CONNECT:  
             

Τριχόπτωση ή αραίωση;

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Ακόμα κι αν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να μετράμε με τρόμο τις τρίχες που χάνουμε έπειτα από κάθε λούσιμο, η αίσθηση ότι τα μαλλιά μας δείχνουν πιο λίγα, αρκεί για να μας θορυβήσει. Τι συμβαίνει λοιπόν; Και πώς μπορούμε να προλάβουμε ή έστω να περιορίσουμε το πρόβλημα; Ο Dr. Bruno Bernard, συνεργάτης βιολόγος της L’Oréal, με ειδίκευση στη βιολογία της τρίχας, έχει τις απαντήσεις.

Τετραετής κύκλος… τριχών

Οι 100.000 περίπου τρίχες που «φυτρώνουν» από ισάριθμους θύλακες και καλύπτουν το τριχωτό, το δέρμα του κεφαλιού μας, γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν, ακολουθώντας ένα δικό τους κύκλο ζωής, που χωρίζεται σε 3 φάσεις:

  • Στην αναγενή φάση, της ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας (3-4 χρόνια) η τρίχα μεγαλώνει 0,3 mm την ημέρα.
  • Στην καταγενή φάση, της σταθεροποίησης, διάρκειας 2-3 εβδομάδων.
  • Στην τελογενή φάση, της πτώσης, στη διάρκεια της οποίας ( 3 μήνες) , η τρίχα απομακρύνεται από το βολβό.

Ο κανόνας της φύσης ορίζει ότι η καθημερινή απώλεια 50-80 τριχών, είναι φυσιολογική. Σε ορισμένες δύσκολες ή μεταβατικές φάσεις της ζωής μας, ο αριθμός αυτός αυξάνεται –ιδίως στις αλλαγές των εποχών- ο κύκλος της ζωής της τρίχας συντομεύεται και τα μαλλιά χάνουν την πυκνότητα και τη δύναμή της, αραιώνουν. Τότε μιλάμε για συμπτωματική ή εποχική τριχόπτωση.

Την ευθύνη όμως για την αραίωση δεν έχουν μόνο τα μαλλιά που πέφτουν, αλλά και τα μαλλιά που αργούν ή αρνούνται να γεννηθούν! Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι μέχρι να αρχίσει ο κύκλος ζωής μιας νέας τρίχας, μεσολαβεί μια φάση αδράνειας, -ένα είδος χειμερίας νάρκης – που διαρκεί 2-12 μήνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα αυτό, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των κενών βολβών με αποτέλεσμα ο αριθμός των τριχών να μειώνεται και τα μαλλιά να χάνουν τον όγκο τους , να δείχνουν- και να είναι- πιο λίγα.

Ο dr. Bernard μας εξηγεί : «Η αραίωση των μαλλιών οφείλεται κυρίως σε 2 παράγοντες: μείωση της πυκνότητας, δηλαδή λιγότερες τρίχες ανά cm2, και μικρότερη διάμετρος στην τρίχα. Πέραν της τριχόπτωσης που σχετίζεται με την αλωπεκία, η μείωση της πυκνότητας των μαλλιών συμβαίνει όταν οι θύλακες των τριχών εισέρχονται σε μια πιο παρατεταμένη φάση ύπνωσης μετά από την οποία τα μαλλιά πέφτουν».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 25% περίπου των γυναικών ηλικίας 35-40 ετών αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης , ενώ στην εμμηνόπαυση το ποσοστό φτάνει το 60%! Η αραίωση πότε εμφανίζεται και, κυρίως, γιατί;

Dr Bernard: «Ο χρόνος που αρχίζουν τα μαλλιά να εμφανίζουν αραίωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: ιστορικό οικογένειας, ηλικία, διατροφή, άγχος, ορμόνες ή συνήθειες της καθημερινότητας…»

Η περίοδος μετά τον τοκετό, η διακοπή των αντισυλληπτικών, η εμμηνόπαυση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς ή οι πολυκυστικές ωοθήκες, καταστάσεις δηλαδή στις οποίες τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, συνοδεύονται πολύ συχνά από συρρίκνωση ή υπολειτουργία του θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να πέφτουν ή να χάνουν την πυκνότητα και την υγιή τους εμφάνιση. Από την άλλη, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η υπεριώδης ακτινοβολία αλλά και το styling ή οι βαφές των μαλλιών, θεωρούνται, σύμφωνα με τους δερματολόγους πηγές εξωγενούς στρες για το τριχωτό της κεφαλής, υπό την επίδραση του οποίου ενδέχεται να σχηματιστούν φλεγμονές στο βολβό της τρίχας και να παρουσιαστεί προσωρινή αλλά έντονη τριχόπτωση. Τις ίδιες ακριβώς επιπτώσεις έχει για τα μαλλιά και το ενδογενές στρες που προκαλείται από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, ψυχολογική και σωματική κούραση, έλλειψη ύπνου αλλά και μεγάλη απώλεια κιλών έπειτα από σκληρή δίαιτα, φτωχή σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει, διακόπτει προσωρινά ορισμένες από τις μη ζωτικές λειτουργίες του και η ανάπτυξη της τρίχας προφανώς είναι μια από αυτές.

Επομένως, η τριχόπτωση και η αραίωση έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Πώς μπορούμε να τις διακρίνουμε;

Dr. Bernard :«Η μειωμένη διάμετρος της τρίχας, οι λιγότερες στην όψη τρίχες και η έλλειψη πυκνότητας και ζωντάνιας των μαλλιών αποτελούν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια αραίωσης. Τα σημάδια αυτά υπάρχουν ακόμη και όταν ο αριθμός των θυλάκων στη φάση ανάπτυξης βρίσκεται σε ισορροπία σε σχέση με τον αριθμό θυλάκων των υπόλοιπων φάσεων, το οποίο δεν αποτελεί την περίπτωση της αλωπεκίας. Η αραίωση των μαλλιών συνήθως συμβαίνει πριν από την αλωπεκία και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί ένα πρώτο σημάδι».

Υπάρχει τελικά τρόπος να αποτρέψουμε την αραίωση;

Dr. Bernard : «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μείωση της διαμέτρου της τρίχας είναι αποτέλεσμα μειωμένης δραστηριότητας του βολβού της τρίχας, ιδιαίτερα σημαντικής για την ανάπτυξη της τρίχας. Η σύνθεση της τρίχας είναι μία διαδικασία που εκτός από ενέργεια απαιτεί συνεχή τροφοδότηση από θρεπτικά συστατικά (αμινοξέα, γλυκόζη, λιπίδια). Οι βιταμίνες και η σωστή προστασία του θύλακα της τρίχας μπορούν να αποτρέψουν την αραίωση».

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;