CONNECT:  
             

Ο αμείλικτος νόμος της βαρύτητας…

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

antiaging, χαλάρωση επιδερμίδας Δεν συμβαίνει ξαφνικά, φτάνει όμως μια μέρα που ο καθρέφτης μας γίνεται πλέον αδιάψευστος μάρτυρας μιας από τις πιο ενοχλητικές αλλοιώσεις που φέρνει ο χρόνος. Τη χαλάρωση του προσώπου . Ας δούμε γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε –αν μπορούμε- να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξάχθηκε πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία, οι αλλοιώσεις που επιφέρει στο πρόσωπο η χαλάρωση, μας απασχολούν πολύ και από πολύ νωρίς! Το 53% των γυναικών -από την ηλικία των 15 μόλις ετών (!)- ανησυχούν για την απώλεια της σφριγηλότητας της επιδερμίδας τους περισσότερο από ό,τι για τις ρυτίδες, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 81% στις γυναίκες κοντά στα 50!

Δεν είμαστε όλες ίσες απέναντι στη... χαλάρωση

Η χαλάρωση δεν εμφανίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, τα λεπτά, οβάλ πρόσωπα έχουν συνήθως την τάση να βαθουλώνουν, σαν να «αδειάζουν», ενώ στα στρογγυλά πρόσωπα σχηματίζεται διπλοσάγωνο. Αν είχατε έντονα χαρακτηριστικά (τονισμένα ζυγωματικά ή προτεταμένο πιγούνι) ανήκετε στις τυχερές, γιατί τα σημάδια της χαλάρωσης θα είναι ηπιότερα σε σχέση με ένα πρόσωπο πιο «ουδέτερο» . Οι ειδικοί για να περιγράψουν τη χαλάρωση χρησιμοποιούν την εικόνα ενός τριγώνου: ένα νεανικό πρόσωπο έχει το σχήμα ενός ανεστραμμένου ισοσκελούς τριγώνου, όπως το γράμμα V, με την αιχμή του στο πιγούνι και τη βάση του στα ζυγωματικά. . Μεγαλώνοντας όμως, η βαρύτητα αντιστρέφει το τρίγωνο : η βάση του «ακουμπά» στη γνάθο και η αιχμή του στο μέτωπο…. Αυτή ακριβώς η αλλαγή στη μορφολογία του προσώπου είναι που το κάνει να δείχνει κουρασμένο και βαρύ.

Η χαλάρωση στο μικροσκόπιο

Ο χρόνος που περνά σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην επιδερμίδα, τόσο στην επιφάνειά της όσο και στις βαθύτερες στιβάδες της. Το δέρμα χάνει σιγά-σιγά την ελαστικότητά του και οι μυς την τονικότητά τους, παρατηρείται μετατόπιση λίπους και στο κέντρο του προσώπου, από την εσωτερική γωνία των ματιών ως τη μέση των ζυγωματικών τα χαρακτηριστικά αρχίζουν να αλλοιώνονται, να σχηματίζονται σκοτεινές ζώνες .

  • Στην επιφάνεια της επιδερμίδας τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν, η σύνθεση κεραμιδίων μειώνεται και η κυτταρική ανανέωση επιβραδύνεται. Ο δερμοεπιδερμικός σύνδεσμος –η καμπυλωτή γραμμή μεταξύ της επιδερμίδας και του χορίου- γίνεται επίπεδος, δυσχεραίνοντας έτσι την επικοινωνία και την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των στιβάδων του δέρματος.
  • Στο χόριο, το τμήμα που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, οι ινοβλάστες συνθέτουν λιγότερες και κακής ποιότητας ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, δηλαδή τον δομικό συνδετικό ιστό που δίνει στην επιδερμίδα απαλότητα, νεανικό σφρίγος και ελαστικότητα. Εκεί συσσωρεύονται και AGE, όπως αποκαλούνται τα προϊόντα γλυκοζυλίωσης -το φαινόμενο της σκλήρυνσης του κολλαγόνου από την προσκόλληση σακχάρων – εξαιτίας των οποίων οι ρυτίδες βαθαίνουν και η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της. Τέλος, η μειωμένη παραγωγή υαλουρονικού οξέως οδηγεί σε απώλεια της πυκνότητας και λέπτυνση του χορίου.

