CONNECT:  
             

Η λιπαρή επιδερμίδα κινδυνεύει από αφυδάτωση;

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

dehydrated skin Το παραπανίσιο σμήγμα συνήθως μας παραπλανά και είτε αμελούμε είτε παραλείπουμε αρκετά συχνά την καθημερινή ενυδάτωση. Κι όμως ακόμη και η λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να αφυδατωθεί όταν εξωγενείς παράγοντες συνηγορούν στη μείωση των φυσικών αποθεμάτων νερού. Αν τους γνωρίζουμε μπορούμε και να την αποτρέψουμε.

Το δέρμα είναι ένα έξυπνο όργανο που αισθάνεται και αντιδρά ανάλογα στις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον με μοναδικό στόχο την ...επιβίωσή του σε αυτό. Για παράδειγμα, παράγει ιδρώτα όταν το θερμόμετρο φτάνει στα ύψη για να επαναφέρει την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα μας και στο εξωτερικό περιβάλλον, γίνεται τραχιά και συχνά ξεφλουδίζει όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα με σκληρούς παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία στην επιφανειακή στιβάδα. Ανάμεσα λοιπόν στις πολύτιμες λειτουργίες που διασώζουν την υγεία και άριστη κατάστασή του στο πέρασμα του χρόνου είναι η παραγωγή σμήγματος. Αυτή η παρεξηγημένη άχρωμη ουσία, το φυσικό λιπαντικό που προσδίδει απαλότητα και ελαστικότητα. Είναι αυτό που συνθέτει το τόσο πολύτιμο υδρολιπιδικό φιλμ, το οποίο, με τη σειρά του, συμβάλλει στη συγκράτηση της υγρασίας και, ταυτόχρονα, εμποδίζει τους εξωτερικούς εχθρικούς παράγοντες- βακτήρια, ρύπους, αλλεργιογόνα συστατικά- να διεισδύσουν στο δέρμα.

Πώς ξεχωρίζουμε τη λιπαρή επιδερμίδα. Με εμφανείς πόρους, έντονη γυαλάδα ιδιαίτερα στο σημείο Τ του προσώπου- μέτωπο, μύτη, πιγούνι- και μεγαλύτερο πάχος από κάθε άλλο τύπο δέρματος- γι’ αυτό και πιο ανθεκτική-, η λιπαρή επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από γενετικά προκαθορισμένη περίσσεια φυσικών ελαίων. Γι’ αυτό και η πιθανότητα κάποια στιγμή να εμφανίσει ίχνη αφυδάτωσης ξαφνιάζει τους περισσότερους. Παρόλα αυτά συμβαίνει. Και ο ένοχος κρύβεται στις καθημερινές μας συνήθειες.

Τι είναι η αφυδάτωση . Ξέρουμε καλά πως το δέρμα περιέχει νερό σε ποσοστό 70% που αντιπροσωπεύει το 5-18% της συνολικής ποσότητας που βρίσκεται στο σώμα ενώ, μόνο, στην εξωτερική στιβάδα- ανεξάρτητα από τον τύπο επιδερμίδας- βρίσκεται συγκεντρωμένο το 13-15%. Η αφυδάτωση λοιπόν είναι μία επίκτητη κατάσταση, περιστασιακή, στην πλειοψηφία της, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διαδερμική απώλεια νερού και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στη λιπαρή επιδερμίδα που συνεχίζει να παράγει σμήγμα αλλά της λείπει η απαραίτητη υγρασία.

Τι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και ένα λιπαρό δέρμα στην έλλειψη νερού;

-Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

-Το πολύ ζεστό νερό.

-Η χρήση προϊόντων καθαρισμού με επιθετικούς επιφανειοδραστικούς παράγοντες.

-Η πολύ συχνή απολέπιση.

-Εντατικές αγωγές με ρετινοειδή ή οξέα φρούτων όταν η έντονη λιπαρότητα συνοδεύεται από ακμή.

-Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον και οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας.

-Η χρήση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.

-Όταν δεν πίνουμε νερό για την εκ των έσω συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Πώς το καταλαβαίνουμε. Οι μικρές, λεπτές γραμμές που διαγράφονται στο μέτωπο είναι η πρώτη ένδειξη ότι το λιπαρό δέρμα χάνει ...νερό. Τις περισσότερες φορές όμως η λιπαρότητα γίνεται ακόμη πιο έντονη. Αυτό συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε επιθετικά συστατικά που στερούν την υγρασία από την επιφάνεια και οδηγούν το δέρμα να παράγει ακόμη περισσότερο σμήγμα για να επαναφέρει την ισορροπία. Το θαμπό χρώμα και τα ορατά ίχνη φλεγμονής είναι δύο ακόμη χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την αφυδάτωση του λιπαρού δέρματος.

Πώς την αντιμετωπίζουμε. Για καλή μας τύχη η αφυδάτωση είναι μία αναστρέψιμη κατάσταση που εύκολα μπορεί να βελτιωθεί. Στο χέρι μας είναι. Αρκεί να:

-αποφεύγουμε την παρατεταμένη επαφή με το νερό.

-περιορίσουμε τη συχνότητα της απολέπισης. Χρησιμοποιούμε προϊόντα με ήπιους παράγοντες- σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ- που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, αναζωογονούν και εξυγιαίνουν το δέρμα χωρίς να αποστραγγίζουν την επιφάνεια από τα φυσικά της έλαια.

-επιλέγουμε ήπια προϊόντα καθαρισμού κατά προτίμηση χωρίς θειικά άλατα που αφυδατώνουν το δέρμα και τονωτικές λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.

-μην αμελούμε την καθημερινή ενυδάτωση στα μέτρα, βέβαια, της λιπαρής επιδερμίδας. Που σημαίνει ότι αναζητούμε και επιλέγουμε ανάλαφρες, ενυδατικές φόρμουλες σε λεπτόρρευστη μορφή με υγροσκοπικούς παράγοντες- υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, θαλάσσια εκχυλίσματα - που έλκουν το νερό από το περιβάλλον και το συγκρατούν χωρίς να βαραίνουν την επιδερμίδα και να φράζουν τους πόρους. Η νιασιναμίδη είναι ένα ακόμη ενεργό μόριο που, τελευταία, εντοπίζουμε όλο και συχνότερα να εμπλουτίζει τις εξειδικευμένες φόρμουλες για λιπαρά με τάση για ακμή δέρματα για την ενισχυμένη ενυδατική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή της δράση.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;