CONNECT:  
             

«Καλά λιπαρά»- πώς ομορφαίνουν την ώριμη επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

mature skin Μία ομάδα από τρία δομικά συστατικά των δερματικών κυττάρων εξασφαλίζει την πολύτιμη ακεραιότητα του φραγμού από την οποία εξαρτάται άμεσα η καλή υγεία της επιδερμίδας όπως αντανακλά η φωτεινή της όψη και η λεία, ελαστική της υφή. Τι γίνεται όμως όταν οι φυσικοί μηχανισμοί που τα παράγουν φθίνουν εξαιτίας των ορμονικών ανακατάξεων στο πέρασμα του χρόνου; Αν φροντίσουμε έγκαιρα να υιοθετήσουμε στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς καλλυντικά εμπλουτισμένα με πολύτιμα λιπίδια δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε.

Λίγο μετά τα σαράντα και κυρίως στο κατώφλι των πενήντα οι ραγδαίες ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό που σηματοδοτούν το πέρασμα στην ωριμότητα δεν αργούν να αποτυπωθούν στην εικόνα και τη σύστασή του. Η επίμονη ξηρότητα, που συχνά συνοδεύεται από τη θαμπή, άτονη όψη και λέπτυνση της επιδερμίδας, είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι πως η εντονότερη φάση της γήρανσης, μόλις ...ξεκινά.

Τι συμβαίνει στο δέρμα. Όπως ξέρουμε αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη και αγγίζουμε με τα χέρια μας είναι η ανώτερη, η επιφανειακή στιβάδα από το σύνολο των τριών που συνθέτουν το δέρμα. Το τμήμα αυτό αποτελείται από στρώσεις νεκρών κυττάρων- τα κερατινοκύτταρα- τα οποία συνδέονται από ένα μίγμα λιπαρών οξέων, κεραμιδίων και χοληστερόλης που το διατηρεί συμπαγές και ανθεκτικό για να αποτρέπει την εξάτμιση της πολύτιμης- για την καλή λειτουργία του δέρματος- υγρασίας και, ταυτόχρονα, να εμποδίζει τη διείσδυση βακτηριδίων, αλλεργιογόνων και τοξικών ουσιών που βρίσκονται στο περιβάλλον. Όσο λοιπόν τα «υλικά», που αποτρέπουν τη διαπερότητα του φραγμού, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση η επιδερμίδα είναι στα ...καλύτερά της. Λεία, απαλή, φωτεινή και ελαστική.

Όμως οι μεγάλες ορμονικές ανακατατάξεις που αναπόφευκτα συμβαίνουν στον οργανισμό με το πέρασμα του χρόνου και ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας των 40 και πάνω αφήνουν τα σημάδια τους. Η ραγδαία πτώση των οιστρογόνων επηρεάζει τους μηχανισμούς λειτουργίας των δερματικών κυττάρων που σταδιακά αποδιοργανώνονται. Η μείωση των επιπέδων των λιπιδίων συγκαταλέγονται στις πρώτες... απώλειες. Ο λόγος φυσικά για το συνδετικό κοκτέιλ των κερατινοκυττάρων που διασφαλίζει τη σωστή μόνωση των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος. Ο υδρολιπιδικός μανδύας αποδυναμώνεται, αδυνατεί να αποτρέψει την εξάτμιση των φυσικών αποθεμάτων νερού με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να καταλήγει έντονα ξηρή, άτονη και τραχιά.

Πώς αναπληρώνουμε

Για καλή μας τύχη οι εξελιγμένες καλλυντικές φόρμουλες περιέχουν μεμονωμένα είτε και σε συνδυασμό τα πολύτιμα αυτά λιπίδια που αναπληρώνουν τις απώλειες των φυσικών, ενδυναμώνουν και αποκαθιστούν τον προστατευτικό φραγμό με τελικό στόχο την αύξηση των επιπέδων υγρασίας τόσο στην επιφάνεια όσο και σε μεγαλύτερο βάθος. Βοηθούν έτσι την επιδερμίδα να διατηρείται υγιής και σωστά προστατευμένη.

Ποια λιπίδια αναζητούμε

Ceramides. Ο βασικός ρόλος των κηραμιδίων είναι να αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας και να συγκρατούν τα αποθέματα νερού. Πρόκειται για την ομάδα των φυσικών μορίων- 9 στον αριθμό- που συνθέτουν το 50% των συστατικών του προστατευτικού φραγμού. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης το δέρμα παράγει λιγότερα ceramides. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία μετά τα 40 η απώλεια φτάνει στο 60%! Ταυτόχρονα όμως σημαντικό ρόλο στη φθορά των ceramides έχει αποδειχτεί ότι έχουν τόσο η έκθεση σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες - ο ξηρός, παγωμένος αέρας του χειμώνα- , η χρήση προϊόντων καθαρισμού με σκληρούς απορρυπαντικούς ή απολεπιστικούς παράγοντες, το καυτό νερό όπως επίσης και η φτωχή σε καλά λιπαρά διατροφή.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αποτελούν το 10% του συνόλου των λιπιδίων και έχουν ρόλο ρυθμιστή της ισορροπίας και καλής λειτουργίας της επιφάνειας του δέρματος. Τα λιπαρά οξέα είναι το βασικό συστατικό των ελαίων. Υπάρχουν τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία ανάλογα με τη χημική τους σύσταση χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Από τα τελευταία, δύο στον αριθμό, το λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6 ) και το α-λινολενικό οξύ (ωμέγα-3), έχουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία της επιδερμίδας. Σχηματίζουν ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια που «κλειδώνει» την υγρασία, αποτρέπουν τη διαδερμική απώλεια νερού και έτσι διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του υδρολιπιδικού φραγμού για ενισχυμένη προστασία. Την ανεπάρκεια των φυσικών αποθεμάτων αναπληρώνουν τα ειδικά επιλεγμένα για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα φυτικά έλαια που περιέχονται στα καλλυντικά τα οποία χάρη στη λιποφιλική τους σύσταση διαπερνούν ευκολότερα την κεράτινη στιβάδα με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών της φόρμουλας.

