CONNECT:  
             

Clean beauty: πιο «καθαρή» ναι, πιο ασφαλής;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

clean beauty Είναι το trend που έφερε την επανάσταση στα καλλυντικά. Σήμερα, νέα και παλιότερα beauty brands μας προτείνουν να βάλουμε στη ρουτίνα ομορφιάς, «καθαρές» φόρμουλες, με λίγα και αγνά συστατικά. Κι εμείς νιώθουμε καλά γιατί προστατεύουμε και την επιδερμίδα μας και το περιβάλλον. Τι λέει όμως η επιστήμη; Τα clean προϊόντα είναι πιο ασφαλή από τα άλλα;

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί και θα εμφανιστούν μπροστά μας sites και εφαρμογές για το κινητό με λίστες «βρώμικων» συστατικών που πιθανότατα περιέχουν τα καλλυντικά μας και τα οποία, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του «clean beauty» βλάπτουν την υγεία μας, το περιβάλλον ή και τα δύο. Στο εξωτερικό, οι λίστες αυτές έχουν γίνει εδώ και καιρό το «ευαγγέλιο» της Gen Z-η γενιά μετά τους millennials- και των skintellectuals -οι ψαγμένοι καταναλωτές προϊόντων περιποίησης-αφού τις συμβουλεύονται απαραίτητα πριν προχωρήσουν στην αγορά οποιουδήποτε καλλυντικού. Στην Ελλάδα, έστω και αν η έρευνα δεν γίνεται ακόμα τόσο σχολαστικά, η απαίτηση για φυσικά, «καθαρά» προϊόντα, απαλλαγμένα από «επικίνδυνα χημικά», κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Περισσότερα από τα μισά προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας δεν περιέχουν πλέον parabens, ενώ οι πωλήσεις των προϊόντων χωρίς θειικά άλατα, φθαλικές ενώσεις και παρόμοια «ύποπτα» συστατικά διαρκώς αυξάνονται. Το μέχρι πριν 2-3 χρόνια, «εναλλακτικό» trend του clean beauty έγινε mainstream και μεγάλες μάρκες καλλυντικών αρχίζουν τώρα να το υιοθετούν.

Ωστόσο πλανιέται πάντα το ερώτημα: μήπως η μανία με τα «καθαρά» προϊόντα έφερε στο προσκήνιο και κάποια που, έχοντας απαλλαγεί από τα «επικίνδυνα» συστατικά, κάνουν λιγότερα από όσα υπόσχονται και ενδεχομένως κάνουν κι εμάς …λιγότερο υγιείς; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.

Οι 50 αποχρώσεις του…επικίνδυνου

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τα συστατικά των καλλυντικών, με το τι βλάπτει και τι όχι την υγεία μας και το περιβάλλον, αφού οι πολυδιαφημισμένοι κίνδυνοι για την υγεία μας πολλών χημικών συστατικών, βασίζονται σε αμφισβητήσιμα δεδομένα.

Καταρχάς, διευκρινίζουν ότι ο ορισμός των τοξικών συστατικών εξαρτάται από το πού βρισκόμαστε στον κόσμο. Για παράδειγμα, η ΕΕ έχει απαγορεύσει πάνω από 1300 συστατικά στα καλλυντικά, ενώ οι ΗΠΑ μόνο 30. Επιπλέον, τα συστατικά δεν χωρίζονται σε καθαρά και βρώμικα, όπως υποστηρίζει το clean beauty . Καμία ουσία από μόνη της δεν είναι καλή ή κακή. Δεν μπορούμε επομένως να πούμε ότι ένα συστατικό είναι καλό ή κακό χωρίς να εξετάσουμε τον τρόπο χρήσης του όπως και την ποσότητα που χρησιμοποιείται σε μια σύνθεση γιατί ισχύει το: «ίδια ουσία, διαφορετικός κίνδυνος». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο κίνδυνος από ένα συστατικό είναι πολύ υψηλός, αν δεν υπάρχει έκθεση σε αυτό ή είναι πολύ μικρή, ο κίνδυνος αυτόματα γίνεται πολύ χαμηλός. Οι τοξικολόγοι συνηθίζουν να το εξηγούν χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του λιονταριού: Ένα λιοντάρι είναι από τη φύση του επικίνδυνο. Αν το συναντήσουμε στην Αφρική, σε ένα σαφάρι, ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός γιατί η έκθεσή μας σε αυτό είναι άμεση. Αν όμως το συναντήσουμε στον ζωολογικό κήπο μέσα στο κλουβί του, παρόλο που το λιοντάρι παραμένει επικίνδυνο, ο κίνδυνος για εμάς εκμηδενίζεται γιατί δεν υπάρχει άμεση έκθεση.

