CONNECT:  
             

Πώς τα πάτε με το… μικροβίωμά σας;

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Μέσα στο σώμα και πάνω στο δέρμα μας υπάρχουν 10 φορές περισσότεροι μικροοργανισμοί, βακτηρίδια, ιοί και μύκητες από ό, τι κύτταρα! Είναι το Ανθρώπινο Μικροβίωμα, ένας «ζωντανός οργανισμός» που ζει μαζί μας. Πριν τρομοκρατηθείτε και αρχίσετε να ψάχνετε το απολυμαντικό, σας λέμε πως χωρίς αυτά τα «καλά μικρόβια», ο οργανισμός μας δεν θα τα έβγαζε πέρα…

Πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η La Roche Posay για την ατοπική δερματίτιδα, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον dr. Richard Martin, επικεφαλής ερευνητή του «New Technologies Axis , στο τμήμα Βιοτεχνολογίας του κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης της LOréal . Βρήκαμε λοιπόν την ευκαιρία να τον… ανακρίνουμε και να μάθουμε πολλά για το πολύτιμο για την υγεία μας μικροβίωμα, τη σχέση του με το δέρμα και την ατοπία, αλλά και την πρόσφατη ανακάλυψή του, το Aqua Posae Filiformis που αναπτύσσεται στο Ιαματικό Νερό της La Roche Posay και εμπλουτίζει τη σύνθεση του νέου Lipikar Baume AP+ της La Roche Posay.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα: Ο νέος αυτός όρος, (προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μικρός και βίος ) περιγράφει έναν ολόκληρο «ζωντανό οργανισμό» μέσα στο σώμα μας. Αν το κάθε κύτταρο που περιέχει τη γενετική κληρονομιά μας, αποτελεί το πρώτο γονιδίωμά μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μικροβίωμα αποτελεί το δεύτερο γονιδίωμά μας..

Το Μικροβίωμα του Δέρματος: Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το δέρμα αποικίζεται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς όπως, βακτήρια, μύκητες και ιούς. Αυτοί οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον δημιουργώντας αυτό που αποκαλείται μικροβίωμα του δέρματος. Το μικροβίωμα είναι μοναδικό για κάθε άτομο όπως, το δακτυλικό αποτύπωμα. Ένα μικροβίωμα με ποικιλία από μικροοργανισμούς είναι απαραίτητο για την προστασία και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, καθώς εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το σώμα από την εισβολή περισσότερο παθογόνων και επικίνδυνων οργανισμών.

Η …αριθμητική του μικροβιώματος

  • Το ανθρώπινο σώμα κατοικείται από δέκα φορές περισσότερους μικροοργανισμούς, από ό,τι κύτταρα, περίπου 100 000 δισεκατομμύρια, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1,5 kg ανά άτομο!
  • Έχει υπολογιστεί ότι ο άνθρωπος, φιλοξενεί σε όλη τη ζωή του, πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια!
  • Περίπου ένα εκατομμύριο βακτήρια αποικίζουν κάθε cm2 του δέρματός μας.
  • Έως σήμερα, περισσότερα από 500 είδη βακτηρίων έχουν ταυτοποιηθεί στο υγιές δέρμα, τα οποία εκφράζουν δυνητικά πάνω από 2 εκατομμύρια γονίδια.

Πώς δημιουργείται: Όσο βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του, το δέρμα του εμβρύου είναι ελεύθερο μικροβίων, αλλά ο αποικισμός από τους μικροοργανισμούς ξεκινά μόλις λίγα λεπτά μετά τη γέννηση. Τα νεογνά αρχικά διαθέτουν μικροβίωμα με χαμηλή διαφοροποίηση. Σταδιακά, διάφορες περιοχές του δέρματος αναπτύσσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά υγρασίας, θερμοκρασίας ή σμήγματος και προκύπτουν ξεχωριστές «φωλέες» με πολυποίκιλη μικροχλωρίδα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο τόπος διαμονής, το επάγγελμα, ο ρουχισμός ή η κατανάλωση αντιβιοτικών, μπορούν να τροποποιούν τον αποικισμό του δέρματος από βακτήρια. Τα προϊόντα υγιεινής, τα ενυδατικά ή άλλα προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα αποτελούν επίσης δυνητικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις παραλλαγές.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι μια από τις αιτίες έξαρσης των αλλεργιών είναι γιατί το μικροβίωμά μας έχει πλέον πολύ μικρότερη ποικιλότητα, συγκριτικά με εκείνο των ανθρώπων που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως και εκείνων από παλιότερες γενιές. Κι αυτό γιατί πολλά μωρά δεν το αποκτούν, εξαιτίας των τοκετών με καισαρική και του ανεπαρκούς θηλασμού , λόγω όλων των αντιβιοτικών που παίρνουν στις μέρες μας τα παιδιά αλλά και της εμμονής μας με την καθαριότητα!

