CONNECT:  
             

Θέλουν και τα καλλυντικά μας το χρόνο τους

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

Αγοράζουμε μια νέα αντιγηραντική κρέμα και μαζί, «αγοράζουμε» την ελπίδα ότι θα δούμε άμεσα τα αποτελέσματα που υπόσχεται. Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, απογοητευόμαστε. Μήπως όμως βιαζόμαστε πολύ; Τα ενεργά συστατικά μιας σύνθεσης έχουν δικούς τους ρυθμούς δράσης. Αν θέλουμε να κάνουν τα…μαγικά τους ας τους δώσουμε το χρόνο που ζητούν.

Δεν είναι μόνο οι influencers στο Instagram που παραληρούν κάθε τόσο για κάποιον ορό με νιασιναμίδη ή πολυπεπτίδια. Στην τηλεόραση, από την πρωινή ζώνη μέχρι το prime time, ακούμε για προϊόντα με υαλουρονικό οξύ, με ΑΗΑ ή με ρετινόλη που «σβήνουν» τις ρυτίδες και ξαναδίνουν στην επιδερμίδα τη χαμένη της λάμψη . Εδώ και καιρό, τα συστατικά των καλλυντικών, από δυσνόητοι επιστημονικοί όροι, έχουν μετατραπεί σε καθημερινές λέξεις με τις οποίες έχουμε όλες πια εξοικειωθεί, χωρίς να είμαστε απαραίτητα beauty addicts. Τα αναζητάμε λοιπόν έχοντας πειστεί ότι αν η κρέμα μας τα περιέχει, η επιδερμίδα μας θα μεταμορφωθεί -η διαφήμιση πάντα κάνει καλά τη δουλειά της… Και αυτό μεν μπορεί όντως να συμβεί άμεσα, με τα οπτικά εφέ που προσφέρουν πλέον όλα σχεδόν τα καλλυντικά. Αλλά πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να δούμε αληθινά αποτελέσματα; Η σύντομη απάντηση είναι… εξαρτάται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χρόνος που χρειάζεται ένα συστατικό για να δράσει εξαρτάται από το ίδιο το συστατικό, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η εποχή και βέβαια, η ίδια βιολογία του δέρματός μας.

Συγκεκριμένα, ο κυτταρικός μεταβολισμός, δηλαδή η ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας μας είναι μια ενεργή διαδικασία που συμβαίνει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ο ενήλικος άνθρωπος αποβάλλει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κύτταρα κάθε μέρα από την κεράτινη στιβάδα. Πρόκειται για το τελικό στάδιο της διαδικασίας διαφοροποίησης των κυττάρων που διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Ο ρυθμός του κυτταρικού μεταβολισμού δεν είναι πάντα και παντού οι ίδιος: είναι υψηλότερος στο σώμα από ό,τι στο πρόσωπο, είναι ταχύτερος το καλοκαίρι από ό,τι τον χειμώνα, οι σκουρόχρωμοι τύποι δέρματος αποβάλλουν τα νεκρά κύτταρα πιο σύντομα από ό,τι οι ανοιχτόχρωμοι και όπως γνωρίζουμε καλά, ο ρυθμός ανανέωσης επιβραδύνεται με την ηλικία .

Τα οφέλη ενός συστατικού, λένε οι ειδικοί, συνήθως αρχίζουν να φαίνονται μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο «πλήρης κύκλος εργασιών» των 4 εβδομάδων. Ωστόσο, εάν ισχύει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Τέλος θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι συχνά, ενώ οι βελτιώσεις στο δέρμα -σύμφωνα με τις κλινικές αξιολογήσεις - είναι αντικειμενικά παρούσες, εμείς δεν τις αισθανόμαστε ή τις βλέπουμε αρκετά αργότερα.

Κάθε συστατικό και ο χρόνος του

Ας επικεντρωθούμε όμως τώρα σε έξι από τα πιο δημοφιλή ενεργά συστατικά, για να δούμε πόσο γρήγορα-ή αργά- θα μας προσφέρουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται. Σε γενικές γραμμές θα διαπιστώσουμε ότι στην πλειονότητά τους χρειάζονται τουλάχιστον 4 εβδομάδες -τα άμεσα αποτελέσματα που βλέπουμε, οφείλονται κατά κανόνα στα αυξημένα επίπεδα ενυδάτωσης που παρέχουν στην επιδερμίδα- ενώ όταν μιλάμε για συστατικά που στοχεύουν στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες ο χρόνος που απαιτούν δεν πέφτει κάτω από τις 8-12 εβδομάδες…

Νιασιναμίδη

Τι είναι: η βιοενεργή, χημική μορφή της Β3, μιας βιταμίνης απαραίτητης για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και του λίπους . Ο οργανισμός την προσλαμβάνει από εξωτερικές πηγές και τη μετατρέπει σε ενεργή νιασιναμίδη.

Τι κάνει: Η νιασιναμίδη που βρίσκουμε στα καλλυντικά, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, εξισορροπεί την ανομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης και ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα περιορίζοντας σημαντικά τη διαδερμική απώλεια νερού, ενισχύοντας τα επίπεδα υγρασίας και αυξάνοντας το πάχος της κερατίνης στιβάδας της.

Πότε θα δούμε το αποτέλεσμα: Η νιασιναμίδη αυξάνει την ενυδάτωση, απαλύνει τις δυσχρωμίες και μειώνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας από τον πρώτο μήνα χρήσης και σταδιακά, μέσα σε 8-12 εβδομάδες βελτιώνει την εμφάνιση των ρυτίδων.

