CONNECT:  
             

Εμείς και τα μαλλιά μας στο… ντιβάνι του ψυχαναλυτή

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

 Η σχέση ανάμεσα στα όμορφα μαλλιά, τη μεγάλη αυτοπεποίθηση και την καλή μας διάθεση είναι ευθέως ανάλογη. Κι αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καθόλου περίεργο…

Τα λαμπερά μαλλιά δεν είναι απλώς επιταγή της μόδας. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με το lifestyle, την επιτυχία, ακόμα και το κοινωνικό μας στάτους. Αντανακλούν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, “υπαινίσσονται” πλούτο και πολυτέλεια.

Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι αλήθεια πως τα μαλλιά μπορούν να παίξουν το ρόλο του κοινωνικού βαρόμετρου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η εικόνα των μαλλιών μας μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές μας σχέσεις, ακόμα και την καριέρα μας. Κι αυτό γιατί, τα υγιή, λαμπερά μαλλιά μας χαρίζουν αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι τα συνδέουν υποσυνείδητα με την επιτυχία, την ευζωία και την επιβεβαίωση.

Ανασφάλειες

Αν γελάτε κάθε φορά που διαβάζετε στα περιοδικά για τις «κακές μέρες» των μαλλιών, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε. Σύμφωνα με τη dr. Marianne LaFrance, διάσημη καθηγήτρια ψυχολογίας και συμπεριφοράς των φύλων στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, «τις μέρες που δεν νιώθουμε καλά με τα μαλλιά μας, επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή μας. Αυξάνονται οι αμφιβολίες και οι ανασφάλειές μας. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτές τις “κακές” για τα μαλλιά μέρες αισθάνονται μειονεκτικά σε σχέση με τους γύρω τους και γίνονται λιγότερο αποδοτικοί». Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με τον ίδιο τρόπο που τα υγιή μαλλιά αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας, μπορούν να αυξήσουν και τη δύναμη να ελκύουμε τους γύρω μας. Ας θυμηθούμε μόνο ότι η μυθολογία χρησιμοποιεί κατά κανόνα γυναικεία πρότυπα με εντυπωσιακή κόμη για να υποδηλώσει τη σεξουαλική έλξη. Τα παραδείγματα είναι πολλά: οι μυθικές Σειρήνες επιχειρούν με όπλο τα μακριά μαλλιά τους να γοητεύσουν τους άνδρες για να τους παρασύρουν, τελικά, στο θάνατο. Η Ραπουνζέλ, μία από τις ηρωίδες στα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, παρακινεί τον αγαπημένο της να ανέβει κοντά της χρησιμοποιώντας σαν σκάλα τα λυτά, μακριά μαλλιά της. Και βέβαια, τόσο η βιβλική Εύα όσο και η λαίδη Γκοντάιβα εμφανίζονται να καλύπτουν τη γύμνια τους με τα μαλλιά τους. Τέλος, στον κινηματογράφο συναντάμε συχνά σημειολογικές αναφορές πάνω στο ίδιο θέμα. Το σήμα κατατεθέν πολλών σταρ-συμβόλων του σεξ είναι τα λυτά μαλλιά τους. Η «ταυτότητά» τους.

Σεξουαλική έλξη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα μαλλιά αποτελούν αρχέγονο στοιχείο σεξουαλικής έλξης. Ίσως η ερμηνεία βρίσκεται στο ότι όπως η τριχοφυΐα στο σώμα σηματοδοτεί την έναρξη της σεξουαλικής ωριμότητας, έτσι και η πλούσια κόμη, συνειρμικά, υπαινίσσεται το ίδιο. ΓΙ’ αυτό ορισμένες κουλτούρες και θρησκείες φτάνουν στα άκρα, θεσπίζοντας νόμους που υποχρεώνουν τις γυναίκες να κόβουν ή να καλύπτουν τα μαλλιά τους.

Επιπλέον, τα μακριά μαλλιά αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό σημάδι διάκρισης ανάμεσα στα δύο φύλα. Ακόμα και στα κινούμενα σχέδια ο κανόνας αυτός τηρείται ευλαβικά. Τα θηλυκά ζώα-καρτούν ξεχωρίζουν από τις εξαιρετικά μακριές βλεφαρίδες τους και από την πλούσια κόμη, δύο σημεία-κλειδιά για τον προσδιορισμό της θηλυκότητας. Δεν πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε πως τα μακριά μαλλιά δεν είναι μόνο σύμβολο ομορφιάς και γοητείας, αλλά και νεότητας και γονιμότητας. Και αυτό ίσως γιατί στην εφηβεία τα μαλλιά βρίσκονται στην καλύτερη και πιο δυναμική φάση.

