CONNECT:  
             

​Η επιδερμίδα και οι…7 Σιρτουίνες.

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Συνδέονται με τα μυστήρια των γονιδίων. Έγιναν διάσημες ως «πρωτεΐνες της μακροζωίας» γιατί όπως φαίνεται, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Είναι όμως όλες το ίδιο …ταλαντούχες;

Η οικογένεια των 7 Σιρτουινών, τα τελευταία χρόνια απασχόλησε έντονα όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά και τη βιομηχανία καλλυντικών αφού άνοιγε νέους δρόμους στο πεδίο της αντιγήρανσης. Τα αντιφατικά συμπεράσματα όμως στα οποία κατέληγαν ερευνητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον ρόλο τους στην επιμήκυνση της ζωής των θηλαστικών και όχι μόνο των μυκήτων της μαγιάς, έκαναν πολλούς να μιλήσουν για μια «υπερεκτιμημένη» οικογένεια… Μέχρι που μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση “Nature” αποκάλυψε τη δύναμη που ίσως κρύβει η Σιρτουίνη- 6, το μόνο μέλος της που δεν είχε μελετηθεί συστηματικά όπως τα άλλα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι η υπερέκφραση του γονιδίου SIRT 6 μπορεί να οδηγήσει σε επιμήκυνση της ζωής αρσενικών ποντικών έως και κατά 15,8%.

Διαβάστε το άρθρο του "Nature"

Τι είναι: Η Σιρτουίνη-6 είναι μια πρωτεΐνη μέσω της οποίας εκφράζεται το SIRT-6, το γονίδιο που συνδέεται με την επιμήκυνση της ζωής των κυττάρων και την επιβράδυνση της πρόωρης γήρανσης.

Τι κάνει: Η φυσική ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT-6 των κυττάρων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA με τη διατήρηση των τελομερών σε καλή κατάσταση-εξειδικευμένες δομές που σφραγίζουν τα άκρα (τα τέλη) των χρωματοσωμάτων και τα προστατεύουν από τον εκφυλισμό έτσι ώστε τα κύτταρα να συνεχίσουν να αντιγράφονται και να διαιρούνται. Χωρίς αυτά τα «προστατευτικά καλύμματα» τα δερματικά κύτταρα αρχίζουν να χάνουν τη λειτουργικότητά τους. Μελέτες in vitro έδειξαν ότι η ενίσχυση της Σιρτουίνης- 6 οδηγεί στη φυσική ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT-6 και βοηθά ώστε τα συγκεκριμένα κύτταρα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να λειτουργούν ως νεότερα. Τέλος συμβάλλει στην προστασία κατά της πυροδότησης πολλαπλών φλεγμονών που επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας.

· Τα νέα αυτά δεδομένα αξιοποιήθηκαν ήδη από την Estée Lauder. Στη φόρμουλα της νέας Re-Nutriv Ultimate Diamond Sculpting/Refinishing Dual Infusion , οι πατενταρισμένες τεχνολογίες Youth Sustaining Technologies – ένα φυτικό εκχύλισμα, ένα εκχύλισμα φυκιών και ένα βιοένζυμο-, υποστηρίζουν τη φυσική ενεργοποίηση των γονιδίων SIRT-1, SIRT-3 και, για πρώτη φορά, του SIRT-6.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;