμένα στους πόρους και συνεχίζουν να συσσωρεύονται, κάνοντάς τους να φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Και δυστυχώς, το μέικαπ που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε προσωρινά το πρόβλημα μπορεί μακροπρόθεσμα να επιδεινώσει την κατάσταση .

2+1 έξυπνες κινήσεις στη ρουτίνα περιποίησης

1. Το σωστό καθαριστικό. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα απαλό προϊόν καθαρισμού που θα απομακρύνει την περίσσεια

σμήγματος και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους χωρίς να διαταράξει τον επιδερμιδικό φραγμό. Εάν μάλιστα είναι εμπλουτισμένο με ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση και εξυγίανση των φραγμένων πόρων, θα ενεργοποιήσει τον κυτταρικό μεταβολισμό και θα βελτιώσει τη θαμπή όψη και την τραχιά υφή της επιδερμίδας. Skingurus favourites: Korres, Ρόδι, Gel Καθαρισμού, δροσερό gel καθαρισμού χωρίς σαπούνι, με εκχυλίσματα από ρόδι, πράσινο τσάι και σαλικυλικό οξύ, απομακρύνει ρύπους και λιπαρότητα και καθαρίζει σε βάθος τους πόρους. Bioderma Sebium Gel Moussant, απαλό gel χωρίς σαπούνι, με θειικό χαλκό και θειικό ψευδάργυρο για τον καθαρισμό της λιπαρής επιδερμίδας και τη μείωση των ατελειών.

2. Η ασπίδα προστασίας. Αν και τα αντηλιακά και τα αντιοξειδωτικά δεν συνδέονται άμεσα με το μέγεθος των πόρων, όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η καθημερινή προστασία της επιδερμίδας -κυρίως του «σκελετού» της, δηλαδή του κολλαγόνου- από την υπεριώδη ακτινοβολία και την αστική ρύπανση είναι το κλειδί για την όψη

και το μέγεθος που θα έχουν οι πόροι τώρα αλλά και στο μέλλον . Skingurus favourites: YouthLab., City Guard Anti-Pollution Day Cream SPF 50 μη λιπαρή κρέμα ημέρας με σταθεροποιημένη βιταμίνη C και φυσικά αντηλιακά φίλτρα για επανόρθωση και αντιοξειδωτική προστασία από ατμοσφαιρική ρύπανση και ακτινοβολία UVA / UVB (www.youthlab.com ). Avène Cleanance Women Soin Jour SPF 30, κρέμα ημέρας με χρώμα, προστατεύει, περιορίζει την οξείδωση του σμήγματος, διορθώνει τις ατέλειες, συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους και ενυδατώνει το μικτό ή λιπαρό με τάση για ατέλειες δέρμα.

3. Η ανάπλαση. Όπως είπαμε, η καθημερινή εντατική απολέπιση ευαισθητοποιεί την επιδερμίδα και δεν πρόκειται να…μικρύνει τους πόρους. Μπορείτε όμως να εντάξετε το peeling στην εβδομαδιαία ρουτίνα περιποίησης, επιλέγοντας μια

αγωγή με οξέα φρούτων (ιδανικά με γλυκολικό οξύ) τα οποία χάρη στην κερατολυτική και αναπλαστική τους δράση θα διεγείρουν τη φυσική διαδικασία απολέπισης και θα λειάνουν το ανάγλυφο της επιδερμίδας . Skingurus favourites: SkinCeuticals Glycolic 10 Renew Overnight, επανορθωτική κρέμα νύχτας με 10% γλυκολικό οξύ για κυτταρική ανανέωση και βελτίωση της λάμψης, της υφής και της ομοιομορφίας του χρώματος της επιδερμίδας (www.skinceuticals.gr). The Inkey List, Glycolic Acid, προϊόν τόνωσης με γλυκολικό οξύ που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους και διευκολύνει την κυτταρική ανάπλαση (www.sephora.gr ).

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;