CONNECT:  
             

Οι 3 σωματοφύλακες της επιδερμίδας

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

skin bodyguards Ένας αόρατος τοίχος από τούβλα, ένας όξινος μανδύας και ένας στρατός μικροοργανισμών καλύπτουν την επιφάνεια της επιδερμίδας προβάλλοντας σθεναρή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά. Είναι ο προστατευτικός φραγμός, το pH και το μικροβίωμα της επιδερμίδας, που αναλαμβάνουν να μας προσέχουν, με την προϋπόθεση ότι φροντίζουμε κι εμείς να μην τα ταλαιπωρούμε...

Ο επιδερμιδικός φραγμός

Φανταστείτε την κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας σαν ένα τοίχο φτιαγμένο από 15-30 σειρές από τούβλα. Τα τούβλα είναι τα –νεκρά και έτοιμα να απολεπιστούν- κερατινοκύτταρα. Το «τσιμέντο» που περικλείει τα τούβλα και τα κρατά στη θέση τους είναι τα μεσοκυττάρια λιπίδια τα οποία μαζί με τα κερατινοκύτταρα και τους Φυσικούς Ενυδατικούς Παράγοντες (NMF) συνθέτουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας . Η λειτουργία του είναι τριπλή: παγιδεύει τα μόρια του νερού περιορίζοντας την εξάτμισή του, προλαμβάνει την απώλεια των Φυσικών Ενυδατικών Παραγόντων και εμποδίζει την απορρόφηση επικίνδυνων χημικών ουσιών του περιβάλλοντος, από το δέρμα. Η ξηρότητα, η ευαισθησία, ο ερεθισμός, η φλεγμονή της επιδερμίδας δεν είναι άλλο από σημάδια φθοράς ή εξασθένισης (μετά τα 40) του επιδερμιδικού φραγμού της.

Το μικροβίωμα

Ο νέος αυτός όρος που μπήκε στη ζωή μας πριν από μια περίπου δεκαετία, προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μικρός και βίος περιγράφει έναν ολόκληρο «ζωντανό οργανισμό» μέσα στο σώμα μας, όπως και πάνω στην επιδερμίδα. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η επιφάνειά της αποικίζεται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς -κάθε τετραγωνικό εκατοστό του αποικίζεται από 2 εκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και ιούς- που αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον δημιουργώντας αυτό που αποκαλείται μικροβίωμα. Το μικροβίωμα είναι μοναδικό για κάθε άτομο όπως, το δακτυλικό αποτύπωμα. Έχει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, καθώς ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας απέναντι στα παθογόνα -τα «κακά»- βακτήρια, καταπολεμά τις φλεγμονές, εξισορροπεί τα επίπεδα pH και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων ώστε να αντικρούουν την εισβολή επικίνδυνων μικροοργανισμών από το περιβάλλον. Η ποικιλομορφία του όμως επηρεάζεται σημαντικά κι από άλλους παράγοντες όπως είναι η διατροφή μας, το περιβάλλον που ζούμε, το lifestyle που υιοθετούμε, τα «σκληρά» καλλυντικά και βέβαια τα αντισηπτικά σαπούνια που χρησιμοποιούμε την τελευταία χρονιά, λόγω Covid. Οι παράγοντες αυτοί είναι μερικές φορές ικανοί να αλλάξουν την ποιότητα και την ποσότητα των μικροοργανισμών που συνθέτουν το μικροβίωμα και να προκαλέσουν «δυσβίωση», δηλαδή ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος, με συνέπεια η επιδερμίδα να στρεσάρεται, να ευαισθητοποιείται, να εμφανίζει σημάδια ξηρότητας και να ταλαιπωρείται από εξάρσεις ακμής, αλλεργιών και ατοπίας.

