CONNECT:  
             

​3+1 λάθη στη μάχη μας με τα σπυράκια

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

acne spots  Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα σπυράκι, το μόνο που θέλουμε είναι να το εξαφανίσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα. Όμως, αυτό αργεί να φύγει, ή αφήνει πίσω του σημάδι. Φταίνε τα προϊόντα ταχείας δράσης που επιλέγουμε; Όχι, λένε οι δερματολόγοι, φταίει ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Ας δούμε λοιπόν τι κάνουμε λάθος και πώς πρέπει να κινηθούμε ώστε σύντομα, η επιδερμίδα μας να δείχνει και πάλι αψεγάδιαστη.

Λάθος #1. Ξεχνάμε ότι το σπυράκι πρέπει να «κάνει τον κύκλο του» . Οι βλατίδες, τα κόκκινα, επώδυνα σπυράκια με πύον που εμφανίζονται ξαφνικά και μπορούν να εξελιχθούν σε φλύκταινες, είναι στην πραγματικότητα μια μόλυνση μέσα στον σμηγματογόνο πόρο. Όταν αυτός φράζει -λόγω υπερπαραγωγής κερατινοκυττάρων στο στόμιό του- το σμήγμα εγκλωβίζεται και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου της ακμής ( P.acnes) και την ανάπτυξη φλεγμονής. Το δέρμα, όπως γνωρίζουμε, λειτουργεί ως απεκκριτικό σύστημα. Επομένως, στην περίπτωση των βλατίδων, ο φυσικός τρόπος επούλωσής τους, είναι το πύον να βγει προς τα πάνω, στην επιφάνεια, μια διαδικασία που συχνά χρειάζεται 2-3 εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί. Με άλλα λόγια, το σπυράκι πρέπει να «κάνει τον κύκλο του», κάτι που ξεχνάμε στην προσπάθειά μας να το εξαφανίσουμε γρήγορα . Tip: Αν το σπυράκι δεν συνοδεύεται από πόνο ή/και ερυθρότητα, τότε δεν υπάρχει φλεγμονή, οπότε τα προϊόντα κατά των ατελειών δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα. Όταν το εξόγκωμα στην επιδερμίδα είναι απλά ένας φραγμένος πόρος, μπορούμε απλά να τον απελευθερώσουμε απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα π.χ. με μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό.

Λάθος #2. Εφαρμόζουμε λάθος τύπο προϊόντων ή πολύ νωρίς. Όταν σπεύδουμε να απλώσουμε πάνω στο σπυράκι μια τοπική αγωγή κατά των ατελειών τη στιγμή που αυτό εμφανίζεται, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιβραδύνουμε τη φυσική διαδικασία επούλωσης που περιγράψαμε παραπάνω. Όσο κι αν θέλουμε να μαράνουμε γρήγορα το σπυράκι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει μπούμερανγκ γιατί, αντί να βοηθήσουμε το πύον να βγει, το παγιδεύουμε-τα προϊόντα αυτά δημιουργούν ένα επιπλέον στρώμα νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας.Αποτέλεσμα; η φλεγμονή παραμένει πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε, το σπυράκι δεν φεύγει και ο κίνδυνος να μείνει ένα κόκκινο ή καφέ σημάδι, μετά τη φάση έξαρσης, αυξάνεται. Τι να κάνουμε: Η καλύτερη λύση είναι να το αφήσουμε ήσυχο για όσο

υπάρχει ερεθισμός (1-3 μέρες) και να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια σύνθεση κατά των ατελειών, με αντιφλεγμονώδη δράση που θα διευκολύνει την επούλωση χωρίς να «στεγνώσει» την επιδερμίδα. Το προϊόν που θα μαράνει τοπικά το σπυράκι μπορούμε να το εφαρμόσουμε όταν θα έχει πια εμφανιστεί η λευκή «μύτη» του και αφού αφαιρέσουμε το μολυσμένο πύον πιέζοντας πολύ προσεκτικά την περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα. Τέλος, όταν το σπυράκι θα έχει πια επουλωθεί και θα έχει φύγει η κρούστα, στο σημείο όπου η επιδερμίδα είναι ελαφρώς αποχρωματισμένη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν κατά των δυσχρωμιών, για να προλάβουμε το σημάδι που είναι πιθανό να μείνει.

