CONNECT:  
             

​8 σημάδια γήρανσης και πώς θα τα διορθώσουμε.

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

Epigenetics H επιδερμίδα αφυδατώνεται, χάνει τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα, τον όγκο και τη νεανική της λάμψη, ενώ λεπτές γραμμές, ρυτίδες και κηλίδες αλλοιώνουν την όψη της. Τι φταίει; το περιβάλλον και ο τρόπος που ζούμε, μας λέει η επιστήμη της επιγενετικής.  Μπορούμε να αναστρέψουμε τη γήρανση και να σβήσουμε τα σημάδια της; Η τεχνολογία και η φύση φαίνεται πως έχουν την απάντηση.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι ειδικοί τονίζουν πως τα γονίδιά μας ευθύνονται σε ποσοστό μόλις 20% για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας ενώ για το υπόλοιπο 80%, «δείχνουν» ως υπεύθυνους, το περιβάλλον και το lifestyle μας. Την τελευταία δεκαπενταετία όμως, μετά την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA, η επιγενετική- η επιστήμη που μελετά τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια ελέγχονται ή εκφράζονται στο σώμα μας καθώς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που τα επηρεάζουν- πρόσφερε στην κοσμητολογία νέες σημαντικές γνώσεις για τις αιτίες που πυροδοτούν τους μηχανισμούς γήρανσης στην επιδερμίδα.

Τα γονίδια, η ... έκφρασή τους και ο έξω κόσμος. Ίσως δεν γνωρίζετε ότι σχεδόν 600 γονίδια έχουν ενεργό ρόλο στο δέρμα. Τι κάνουν ακριβώς; Επειδή δεν…μιλούν, εκφράζονται δημιουργώντας πρωτεΐνες! Και αυτές με τη σειρά τους, ορίζουν τη λειτουργία των κυττάρων και την μεταξύ τους επικοινωνία ενώ συγχρόνως, γίνονται αγγελιαφόροι που μεταφέρουν μηνύματα από τα κύτταρα προς τα γονίδια.

Σύμφωνα όμως με την επιγενετική, η ομαλή δραστηριότητα των γονιδίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως και από τις συνήθειές μας. Ο ήλιος, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, το στρες, ο κακός ύπνος, το τσιγάρο, η μη ισορροπημένη διατροφή, το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, αφήνουν σημάδια στο DNΑ των κυττάρων που εμποδίζουν την έκφραση των γονιδίων με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερες πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, με την επίδραση ενός ή περισσότερων επιγενετικών παραγόντων, ένα γονίδιο που συνδέεται με μια πρωτεΐνη που εξασφαλίζει την ελαστικότητα της νεανικής επιδερμίδας, μπορεί, μέχρι την ηλικία των 40 ετών, να έχει απενεργοποιηθεί! Φανταστείτε το σαν ένα διακόπτη, που αν κάτι τον μπλοκάρει, δεν μπορούμε να ανάψουμε το φως…

Αν τώρα βρεθούν στο… “off”, πολλά καίρια γονίδια για την παραγωγή πολύτιμων πρωτεϊνών νεότητας, όπως είναι το κολλαγόνο, η ελαστίνη, ή το υαλουρονικό οξύ, τότε, οι επανορθωτικές και αναγεννητικές λειτουργίες των κυττάρων ανακόπτονται πρόωρα και εμφανίζονται όχι ένα ή δύο αλλά οκτώ ορατά σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα: Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, κηλίδες, αφυδάτωση, απώλεια σφριγηλότητας, ελαστικότητας, όγκου και λάμψης.

Από το “off” στο “on

Ευτυχώς, οι ειδήσεις από το ..μέτωπο της επιγενετικής είναι αισιόδοξες. Οι φθορές στα γονίδια, που συνδέονται με το περιβάλλον και τη συμπεριφορά μας, φαίνεται πως μπορούν να αντιστραφούν και οι διακόπτες που έσβησαν να ανάψουν και πάλι, αν «καθαριστούν» από τα σημάδια που άφησαν πάνω τους οι επιγενετικοί παράγοντες. Το πώς, το αποκάλυψε ο «γκουρού της μακροζωίας», όπως τον έχει αποκαλέσει το Time, δρ. David Sinclair, διάσημος επιγενετιστής βιολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ . Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature ο δρ. Sinclair και η ερευνητική ομάδα του, όρισαν τη γήρανση, ως "συσσώρευση επιγενετικού θορύβου" που με τη σειρά του επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση, οδηγώντας σε μείωση της λειτουργίας και της αναγεννητικής ικανότητας των ιστών. Απέδειξαν όμως ότι τα γερασμένα γονίδια μπορούν απαλλαγούν από τον «θόρυβο» αυτόν και να αναζωογονηθούν, με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται TET (Ten-Eleven Translocation), στο οποίο εντόπισαν ένα "αρχείο επιγενετικών πληροφοριών της νεότητας".

Αντιγήρανση χωρίς συμβιβασμούς

Και επειδή όλα αυτά ίσως σας φαίνονται πολύ… «επιστημονικά» , σας λέμε πως χάρη στην ανακάλυψη αυτή έχουμε τώρα στα χέρια μας μια καινοτόμο καλλυντική σύνθεση που υπόσχεται να διορθώσει και τα 8 σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας!

Η ιδέα ανήκει στην Matilde Thomas, ιδρύτρια της Caudalie ενός brand που αντιλήφθηκε από νωρίς ότι η επιγενετική μπορεί να ρίξει φως στους μηχανισμούς γήρανσης της επιδερμίδας και για τον λόγο αυτόν, συνεργάζεται στενά εδώ και μια δεκαετία με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ειδικότερα με τον δρ. Sinclair. Η ανακάλυψή του κινητοποίησε την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Φυσικής Φόρμουλας της Caudalie, η οποία άρχισε να αναζητά -ανάμεσα σε εκατοντάδες μόρια-ένα ενεργό συστατικό ικανό να ενισχύσει το ένζυμο TET. Και το βρήκε στη χονοκιόλη, ένα μόριο που προέρχεται από τη μανόλια, το οποίο διπλασιάζει την ποσότητα του ενζύμου που έχουμε στο σώμα μας. Όταν δε συνδυάζεται με την αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, η αποτελεσματικότητά της δεκαπλασιάζεται, καθώς κατορθώνει να δράσει απευθείας στις πρωτεΐνες νεότητας της επιδερμίδας και να αντιμετωπίσει τα 8 σημάδια γήρανσης.

Η συνέργεια των δύο ενεργών συστατικών «κλείδωσε» στην τεχνολογία TET8TM, μια ευρεσιτεχνία που κατοχυρώθηκε από κοινού με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, την οποία η Caudalie ενσωμάτωσε σε μια καινοτόμο καλλυντική φόρμουλα. Επιβεβαιώνοντας δε, για μια ακόμα φορά την υψηλή φυσικότητα των συνθέσεών της, την ενίσχυσε με βινιφερίνη από τον χυμό της αμπέλου και πολυφαινόλες από κουκούτσια σταφυλιού, υαλουρονικό οξύ φυσικής προέλευσης και πολυσακχαρίτες.

Έτσι γεννήθηκε η νέα Premier Cru The Cream. Μια κρέμα που έχει τη δύναμη να διορθώσει- χωρίς συμβιβασμούς- και τα 8 σημάδια γήρανσης: να απαλύνει τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και τις σκούρες κηλίδες, να βελτιώσει τα επίπεδα ενυδάτωσης, την σφριγηλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας και να τη βοηθήσει να ανακτήσει τον όγκο και τη χαμένη της λάμψη.

Powered by Caudalie

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;