CONNECT:  
             

Μπορούμε να προλάβουμε τα «ίχνη» του χρόνου;

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skin care habits Με τις γνώσεις που έχουμε πλέον για τη λειτουργία του δέρματος και την αλματώδη εξέλιξη της βιομηχανίας της ομορφιάς μόνο καταφατική μπορεί να είναι η απάντηση. Αρκεί βέβαια να προνοήσουμε για την έγκαιρη ...έναρξη της σωστής ρουτίνας περιποίησης που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες του δέρματος. Ενδυνάμωση, προστασία και θωράκιση από τις καθημερινές επιθέσεις. Τόσο απλά και εύκολα. Στο σημερινό μας post εξηγούμε τον τρόπο.

Η φρέσκια, φωτεινή όψη της επιδερμίδας σε βάθος χρόνου, λένε οι ειδικοί, δεν εξαρτάται από το αν και πόσα καλλυντικά χρησιμοποιούμε αλλά το πόσο έγκαιρα ξεκινάμε τη σωστή, καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Που, για τις περισσότερες από εμάς, συνήθως συμβαίνει όταν πια αρχίζουν να αποτυπώνονται τα πρώτα σημάδια φθοράς. Θαμπό χρώμα, άτονη όψη, λεπτές γραμμές ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια. Έστω κι αν διανύουμε την εποχή των skintellectuals, όπως ονομάζεται η σύγχρονη γενιά των ενημερωμένων καταναλωτών, είναι γεγονός ότι το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη φροντίδα του δέρματος ξεκινάει λίγο μετά τα 30. Κι αυτό γιατί στην ηλικία των είκοσι, που οι ρυθμοί του κυτταρικού μεταβολισμού είναι ακόμη υψηλοί, οι επιπτώσεις από τυχόν αμέλεια ή λάθη στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης «διορθώνονται» εύκολα. Όμως, ξέρουμε καλά, ότι ήδη από τα 25, η επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης σηματοδοτούν την...αντίστροφη μέτρηση. Σε συνδυασμό δε με την επίδραση των καθημερινών εξωγενών παραγόντων ( ρυπογόνα σωματίδια, σκόνη, ακτίνες UV, blue light) η εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης επιταχύνεται. Ακριβώς λοιπόν επειδή η αψεγάδιαστη εικόνα της νεανικής επιδερμίδας δεν είναι παντοτινή, έχει μεγάλη σημασία να ενισχύσουμε την άμυνά της. Και ο μοναδικός τρόπος είναι η πρόληψη. Να υιοθετήσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται μία σωστή ρουτίνα περιποίησης. Είναι αυτό που πολλοί ονομάζουν preventative skincare. Δεν είναι δα και δύσκολο. Τρεις κινήσεις αρκούν.

1. Ενυδάτωση. Το νερό είναι βασικό συστατικό του δέρματος, αυτό που καθορίζει τον βαθμό ελαστικότητας και απαλότητάς του. Σε φυσιολογικές συνθήκες, όταν δηλαδή, οι κυτταρικές μεμβράνες είναι υγιείς , τα κύτταρα περιέχουν νερό σε ποσοστό, περίπου, 70%. Τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος εξαρτώνται από το ρυθμό που φτάνει το νερό από τις βαθύτερες στιβάδες προς τα κερατινοκύτταρα και, ταυτόχρονα, από την ικανότητα της κεράτινης στιβάδας να το συγκρατεί και να μην το αφήνει να εξατμιστεί. Η καθημερινή όμως έκθεση στους επιβαρυντικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες αναπόφευκτα φθείρει τη συνοχή της, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αποθέματα ,να διαταράσσεται η απαραίτητη ισορροπία. και η αφυδάτωση να απειλεί την ακεραιότητά της. Και όσο εμείς δεν αποκαθιστούμε τη φθορά, οι πρώτες λεπτές γραμμές που σταδιακά σχηματίζονται στην επιφάνεια, λόγω της έντονης αφυδάτωσης, μπορεί να εξελιχθούν σε πρόωρες ρυτίδες. Με τη συστηματική ενυδάτωση βελτιώνουμε, διατηρούμε τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας της κεράτινης στιβάδας και ενισχύουμε το υδρολιπιδικό της φιλμ για να προστατεύσουμε και να καθυστερήσουμε τη διαδικασία γήρανσης. Φροντίζουμε γι’ αυτό να επιλέγουμε συνθέσεις με υγροσκοπικούς ή/και μαλακτικούς παράγοντες που προσφέρουν την πολύτιμη υγρασία και καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του δέρματος όπως αυτές διαμορφώνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Τα συστατικά που αναζητούμε: υαλουρονικό οξύ, ceramides, γλυκερίνη, σκουαλένιο, λιπαρά οξέα, ουρία, φυτικά έλαια.

