CONNECT:  
             

​5 ζώνες του προσώπου… με ειδικές ανάγκες

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Κύκλοι κάτω από τα μάτια, μαύρα στίγματα, ανοιχτοί πόροι: για να λυθούν οριστικά τα προβλήματα ήρθε η ώρα να τα αντιμετωπίσουμε ένα ένα, στη ζώνη –του προσώπου- που ανήκει το καθένα. Γιατί  το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται πάντα … στα σημεία.

Αυτό το σπυράκι κάτω από τα χείλη κάθε τόσο εξαφανίζεται και μετά εμφανίζεται ξανά. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δεν υποχωρούν ακόμα και στις διακοπές. Οι πόροι ανοίγουν και δεν ξανακλείνουν. Παρά το γεγονός ότι οι νέες γυναίκες επενδύουν στην προηγμένη τεχνολογία για τα καλλυντικά τους, δεν είναι λίγες αυτές που σύμφωνα με τους ειδικούς ταλαιπωρούνται από μικροπροβλήματα τα οποία εμφανίζονται συχνά στην επιδερμίδα. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι το 99% των γυναικών χρησιμοποιεί λάθος καλλυντικά για την επιδερμίδα! Και αυτό γιατί μαγεύονται από hi-tech αλλά ακαταλαβίστικες φόρμουλες.
Επομένως, το κλειδί για να βελτιώσουμε την όψη της επιδερμίδας είναι η γνώση του προσώπου μας, η… χαρτογράφησή του, προκειμένου να μάθουμε τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε τμήματός του. Τότε μόνο θα μπορέσουμε, να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές και να επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα.

Μάγουλα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Η περιοχή των ζυγωματικών έχει τάση για υπεραιμία, η οποία εμφανίζεται με σπυράκια κάτω από το δέρμα. Επίσης οι ευρυαγγείες -δηλαδή τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία που δίνουν στην επιδερμίδα μια μονίμως αναψοκοκκινισμένη όψη- γίνονται ολοένα και πιο συχνά ένας σοβαρός μπελάς για τις γυναίκες.

Η ΑΙΤΙΑ: Χρησιμοποιώντας καλλυντικά για να καμουφλάρουμε το πρόβλημα των ζυγωματικών, συνήθως το κάνουμε χειρότερο. Για παράδειγμα αν διαβάσουμε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στο «αθώο» ρουζ που χρησιμοποιούμε, ίσως δούμε ότι περιέχει συστατικά που προκαλούν ακμή, όπως κόκκινες χρωστικές, έλαια σιταριού ή βούτυρο κακάο. Τα συστατικά αυτά τα συναντάμε συχνά στο μέικαπ, παρά το γεγονός ότι φράζουν τους πόρους. Όσο για τις ευρυαγγείες, οι δερματολόγοι αποδίδουν το πρόβλημα των σπασμένων αγγείων στο κάπνισμα και στην έλλειψη προστασίας της επιδερμίδας από το εχθρικό περιβάλλον.

Η ΛΥΣΗ: Αναζητήστε προϊόντα μακιγιάζ με δερματολογικά ελεγμένα, μη λιπαρά συστατικά που δεν φράζουν τους πόρους. Κόβοντας το κάπνισμα οι ευρυαγγείες σίγουρα θα περιοριστούν. «Αποφύγετε επίσης το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά τα οποία, με τη σειρά τους, ευνοούν την εμφάνισή τους. Δοκιμάστε τέλος δερμοκαλλυντικές συνθέσεις με αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά συστατικά.

Πιγούνι και χείλη

TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Οι ενεργοί σμηγματογόνοι αδένες προ καλούν φλεγμονές κάθε μήνα στην περιοχή του πιγουνιού, μικροσκοπικοί κλειστοί πόροι κάνουν την εμφάνισή τους κατά μήκος της γραμμής των χειλιών και συγχρόνως στις γωνίες τους η επιδερμίδα γίνεται ξηρή και σπάει.

