 |
 |
Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022
Λένα Ιωαννίδου
|
|
|
|
|
Η καινούργια χρονιά κάνει τα πρώτα της βήματα και ελπίδα όλων μας είναι να μας οδηγήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα στην post-covid εποχή. Παρά την αβεβαιότητα, οι διεθνείς αναλυτές, μελέτησαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν τις καταναλωτικές συμπεριφορές μας και έκαναν τις προβλέψεις τους γύρω από τις τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στην παγκόσμια αγορά των καλλυντικών. Θα πέσουν άραγε μέσα;
Αν υπάρχει μια λέξη που να περιγράφει το πώς κύλησε η ζωή στον κόσμο τα δύο χρόνια της πανδημίας αυτή είναι σίγουρα η "αβεβαιότητα". Όσο το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει και η post-covid εποχή διαρκώς αναβάλλεται οι προβλέψεις εύκολα διαψεύδονται. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναλυτές που κάθε χρόνο παρουσιάζουν τα beauty trends της επόμενης χρονιάς, μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν πολλά από τα σημάδια που άφησε πίσω του το 2021. Από τα πιο χαρακτηριστικά, η κυριαρχία του TikTok , που πυροδότησε την έκρηξη των DIY τρικ ομορφιάς- αν και συχνά, αμφίβολης αποτελεσματικότητας- στη διάρκεια των lockdown ή η θεαματική αύξηση των μη επεμβατικών θεραπειών- προφανώς, παρατηρώντας την εικόνα μας μέσω Zoom ή Facetime «ανακαλύψαμε» ενοχλητικές ατέλειες… Είναι επίσης φανερό ότι η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητές μας στην περιποίηση όπως και τον τρόπο που ψωνίζουμε και έκανε πιο αυστηρά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τα καλλυντικά μας. Αναζητάμε ήπιες συνθέσεις που θα καταπραΰνουν την ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα μας και δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία της. Απαιτούμε από τα beauty brands διαφάνεια -να ξέρουμε τι βάζουμε στο πρόσωπό μας- δεν πειθόμαστε εύκολα από τις υποσχέσεις τους, ενώ δείχνουμε πλέον σαφή προτίμηση σε εκείνα που σέβονται το περιβάλλον όσο και την επιδερμίδα μας.
Anti-stress care is the new skincare. Η πανδημία ήταν αρκετή για να μας κάνει να καταλάβουμε την έκταση των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει το στρες και… η ορμόνη του, η κορτιζόλη, στο δέρμα μας. Φορώντας μάλιστα εδώ και 20 σχεδόν μήνες, λιγότερο μακιγιάζ, αποκτήσαμε μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασής του. Σημάδια αφυδάτωσης, λεπτές γραμμές, ρυτίδες έκφρασης (worry lines) γίνονται πια άμεσα ορατά. Και βέβαια τα σημάδια αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη καταπονημένη επιδερμίδα και ευαισθητοποιημένη από τη χρήση μάσκας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η "διαχείριση του στρες" της επιδερμίδας αναδύεται ως κυρίαρχη τάση στην ομορφιά. Το 2022 θα γίνουμε μάρτυρες μιας μαζικής στροφής από την αντιγηραντική περιποίηση σε προϊόντα με δράση anti-stress. Εμπλουτισμένα με υαλουρονικό οξύ και εκχυλίσματα βοτάνων για καταπράυνση και ισχυρά αντιοξειδωτικά για προστασία από εξωγενείς επιθέσεις, ceramides, και λιπαρά οξέα θα στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από το στρες και τη maskne , στην επούλωση του διαταραγμένου προστατευτικού φραγμού και στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος της επιδερμίδας.