2. Αντηλιακή προστασία. Το αναδεικνύουν όλες οι επιστημονικές μελέτες. Ο ήλιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Οι ακτίνες UV στις οποίες η επιδερμίδα εκτίθεται καθημερινά -χειμώνα ή καλοκαίρι , με ήλιο ή συννεφιά- έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην καλή υγεία της. Όπως ξέρουμε, η υπεριώδης ακτινοβολία, αν και αποτελεί μόνο το 5% του ηλιακού φάσματος, ευθύνεται για το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, τις φλεγμονές, τις διαταραχές της μελάγχρωσης - οι σκουρόχρωμες κηλίδες που εγκαθίστανται στην επιφάνεια-, τις δομικές αλλαγές στο DNA των δερματικών κυττάρων και επιπλέον συμβάλλει στην αποδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης των δύο βασικών πρωτεινών του δικτύου στήριξης της επιδερμίδας. Τη λύση για την προστασία της την δίνουν τα αντηλιακά, που, όπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο. Χάρη στα φίλτρα που περιέχουν, αντανακλούν ( ορυκτά φίλτρα) ή απορροφούν ( χημικά φίλτρα) την υπεριώδη ακτινοβολία αποτρέποντας τόσο τις βραχυπρόθεσμες-ηλιακό εξάνθημα ή έγκαυμα- όσο και τις μακροπρόθεσμες-φωτογήρανση- βλάβες του δέρματος.

Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε αντηλιακό. Αναζητούμε φόρμουλες που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας - SPF 30 (ή/και υψηλότερο)-, είναι κοσμητικά αποδεκτές από τον τύπο επιδερμίδας μας- για λιπαρά, ακνεϊκά, δυσανεκτικά ή ξηρά δέρματα-, δεν περιέχουν άρωμα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες και προσφέρουν ευρέος φάσματος προστασία από το σύνολο της UV - UVA και UVB-ακτινοβολίας.

3. Αντιοξειδωτική προστασία. Ακόμη κι αν, όπως λένε οι δερματολόγοι, τα πρώτα ίχνη επιβράδυνσης των κυτταρικών λειτουργιών «εντοπίζονται» στα μέσα της δεκαετίας των 20, χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία για να αποτυπωθούν στην επιφάνεια του δέρματος. Η απώλεια λάμψης και οι λεπτές γραμμές που διαγράφονται στο πρόσωπο οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Στην έκθεση στον ήλιο, στην περιβαλλοντική ρύπανση και στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών που αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο δέρμα. Οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί δεν κατορθώνουν να τις εξουδετερώσουν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και να προκαλούν οξειδωτικό στρες, μία από τις βασικές αιτίες της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.Την ανεπάρκεια των φυσικών μηχανισμών, αναπληρώνει η τοπική χρήση των αντιοξειδωτικών ουσιών που, αποδεδειγμένα, προστατεύουν τα κύτταρα δεσμεύοντας ή εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τα βοηθούν να επανορθώσουν τη φθορά τους. Γι’ αυτό και ενισχύουμε- όσο πιο νωρίς γίνεται- τη ρουτίνα περιποίησης με φόρμουλες εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικά που θα ενδυναμώσουν τον επιδερμιδικό φραγμό και θα τον θωρακίσουν απέναντι στις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Τα αντιοξειδωτικά που...αναβαθμίζουν τη ρουτίνα περιποίησης. Πρώτη και καλύτερη είναι η βιταμίνη C. Όταν δε συνυπάρχει με τη βιταμίνη Ε , τα επίπεδα προστασίας πολλαπλασιάζονται. Τη μακρά λίστα συμπληρώνουν το βήτα-καροτένιο, το συνένζυμο Q10, η βιταμίνη Α, το σελήνιο όπως και ουσίες φυτικής ή θαλάσσιας προέλευσης. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε εκχυλίσματα βοτάνων, στο πράσινο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στο ρόδι, στο ελαιόλαδο, στην πρόπολη περιέχουν μόρια που προσφέρουν ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία στα δερματικά κύτταρα. Πλούσια επίσης σε αντιοξειδωτικά αποδείχτηκε ότι είναι κάποιες ποικιλίες μανιταριών αλλά και θαλάσσια φύκια.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;