CONNECT:  
             

Αντιοξειδωτική δράση στα ...μέτρα μας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

anti-oxidant protection Δεν χωρά αμφιβολία πως ο βασικός τους ρόλος είναι η προστασία από τη φθορά που προκαλεί το περιβάλλον. Όμως, όπως αποδεικνύουν οι επιστημονικές μελέτες, η δράση των αντιοξειδωτικών είναι πολλαπλή και πάντα ευεργετική. Τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο κάθε ένα από τα τέσσερα πιο διάσημα αντιοξειδωτικά λειτουργεί και συμβάλλει στην υγεία και ομορφιά της επιδερμίδας ανακαλύπτουμε στο σημερινό μας post.

Μαζί με τα αντηλιακά συνθέτουν το ιδανικό δίδυμο για την ολοκληρωμένη προστασία των δερματικών κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι σύγχρονες, εχθρικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο λόγος φυσικά στα αντιοξειδωτικά που, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να τα συμπεριλάβουμε στη ρουτίνα περιποίησης για να ενισχύσουμε την άμυνα από τις καθημερινές επιθέσεις αλλά ούτε και πολύ αργά για να στερήσουμε το δέρμα από την πολλαπλά ωφέλιμη δράση τους.

Γιατί τα χρειαζόμαστε. Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα είναι εκτεθειμένο σε πληθώρα επιθέσεων εξωγενούς- περιβαλλοντικοί ρύποι, μικρόβια και ιοί – ή ενδογενούς προέλευσης - ελεύθερες ρίζες- που αποδυναμώνουν το αμυντικό «οπλοστάσιο» του οργανισμού, με αποτέλεσμα το οξειδωτικό στρες να οδηγεί τα κύτταρα σε φθορά και πρόωρη γήρανση. Ο μοναδικός τρόπος για να ενισχύσουμε τον οργανισμό είναι η διατροφή. Όμως ο μεγάλος όγκος των καθημερινών επιθέσεων από τη μία και το φτωχό σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο από την άλλη οδηγούν στην ανεπάρκεια των φυσικών μηχανισμών προστασίας και επανόρθωσης. Το οξειδωτικό στρες που υφίστανται τα κύτταρα αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων οργάνων, και στο δέρμα με ορατά τα σημάδια πρώιμης γήρανσης.

Το κενό έρχονται να καλύψουν τα σύγχρονα καλλυντικά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες ενισχύουν τους φυσικούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών. Ταυτόχρονα όμως κάθε μία από αυτές προστατεύει διαφορετικά τμήματα και λειτουργίες των κυττάρων προσδίδοντας έτσι εξειδικευμένη δράση στην καλλυντική φόρμουλα.

Βιταμίνη C - κατά των δυσχρωμιών

Το ασκορβικό οξύ, η κοινώς γνωστή μας βιταμίνη C, έχει αποδείξει, ότι σε οποιαδήποτε μορφή ή συγκέντρωση μπορεί και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες πριν αυτές προλάβουν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα κύτταρα. Ενώ η παρουσία της σε μία καλλυντική σύνθεση συμβάλλει στην ολοκληρωμένη αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος αφού, παράλληλα, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει την αντηλιακή προστασία, διατηρεί τα φυσικά αποθέματα υγρασίας, βελτιώνει την υφή και τον τόνο του.

Η έξτρα δράση που αξίζει να γνωρίζουμε. Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, του ενζύμου, δηλαδή, που ευθύνεται για την παραγωγή μελανίνης, με αποτέλεσμα να αποτρέπει τη δημιουργία πανάδων και κηλίδων. Επιπλέον, περιορίζει και απαλύνει την ένταση των σχηματισμένων δυσχρωμιών επαναφέροντας έτσι τη φωτεινότητα και χρωματική ομοιογένεια στην όψη της επιδερμίδας.

Βιταμίνη Ε- προστασία από την αφυδάτωση

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ομάδα οκτώ στον αριθμό χημικών ενώσεων με παρόμοια σύσταση, γνωστές ως τοκοφερόλες ή τοκοτριενόλες. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ο οργανισμός προσλαμβάνει, όπως, άλλωστε, και τις υπόλοιπες, μέσω της διατροφής. Προστατεύει τις λιπιδικές μεβράνες και τις πρωτεΐνες των κυττάρων του δέρματος από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση.

Η έξτρα δράση που αξίζει να γνωρίζουμε. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως ένας εξαιρετικός μαλακτικός παράγοντας που ενισχύει την ενυδατική δράση μιας καλλυντικής σύνθεσης. Σχηματίζει μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια που εμποδίζει την εξάτμιση νερού από τις κατώτερες στιβάδες και αποτρέπει την αφυδάτωση.

Συνένζυμο Q10 – προληπτική δράση κατά των ρυτίδων

Λιποδιαλυτή ουσία, παρόμοια με αυτή των βιταμινών, η μοναδική που συντίθεται από το ανθρώπινο σώμα και ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό με δράση ισχυρότερη από αυτή της βιταμίνης Ε. Όμως δεν είναι ανεξάντλητο. Με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή του μειώνεται και η επιδερμίδα χάνει μια από τις φυσικές ασπίδες προστασίας που διαθέτει. Το συνένζυμο Q10 που εμπλουτίζει μία καλλυντική φόρμουλα συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προστασία των ιστών του δέρματος από το οξειδωτικό στρες.

Η έξτρα δράση που αξίζει να γνωρίζουμε. Το συνένζυμο Q10 έχει καθοριστικό ρόλο και στις μεταβολικές λειτουργίες των κυττάρων, ιδιαίτερα στην παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια. Όταν τα επίπεδα στα κύτταρα μειώνονται περιορίζεται σημαντικά και η ικανότητά τους να συνθέσουν ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας αποδιοργανώνεται και τα κενά που σχηματίζονται κάτω από την επιφάνεια είναι η αφορμή για την εμφάνιση των ρυτίδων. Με την τοπική εφαρμογή καλλυντικών συνθέσεων που περιέχουν συνένζυμο Q10 διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και μειώνεται το βάθος των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ρεσβερατρόλη - ενισχυμένη αντιγηραντική φροντίδα

Ανήκει στη νέα γενιά αντιοξειδωτικών και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας της ομορφιάς χάρη στην ενισχυμένη άμυνα - πολύ πιο ισχυρή από εκείνη των βιταμινών C και Ε- που προσφέρει στα δερματικά κύτταρα. Η ρεσβερατρόλη είναι μία από τις πιο διάσημες πολυφαινόλες, τη γνωστή ομάδα αντιοξειδωτικών. Προέρχεται από τη φλούδα των σταφυλιών, κυρίως των κόκκινων, και ξεχωρίζει για την αποτελεσματική προστασία που προσφέρει από τις ελεύθερες ρίζες τόσο τις εξωτερικές όσο και από εκείνες που παράγονται ενδογενώς.

Η έξτρα δράση που αξίζει να γνωρίζουμε. Δερματολογικές μελέτες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη τονώνει την παραγωγή των σιρτουινών, τις επονομαζόμενες πρωτεΐνες της νεότητας, των οποίων ο βασικός ρόλος είναι να παρατείνουν τη ζωή των κυττάρων. Όπως δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία η ρεσβερατρόλη φαίνεται να δρα απευθείας στα μιτοχόνδρια, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, τα βοηθά να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να λειτουργούν ως …νεότερα.

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

skincare mistakes

 

2021-04-12
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε...  

sunscreen application mistakes

 

2021-05-17
5 λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την φωτογήρανση,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;