Ο όξινος μανδύας

Η επιδερμίδα είναι εκ φύσεως ολίγον …ξινή. Αυτό ουσιαστικά δηλώνει το περίφημο pH 5,5 που ακούμε συχνά από δερματολόγους και εταιρίες καλλυντικών. Περί τίνος όμως πρόκειται; Ο όρος pH (potential Hydrogen ή ενεργός οξύτητα) επινοήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και δηλώνει το μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας. Οι τιμές στην κλίμακα του pH ξεκινούν από το 0 και φτάνουν στο 14 . Από το 0 μέχρι το 6,9 είναι όξινες, από το 7,1 και πάνω αλκαλικές, ενώ το pH 7 (του καθαρού νερού) χαρακτηρίζεται ουδέτερο. Ας πάμε τώρα στην επιδερμίδα. Στην κερατίνη στιβάδα, το ανώτερο δηλαδή στρώμα της, με την παρουσία σμήγματος και ιδρώτα (γαλακτικό οξύ και αμινοξέα), «υφαίνεται» ένας όξινος υδρολιπιδικός μανδύας με pH που κυμαίνεται από 4 έως 5,5 , ο οποίος προστατεύει την επιδερμίδα εμποδίζοντας, λόγω ακριβώς της σύστασής του, την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων και μικροοργανισμών. Όταν το pH έχει τη βέλτιστη τιμή (5,5) , η επιδερμίδα είναι απαλή, ελαστική, ενυδατωμένη και λαμπερή.

Όταν, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων αλλά και ενδογενών (ηλικία, διατροφή), το pH γίνεται πιο αλκαλικό, η επιδερμίδα εμφανίζει ξηρότητα, ευαισθησία στον ήλιο και σημάδια πρόωρης γήρανσης, ενώ αν γίνει πιο όξινο, εμφανίζει έντονη λιπαρότητα και ακμή. Η σοβαρότερη όμως συνέπεια, σε περίπτωση που το pH της επιδερμίδας αλλάξει και ο όξινος μανδύας της διαταραχθεί, είναι ότι το δέρμα γίνεται διαπερατό, χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις μολύνσεις και τους στρεσογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες, με άλλα λόγια ανοίγει η «κερκόπορτα», με κίνδυνο να εισβάλλουν μικροοργανισμοί , αλλεργιογόνα και χημικές ουσίες .

pH: Μην το …ταράζετε χωρίς λόγο

Η διατήρηση του pH σε φυσιολογικές τιμές , εξαρτάται ,εκτός των άλλων και από τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε. Σε γενικές γραμμές, η σύνθεσή τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, με pH συμβατό προς το pH της επιδερμίδας. Τα επαναλαμβανόμενα peelings, ο υπερβολικός καθαρισμός, η χρήση στυπτικών τονωτικών λοσιόν με οινόπνευμα ή κοινών αλκαλικών σαπουνιών που δεν είναι σχεδιασμένα για το πρόσωπο και γενικά, καλλυντικά με pH κάτω από 5 και πάνω από 6, διαταράσσουν τον όξινο μανδύα της επιδερμίδας, προκαλώντας αφυδάτωση, ξηρότητα, φλεγμονή αλλά και χρόνια δερματικά προβλήματα.

Το φυσιολογικό pH της επιδερμίδας δεν θα πρέπει να αλλάζει παρά μόνο εάν υπάρχει ειδικός λόγος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το δερματολογικό χημικό peeling, μια διαδικασία η οποία για να πραγματοποιηθεί απαιτεί την παρουσία συστατικών με χαμηλό pH, κάτω από το 5,5 της επιδερμίδας (συνήθως από 1,5 -3,5), όπως είναι τα διάφορα ΑΗΑ τα οποία καταστρέφουν τον όξινο μανδύα έτσι ώστε τα επιφανειακά κύτταρα να απομακρύνονται ευκολότερα. Οι δερματολόγοι και οι επαγγελματίες αισθητικοί γνωρίζουν καλά ότι για να τον αποκαταστήσουν θα πρέπει, αμέσως μετά τη θεραπεία να επαναφέρουν με εξειδικευμένα προϊόντα, το pH της επιδερμίδας στις φυσιολογικές τιμές του.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;