CONNECT:  
             

Εσείς, πώς παίρνετε το … υαλουρονικό σας;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

HYALURONIC ACID Απορροφά 1000 φορές το βάρος του σε νερό, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, «γεμίζει» τις ρυτίδες. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα  πολύτιμο συστατικό με πολλές ιδιότητες και πολλές μορφές. Ποιες από αυτές μπορούν να διασφαλίσουν βαθιά ενυδάτωση και ποιές τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας;

Πριν 25 περίπου χρόνια, ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ABC μας «σύστησε» με τους υπερήλικους κατοίκους ενός μικρού αγροτικού χωριού της Ιαπωνίας που παρέμεναν δραστήριοι ακόμα και στα 90 τους, δεν φορούσαν γυαλιά και η επιδερμίδα τους, έδειχνε ασυνήθιστα νεανική. Το μυστικό τους; το διαιτολόγιό τους ήταν πλούσιο σε αμυλώδη λαχανικά , τροφές που ενεργοποιούσαν τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό! Ήταν πλέον θέμα χρόνου, το «θαυματουργό» αυτό μόριο να περάσει, πρώτα σαν ενέσιμο υλικό στα χέρια των πλαστικών χειρουργών και αμέσως μετά σαν βασικό συστατικό στη σύνθεση καινοτόμων ενυδατικών και αντιγηραντικών συνθέσεων. Η ιστορία όμως του υαλουρονικού οξέος αρχίζει αρκετά χρόνια πριν…

  • Tο υαλουρονικό οξύ ανακαλύφθηκε το 1934 όταν απομονώθηκε από το υαλοειδές υγρό του ματιού του βοδιού. Από εκεί άλλωστε πήρε και το μισό όνομά του –το άλλο μισό προήλθε από το ουρονικό οξύ που περιέχει.
  • Στη δεκαετία του 40, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να το απομονώσουν και από άλλες πηγές, κυρίως από το λειρί του κόκορα και από τον ομφάλιο λώρο των θηλαστικών.
  • Το 1951 προσδιορίστηκε η χημική δομή του υαλουρονικού οξέος, χρειάστηκαν όμως άλλα 20 χρόνια για να γίνει κατανοητή η πολύτιμη λιπαντική δράση του στο σώμα-ιδίως στις αρθρώσεις.
  • Η πρώτη εμφάνισή του σε καλλυντικές συνθέσεις καταγράφεται στη δεκαετία του 1980. Προερχόταν όμως αποκλειστικά από το λειρί του κόκορα και για το λόγο αυτό το κόστος του ήταν απαγορευτικό.
  • Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1999 για να δούμε τη βιοτεχνολογική… κλωνοποίηση του υαλουρονικού οξέος από βακτήρια, που επέτρεψε την παραγωγή της ουσίας με πολύ χαμηλότερο κόστος και το σημαντικότερο, χωρίς να είναι ζωικής προέλευσης.
  • Το 2003 επετράπη στους πλαστικούς χειρουργούς η χρήση ενέσιμου υαλουρονικού οξέος για το γέμισμα των ρυτίδων.
  • Από το 2010 και μετά οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει νέες οικονομικότερες, ασφαλέστερες και eco-friendly μεθόδους για την βιοτεχνολογική παραγωγή υαλουρονικού οξέος φυσικής προέλευσης, από ορισμένα είδη φιλικών βακτηρίων, τις οποίες εφαρμόζει και εξελίσσει διαρκώς η βιομηχανία καλλυντικών. Μέσω βιοζύμωσης, τα βακτήρια είναι σε θέση να παράγουν υαλουρονικό οξύ σε καθορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας και pH και σε διαφορετικά μοριακά βάρη έτσι ώστε, ανάλογα με την επιθυμητή δράση να χρησιμοποιείται στη φόρμουλα ενός προϊόντος.