Πεπτίδια

Τι είναι: Αλυσίδες αμινοξέων που δρουν ως αγγελιαφόροι οι οποίοι ανταλλάσσουν μηνύματα και μεταφέρουν εντολές μεταξύ των διαφόρων κυτταρικών στιβάδων. Παράγονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους.

Τι κάνουν: Δίνουν το σύνθημα στους ινοβλάστες -τους ενεργοποιούν- για την παραγωγή νέου και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου αλλά και στα κύτταρα της επιδερμίδας για την παραγωγή πρωτεϊνών και την επιδιόρθωση των φθορών της

Πότε θα δούμε το αποτέλεσμα: Η επιδερμίδα δείχνει ορατά πιο λεία έπειτα από 3-4 εβδομάδες συστηματικής χρήσης προϊόντων με πεπτίδια ενώ μέσα σε 3- 6 μήνες ανακτά σταδιακά τη σφριγηλότητά της .

Υαλουρονικό οξύ

Τι είναι: Μόριο σακχάρου. Ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού μας που παρέχει υγρασία στον συνδετικό ιστό της επιδερμίδας- μπορεί να συγκρατήσει 1000 φορές το βάρος του σε νερό. Παράγεται βιοτεχνολογικά και εμπλουτίζει τη σύνθεση πολλών ενυδατικών και αντιρυτιδικών προϊόντων.

Τι κάνει: Το υαλουρονικό οξύ, όταν είναι μεγάλου μοριακού βάρους σχηματίζει ένα φιλμ στην επιδερμίδα προσφέροντας άμεση ενυδάτωση -για το λόγο αυτό οι ρυτίδες μοιάζει να «γεμίζουν» εκ των έσω. Το υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους εισχωρεί σε βάθος και ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό, τη σύνθεση κολλαγόνου και την παραγωγή φυσικού υαλουρονικού οξέος.

Πότε θα δούμε το αποτέλεσμα: σε 1 μόλις ώρα θα ενυδατώσει την επιδερμίδα και θα την κάνει να δείχνει πιο «γεμάτη», ενώ σε 8-9 εβδομάδες θα βελτιώσει ορατά την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Ρετινόλη

Τι είναι: Παράγωγο της βιταμίνης Α –ανήκει στα ρετινοειδή- που παράγεται συνθετικά, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, με διαφορετικές μορφές και σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Τι κάνει: Η ρετινόλη επιταχύνει την απομάκρυνση των επιφανειακών νεκρών κυττάρων, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη και την άνοδο νέων κυττάρων προς την κερατίνη στιβάδα . Συγχρόνως, αποτρέπει τον κατακερματισμό των ινών του κολλαγόνου ενεργοποιεί τη διαδικασία κυτταρικής επανόρθωσης στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Πότε θα δούμε το αποτέλεσμα: Βελτίωση της φωτεινότητας της επιδερμίδας από τη δεύτερη εβδομάδα, απάλυνση των ρυτίδων και των κηλίδων σε 3 -6 μήνες συνεχούς χρήσης.

Βιταμίνη C

Τι είναι: Ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με πολλαπλή δράση. Ως συστατικό καλλυντικών για τοπική χρήση παράγεται συνθετικά στο εργαστήριο.

Τι κάνει :Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV και τους ρύπους. Βελτιώνει την υφή και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας και της προσφέρει άμεση λάμψη, καταπολεμά τις δυσχρωμίες ελέγχοντας την άνιση κατανομή της μελανίνης και αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που καταστρέφουν το κολλαγόνο.

Πότε θα δούμε το αποτέλεσμα: Μέσα σε 2-4 εβδομάδες θα αποκατασταθεί η φωτεινότητα της επιδερμίδας. Για τη βελτίωση της ενυδάτωσης και τη μείωση των δυσχρωμιών χρειάζονται 1-2 μήνες ενώ οι ρυτίδες απαλύνονται έπειτα από 3-4 μήνες χρήσης.

ΑΗΑ-ΒΗΑ (άλφα και βήτα υδροξυοξέα)

Τι είναι: Τα ΑΗΑ και ΒΗΑ είναι οξέα φυσικής κυρίως προέλευσης με κερατολυτική δράση. Τα κυριότερα από αυτά είναι το γλυκολικό οξύ (από το ζαχαροκάλαμο), το κιτρικό οξύ (από όξινα φρούτα) και το γαλακτικό οξύ (από το γάλα) ενώ το σαλικυλικό οξύ, το πιο γνωστό ΒΗΑ που βρίσκουμε στα καλλυντικά, προέρχεται από το φλοιό της λευκής ιτιάς ή είναι συνθετικής μορφής.

Τι κάνουν: Σαν συστατικά απολεπιστικών προϊόντων (peeling), διαλύουν την «κόλλα» που συνδέει τα κερατινοκύτταρα μεταξύ τους , διευκολύνοντας έτσι την απολέπισή τους . Μακροπρόθεσμα απαλύνουν τις λεπτές γραμμές, τα σημάδια ακμής και τις δυσχρωμίες της επιδερμίδας.

Πότε θα δούμε το αποτέλεσμα: Άμεση απαλότητα, 6+ μήνες για αντιγηραντική δράση. Το γλυκολικό, το γαλακτικό και το κιτρικό οξύ μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου Ι έπειτα από 4-6 εβδομάδες. Τα δύο πρώτα, βελτιώνουν τα σημάδια φωτογήρανσης -τραχιά και θαμπή επιδερμίδα, λεπτές γραμμές και κηλίδες- μετά τον 5ο μήνα χρήσης, ενώ το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βελτιώσει τα σημάδια ακμής σε 2-4 εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμα

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;