CONNECT:  
             

Σκέφτεστε να κάνετε τατουάζ;

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Cara Delevingne Είναι κάτι περισσότερο από trend, ακριβώς γιατί δεν είναι περαστικό. Το τατουάζ είναι μια αμετάκλητη-σχεδόν-απόφαση. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει, όταν το χρώμα ....εισβάλλει στη ζωή του δέρματός μας.

I've got you under my skin....

Πώς γίνεται; Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου τατουάζ η βελόνα ανεβοκατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, περίπου 50-150 φορές το δευτερόλεπτο, (φανταστείτε μια ραπτομηχανή) και διαπερνώντας την εξωτερική στιβάδα του δέρματος εναποθέτει σταγόνες μελανιού στο χόριο. Μέσα σε 1-2 μήνες το δέρμα σταδιακά επουλώνεται και το μελάνι παγιδεύεται στα «σύνορα» μεταξύ χορίου και επιδερμίδας. Εκεί θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Είναι επικίνδυνο; Και ναι και όχι. Η διαδικασία είναι ασφαλής με την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός ( εργαλεία και βελόνες) που χρησιμοποιείται είναι αποστειρωμένος . Διαφορετικά παραμονεύουν σοβαρές μολυσματικές ασθένειες και λοιμώξεις του δέρματος. Ακόμα όμως και αν όλα αυτά είναι διασφαλισμένα , το τατουάζ κρύβει-ευτυχώς όχι συχνά- και κάποιες άλλες κακοτοπιές. Υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων στα μελάνια- ιδίως το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο και το μπλε- με έντονο κνησμό, ακόμα και χρόνια αφότου έχετε κάνει το τατουάζ. Εάν ο οργανισμός θεωρήσει ξένο σώμα τις χρωστικές από τα μελάνια, μπορεί να εμφανιστούν κοκκιώματα (μικρά εξογκώματα) στην επιδερμίδα. Επίσης μια μόλυνση του δέρματος, ενδέχεται να προκαλέσει ερυθρότητα, οίδημα, πόνο και πύο στην περιοχή . Τέλος, εάν υπάρχει τάση για ανάπτυξη χηλοειδών (είδος ουλής), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ένα τατουάζ να την ενεργοποιήσει.

Πώς και δεν …απολεπίζεται; Μια πολύ λογική ερώτηση, μιας και γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται διαρκώς. Μόνο που το τατουάζ, όπως είπαμε, σχηματίζεται πιο βαθιά , στο χόριο. Ενώ τα κερατινοκύτταρα που γεννιούνται στη βασική –την κατώτερη- στιβάδα της επιδερμίδας, μέσα σε 1 περίπου μήνα, φτάνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, νεκρώνονται -χάνουν δηλαδή τον πυρήνα τους- και σχηματίζουν την κερατίνη στιβάδα για να απολεπιστούν λίγο αργότερα δίνοντας τη θέση τους στην επόμενη «φουρνιά» κυττάρων, στο χόριο η ανανέωση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς . Μόνο σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού (π. χ μια πληγή ή ένα βαθύ κόψιμο με μαχαίρι), τα κύτταρα του χορίου επιταχύνουν τους ρυθμούς ανανέωσής τους για να επουλώσουν γρήγορα το τραύμα –οι ουλές που μένουν είναι αποτέλεσμα της βιασύνης τους… Έτσι το τατουάζ, από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί, παραμένει αναλλοίωτο για πολλές δεκαετίες.

Μήπως ξεθωριάζει; Πράγματι, έπειτα από αρκετές δεκαετίες τα χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν λίγο-συνήθως επειδή το τατουάζ «υποχωρεί» σε πιο βαθιές στιβάδες του χορίου. Διαφορετικά, η μόνη περίπτωση να «σβήσει» νωρίτερα είναι η πλημμελής φροντίδα του στους πρώτους μήνες που ακολουθούν την εφαρμογή του. Για παράδειγμα , το ζεστό νερό σε ένα φρέσκο τατουάζ 2-3 εβδομάδων, θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος από το χρώμα του και οι γραμμές του θα «θολώσουν», γιατί τα μελάνια μπορούν να διαφύγουν από το δέρμα που είναι ακόμα τραυματισμένο, επομένως διαπερατό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το χλώριο της πισίνας. Τέλος, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, εκτός από όλες τις γνωστές βλάβες που προκαλούν στο δέρμα, επηρεάζουν και τις χρωστικές των μελανιών , και το τατουάζ ξεθωριάζει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να είναι προστατευμένο με αντηλιακό με υψηλό δείκτη SPF.

Πώς αφαιρείται; Το λένε όλοι, πολύ περισσότερο, αυτοί που ξέρουν. Η απόφαση για ένα ή πολλά τατουάζ , όσο trendy κι αν είναι , δεν πρέπει να λαμβάνεται …εν θερμώ, γιατί αν το μετανιώσετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι η απαλλαγή δεν είναι τόσο απλή όσο η απόκτηση. Η αφαίρεση ενός τατουάζ μπορεί να γίνει με απομάκρυνση στοιβάδων του δέρματος με δερμοαπόξεση, μια μέθοδο επώδυνη -φανταστείτε ένα γυαλόχαρτο που τρίβει το δέρμα μέχρι να φτάσει στο τατουάζ και να το «σβήσει»- που αφήνει σχεδόν πάντα ουλές. Τα τελευταία χρόνια προτιμάται η, σαφώς πιο ανώδυνη, χρήση λέιζερ –διαφορετικού μήκους κύματος για κάθε χρώμα. Με την ενέργεια που εκπέμπεται οι κόκκοι των χρωστικών θρυμματίζονται και αποβάλλονται μέσω του λεμφικού συστήματος του οργανισμού, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί (επιλεκτική φωτοθερμόλυση). Μετά από αρκετές συνεδρίες (6-7 για τα παλαιότερα, περισσότερες για τα πρόσφατα τατουάζ) το τατουάζ ξεθωριάζει αρκετά, χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να έχει πάντα 100% επιτυχία. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μπλε και το μαύρο χρώμα αφαιρούνται ευκολότερα ενώ το κίτρινο και το πράσινο είναι τα πιο… ανθεκτικά.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;