Τι είναι: Το υαλουρονικό οξύ ( hyaluronic acid ή ΗΑ) είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, μια γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG) ,που αποτελείται από δύο ενωμένα μόρια σακχάρων, σε χιλιάδες επαναλήψεις . Το μέγεθος του μορίου αλλά και οι ιδιότητές του, εξαρτώνται από τις επαναλήψεις των δύο αυτών σακχάρων . Παράγεται φυσιολογικά, τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τα ζώα και βρίσκεται κυρίως στους συνδετικούς ιστούς, στις αρθρώσεις και στην ουσία που περιβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Ένας άνθρωπος 70 κιλών έχει μόλις 15 γραμμάρια υαλουρονικού οξέος στο σώμα του, αλλά λόγω της ισχυρής υγροσκοπικής του φύσης, έχει την ικανότητα να απορροφά 20.000 μόρια νερού, δηλαδή 1.000 φορές το βάρος του!

Τι κάνει: Το υαλουρονικό οξύ μαζί με το νερό δημιουργούν μια μορφή gel που εντοπίζεται σε πολλά σημεία του σώματός μας και φυσικά στο δέρμα, σε σημαντικές μάλιστα ποσότητες. Ο ρόλος του εκεί είναι δομικός: ρυθμίζει την ενυδάτωση, παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, βελτιώνει την ενδοκυτταρική επικοινωνία και συμβάλλει στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου. Το υαλουρονικό οξύ διαρκώς ανακυκλώνεται μέσα στον οργανισμό μας. Όπως υπάρχουν ένζυμα που το συνθέτουν υπάρχουν και ένζυμα που το αποδομούν, με αποτέλεσμα, 1/3 από τα 15 γραμμάρια της ουσίας που βρίσκονται στο σώμα, να χάνεται καθημερινά -η διάρκεια ζωής του στο δέρμα είναι μικρότερη από μια ημέρα! Αυτή βέβαια είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, ιδίως μετά τα 40 και με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, τα αποθέματα εξαντλούνται: η παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται και το χειρότερο, η καθημερινή απώλεια διπλασιάζεται χωρίς να αναπληρώνεται εντελώς. Και τότε η επιδερμίδα παρουσιάζει έντονα σημάδια αφυδάτωσης και σταδιακά, χάνει τον όγκο και την ελαστικότητά της και χαλαρώνει..

Το υαλουρονικό στα καλλυντικά μας

Οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών παράγουν όπως είπαμε υαλουρονικό οξύ με βιοτεχνολογικές μεθόδους και με διαφορετικό μοριακό βάρος, έτσι ώστε να αξιοποιούνται όλες οι ιδιότητές του. Συνήθως το συναντάμε σε ενυδατικές κρέμες ή σε ορούς ενώ συχνά, συνδυάζεται με άλλα ενεργά συστατικά (ρετινόλη, πεπτίδια, φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνη C) που συμπληρώνουν και ενισχύουν τη δράση του. Όταν το υαλουρονικό οξύ είναι μικρού ή μεσαίου μοριακού βάρους (ή κλάσματα HA) μπορεί να εισχωρεί βαθύτερα, να φτάσει στο χόριο και να προσφέρει αντιγηραντική δράση. Όταν το μοριακό του βάρος είναι μεγάλο- επομένως δεν μπορεί να διαπεράσει την κεράτινη στιβάδα- παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, όπου προσφέρει ενυδάτωση. Ας δούμε πώς:

· Το υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους είναι ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό γιατί το αόρατο φιλμ που σχηματίζει στην κερατίνη στιβάδα, συγκρατεί διπλάσια ποσότητα υγρασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα ενυδάτωσης, να ενισχύεται η λειτουργία του προστατευτικού φραγμού και να βελτιώνεται άμεσα η όψη και η υφή της επιδερμίδας.

· Το υαλουρονικό οξύ μεσαίου μοριακού βάρους, δεσμεύει νερό από το περιβάλλον και διαπερνώντας τον προστατευτικό

φραγμό της επιδερμίδας, το αποδεσμεύει στις βαθύτερες στιβάδες αναπληρώνοντας εκ των έσω τις απώλειες των κυττάρων σε υγρασία, με αποτέλεσμα να δείχνει πιο «γεμάτη» και οι ρυτίδες πιο λείες.