Το μικροβίωμα και η ατοπία

Τα τελευταία χρόνια, η Έρευνα και Καινοτομία της L’Oréal (L’ Oréal R&I) έχει συνάψει συνεργασίες με διακεκριμένες επιστημονικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο (Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, Γαλλία, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Τύμπιγκεν κ.α.), προκειμένου να προσπαθήσει να χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, το μικροβίωμα του υγιούς δέρματος , του λιπαρού , του τριχωτού κεφαλής, με ή χωρίς πιτυρίδα και να κατανοήσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μικροοργανισμούς και τον ξενιστή τους κάτω από κανονικές συνθήκες ή σε περίπτωση διαταραχών της φυσιολογίας του.

Η πιο πρόσφατη συνεργασία αφορά στη χαρτογράφηση του μικροβιώματος του δέρματος με ατοπία. Τα ερωτήματα που τέθηκαν προς απάντηση ήταν:

1. Το μικροβίωμα του δέρματος ενός ασθενή με ατοπικό έκζεμα διαφέρει από το μικροβίωμα του δέρματος ενός υγιούς ασθενής (όμοια ανατομική περιοχή);

2. Το μικροβίωμα στην προσβεβλημένη περιοχή ενός ασθενούς με ατοπικό έκζεμα διαφέρει από το μικροβίωμα μιας παρακείμενης μη προσβεβλημένης ζώνης;

3. Πώς τροποποιείται το μικροβίωμα ενός ατοπικού ασθενή μετά τη θεραπεία με ένα μαλακτικό;


Τι είναι όμως η ατοπία; Η ατοπία, γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, είναι μία χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Είναι η πιο συχνή μορφή δερματοπάθειας σε παιδιά, με συχνότητα εμφάνισης 15 έως 20% σε παιδιά κάτω των 7 ετών και εκδηλώνεται με εξάρσεις έντονης ξηρότητας, ερεθισμό και φαγούρα οι οποίες ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης. Οι συνταγογραφούμενες θεραπείες, τα τοπικά κορτικοστεροειδή, δεν θεραπεύουν τους ασθενείς, αλλά τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται τις εξάρσεις.

Η ανακάλυψη: Η έντονη ξηρότητα στο δέρμα όσων υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα-αλλά και ατόμων που έχουν απλώς πολύ ξηρό, ευαίσθητο δέρμα- , εκδηλώνεται με ερεθισμούς, κοκκινίλες και αίσθημα δυσφορίας όπως, τραβήγματα και φαγούρα. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε διαταραχές στην προστατευτική λειτουργία του φραγμού, εξαιτίας γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων ή συνηθειών του καθημερινού τρόπου ζωής, όπως η χρήση ακατάλληλων προϊόντων καθαρισμού.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες των δερματολογικών εργαστηρίων της La Roche Posay απέδειξαν ότι το μικροβίωμα του δέρματος είναι συνυπεύθυνο με τον προστατευτικό φραγμό, για τις περιόδους έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας. Αν το μικροβίωμα δε βρίσκεται σε ισορροπία – ακόμα και αν έχει αποκατασταθεί ο προστατευτικός φραγμός - οι εξάρσεις έντονης ξηρότητας, οι ερεθισμοί και ο κνησμός θα εμφανίζονται συνέχεια.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στην ανακάλυψη του Aqua Posae Filiformis. Το νέο αυτό αποκλειστικό δραστικό συστατικό, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δρα και στους δύο καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα με τάση ατοπίας:

• Αποκαθιστά και σταθεροποιεί την ισορροπία του μικροβιώματος.

• Επανορθώνει και ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Το Aqua Posae Filiformis καλλιεργημένο μέσα στο Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay, εμπλουτίζει το νέο Lipikar Baume AP+ , ένα μαλακτικό βάλσαμο αναπλήρωσης λιπιδίων, κατά των ερεθισμών και κατά του κνησμού, που προστέθηκε στην εμβληματική σειρά για το ξηρό ή ατοπικό δέρμα, Lipikar.

Όλα για την ατοπία, σε 1 κλικ: Η La Roche Posay δημιούργησε μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, αφιερωμένη στο δέρμα με τάση ατοπίας. Στόχος της είναι η καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της πάθησης. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει συμβουλές καθημερινής φροντίδας, εκπαιδευτικά video και άρθρα, που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα και των οικογενειών τους...
Επισκεφτείτε το Info Atopy

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;