Η ΑΙΤΙΑ: Τα σπυράκια που εμφανίζονται στο πιγούνι οφείλονται συνήθως στο στρες και στις ορμόνες. Αλλά και οι ανοιχτοί πόροι δημιουργούν προβλήματα. Όσο μεγαλώνουμε η ελαστίνη και το κολλαγόνο χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα οι πόροι να γίνονται πιο ορατοί. Φορώντας δε καθημερινά κραγιόν ανακαλύπτουμε αυτά τα μικρά στίγματα στη γραμμή των χειλιών. Από την άλλη, τα lip balm που περιέχουν υγραντικούς παράγοντες χειροτερεύουν τελικά την κατάσταση γιατί παίρνουν την υγρασία και οδηγούν στην αφυδάτωση των χειλιών και στο σκάσιμο στις γωνίες του στόματος.

Η ΛΥΣΗ : Κάθε βράδυ χρησιμοποιείτε το προϊόν καθαρισμού που ξεπλένεται με νερό μία φορά για να απομακρύνετε τους ρύπους και το μακιγιάζ και μία δεύτερη για καθαρισμό σε βάθος . Συνεχίζετε με μια oil free ενυδατική κρέμα. «Μη σπάτε τα σπυράκια», προειδοποιούν δερματολόγοι και αισθητικοί, γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος να μείνει σημάδι. Βάλτε στο πρόγραμμά σας την τακτική απολέπιση. Αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη προτιμήστε ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν και στη συνέχεια κάντε μια μάσκα καθαρισμού για να απορροφηθεί το επιπλέον σμήγμα. Για να αποφύγετε τέλος τα μαύρα στίγματα στα χείλη επιλέξτε ένα lip balm που θα τα προστατεύσει χωρίς να τα ξηραίνει.

Μύτη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Στο δέρμα της μύτης βρίσκονται πολυάριθμοι σμηγματογόνοι αδένες που φράζουν εύκολα, με αποτέλεσμα την πολύ γνωστή μας συσσώρευση μαύρων στιγμάτων. Αν προσθέσουμε την παρουσία σπασμένων αγγείων και τις ξηρές γωνίες της που ξεφλουδίζουν, τότε η μύτη μας πολύ εύκολα μοιάζει με πεδίο μάχης.

Η ΑΙΤΙΑ: Τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται όταν οι πόροι φράζουν από παγιδευμένους ρύπους και εκκρίσεις σμήγματος. Το μείγμα αυτό όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα μαυρίζει. Τα σπασμένα αγγεία πολύ συχνά προκαλούνται από ένα δυνατό φύσημα της μύτης ή από το υπερβολικό ζούληγμα των μαύρων στιγμάτων. Τέλος, τα επιθετικά προϊόντα απολέπισης μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα.

Η ΛΥΣΗ: Ο έξυπνος καθαρισμός και η ήπια απολέπιση θα εμποδίσουν το φράξιμο των πόρων. Παρ’ όλο που δεν γίνεται να συρρικνωθούν, χρησιμοποιώντας προϊόντα με ρετινοειδή ή οξέα φρούτων μπορούμε εύκολα να καθαρίσουμε τους πόρους από τους παγιδευμένους ρύπους. Οι ειδικοί συστήνουν επίσης τον τακτικό καθαρισμό προσώπου σε ένα αξιόπιστο ινστιτούτο. Μια αισθητικός μπορεί να σας απαλλάξει από τα μαύρα στίγματα χωρίς να τραυματίσει την επιδερμίδα. Για να παρατείνετε δε το καλό αποτέλεσμα του ινστιτούτου συνεχίζετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας δύο φορές την εβδομάδα ένα ήπιο απολεπιστικό, που θα διατηρήσει την επιδερμίδα καθαρή και λαμπερή.

Μέτωπο

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Το μέτωπο είναι κι αυτό καλυμμένο με σμηγματογόνους αδένες, γι’ αυτό και είναι η πρώτη “υποψήφια” ζώνη για φράξιμο των πόρων. Πολύ συχνά επίσης παρουσιάζονται προβλήματα με σπυράκια ανάμεσα στα φρύδια.