Λάθος #3. Δεν εφαρμόζουμε το προϊόν κατά των ατελειών τη σωστή στιγμή στη ρουτίνα περιποίησης. Όταν πια θα έχουμε αφήσει το σπυράκι να κάνει τον κύκλο του, η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τοπικά το gel, το patch ή τη λοσιόν που θα το μαράνει, είναι στο τέλος της νυχτερινής ρουτίνας περιποίησης, μετά τον καθαρισμό και την τόνωση της επιδερμίδας και αφού έχουμε εφαρμόσει τον ορό, την ενυδατική μας και την κρέμα

ματιών. Συνήθως όμως εκεί κάνουμε το λάθος. Απλώνουμε το προϊόν πάνω από όλα αυτά, ενώ τα συστατικά του, πρέπει να δράσουν απευθείας στο σπυράκι χωρίς να παρεμβαίνει κανένα άλλο προϊόν στην απόδοσή τους. Τι να κάνουμε: Αφού ολοκληρώσουμε τη ρουτίνα μας- πάντα με συνθέσεις ειδικά σχεδιασμένες για επιδερμίδες με τάση για ατέλειες-, μουσκεύουμε μια μπατονέτα με νερό και σκουπίζουμε την περιοχή όπου έχει εμφανιστεί το σπυράκι για να απομακρύνουμε τα προϊόντα περιποίησης που μόλις εφαρμόσαμε. Αμέσως μετά, απλώνουμε το προϊόν κατά των ατελειών και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Λάθος #4. Περιμένουμε θαύματα από το προϊόν που χρησιμοποιούμε. Κανένα προϊόν, όσο δραστικό και αν είναι, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό στο 100% των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Ο λόγος είναι απλός. Τα ενεργά συστατικά σε ένα προϊόν στοχεύουν συνήθως στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ένα συγκεκριμένο τύπο φλεγμονής και είναι πιθανό να μην «πιάνουν» τον τύπο των βακτηρίων που ευθύνονται για το δικό μας σπυράκι. Θα πρέπει επομένως να αποδεχτούμε ότι μερικές φορές, ένα προϊόν που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα της φίλης μας ίσως να μην λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά στη δική μας.

Skingurus say. Δεν είναι πάντα στο χέρι μας να προλάβουμε την εμφάνιση μιας ατέλειας, μπορούμε ωστόσο να κρατήσουμε εν μέρει τον έλεγχο όταν αυτή εμφανιστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι προτιμότερο να συνεργαζόμαστε με τη φύση αντί να πηγαίνουμε εναντίον της. Αν έχουμε την υπομονή να αφήσουμε τη διαδικασία επούλωσης να ακολουθήσει την πορεία της χωρίς πολλές παρεμβάσεις, θα αποζημιωθούμε γρήγορα ανακτώντας μια καθαρή, αψεγάδιαστη επιδερμίδα.

Skingurus top 10 favourites

1. Clinique, Anti-Blemish SolutionsAll-Over Clearing Treatment, ανάλαφρη σύνθεση με σαλικυλικό οξύ και ακετυλογλυκοζαμίνη, βοηθά να αντιμετωπιστούν τα σπυράκια που ήδη υπάρχουν ελέγχοντας τη διασπορά παραγόντων που τα προκαλούν και προλαμβάνει μελλοντικές εξάρσεις. Απολεπίζει ήπια και ενυδατώνει την επιδερμίδα, την καταπραΰνει, μειώνει ορατά την ερυθρότητα και ελέγχει την υπερβολική λιπαρότητα.

