CONNECT:  
             

8 μύθοι για τις σιλικόνες

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

silicones Χάρη στις σιλικόνες εμείς απολαμβάνουμε την κρέμα μας και το μέικαπ να «γλιστρούν» στην επιδερμίδα, τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες να απαλύνονται και τα μαλλιά να πειθαρχούν. Στις αρνητικές κριτικές που έχουν δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της ομορφιάς, δεν υπάρχει ουσιαστικά επιστημονική απόδειξη. Οι σιλικόνες είναι βλαβερές όχι για την υγεία μας αλλά για το περιβάλλον, μιας και θα χρειαστούν αιώνες μέχρι να διασπαστούν....


1. Η σιλικόνη είναι ένα συστατικό. ΜΥΘΟΣ

Ο ακριβής ορισμός είναι σιλικόνες. Πρόκειται για ενώσεις πυρίτιου ( silica που είναι και η άμμος) με άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Οι σιλικόνες που χρησιμοποιούνται από τη σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών είναι πολλές και σε διαφορετικές μορφές. Από τις πιο γνωστές είναι η κυκλοπεντασιλοξάνη και η διμεθικόνη.

2. Οι σιλικόνες βλάπτουν τη ζώνη του όζοντος. ΜΥΘΟΣ

Δεν είναι οι σιλικόνες τα συστατικά που καταστρέφουν τη ζώνη του όζοντος αλλά οι χλωροφθοράνθρακες. To αέριο χλωρίου διαταράσσει τη δημιουργία όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, που συχνά περιγράφεται ως καταστροφή του όζοντος. Οι σιλικόνες δεν περιέχουν χλώριο, άρα αδυνατούν να συμβάλλουν στην παραπάνω διαδικασία.

3. Οι σιλικόνες όταν περιέχονται στα καλλυντικά είναι η αιτία για την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λύκου, σκληροδερμίας αλλά και …καρκίνου. ΜΥΘΟΣ

Οι σιλικόνες έχουν μεγάλο μοριακό βάρος, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην επιφάνεια και να μην απορροφώνται. Που σημαίνει ότι αδυνατούν τόσο να προκαλέσουν όσο και να επιδεινώσουν τις παραπάνω παθήσεις. Οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους δεν προέρχονται από τη χρήση στα καλλυντικά προϊόντα αλλά στα ενθέματα στήθους . Όλα αυτά βέβαια έως το 2006, όταν ο FDA , o αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων, απέσυρε τους περιορισμούς και τα ενθέματα στήθους σιλικόνης διατίθενται πλέον ελεύθερα.

4. Οι σιλικόνες προκαλούν ερεθισμούς την επιδερμίδα. ΜΥΘΟΣ

Μάλλον μειώνουν τις πιθανότητες ερεθισμών αφού, χάρη στην πορώδη σύσταση των μορίων τους οι σιλικόνες συμβάλλουν στο να διεισδύουν και να κατανέμονται ομοιόμορφα τα συστατικά της φόρμουλας στην επιδερμίδα. Οι σιλικόνες θεωρούνται ασφαλείς και για τις ευαίσθητες επιδερμίδες συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων με ροδόχρου ακμή, έκζεμα, ψωρίαση ακόμη και εγκαύματα.

5. Οι σιλικόνες είναι αλλεργιογόνες. ΜΥΘΟΣ

Οι σιλικόνες έχουν μεγάλο μοριακό βάρος. Δεν μπορούν να διαπεράσουν τα κερατινοκύτταρα και να εισχωρήσουν στο χόριο αλλά παραμένουν στην επιφάνεια. Άρα δεν προκύπτουν στοιχεία ότι μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας και να προκαλέσουν αλλεργίες. Συχνά μάλιστα, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα με επουλωτική δράση γιατί έχει αποδειχτεί ότι οι σιλικόνες μειώνουν το χρόνο ίασης ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύουν από τυχόν βακτήρια.

6. Οι σιλικόνες προκαλούν ασφυξία στην επιδερμίδα. ΜΥΘΟΣ

Οι σιλικόνες σχηματίζουν ένα αόρατο, λεπτό προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα που τη βοηθά να διατηρεί τη φυσική της υγρασία, με αποτέλεσμα να την προστατεύει από την αφυδάτωση και ξηρότητα.

7. Οι σιλικόνες φράζουν τους πόρους και προκαλούν μαύρα στίγματα. ΜΥΘΟΣ

Το γεγονός ότι εμφανίζουν μεγάλη χημική αδράνεια , δεν οξειδώνονται δηλαδή, καθιστά τις σιλικόνες μη φαγεσωρογόνα συστατικά ενώ προστατεύουν επίσης από τα βακτήρια. Όμως επειδή βοηθούν στο να απορροφούνται καλύτερα τα ενεργά συστατικά των προϊόντων , αν στη σύνθεση υπάρχουν ερεθιστικοί παράγοντες όπως είναι τα αρώματα ή φυτικά έλαια πλούσια σε λιπίδια, μπορεί να γίνουν αιτία για τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων.

8. Οι σιλικόνες είναι βιοδιασπώμενες. ΜΥΘΟΣ

Εδώ ακριβώς είναι και το πραγματικό πρόβλημα με τις σιλικόνες. Δεν είναι βλαβερές για την επιδερμίδα, όπως έχουν κατηγορηθεί. Οι σιλικόνες είναι ουσίες μη φιλικές προς το περιβάλλον αφού δεν βιοδιασπώνται, με αποτέλεσμα τη σωρευτική τοξική τους δράση στους υδρόβιους , κυρίως, οργανισμούς.

 

Σχετικά θέματα
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...
2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...
 
Μικρό λεξικό κοσμητολογίας
2015-02-06
Μικρό λεξικό κοσμητολογίας
 
Συστατικά στο...εδώλιο
2016-06-25
Συστατικά στο...εδώλιο
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;