Τα αίτια της πτώσης

Αν αναζητήσουμε τα αίτια της χαλάρωσης θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν πολλοί «ένοχοι» για την απώλεια της σφριγηλότητας της επιδερμίδας τα ορατά σημάδια κούρασης και την αλλοίωση του περιγράμματος του προσώπου.

Ένοχος 1: Ο χρόνος. Μεγαλώνοντας, το δέρμα μας χάνει κολλαγόνο και ελαστίνη. Οι μυς του προσώπου αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και βέβαια, ο χρόνος που περνά, αφήνει την επιδερμίδα ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένη στον αμείλικτο νόμο της βαρύτητας .

Ένοχος 2: Ο ήλιος. Οι ατέλειωτες ώρες που έχουμε περάσει κάνοντας ηλιοθεραπεία ευθύνονται κυρίως για την απώλεια της ελαστικότητας. Οι ακτίνες UV καταστρέφουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και αλλοιώνουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης .

Ένοχος 3: Το βάρος. Οι δίαιτες σοκ και η ξαφνική απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα ενδέχεται να προκαλέσουν χαλάρωση , ακόμα και σε νέες γυναίκες ηλικίας 20-30 χρόνων! Όταν αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες το πρόβλημα δεν είναι αναστρέψιμο –με μη επεμβατικές μεθόδους-και, δυστυχώς, ούτε η συστηματική άσκηση μπορεί να επαναφέρει τη σφριγηλότητα στο δέρμα.

Ένοχος 4: Το τσιγάρο. Εκτός από τα πολλά άλλα αρνητικά που το βαρύνουν, το κάπνισμα έχει μερίδιο ευθύνης και στη χαλάρωση της επιδερμίδας. Προκαλεί ξηρότητα, αυξάνει τα ορατά σημάδια γήρανσης και μειώνει πρόωρα τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Είναι μια δυσάρεστη αλήθεια αλλά θα πρέπει να την αποδεχτούμε. Η χαλάρωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά παρά μόνο με επεμβατικές θεραπείες. Τα καλλυντικά προσφέρουν κυρίως, άμεσα ορατά αλλά δυστυχώς παροδικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος στην κοσμητολογία με νέες τεχνολογίες και δραστικά συστατικά. Ο ρόλος τους όμως στην προστασία της επιδερμίδας, στην αναπλήρωση των ελλείψεων και στην ενίσχυση των φυσικών μηχανισμών επανόρθωσης των φθορών της, είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας υγιή και, όσο γίνεται, πιο νεανική .

Αν η χαλάρωση βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια, μια ενισχυμένη ενυδατική σύνθεση μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της και συγχρόνως να προσφέρει μικρή βελτίωση στον τόνο της επιδερμίδας. Τα ενεργά συστατικά που φέρνουν σε πέρας το δύσκολο έργο της σύσφιξης είναι η βιταμίνη Α (ρετινόλη ), η βιταμίνη C, τα άλφα και βήτα υδροξυ-οξέα και τα αντιοξειδωτικά.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, με ορατά σημάδια χαλάρωσης, για να ανακτήσει το πρόσωπο τον όγκο του και η επιδερμίδα το σφρίγος της , θα πρέπει να αποκατασταθεί η πυκνότητα σε όλες τις στιβάδες του δέρματος. Αυτόν το ρόλο αναλαμβάνουν ενεργά συστατικά που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές συνθέσεις αναδόμησης και σύσφιξης , όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο,ή τα πεπτίδια (χαλκού κ.α.) . Από την άλλη, συστατικά που προσφέρουν πλούσια ενυδάτωση, θρέψη και αναπλήρωση των λιπιδίων , φυτικά συμπλέγματα για την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας και τη διέγερση της κυτταρικής ανανέωσης , καθώς και οπτικοί διαθλαστές που καμουφλάρουν τις ατέλειες, βελτιώνουν σε σημαντικό βαθμό την όψη της επιδερμίδας.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                            

Σχετικά θέματα
6+1 μυστικά για φρέσκια επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση
2014-02-06
6+1 μυστικά για φρέσκια επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση
 
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
2015-03-31
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
 
Συσφιγκτικές κρέμες: ευεργετικές αλλά όχι θαυματουργές
2017-12-04
Συσφιγκτικές κρέμες: ευεργετικές αλλά όχι θαυματουργές
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;