Αν εξετάζουμε μόνο τους κινδύνους, τότε κάθε συστατικό μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο. Ο αποκλεισμός επομένως προϊόντων ομορφιάς, με βάση την πιθανή επικινδυνότητα κάποιων συστατικών τους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον βαθμό έκθεσής μας σε αυτά, είναι μια προσέγγιση χωρίς νόημα. Είναι σαν να μην πίνεις ποτέ νερό επειδή φοβάσαι μήπως πνιγείς.

Οι επιστημονικές ομάδες που αναπτύσσουν τις φόρμουλες των καλλυντικών, πριν εντάξουν ένα συστατικό -δραστικό ή μη- διαμορφώνουν τα λεγόμενα όρια χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους: Ποια είναι η απαραίτητη συγκέντρωση του συγκεκριμένου συστατικού στη φόρμουλα, πόσες φορές κατά μέσο όρο θα χρησιμοποιείται το τελικό προϊόν και σε ποια ποσότητα, αν το προϊόν θα ξεπλένεται (π.χ. καθαριστικό ) ή θα παραμένει στην επιδερμίδα (π.χ. κρέμα, ορός κ.α.) και σε όλα αυτά αθροίζονται τα διαφορετικά προϊόντα που είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε μια τυπική ρουτίνα περιποίησης. Αυτή η δύσκολη αλλά αναγκαία εξίσωση είναι που θα καθορίσει πόση ποσότητα ενός συστατικού θα χρησιμοποιηθεί σε μια φόρμουλα έτσι ώστε να μην μειώνεται η αποτελεσματικότητά του αλλά και να διασφαλίζεται ότι η έκθεσή μας σε αυτό θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη -έως και 100 φορές - από εκείνη που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στο εδώλιο του clean beauty

Σύμφωνα με το clean beauty δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε το παραμικρό ρίσκο όταν μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε όλα τα δυνητικά επικίνδυνα συστατικά .Τα συντηρητικά και πιο συγκεκριμένα τα parabens είναι το πιο διάσημο «θύμα» αυτής της αντίληψης. Έχουν κατηγορηθεί για πολλά και τρομακτικά: ότι είναι ερεθιστικά για το δέρμα , ότι συνδέονται με ορμονικές ή ενδοκρινικές διαταραχές, ακόμη και ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι, βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις των λιστών με τα «βρώμικα» συστατικά.

