CONNECT:  
             

Κολλαγόνο: «στηρίζει» τη νεανική μας όψη

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

avon Πίσω από μια επιδερμίδα, σφριγηλή, ελαστική και απαλή σαν του μωρού, κρύβεται το κολλαγόνο, ένα πολύτιμο δίκτυο ινών που τη στηρίζει. Μόνο που ο χρόνος, το περιβάλλον και οι συνήθειές μας αποδυναμώνουν το κολλαγόνο και κλονίζουν την αόρατη αυτή «σκαλωσιά». Μπορούμε άραγε να την ενισχύσουμε;​

Τι ακριβώς είναι το κολλαγόνο: είναι μια πρωτεΐνη, η πιο άφθονη στο ανθρώπινο σώμα. Παράγεται κυρίως από τους ινοβλάστες - μια ειδική κατηγορία κυττάρων -και αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία, με τη σειρά τους, σχηματίζουν αλυσίδες πεπτιδίων. Ανάλογα με το ποια αμινοξέα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και πώς, προκύπτουν 28-29 τύποι κολλαγόνου, οι οποίοι συνοδεύονται από έναν λατινικό αριθμό. Πέντε ή έξι από αυτούς, υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο δέρμα μας- αποτελείται από 75% κολλαγόνο!-, συγκεκριμένα στο χόριο, το τμήμα που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και έχουν άμεση σχέση με την σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Για παράδειγμα, το κολλαγόνο Ι προσφέρει δύναμη και αντοχή στο δέρμα ενώ η απαλότητα και η ταχύτατη διαδικασία επούλωσης οποιασδήποτε βλάβης που συναντάμε στο βρεφικό και παιδικό δέρμα οφείλονται στην παρουσία των λεπτών ινών του κολλαγόνου ΙΙΙ -γι’ αυτό και το αποκαλούν χαϊδευτικά “baby collagen”.

Ποιος είναι ο ρόλος του στο δέρμα; Φανταστείτε το δέρμα μας σαν ένα στρώμα. Το υλικό με το οποίο γεμίζεται για να το βοηθά να διατηρεί τον όγκο τη συνοχή και το σχήμα του, είναι το κολλαγόνο, ενώ τα ελατήρια που βοηθούν το στρώμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, είναι η ελαστίνη η οποία επίσης παράγεται από τους ινοβλάστες. Ουσιαστικά το κολλαγόνο χτίζει με τις ίνες του ένα δίκτυο, μια «σκαλωσιά», που δίνει δύναμη, ανθεκτικότητα, σφριγηλότητα και λεία υφή στην επιδερμίδα μας. Η αποστολή του όμως δεν τελειώνει εκεί καθώς το κολλαγόνο είναι το υλικό που επουλώνει τις βλάβες και τους τραυματισμούς που υφίσταται το δέρμα.

Πώς χάνεται; Όπως όλα τα συστατικά του δέρματος, έτσι και το κολλαγόνο ανακυκλώνεται διαρκώς- οι ινοβλάστες αντικαθιστούν τις φθαρμένες ίνες με νέες και υγιείς. Ενώ όμως στη νεανική επιδερμίδα η σύνθεση νέου κολλαγόνου υπερτερεί της φθοράς, μεγαλώνοντας, η ισορροπία διαταράσσεται: η ταχύτητα με την οποία εκφυλίζεται το κολλαγόνο αυξάνει, η ικανότητα επιδιόρθωσης των φθορών ατονεί και οι νέες ίνες που παράγονται είναι λιγότερες και όχι πάντα καλής ποιότητας. Οι ειδικοί λένε πως η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει πολύ νωρίς, από τα 20 μας χρόνια, αλλά τα σημάδια δεν είναι άμεσα ορατά χάρη στα συσσωρευμένα αποθέματα που διαθέτουμε. Από τα 30 όμως και μετά χάνουμε κάθε χρόνο περίπου 1-1,5% του κολλαγόνου μας -στα 50 μας η επιδερμίδα έχει 50% λιγότερο κολλαγόνο σε σχέση με τη νεανική- … και οι επιπτώσεις γίνονται πλέον ορατές στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με τη μορφή βαθιών ρυτίδων και χαλάρωσης.

