CONNECT:  
             

​«Καλά» βακτήρια: το κλειδί για μια ενυδατωμένη και προστατευμένη επιδερμίδα

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

The skin pharmacist Η φύση ανέθεσε στο μικροβίωμα, έναν στρατό από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, να φρουρεί το δέρμα μας από... ξένους εισβολείς. Η ισορροπία του όμως είναι εύθραυστη κι αν τη χάσει, η επιδερμίδα γίνεται ξηρή και ευαίσθητη, εκτός κι αν μπουν έγκαιρα στο παιχνίδι της περιποίησης τα «καλά» βακτήρια-τα προβιοτικά- και η «τροφή» τους-  τα πρεβιοτικά- για να αποκαταστήσουν την τάξη ...

Ένα ταξίδι γνωριμίας με τον αόρατο κόσμο των βακτηρίων που υπόσχονται να αλλάξουν το...πρόσωπο της περιποίησης.

Ο αόρατος φρουρός. Όλες έχουμε ακούσει τον όρο «μικροβίωμα του δέρματος», πόσες όμως μπορούμε φανταστούμε αυτό που περιγράφει; Αν παρατηρούσαμε όμως την επιδερμίδα μας κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο, θα βλέπαμε με έκπληξη ότι στην επιφάνειά της και κάτω από αυτήν, κατοικούν δισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και ιοί -10 φορές περισσότερα από τα κύτταρά της! Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί, κυρίως όμως τα «καλά» και τα «κακά» βακτήρια, συνθέτουν το μικροβίωμά μας, μοναδικό, όπως και το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Όσο μεγαλύτερη δε είναι η ποικιλομορφία του, τόσο πιο υγιής θα είναι ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας μας. Η αποστολή που έχει ανατεθεί στο μικροβίωμα από τη φύση είναι να «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να αμύνεται αποτελεσματικά και να καταπολεμά τους επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς που απειλούν να εισβάλουν στο σώμα και- αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα- να συνεργάζεται αρμονικά με το δέρμα και να το βοηθά να είναι και να δείχνει υγιές. Πώς το κατορθώνει;
· Ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας.
· Την θωρακίζει απέναντι στις περιβαλλοντικές επιθέσεις που ευθύνονται για την έντονη ξηρότητα, τις φλεγμονές και την πρόωρη γήρανση
· Κρατά ισορροπημένο το pH του δέρματος
· Ελέγχει τους παράγοντες που πυροδοτούν αντιδράσεις στο ευαίσθητο δέρμα.
Υπάρχει όμως ένα... αλλά. Η ισορροπία του μικροβιώματος είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και κάτω από ορισμένες συνθήκες-έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και την αστική ρύπανση, στρες, σκληρά προϊόντα καθαρισμού, αντισηπτικά κ.α.- διαταράσσεται, η ποιότητα και η ποσότητα των μικροοργανισμών αλλάζει και τότε, ακόμα και τα «καλά» βακτήρια μπορεί να μεταμορφωθούν σε βλαβερά και να πυροδοτήσουν προβλήματα όπως έντονη ξηρότητα, έλλειψη άνεσης, φλεγμονές και ευαισθησία στην επιδερμίδα.
Ζητούνται ενισχύσεις! Είναι άραγε στο χέρι μας να αποκαταστήσουμε την ισορροπία του μικροβιώματος και την καλή λειτουργία του προστατευτικού φραγμού έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την ξηρότητα και να ανακουφίσουμε τη δυσφορία της επιδερμίδας μας; Η απάντηση είναι ναι και κρύβεται σε δύο λέξεις ή μάλλον, στα “microbiome-friendly” καλλυντικά που... τις περιέχουν: Προβιοτικά και πρεβιοτικά.
Τα προβιοτικά, μας λένε οι επιστήμονες, είναι μικροοργανισμοί που έχουν ευεργετική επίδραση στο μικροβίωμα του δέρματος-χαμηλώνουν το pH του, αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Για παράδειγμα, σε ένα δέρμα με τάση ακμής, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στενεύοντας έτσι τα περιθώρια για την ανάπτυξη του βακτηρίου p.acnes που ευθύνεται για την ακμή. Επιπλέον, λειτουργούν και ως αντιγηραντικά συστατικά, ενισχύοντας τις φυσικές άμυνες των κυττάρων και βοηθώντας τα να εξουδετερώσουν τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών. Τέλος χάρη στην ικανότητα των προβιοτικών να θωρακίζουν με έναν αόρατο μανδύα και να αναδομούν τον προστατευτικό φραγμό, η ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα καταπραΰνεται άμεσα, τα επίπεδα ενυδάτωσης βελτιώνονται και η διαδικασία επανόρθωσης των φθορών της επιταχύνεται θεαματικά.