Χοληστερόλη. Αν τη συνδέσουμε με τη διατροφή οι επιπτώσεις είναι μάλλον αρνητικές. Για την επιδερμίδα όμως είναι ένα ακόμη δομικό- σε ποσοστό 25%- συστατικό του υδρολιπιδικού φραγμού που συγκρατεί το νερό και εξασφαλίζει την απαραίτητη ισορροπία υγρασίας για την καλή της υγεία και εικόνα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή ακραίων καιρικών συνθηκών - παρατεταμένο κρύο- τα αποθέματα μειώνονται. Στη δεκαετία ήδη των σαράντα, όπως λένε οι ειδικοί, η μείωση φτάνει το 40% !Τα εξελιγμένα καλλυντικά έρχονται τότε να αναπληρώσουν τα κενά. Η χοληστερόλη που εμπλουτίζει μαζί με τα άλλα λιπίδια τα προϊόντα καθημερινής περιποίησης χάρη στην ενισχυμένη μαλακτική δράση της σχηματίζει μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια που διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας και συμβάλλει στην επανόρθωση και συστηματική ενδυνάμωση του φραγμού.

Skingurus favourites

CeraVe, Moisturizing Cream. Μη λιπαρή, ενυδατική κρέμα που συνδυάζει τρία απαραίτητα ceramides με υαλουρονικό οξύ για την αποκατάσταση και καθημερινή εντατική περιποίηση του ξηρού και πολύ ξηρού δέρματος. Sunday Riley, Ice Ceramide Moisturizing Cream. Χάρη σε ένα πλούσια κοκτέιλ από ceramides και εξειδικευμένα φυτικά εκχυλίσματα με πλούσια υγραντική και μαλακτική δράση αποκαθιστά τις απώλειες των λιπιδίων και προσφέρει ενισχυμένη καταπράυνση και ενυδάτωση σε ξηρές και ευαισθητοποιημένες επιδερμίδες. (www.sephora.gr) Clinique, Moisture Surge Intense 72H lipid-replenishing hydrator. Κρέμα ημέρας με ευχάριστη υφή gel που συνδυάζει χοληστερόλη με φυτικά έλαια πλούσια σε λιπαρά οξέα, υαλουρονικό οξύ, ενεργό νερό αλόης και βιταμίνη Ε για συστηματική αποκατάσταση των λιπιδίων στην επιφάνεια, ενυδάτωση και ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία για την ενδυνάμωση της επιφανειακής στιβάδας. Frezyderm, Moisrturizing Rich Cream. Παχύρρευστη κρέμα εικοσιτετράωρης δράσης με λιπαρά οξέα και δύο τύπους υαλουρονικού οξέος που ενισχύει και βελτιώνει τον προστατευτικό φραγμό της λεπτής, ξηρής, εύθραυστης ώριμης επιδερμίδας. Lierac, Arkéskin Fluide Nutri-Redensifiant. Λεπτόρρευστη κρέμα βραδινής χρήσης για πρόσωπο και λαιμό με λιναρόσπορο- πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα-, υαλουρονικό οξύ σε μικροκάψουλες και βιοπεπτίδια νύχτας για ενισχυμένη θρέψη και αναζωογόνηση της επιδερμίδας στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Nuxe, Nuxuriance Gold Crème-Huile Nutri-Fortifiante. Θρεπτική και ενυδατική κρέμα ημέρας για πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ που χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα των ειδικά επιλεγμένων φυτικών εκχυλισμάτων ενισχύει και αποκαθιστά τα λιπίδια στην επιφάνεια του ώριμου δέρματος. SkinCeuticals, Three Lipid Restore 2:4:2. Αντιγηραντική κρέμα με 2% ceramides, 4% χοληστερόλη και 2% λιπαρά οξέα για αναπλήρωση των φυσικών λιπιδίων, επιδιόρθωση και ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού και ορατή βελτίωση των σημαδιών γήρανσης της ώριμης, ξηρής επιδερμίδας. Vichy, Neovadiol Replenishing Anti-Saggines Day Cream. Θρεπτικό balm με ωμέγα3-6-9 λιπαρά οξέα, σύμπλοκο proxylane και εκχύλισμα από κασσία για αναπλήρωση των λιπιδίων, λείανση των ρυτίδων και ενισχυμένη σύσφιξη της ώριμης επιδερμίδας μετά την εμμηνόπαυση.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;