· Το υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους (υδρολυμένο υαλουρονικό οξύ ή υαλουρονικό νάτριο) φτάνει ακόμα βαθύτερα και δρα πλέον σαν αντιγηραντικό συστατικό. Ενισχύει τη μικροκυκλοφορία και τον μεταβολισμό των κυττάρων, τα προστατεύει από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών και συγχρόνως διεγείρει τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος, αλλά και των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες, βελτιώνοντας τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Skingurus favourites: 10 υπερσυμπυκνωμένες φόρμουλες με το υαλουρονικό οξύ σε πρωταγωνιστικό ρόλο

· Lancôme, Rénergie H.C.F. Triple Serum, αντιγηραντικός ορός τριών υφών σε συσκευασία υψηλής τεχνολογίας, με συνδυασμό υαλουρονικού οξέος νέας γενιάς, βιταμίνης C με νιασιναμίδη και καθαρού φερουλικού οξέος, επαναφέρει τον όγκο και την πυκνότητα της επιδερμίδας και μειώνει ορατά τις λεπτές γραμμές και τις κηλίδες.
· The Ordinary, Hyaluronic Acid 2% + B5, vegan ορός με καθαρό υαλουρονικό οξύ σε συγκέντρωση 2%, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού μοριακού βάρους, καθώς και H.A. επόμενης γενιάς και προβιταμίνη Β5 για ενυδάτωση πολλαπλού βάθους (www.sephora.gr )
· Garnier, Hyaluronic Aloe Serum, ορός με υψηλή συγκέντρωση καθαρού υαλουρονικού οξέος (3%), γλυκερίνης και βιολογικής αλόης, ενυδατώνει εντατικά και επαναφέρει την ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
· Kiehls, Vital Skin-Strengthening Super Serum: ανάλαφρος, βιοσυμβατός ορός γρήγορης απορρόφησης, με υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους (11kDa) και σύμπλεγμα βοτάνων, που ενισχύει την ανθεκτικότητα, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, μειώνοντας ορατά τα σημάδια γήρανσης.
· Vichy, Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler, ανάλαφρος αντιγηραντικός ορός με 1,5% καθαρό υαλουρονικό οξύ υψηλού και χαμηλού μοριακού βάρους και βιταμίνη Cg, γεμίζει άμεσα το πρόσωπο και το περίγραμμα των ματιών και προοδευτικά μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
· La Roche Posay, Hyalu5 Ampoules, υπερσυμπυκνωμένη αντιγηραντική φροντίδα σε αμπούλες, με 1,5% καθαρό τρι-υαλουρονικό οξύ μικρομοριακού βάρους, μπλε χαλκό φυσικής προέλευσης και βιταμίνη Β5, επανορθώνει τον δερματικό φραγμό, «γεμίζει» άμεσα τις ρυτίδες και τις διορθώνει ορατά από την 7η μέρα χρήσης.
· The Skin Pharmacist, Age Active HA Serum, ορός εντατικής ενυδάτωσης και ανάπλασης με συνδυασμό υαλουρονικού νατρίου (1%) και μείγματος 4 μορφών υαλουρονικού οξέος, προσφέρει άμεσα, εντατική και μακράς διάρκειας ενυδάτωση και συμβάλλει στην καταπολέμηση ρυτίδων και την ανάκτηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.
· Grown Alchemist, Instant Smoothing Serum, Tri-Hyaluronan Complex, ορός αντιγήρανσης με συνδυασμό μορίων υαλουρονικού οξέος, υψηλού, μεσαίου και χαμηλού μοριακού βάρους, προσφέρει εντατική ενυδάτωση και άμεση αίσθηση ανόρθωσης και λείανσης
· L’Oréal Paris , Revitalift 1,5% Hyaluronic Acid Serum, επανορθωτικό αντιγηραντικό serum με 1% μικρο-υαλουρονικό οξύ, που διεισδύει σε βάθος και σε έξι εβδομάδες χρήσης μειώνει τις γραμμές και τις ρυτίδες κατά 47% και 0,5% μακρο-υαλουρονικό οξύ, που δρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, και την ενυδατώνει άμεσα.
· Skinceuticals, H.A. Intensifier, ενυδατικός ορός με υαλουρονικό οξύ σε συγκέντρωση 1,3%, Proxylane™ 10% και μείγμα φυτικών εκχυλισμάτων, που ενισχύει τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος στο δέρμα και προσφέρει άμεση και μακροπρόθεσμη ενυδάτωση, βελτίωση της υφής της επιδερμίδας και σφριγηλότητα (www.skinceuticals.gr )

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;