Τα πρεβιοτικά πάλι, είναι θρεπτικά συστατικά, τα οποία τρέφουν επιλεκτικά τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς και τους ενδυναμώνουν σε σχέση με τους επιβλαβείς. Είναι εξίσου πολύτιμα για την ισορροπία του μικροβιώματος, καθώς αποτελούν πηγή ενέργειας για τα καλά βακτήρια, το «καύσιμο» που θα τα βοηθήσει να βελτιστοποιήσουν τη δράση τους.
Τι περιέχει τελικά η κρέμα μας; Αν φοβάστε πως είναι γεμάτη ...ζωντανούς οργανισμούς, ησυχάστε. Οι καλλυντικές συνθέσεις με προβιοτικά και πρεβιοτικά, έχουν ενσωματώσει με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας ημι-ενεργά, ή αδρανοποιημένα βακτήρια, τα οποία όμως, διατηρούν μεγάλο μέρος από τις ιδιότητες των ζωντανών προβιοτικών, ενώ τα πρεβιοτικά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως απλά ή πολύπλοκα σάκχαρα φυτικής ή βιοτεχνολογικής προέλευσης, λιπαρά οξέα και αμινοξέα.
Το Probiotic skincare όπως αποκαλούν πολλοί αυτήν την κατηγορία προϊόντων δεν είναι ένα ακόμα beauty trend. Γεννήθηκε έπειτα από πολύχρονες επιστημονικές έρευνες που έφεραν στο φως έναν άγνωστο μέχρι πρόσφατα κόσμο, το πολύτιμο οικοσύστημα που λέγεται μικροβίωμα του δέρματος. Και ίσως σε αυτά τα «καλά» βακτήρια κρύβεται τελικά το μυστικό μιας όμορφης, υγιούς και νεανικής επιδερμίδας...
Την αφορμή για το σημερινό μας post έδωσε το προϊόν σταρ της ενυδατικής σειράς Daily Solutions Hydra Boost που υπογράφει η The Skin Pharmacist, το νέο beauty brand της ελληνικής Intermed που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή με την αξιοπιστία του.
Η Hydra Boost Probiotic Cream που δοκιμάσαμε και μας ενθουσίασε, είναι μια κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης, ειδικά σχεδιασμένη για το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Στη φόρμουλά της πρωταγωνιστεί ένα κλινικά μελετημένο μίγμα προβιοτικών (αδρανοποιημένοι Lactobacilli) και πρεβιοτικών (β-φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και α-γλυκο-ολιγοσακχαρίτες), που ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του δέρματος και συμβάλλει στην επαναφορά της ισορροπίας του μικροβιώματος. Συγχρόνως, το υαλουρονικό νάτριο και τα φυτικά εκχυλίσματα ελίχρυσου και επιλόβιου που περιέχει, απαλύνουν τα σημάδια ξηρότητας, τρέφουν την επιδερμίδα και τη βοηθούν να συγκρατεί την πολύτιμη υγρασία της.
Οι κλινικές αξιολογήσεις αποτελεσματικότητας της Hydra Boost Probiotic Cream, απλώς επιβεβαίωσαν όσα είχαμε ήδη διαπιστώσει χρησιμοποιώντας την καθημερινά: Άμεσα, μείωση της αίσθησης τραβήγματος (λόγω αφυδάτωσης) 30’ μετά τη χρήση του προϊόντος και βελτίωση της ενυδάτωσης και της συνολικής όψης του δέρματος, μετά από 28 ημέρες.
Skingurus tip: Μαζί, ακόμα καλύτερα! Ένα ακόμη “microbiome-friendly” προϊόν στη γκάμα της Hydra Boost είναι ο vegan αφρός καθαρισμού Probiotics Cleansing Foam. Χάρη στον συμβιωτικό συνδυασμό πρεβιοτικών και προβιοτικών που περιέχει, απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και διατηρεί την υγρασία της. Ήπιοι καθαριστικοί παράγοντες αφαιρούν αποτελεσματικά ρύπους και μακιγιάζ ενώ το εκχύλισμα μολόχας και το ελαιόλαδο ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα . Εντάξτε τον στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης, παράλληλα με την κρέμα. Η επιδερμίδα σας, θα σας ευγνωμονεί...

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;