Από τι κινδυνεύει; Αν για τη διαδικασία ελάττωσης των αποθεμάτων κολλαγόνου φταίνε κυρίως ο χρόνος και τα γονίδιά μας, για την πρόωρη φθορά του, ένοχοι είναι η καθημερινή έκθεση στις ακτίνες UV και στην αστική ρύπανση, αλλά και η κατανάλωση ζάχαρης, η μη ισορροπημένη διατροφή και το κάπνισμα … Αυτό σημαίνει ότι η επάρκεια κολλαγόνου δεν είναι από μόνη της ικανή να εξασφαλίσει τη σφριγηλότητα. Ακόμα και σε μια νεανική επιδερμίδα, οι παραπάνω στρεσογόνοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών, φλεγμονών και της διαβόητης γλυκοζυλίωσης- η «επίθεση» της γλυκόζης στις δομικές πρωτεΐνες των κυττάρων- που φθείρουν το κολλαγόνο, αλλοιώνουν τη δομή του και προκαλούν την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων στην επιφάνειά της.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Η εκφύλιση του κολλαγόνου, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μια από τις συνέπειες της βιολογικής γήρανσης που μάλλον δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Στο χέρι μας ωστόσο είναι να εμποδίσουμε την πρόωρη φθορά του, αποφεύγοντας υπερβολές κάθε είδους (πολύς ήλιος, πολύ κάπνισμα, πολύ στρες...), υιοθετώντας ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και φτωχό σε ζάχαρη, προσφέροντας στην επιδερμίδα καθημερινή αντιοξειδωτική και αντηλιακή προστασία και τέλος, επιλέγοντας καλλυντικές φόρμουλες εμπλουτισμένες με δραστικά συστατικά που μπορούν να διεγείρουν τη φυσική διαδικασία παραγωγής νέου κολλαγόνου και συγχρόνως να περιορίσουν τη φθορά. Τέτοια συστατικά είναι οι βιταμίνες Β και C, τα πεπτίδια, τα αμινοξέα, οι αυξητικοί παράγοντες, η ρετινόλη και ορισμένα φυτικά εκχυλίσματα.

Καινοτομίες. Η επιστήμη όμως προχωρά και οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνονται σε αντιγηραντικές συνθέσεις δρουν ακόμα πιο στοχευμένα. Για παράδειγμα μας κίνησε πρόσφατα το ενδιαφέρον μια καινοτόμος τεχνολογία , παγκόσμια αποκλειστικότητα της Avon, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της και εμπλουτίζει τις φόρμουλες των νέων προϊόντων της σειράς Anew. Είναι το ProtinolTM το οποίο, σε συνέργεια με τη Νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3) υπόσχεται ενίσχυση των δύο πιο σημαντικών τύπων κολλαγόνου, των Ι και ΙΙΙ. Πώς; Οι επιστήμονες της Avon γνώριζαν ότι αυτοί οι δύο τύποι κολλαγόνου πάνε… χέρι-χέρι. Το κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ (το baby collagen που λέγαμε) λειτουργεί σαν πλαίσιο μέσα στο οποίο δεσμεύεται το κολλαγόνο Ι. Στο δέρμα των βρεφών υπάρχουν σε ίσες αναλογίες. Πολύ γρήγορα όμως, ακόμα και στην παιδική ηλικία, η ισορροπία αρχίζει να διαταράσσεται ενώ από τα 20 και μετά, το κολλαγόνο ΙΙΙ μειώνεται σημαντικά και χάνεται. Το σύμπλεγμα Protinol ™ όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο βοηθά στην αποκατάσταση των κολλαγόνων Ι και ΙΙΙ αλλά κατορθώνει , αυξάνοντας θεαματικά τα επίπεδα του κολλαγόνου ΙΙΙ, να τα φέρει πιο κοντά σε εκείνη τη βέλτιστη αναλογία που έχουν στο βρεφικό δέρμα. Αλλά γι’ αυτήν την καινοτομία θα μιλήσουμε ξανά σύντομα. Stay tuned!

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;