Η ΑΙΤΙΑ: Μπορεί η φράντζα να καμουφλάρει το πρόβλημα, ίσως όμως και να το προκαλεί. «Τα μαλλιά που πέφτουν στο μέτωπο συχνά προκαλούν υπερέκκριση σμήγματος», τονίζουν οι δερματολόγοι. Επιπλέον, κάθε κίνηση που κάνουμε να ανασηκώσουμε τη φράντζα μας ισοδυναμεί με πέντε όχι και τόσο καθαρά δάχτυλα που αγγίζουν το δέρμα και φράζουν τους πόρους. Τα σπυράκια και οι κοκκινίλες ανάμεσα στα φρύδια ίσως είναι ένδειξη πως υπάρχουν πολλές τοξίνες στο συκώτι προσθέτουν οι δερματολόγοι , ενώ αντίθετα, πολλά μικρά σπυράκια μαζί σημαίνουν ότι τρώμε βαριά φαγητά αργά το βράδυ…

Η ΛΥΣΗ: Όταν είστε σπίτι, ανασηκώνετε τη φράντζα σας με ένα κλιπ για να μην την πιάνετε κάθε τόσο με το χέρι. Απελευθερώστε τους πόρους από το σμήγμα χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη τονωτική λοσιόν, που θα απομακρύνει τα υπολείμματα του γαλακτώματος χωρίς να στερήσει την επιδερμίδα από τα φυσικά της έλαια.

Μάτια

TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Οι μαύροι κύκλοι και τα πρησμένα βλέφαρα είναι σημάδια ξενυχτιού. Παρατηρώντας μάλιστα προσεκτικότερα την επιδερμίδα ανάμεσα στα μάγουλα και τα κάτω βλέφαρα ίσως διακρίνετε κάτω από το δέρμα κάποια μικροσκοπικά λευκά στίγματα.

Η ΑΙΤΙΑ : Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, τα μάτια συνδέονται με τα νεφρά, επομένως η αφυδάτωση και η υπερφόρτωση τοξινών φαίνονται στα πρησμένα βλέφαρα και στους μαύρους κύκλους. Η επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι πιο λεπτή απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο και γι’ αυτό θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά, υπενθυμίζουν οι ειδικοί. Αν επιλέξουμε μια κρέμα για τα μάτια με ανάλαφρη υφή και απλώσουμε ελάχιστη ποσότητα στην περιοχή θα αποφύγουμε το πρήξιμο. Θα πρέπει επίσης να απομακρύνουμε το μακιγιάζ προσεκτικά, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα προϊόντα με βάση το λάδι. Τα καθαριστικά αυτού του τύπου αφήνουν κατάλοιπα γύρω από τα μάτια που όταν συσσωρευτούν φράζουν τους πόρους και δημιουργούν λευκά στίγματα.

Η ΛΥΣΗ: Εκτός από έναν καλό ύπνο, επιλέγουμε προσεκτικά την κρέμα ματιών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ζελ για τα μάτια, που θα το απλώσουμε στην εσωτερική γωνία των ματιών και προς τα κάτω, παράλληλα με τη γραμμή της μύτης, για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των ιστών. Μια μάσκα ματιών είναι επίσης ιδανική λύση όποτε τα νιώθουμε κουρασμένα. Αν δείτε λευκά στίγματα, μην τα πειράξετε, αλλά ζητήστε από ένα δερματολόγο να σας τα αφαιρέσει, γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε να προκαλέσετε σοβαρά προβλήματα στην επιδερμίδα σας. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις αδιάβροχες μάσκαρα γιατί αφαιρούνται μόνο με καθοριστικά με βάση το λάδι.

 

Σχετικά θέματα
Αχ αυτά τα σπυράκια....
2014-02-16
Αχ αυτά τα σπυράκια....
 
8+1 μύθοι για την ενήλικη ακμή
2015-03-04
8+1 μύθοι για την ενήλικη ακμή
 
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;
2016-04-16
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;