Είναι όντως επικίνδυνα; Επιστήμονες με χρόνια εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα, τονίζουν ότι τα περισσότερα parabens, στα επίπεδα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, είναι ασφαλή-έχουν μελετηθεί σε βάθος και δοκιμαστεί για πάνω από εβδομήντα χρόνια.. Και η αλήθεια είναι πως πολλές από τις μελέτες που αναφέρονται στο «κατηγορητήριο» των parabens έχουν γίνει in vitro, πάνω σε κύτταρα ή παλιότερα, σε ζώα και όχι στο ανθρώπινο δέρμα. Επιπλέον, οι μελέτες αυτές περιγράφουν συνήθως μη ρεαλιστικές καταστάσεις, που λίγη σχέση έχουν με το πώς χρησιμοποιούμε τα parabens στην καθημερινή μας ζωή, ενώ όσες έχουν γίνει σε ανθρώπους δεν έδειξαν μια πραγματικά σαφή σύνδεση με τις επιπτώσεις στην υγεία μας. Όμως, επειδή «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» σήμερα τα parabens έχουν απομακρυνθεί από τις φόρμουλες πολλών καλλυντικών και όχι μόνο των “clean”. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι τα συντηρητικά -όπως τα parabens- βρίσκονται στα προϊόντα για να μας προφυλάξουν από τα μικρόβια που εύκολα «εισβάλλουν» στην κρέμα μας μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα -εκτός εάν το προϊόν έχει παρασκευαστεί κάτω από αποστειρωμένες συνθήκες- και αρχίζουν να αναπτύσσονται, βάζοντας την υγεία της επιδερμίδας μας, σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους -σε μεγάλο βαθμό θεωρητικούς- κινδύνους που διατρέχει με τα συντηρητικά. Τα εναλλακτικά συντηρητικά που χρησιμοποιούν αρκετές clean μάρκες, δεν έχουν περάσει από τόσο πολλές δοκιμές όσες τα «συμβατικά» ούτε έχουν χρησιμοποιηθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία μας. Επιπλέον, επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικά, χρειάζονται μεγαλύτερες συγκεντρώσεις- για παράδειγμα, αρκετές μάρκες χρησιμοποιούν υψηλές συγκεντρώσεις αιθέριων ελαίων που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος- με συνέπεια να καταλήγουμε να φοράμε ένα «καθαρό» μεν προϊόν αλλά με πολύ περισσότερα συντηρητικά…

Η «καθαρή ομορφιά» δεν είναι πάντα ...ξεκάθαρη

Η «καθαρή ομορφιά» συνδέεται με την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με το τι χρησιμοποιούν στο δέρμα τους και πώς αυτό επηρεάζει το περιβάλλον, αλλά και στην απαίτησή τους από τις clean beauty brands να προσφέρουν πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια. Μια έρευνα καταναλωτριών που διεξάχθηκε το 2020 σε 24.000 γυναίκες παγκοσμίως, σχετικά με το τι αναζητούν στα καθαρά προϊόντα ομορφιάς έδειξε ότι τα δύο τρίτα από αυτές επιθυμούν μεγαλύτερη διαφάνεια στις ετικέτες τους. Ενώ η ζήτηση είναι υψηλή- το 93% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσε ότι προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως καθαρά - υπάρχει επίσης δυσαρέσκεια. Υποστηρίζουν ότι οι μάρκες δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για τα συστατικά, περιμένουν δηλαδή το «πώς, τι και γιατί» πίσω από ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ως καθαρό.

Η ασάφεια δεν περιορίζεται όμως μόνο στα συστατικά αλλά και στην ίδια την ταυτότητα πολλών clean brands. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί γύρω από τον όρο "καθαρή ομορφιά". Συνήθως σημαίνει ελάχιστα έως καθόλου συνθετικά συστατικά και απουσία οποιουδήποτε συστατικού που θεωρείται αμφιλεγόμενο, ακόμη και αν υπάρχει έγκυρη έρευνα που πιστοποιεί την ασφάλειά του. Κανονισμοί δεν υπάρχουν ούτε για όρους όπως "φυσικής προέλευσης", "φυσικό", ή ακόμη και "βιολογικό", με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται συχνά το λεγόμενο "πράσινο ξέπλυμα" ή “greenwashing” - μάρκες προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς χωρίς να χρειάζεται να τους υποστηρίξουν και απλά βάζουν τις λέξεις "καθαρά συστατικά", "μη τοξικά" ή "φυσικά" στο κουτί.

Skingurus say. H «καθαρή ομορφιά» λόγω της ασάφειας και της έλλειψης πραγματικού ορισμού της μοιάζει να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι το trend ξεκίνησε από μια πραγματική ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και καλύτερης ποιότητας συστατικά στην περιποίηση της επιδερμίδας. Είναι ένα κίνημα που μας ενθαρρύνει να αμφισβητήσουμε τι βάζουμε στο δέρμα μας και αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Το clean beauty υπερβαίνει τα ίδια τα προϊόντα και μας καλεί να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία, το περιβάλλον και την ηθική τους ταυτότητα. Είναι επομένως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βιομηχανία της ομορφιάς και γι' αυτό , παρόλες τις αντιφάσεις του, αξίζει σίγουρα να το στηρίξουμε .

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;