CONNECT:  
             

Τι φταίει που η ακμή επιμένει;

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

122 Όσο κι αν ιατρική επιστήμη και κοσμητολογία προσφέρουν πλέον εξειδικευμένες αγωγές με εντυπωσιακά αποτελέσματα, η ακμή, σε πολλές περιπτώσεις, δείχνει να επιμένει. Και , όπως αποδεικνύεται, στις περισσότερες το λάθος είναι δικό μας.

«Απαιτούμε» θαύματα εδώ και τώρα. Η επιδερμίδα θέλει χρόνο. Έξη έως δώδεκα εβδομάδες είναι το μίνιμουμ χρονικό διάστημα μετά το οποίο αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Και ποτέ πριν από το τέλος του πρώτου μήνα. Ενώ είναι πολύ συνηθισμένο τις πρώτες μέρες της θεραπείας η ακμή να παρουσιάζει έξαρση. Ούτε λόγος βέβαια να διακόψουμε τη θεραπεία.

Χρησιμοποιούμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζεται η επιδερμίδα. Ανυπομονησία και έντονες προσδοκίες δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Κλείνουμε τα αυτιά λοιπόν σε όλους τους καλοθελητές φίλους και μένουμε σταθεροί στο πρόγραμμα θεραπείας που έχει συστήσει ο δερματολόγος. Ούτε βέβαια αλλάζουμε, κατά πως μας συμφέρει , τη ρουτίνα περιποίησης προσθέτοντας, ανά διαστήματα, νέα προϊόντα με την ελπίδα ότι η «ενισχυμένη » δράση θα φέρει πιο σύντομα τα αποτελέσματα που προσδοκούμε. Αντίθετα,, η επιδερμίδα συχνά στρεσάρεται με αποτέλεσμα την έξαρση της ακμής.

Δείχνουμε υπερβάλλοντα ζήλο στον καθαρισμό του δέρματος. Όσο προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το σμήγμα- επιλέγοντας, τις περισσότερες φορές «σκληρά» προϊόντα- , τόσο περισσότερο παράγει η επιδερμίδα για να το αντικαταστήσει. Η ακμή δεν είναι ρύποι που πρέπει να αφαιρεθούν. Πρόκειται για πάθηση των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι αφθονούν στο πρόσωπο, στη ράχη και στο στήθος. Επιλέγουμε λοιπόν ήπιες συνθέσεις, χωρίς οινόπνευμα, με χαμηλό pH που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τη λιπαρή επιδερμίδα. Ενώ για πιο βαθύ καθαρισμό χρησιμοποιούμε μία ή δυο φορές την εβδομάδα μάσκα αργίλου.

«Πιέζουμε» τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Είναι σίγουρο ότι έτσι επιλέγουμε το λάθος τρόπο να απαλλαγούμε από την ακμή. Πολλές φορές αυτή ακριβώς η κακή συνήθεια γίνεται αφορμή για επιδείνωση της ακμής , ακόμη και δερματολογικές μολύνσεις ή ουλές. Τις μικροκύστες και τα μαύρα στίγματα μόνον ο δερματολόγος μπορεί να καθαρίσει χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης .

Αφήνουμε να περάσει πολύτιμος χρόνος πριν απευθυνθούμε στο δερματολόγο . Μόνον ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει τη μορφή της ακμής- ήπια ή πιο σοβαρή- και στη συνέχεια να συστήσει την κατάλληλη αγωγή είτε με τη χρήση καλλυντικών προϊόντων είτε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ακμής είναι σημαντική γιατί προλαμβάνει από τη δημιουργία ουλών. Και επειδή …τραβάει σε μάκρος, η συστηματική παρακολούθηση από το δερματολόγο, ώστε να τροποποιεί τη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Απογοητευόμαστε εύκολα, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούμε σωστά τη θεραπεία. Η ακμή χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Εφαρμόζουμε το τοπικό φάρμακο σε όλο το πρόσωπο και όχι μόνο στα σημεία στα οποία εντοπίζεται η ακμή. Τις πρώτες μέρες της θεραπείας η επιδερμίδα μπορεί να κοκκινίσει ή να ξεφλουδίσει. Και τα δύο είναι ένδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί. Όταν, βέβαια, η αντίδραση της επιδερμίδας είναι έντονη ζητάμε τη συμβουλή του δερματολόγου.

 

Σχετικά θέματα
Ατέλειες με ….αιτία
2013-09-20
Ατέλειες με ….αιτία
 
8+1 μύθοι για την ενήλικη ακμή
2015-03-04
8+1 μύθοι για την ενήλικη ακμή
 
Λιπαρή επιδερμίδα: 4 συστατικά που κάνουν δουλειά
2014-10-27
Λιπαρή επιδερμίδα: 4 συστατικά που κάνουν δουλειά
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;