CONNECT:  
             

Ρετινόλη ή βιταμίνη C;​ Ποια να διαλέξω;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

VIT C OR RETINOL Είναι τα δύο gold standards στην περιποίηση. Το καθένα ξεχωριστά, στοχεύει σε πολλαπλές ανάγκες της επιδερμίδας και δεν χωρά αμφιβολία ότι τα καταφέρνει θαυμάσια. Όταν όμως χρησιμοποιούνται και τα δύο, η ρετινόλη και η βιταμίνη C γίνονται το απόλυτο δίδυμο ομορφιάς και ανανέωσης!

Αυτοδύναμη κάθοδος. Τα πιο πολλά από τα συστατικά που βρίσκουμε στις φόρμουλες των καλλυντικών είναι πιο αποτελεσματικά όταν δρουν σε συνέργεια με άλλα. Υπάρχουν όμως και κάποια, που είναι τόσο ισχυρά που, ακόμα και μόνα τους, μπορούν προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο δέρμα. Η ρετινόλη και η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα , αφού η δράση τους είναι αδιαμφισβήτητη είτε έχουν παρέα είτε όχι.

· Η ρετινόλη από μόνη της επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, ενισχύει τους φυσικούς επανορθωτικούς μηχανισμούς των κυττάρων, τονώνει τη μικροκυκλοφορία όπως και την παραγωγή του κολλαγόνου και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη λείανση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Τέλος, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ακμής, στη μείωση των σημαδιών φωτογήρανσης και στην εξομάλυνση του χρωματικού τόνου της επιδερμίδας.

· Η βιταμίνη C πάλι, μπορεί από μόνη της να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται στο δέρμα λόγω της έκθεσής του στη UV ακτινοβολία, να προστατεύσει το DNA των κερατινοκυττάρων από τη φθορά αλλά και να την επουλώνει όταν έχει συμβεί. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή νέου κολλαγόνου εξασφαλίζοντας τη σφριγηλότητα και τη λεία υφή της επιδερμίδας, ενώ έχει την ικανότητα να μειώνει την γκρίζα όψη που αποκτά με την έκθεσή της στην αστική ρύπανση και να απαλύνει τις δυσχρωμίες.

Βιταμίνη C vs Ρετινόλη

Πού μοιάζουν

· Και τα δύο συστατικά θεωρούνται κορυφαία λόγω των τρόπων με τους οποίους επανορθώνουν τα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα και τη βοηθούν να λειτουργεί καλύτερα σαν νεανική.

· Και τα δύο είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά-η βιταμίνη C είναι το κύριο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσικά στο δέρμα, ενώ η ρετινόλη και τα παράγωγά της, αποτελούν επίσης μέρος του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος των κυττάρων, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

· Τα αντιρυτιδικά οφέλη και των δύο πηγάζουν από τις ικανότητές τους να υποστηρίζουν και να ενισχύουν την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας και να βελτιώνουν τον ανομοιόμορφο τόνο της.

· Και τα δύο συστατικά αποδομούνται με την έκθεση στο φως και τον αέρα.

· Τέλος, και τα δύο έχουν σχετικά μεγάλο χρόνο ημιζωής, που σημαίνει ότι έως και το 50% της αρχικής ποσότητας που εφαρμόζεται στην επιδερμίδα, παραμένει ανιχνεύσιμο για αρκετές ημέρες.

Πού διαφέρουν

Ρετινόλη

· Μπορεί να ανακόψει την πορεία των κυττάρων της επιδερμίδας προς τη γήρανση

· Επηρεάζει θετικά τη «συμπεριφορά» της επιδερμίδας βελτιώνοντας ορατά την όψη της.

· Αναστέλλει τη δράση παραγόντων που πυροδοτούν την εμφάνιση φραγμένων πόρων και ατελειών

· Διεισδύει εύκολα και σε βάθος, χάρη στη λιποδιαλυτή της φύση

· Είναι αποτελεσματική ακόμα και σε χαμηλές περιεκτικότητες (μόλις 0,01%)

Βιταμίνη C

· Έχει κυρίαρχο ρόλο στην αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματος απέναντι στους ρύπους

· Συνεργάζεται με τα αντηλιακά και συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας που εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία

· Αναπληρώνει τα φυσικά αποθέματα βιταμίνης Ε του δέρματος

· Η υδατοδιαλυτή φύση της περιορίζει τη διείσδυση σε βάθος.

· Απαιτεί υψηλότερες συγκεντρώσεις (5% ή περισσότερο) για να προσφέρει μέγιστη δράσηΒιταμίνη C vs Ρετινόλη

Ποια είναι καλύτερη στην αντιγήρανση;

Είναι και οι δύο κορυφαία αντιγηραντικά συστατικά αλλά λειτουργούν διαφορετικά. Ας δούμε πώς:

· Παραγωγή κολλαγόνου. Η ρετινόλη αυξάνει τη σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου, ενώ προλαμβάνει τη διάσπαση του κολλαγόνου που ήδη έχετε στο δέρμα. Η βιταμίνη C προστατεύει το υπάρχον κολλαγόνο από τη φθορά του και διεγείρει την παραγωγή νέου.

· Ενυδάτωση. Η ρετινόλη αυξάνει τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος, το οποίο εξασφαλίζει στην επιδερμίδα ενυδάτωση εκ των έσω, απαλότητα και λιγότερες λεπτές γραμμές. Η βιταμίνη C πάλι, μειώνει τη διαδερμική απώλεια νερού.

· Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Η ρετινόλη λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ακόμα περισσότεροη βιταμίνη C, επομένως και οι δύο προστατεύουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας (ήλιος, στρες, ρύπανση κ.λπ.).

· Κυτταρικός μεταβολισμός. Η ρετινόλη αυξάνει τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, κάτι που η βιταμίνη C δεν κάνει.

· Υπερμελάγχρωση. Τόσο η ρετινόλη όσο και η βιταμίνη C βοηθούν στην καταπολέμηση των κηλίδων και προσφέρουν έναν πιο ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα.

Ρετινόλη+ Βιταμίνη C : Μαζί ναι, αλλά υπό όρους

Η δράση καθενός από τα δύο αυτά συστατικά, είναι όντως εντυπωσιακή. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν η ρετινόλη και η βιταμίνη C σε καθαρή μορφή, ενταγμένες σαν δίδυμο στη ρουτίνα περιποίησης αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, αποτρέπουν την πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων και μειώνουν τις κηλίδες , αλλά με ταχύτερους ρυθμούς. Η … fast track δράση τους ευνοεί κυρίως την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών, γιατί κάθε συστατικό επεμβαίνει με διαφορετικό τρόπο - η ρετινόλη ξεθωριάζει τις σκούρες κηλίδες επιταχύνοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό ενώ η βιταμίνη C επιβραδύνει την παραγωγή μελανίνης- με αποτέλεσμα να «σβήνουν» γρηγορότερα.

Όμως, παρόλο που η συνύπαρξή τους θα πρόσφερε εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιστροφή τόσο της χρονολογικής γήρανσης όσο και της φωτογήρανσης, η χρήση της ρετινόλης και της βιταμίνης C σε μια κοινή φόρμουλα, προβληματίζει ακόμα αρκετά τους επιστήμονες. Δεν είναι μόνο ο φόβος ότι τα δύο αυτά δραστικά συστατικά μαζί, ίσως είναι παραπάνω ερεθιστικά από όσο αντέχει μια κανονική επιδερμίδα αλλά και το γεγονός ότι τα επίπεδα του pH τους κινούνται σε αντίθετους δρόμους. Τι σημαίνει αυτό; Το δέρμα μας για να απορροφήσει τη βιταμίνη C απαιτεί χαμηλό επίπεδο pH (0 έως περίπου 3,5), ενώ για τη ρετινόλη απαιτεί υψηλότερο επίπεδο pH (περίπου 5,5 έως 6). Όταν αναμειγνύεται η βιταμίνη C με τη ρετινόλη, το pH της βιταμίνης C αυξάνεται και το pH της ρετινόλης μειώνεται – με άλλα λόγια, τα δύο συστατικά ουσιαστικά αλληλοεξουδετερώνονται.

Βέβαια νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός ρετινόλης και βιταμίνης C είναι εφικτός, με την προϋπόθεση ότι τη θέση του L-ασκορβικού οξέος (καθαρή βιταμίνη C) πάρει κάποιο από τα ηπιότερα παράγωγά του που δρουν σε υψηλότερα επίπεδα pH, κοντινά με αυτά της ρετινόλης. Παρόλο που τα προϊόντα που περιέχουν και τα δύο είναι ακόμα λιγοστά, η έρευνα συνεχίζεται και είναι θέμα χρόνου να δούμε την ένωση των δύο σταρ συστατικών σε περισσότερες αντιγηραντικές φόρμουλες.

Δράση…εξ αποστάσεως. Μέχρι τότε όμως, οργανώστε την καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης, κρατώντας τη βιταμίνη C και τη ρετινόλη σε…απόσταση, με κάποιον από τους τρόπους που σας προτείνουμε. Έτσι, όχι μόνο θα αποφύγετε τον ερεθισμό και την αυξημένη ευαισθησία της επιδερμίδας σας αλλά και θα δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για να τηςπροσφέρουν το 100% της δύναμής τους.

Πρωί με C , βράδυ με Α. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ορατά πιο φωτεινή επιδερμίδα επιλέγοντας έναν ορό ή ένα booster με βιταμίνη C. Σε συνδυασμό με το αντηλιακό θα της προσφέρει ακόμα πιο ισχυρή προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, την αστική ρύπανση και τις δυσάρεστες συνέπειες-βλέπε φωτογήρανση- που προκαλούν. Τη νύχτα, εφαρμόστε έναν ορό ρετινόλης που θα αναπλάσει την επιδερμίδα, θα τη συσφίξει και θα απαλύνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές ενώ κοιμάστε.

C και Α, βράδυ παρά βράδυ. Απολαύστε τα οφέλη της ρετινόλης και της βιταμίνης C χωρίς να ερεθίσετε την επιδερμίδα σας, δοκιμάζοντας να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη τη μια νύχτα και τη βιταμίνη C την επόμενη.

C και Α με 30 λεπτά αναμονή. Μπορείτε αν θέλετε να εφαρμόσετε το ίδιο βράδυ και τα δύο συστατικά, αρκεί να έχετε την υπομονή να περιμένετε για 30 λεπτά, χωρίς να νυστάξετε. Εφαρμόζετε πρώτα τη βιταμίνη C που έχει χαμηλότερο pH και μισή ώρα αργότερα συνεχίζετε με τη ρετινόλη. Ο χρόνος που μεσολαβεί είναι αρκετός για να επανέλθει το δέρμα στα κανονικά επίπεδα pH του και να αποφύγει τους ερεθισμούς ενώ κανένα από τα δύο συστατικά δεν κινδυνεύει να χάσει την αποτελεσματικότητά του.


 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;