2. Youth Lab, Blemish Control Serum, απολεπιστικός ορός καθημερινής χρήσης για λιπαρές ή με τάση ακμής επιδερμίδες. Περιέχει γλυκολικό οξύ και σαλικυλικό οξύ, καπρυλοϋλικό σαλικυλικό οξύ με αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση, φυτικό βιο-σακχαρίτη και νιασιναμίδη με καταπραϋντική και ενυδατική δράση.

3. The Skin Pharmacist, SOS Spot Corrector, λοσιόν για τοπική χρήση σε σπυράκια και μαύρα στίγματα, βοηθά στην άμεση εξάλειψη των υπαρχουσών ατελειών και εμποδίζει την εμφάνιση νέων. Περιέχει 2% σαλικυλικό οξύ, με κερατολυτική δράση και εκχύλισμα επιλόβιου με αντιβακτηριακή δράση.

4. La Roche Posay, Effaclar A.I. τοπική κρέμα εντατικής δράσης με καταπραϋντική νιασιναμίδη, αντιβακτηριδιακή ολαμινική πιροκτόνη, LHA με μικρο-απολεπιστική δράση και Ιαματικό Νερό La Roche-Posay. Μειώνει τις ατέλειες, επιταχύνει την εξάλειψή τους και προλαμβάνει τον σχηματισμό μόνιμων σημαδιών στην επιφάνεια της λιπαρής επιδερμίδας.

5. The Inkey List Succinic Acid Blemish Treatment, στοχευμένη θεραπεία καταπολέμησης των ενεργών ατελειών με 2% ηλεκτρικό οξύ 2% πούδρα θείου, 1% σαλικυλικό οξύ, για ήπια απολέπιση, μείωση του μεγέθους των ατελειών και της υπερβολικής λιπαρότητας και υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση (www.sephora.gr).

6. Frezyderm Ac-Norm Spot Care, έγχρωμο gel ταχείας δράσης για τοπική εφαρμογή πάνω στα σπυράκια. Ο συνδυασμός σαλικυλικού οξέος, φυτικών εκχυλισμάτων, βιταμινών και σακχάρων προσφέρει απολέπιση και διάνοιξη του πόρου για δράση σε βάθος, καταστολή του P. Acnes, αντιμικροβιακή και αντισηπτική προστασία, ενυδάτωση και ρύθμιση της έκκρισης σμήγματος.

7. Avène, Cleanance Comedomed Spot SOS, ξηραντικό emulsion με 7% Comedoclastin™ (εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου) 0,1% ρετιναλδεΰδη και 6% γλυκολικό οξύ, μειώνει τις εντοπισμένες ατέλειες από την πρώτη ημέρα και περιορίζει τα υπολειπόμενα σημάδια.

8. Mario Badescu, Drying Lotion, ξηραντική λοσιόν τοπικής χρήσης ταχείας δράσης κατά των ατελειών με σαλικυλικό οξύ,θείο, καλαμίνη και καμφορά, «μαραίνει» τα σπυράκια στη διάρκεια της νύχτας. (www.atticadps.gr ).

9. Lierac, Sébologie, Concentré Stop Boutons, διφασικό συμπύκνωμα κατά των ατελειών με στυπτικό γλυκονικό ψευδάργυρο, κερατολυτικό σαλικυλικό οξύ, grafted αζελαϊκό οξύ –αναχαιτίζει την ανάπτυξη του βακτηρίου P.acnes– και αντισηπτική πούδρα καλαμίνης που ξηραίνει γρήγορα τα σπυράκια και τα σημάδια.

10. Caudalie Vinopure, Blemish Control Salicylic Serum, ορός τοπικής εφαρμογής για στοχευμένη δράση κατά των ατελειών, με φυσικό σαλικυλικό οξύ για απολέπιση και αποσυμφόρηση, νιασιναμίδη για σύσφιξη των διεσταλμένων πόρων, βιολογικά αιθέρια έλαια με αντιβακτηριδιακή δράση και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;