CONNECT:  
             

Το «ένζυμο της αθανασίας»

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Η βράβευση τριών επιστημόνων το 2009 με Νόμπελ Ιατρικής, για την πρωτοποριακή ανακάλυψη του ρόλου της τελομεράσης στην προστασία του DNA των κυττάρων μας, άνοιξε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο όχι μόνο στην μάχη κατά του καρκίνου αλλά και στην αντιμετώπιση της γήρανσης της επιδερμίδας.

Η επιστήμη ανακαλύπτει…

Κρατήστε στα χέρια σας ένα κορδόνι παπουτσιών. Θα παρατηρήσετε ότι οι άκρες του «κλείνουν» με ένα πλαστικό κάλυμμα, που το εμποδίζει να ξεφτίσει. Φανταστείτε τώρα ότι το κορδόνι αυτό είναι ένα από τα ζεύγη χρωμοσωμάτων (photo) -οι νηματοειδείς δομές πάνω στις οποίες βρίσκονται τα γονίδια – που βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων μας. Στα άκρα του, αντί για πλαστικό κάλυμμα, έχει τα τελομερή. Ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν τον εκφυλισμό των χρωματοσωμάτων και την αλλοίωση του DNA και να επιτρέπουν στα κύτταρα να συνεχίζουν να αντιγράφονται και να διαιρούνται. Για να γίνει όμως αυτό, παρεμβαίνει η τελομεράση ,το ένζυμο που δημιουργεί τα τελομερή αλλά και τα διατηρεί στο αρχικό τους μήκος.

Θεωρητικά, με τη βοήθεια της τελομεράσης, τα κύτταρά μας θα μπορούσαν να ζουν για πάντα. Μόνο που με το πέρασμα του χρόνου, η λειτουργία της επιβραδύνεται και τα τελομερή κονταίνουν, αφήνοντας τα χρωμοσώματα να «ξεφτίζουν», σαν τα κορδόνια των παπουτσιών, να γερνούν και να πεθαίνουν. Εξαίρεση αποτελούν τα καρκινικά κύτταρα τα οποία διαιρούνται συνεχώς αλλά δεν πεθαίνουν. Αιτία; η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα της τελομεράσης...

Αυτή ακριβώς η ανακάλυψη του ρόλου που διαδραματίζει η τελομεράση, το «ενζύμο της αθανασίας», ήταν που χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής στην Κάρολ Γκρέιντερ, την Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και τον Τζακ Σόστακ και άνοιξε νέους δρόμους στην ανάπτυξη θεραπειών για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος ή η αναιμία…

…και η κοσμητολογία εμπνέεται

Η τελομεράση είναι επομένως το κλειδί για τον έλεγχο της κυτταρικής γήρανσης: όσο περισσότερη τελομεράση παράγει ο οργανισμός τόσο τα κύτταρα παραμένουν υγιή και νέα. Αυτή η διαπίστωση ώθησε τα ερευνητικά εργαστήρια μεγάλων εταιρειών καλλυντικών να μελετήσουν ειδικότερα το ρόλο των τελομερών και της τελομεράσης στη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας.

Σύμφωνα με τις έρευνές τους, όταν η τελομεράση είναι ενεργή και τα τελομερή των χρωματοσωμάτων παραμένουν αναλλοίωτα-επομένως και το DNA των κυττάρων- οι νεαροί ινοβλάστες που βρίσκονται στο χόριο εξασφαλίζουν στην επιδερμίδα ελαστικότητα, σφριγηλότητα και νεανική όψη, χωρίς ρυτίδες. Με το πέρασμα όμως του χρόνου, η παραγωγή της μειώνεται, τα τελομερή κονταίνουν και οι ώριμοι πλέον ινοβλάστες συνθέτουν λιγότερο και κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη. Αποτέλεσμα; η επιδερμίδα χαλαρώνει, χάνει την ελαστικότητά της, γερνά.

Με βάση τα ευρήματα αυτά και έπειτα από πολυάριθμες εργαστηριακές δοκιμές, πολλές εταιρίες καλλυντικών εντόπισαν ενεργά συστατικά -φυτικά κυρίως εκχυλίσματα-και εμπλούτισαν με αυτά αντιγηραντικές συνθέσεις που διασφαλίζουν την επαρκή παραγωγή τελομεράσης, προστατεύουν το κυτταρικό DNA και επιβραδύνουν τη γήρανση των ινοβλαστών του χορίου- και κατ’ επέκταση, της επιδερμίδας.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;