Από την άλλη πλευρά, τα μαλλιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» της γλώσσας του σώματος. Το να μυρίζεις, να αγγίζεις ή να χαϊδεύεις τα μαλλιά ενός άλλου ανθρώπου είναι κινήσεις που συνδέονται άμεσα με τη σεξουαλικότητα. Το παιχνίδι με τα μαλλιά μπορεί να υποδηλώνει ένα χαρακτήρα ντροπαλό. Ένα τσουλούφι που πέφτει στο μάτι μπορεί να «μεταφραστεί» σαν μια κίνηση συνενοχής. Τα λυτά μαλλιά, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ειλικρίνειας, Όταν μια γυναίκα βρίσκεται μπροστά σε ένα γοητευτικό άνδρα, τείνει να περνάει τα δάχτυλά της ανάμεσα στα μαλλιά, μια κίνηση που υποδηλώνει ενδιαφέρον και την οποία ο άνδρας αντιλαμβάνεται ενστικτωδώς.

Πίσω από κάθε αλλαγή που σχετίζεται με τα μαλλιά κρύβεται μια στάση ζωής. Στο στρατό ξυρίζουν το κεφάλι των στρατιωτών για να «σβήσουν» την ταυτότητά τους, έτσι ώστε να τους «επαναπρογραμματίσουν» ως μέλη μιας ομάδας. Τα μέλη ορισμένων θρησκευτικών ταγμάτων θυσιάζουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη απόρριψης των γήινων απολαύσεων, αλλά και τhς δικής τους σεξουαλικότητας. Οι πανκ, πάλι, έβαφαν τα μαλλιά τους με φανταχτερά χρώματα για να εκφράσουν την απέχθειά τους στους κανόνες του κατεστημένου.

Με καθετί που κάνουμε στα μαλλιά μας δηλώνουμε, συνειδητά ή όχι, κάτι. Αποτολμώντας ένα κοντό κούρεμα επιχειρούμε το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, μια δραστική αλλαγή στο χτένισμα μπορεί, για παράδειγμα, να λειτουργήσει σαν μηχανισμός απώθησης μιας τραυματικής συναισθηματικής ρήξης. Σπάνια μας αφήνει αδιάφορους η εικόνα που παρουσιάζουν τα μαλλιά των γύρω μας. Μοιάζει να είναι, τελικά, ένα τρικ που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τον κοινωνικό μας περίγυρο, όπως ακριβώς τα μαλλιά ήταν ένα είδος καμουφλάζ για τους προγόνους μας, που τους βοηθούσε να ενσωματώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Συμπέρασμα; Όπως λέει μια ερευνήτρια ειδική στην ψυχολογία των μαλλιών, «θεωρητικά, θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια απόλυτα φυσιολογική και υγιή ζωή χωρίς να υπάρχει ούτε μία τρίχα στο κεφάλι μας. Ποιος, όμως, θα το ήθελε;»

 

Σχετικά θέματα
10 τροφές για όμορφα, γερά μαλλιά
2014-01-30
10 τροφές για όμορφα, γερά μαλλιά
 
Τι έχουν πάθει τα μαλλιά μου;
2014-05-06
Τι έχουν πάθει τα μαλλιά μου;
 
Η επέλαση των… λευκών
2015-01-07
Η επέλαση των… λευκών
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

co washing

 

2019-12-20
​Co-washing ή, το λούσιμο… αλλιώς.

Σκεφτήκατε ποτέ να λούσετε τα μαλλιά σας με ….κοντίσιονερ; Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η εναλλακτική...  

hair colouring

 

2020-02-28
​Η φύση σε ρόλο κολορίστ...

Δεν είναι απλώς πηγή πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Εδώ και...  

hair loss

 

2020-04-01
​Πέφτουν; Μην τα χάνετε!

Ίσως να φταίει η ...άνοιξη, ίσως οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. ...  

shampooing

 

2020-06-11
Πάμε για -σωστό- λούσιμο;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί, όταν μας λούζουν στο κομμωτήριο τα μαλλιά μας μετά είναι πιο λαμπερά ή γιατί...  

colored hair

 

2019-11-06
​Βαμμένα, όμορφα μαλλιά, αλλά για πόσο;

Φλογερό κόκκινο, εβένινο μαύρο, ζεστό σοκολατί και βέβαια εκτυφλωτικό ξανθό. Όποια απόχρωση βαφής...  

VocabuHair

 

2020-06-07
VocabuHair​: «Ξεφυλλίστε» το , από το Α ως το Ω!

Τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας αλλά και τα ταλαιπωρούμε. Αλλάζουμε το χρώμα τους, παίζουμε με το...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;