Από το TikTok στο… νεσεσέρ μας. Ποια θα είναι τα “it” συστατικά του 2022; Η νιασιναμίδη, το bakuchiol και η… χλωροφύλλη. Δεν το λένε τα ερευνητικά εργαστήρια των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών αλλά το TikTok ! Χάρη στη δύναμη της δημοφιλέστατης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης , επανήλθαν στο προσκήνιο συστατικά που ήδη ήταν γνωστά στη βιομηχανία της ομορφιάς αλλά και άλλα που «ανακάλυψαν» οι…skinfluencers και τα έκαναν viral. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η νιασιναμίδη, η βιοενεργή μορφή της βιταμίνης Β3 με σημαντικές ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ενδυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, προλαμβάνει τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και αποτρέπει το σχηματισμό κηλίδων. Με πάνω από 185 εκατομμύρια προβολές στο TikTok είναι σίγουρο πως φέτος θα τη δούμε να εμπλουτίζει ακόμα περισσότερες συνθέσεις. Ανερχόμενη δύναμη, με 23,5 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, είναι και το bakuchiol, η λεγόμενη ήπια εναλλακτική της ρετινόλης, ένα φυτικό εκχύλισμα που επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και χαρίζει λεία υφή και φωτεινότητα στην επιδερμίδα. Την πρώτη θέση όμως οι TikTokkers έδωσαν, με σχεδόν 630 εκατομμύρια προβολές, στη χλωροφύλλη! Οι skinfluencers ισχυρίζονται πως είναι ένα "θαυματουργό συμπλήρωμα" ευεξίας και ομορφιάς. Λίγες σταγόνες υγρής χλωροφύλλης στο νερό κάθε πρωί, λένε, αρκούν για να μας χαρίσουν ενέργεια, να απαλλάξουν την επιδερμίδα από την ακμή, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μας αδυνατίσουν ακόμα και να καταπολεμήσουν την κακοσμία! Οι ερευνητές πάλι, έχουν επιφυλάξεις και παρά τα όσα θέλουν να πιστεύουν οι χρήστες του TikTok σίγουρα δεν θεωρούν τη χλωροφύλλη πανάκεια. Μπορεί η πρόσληψή της να μην κάνει κακό, όμως τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν γύρω από τα οφέλη που προσφέρει είναι είτε ασαφή είτε αντικρουόμενα. Γι’ αυτό είναι μάλλον απίθανο να τη δούμε να μπαίνει και στα καλλυντικά μας.
Κυκλική ομορφιά. Τα τελευταία χρόνια, μικρές εταιρείες που παράγουν φυσικά και βιολογικά καλλυντικά -και όχι μόνο- στην προσπάθειά τους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να ανταποκριθούν στο ενδιαφέρον των καταναλωτών για πιο φυσικά και βιώσιμα προϊόντα, άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο της επαναχρησιμοποίησης υλικών που απορρίπτονται από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών στις φόρμουλες των προϊόντων τους. Το σκεπτικό είναι απλό. Τα φύλλα της ελιάς και τα κουκούτσια των καρπών της από την ελαιουργική βιομηχανία, οι φλούδες και οι σπόροι φρούτων και εσπεριδοειδών από τις βιομηχανίες αναψυκτικών, ο φλοιός των κόκκων κακάο από την σοκολατοβιομηχανία ή τα κουκούτσια και τα κοτσάνια των σταφυλιών από τους οινοπαραγωγούς, περιέχουν ενεργά συστατικά, πολύτιμα για το δέρμα, πάνε όμως χαμένα. Γιατί να μην γίνουν οι πρώτες ύλες για τη δημιουργία προϊόντων ομορφιάς και από; Έτσι γεννήθηκε το κίνημα των «upcycled ingredients»- η «δημιουργική ανακύκλωση συστατικών»- που μετατρέπει τα απόβλητα σε επιθυμητά αντικείμενα και, όπως προβλέπεται, το 2022 θα εξαπλωθεί ραγδαία.
Clean beauty για έναν «καθαρό» πλανήτη. Το παραπάνω trend των upcycled ingredients εντάσσεται ουσιαστικά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο της βιομηχανίας της ομορφιάς που λέγεται clean beauty. Μια τάση που το 2022 εμβαθύνει και διευρύνεται, έχοντας λάβει σοβαρά υπόψη την αυξανόμενη ευαισθητοποίησή μας για το περιβάλλον. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο «καθαρά» προϊόντα περιποίησης, απαλλαγμένα από αμφιλεγόμενα συστατικά. «Καθαρές» πρέπει να είναι και οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν καθώς οι συνειδητοποιημένες καταναλώτριες επιλέγουν brands που είναι ανοιχτά και διαφανή σχετικά με τις επιλογές των συστατικών τους, μπορούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους με κλινικές δοκιμές. Που τηρούν τη δέσμευσή τους για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Που περιορίζουν στο ελάχιστο ή και μηδενίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Που υιοθετούν «πράσινες» τεχνολογίες, προμηθεύονται πρώτες ύλες από βιώσιμες πηγές και αναπτύσσουν βιοδιασπώμενες συνθέσεις, ασφαλείς για τις υδάτινες οδούς. Που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά στις συσκευασίες των προϊόντων τους. Ευτυχώς, όλα αυτά σιγά-σιγά γίνονται ο κανόνας. Και η eco-friendly στροφή που έχει πάρει οριστικά η βιομηχανία καλλυντικών έρχεται φέτος να ισχυροποιηθεί με δύο καινοτομίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν την περασμένη χρονιά και αναμένεται να κατακτήσουν κυρίαρχη θέση στην αγορά: πρόκειται για τα προϊόντα «χωρίς νερό» - σε σκόνη ή σε στέρεη μορφή- και τα refillables, οι επαναγεμιζόμενες συσκευασίες όχι μόνο προϊόντων περιποίησης αλλά και αρωμάτων-και σύντομα μακιγιάζ- που μειώνουν σημαντικά τη χρήση πλαστικού και γυαλιού.
|