CONNECT:  
             

​Πόσο αρέσει στην επιδερμίδα μας η δίαιτα που κάνουμε;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

diets Οι μίνι διακοπές των τελευταίων ημερών ήταν ένα crash test για τη σιλουέτα μας. Τα λίγα ή πολλά κιλά που είδαμε- ή μας φάνηκε- ότι... περισσεύουν, μας έπεισαν ότι πρέπει να κάνουμε «διατροφή» για να τα χάσουμε, πριν φτάσει το καλοκαίρι. Οι trendy δίαιτες πολλές. Πριν όμως επιλέξουμε εκείνη που μας ταιριάζει, ας σκεφτούμε και κάτι ακόμα: ποια θα ωφελήσει -ή τουλάχιστον δεν θα βλάψει- την επιδερμίδα μας.

Το δέρμα μας είναι ένα ζωντανό όργανο. Για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται κι αυτό τροφή, όπως και το υπόλοιπα όργανα του σώματός μας. Ακολουθώντας ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι προφανές ότι θα του προσφέρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Τι γίνεται όμως όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα; Πόσο σίγουρες είμαστε ότι η απώλεια βάρους που θέλουμε να πετύχουμε, δεν θα συνοδεύεται και από …παράπλευρες απώλειες, ορατές στον καθρέφτη μας;

Εμείς ...ξεψαχνίσαμε 4 από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες, με κριτήριο όχι τα κιλά που θα χάσουμε αν τις ακολουθήσουμε, αλλά την επίδραση που θα έχουν στην υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας μας.

Η διαλειμματική νηστεία

Η περίφημη IF (Intermittent Fasting), ίσως το πιο hot trend των τελευταίων 2-3 χρόνων, είναι μάλλον μοντέλο διατροφήςπαρά δίαιτα, αν και όσοι την ακολουθούν συστηματικά, αδυνατίζουν -και αυτό που χάνουν είναι λίπος. Οι πιο γνωστοί τύποι της είναι η νηστεία για δύο μέρες την εβδομάδα με ελεύθερη κατανάλωση φαγητού τις υπόλοιπες πέντε- το μοντέλο 5/2- ή η νηστεία για 16 συνεχόμενες ώρες με ελεύθερη κατανάλωση φαγητού μέσα στο υπόλοιπο 8ωρο της ημέρας -το ευκολότερο και δημοφιλέστερο μοντέλο 16/8.

Η φιλοσοφία. Όταν νηστεύουμε, εξηγούν οι διατροφολόγοι, το σώμα χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για να τραφεί και να παραγάγει ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ινσουλίνης περιορίζεται με φυσικό τρόπο και το πεπτικό σύστημα δεν καταπονείται. Καθώς δε ο μεταβολισμός «ανεβάζει στροφές», το σωματικό βάρος αρχίζει να μειώνεται.

Αρέσει στην επιδερμίδα; Μάλλον ναι. Μελέτες έχουν δείξει πως με την εναλλαγή θρέψης και αφαγίας, η ροή του αίματος προς το δέρμα αυξάνεται και τα κύτταρα τροφοδοτούνται με περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, ενώ ενισχύεται ο φυσικός αντιοξειδωτικός μηχανισμός τους και μειώνονται οι μικροφλεγμονές. Επιπλέον, με τη διαλειμματική νηστεία, λένε οι ειδικοί, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση «επιδιόρθωσης» και ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που ονομάζεται αυτοφαγία- οι κατεστραμμένες πρωτεΐνες των κυττάρων ανακυκλώνονται, επιτρέποντας σε νεότερες και υγιέστερες να πάρουν τη θέση τους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κύτταρα της επιδερμίδας και όπως γνωρίζουμε, όταν επιδιορθώνουν γρήγορα τις φθορές τους , κλείνουν ευκολότερα το δρόμο στην πρόωρη γήρανση.

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες

Με πιο γνωστές εκπροσώπους τους την νέα Άτκινς και τα τελευταία χρόνια την κετονική, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς γιατί είναι εύκολες και υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους.

Η φιλοσοφία. Με βάση την παραδοχή ότι οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, λευκό ψωμί κ.α.) προσφέρουν άχρηστες θερμίδες, οι δίαιτες αυτές σχεδόν τους αποκλείουν από το πιάτο μας-το 30- 50% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων προέρχεται από κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, σε συνδυασμό με πολύ περιορισμένες ποσότητες υδατανθράκων , κυρίως λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Έτσι, χωρίς σάκχαρα και άμυλο, ο οργανισμός, προκειμένου να βρει την ενέργεια που χρειάζεται, αναγκάζεται να «κάψει» το αποθηκευμένο λίπος.

Αρέσουν στην επιδερμίδα; Μάλλον όχι. Οι δίαιτες με ελάχιστους ή και καθόλου υδατάνθρακες, εξαντλούν το γλυκογόνο του οργανισμού-τα αποθέματα γλυκόζης- κι αυτό μπορεί να οδηγήσει την επιδερμίδα σε αφυδάτωση και να της δώσει ωχρή όψη. Επιπλέον, η έλλειψη υδατανθράκων μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης- η ορμόνη του στρες- με συνέπεια μια λιπαρή επιδερμίδα να γίνεται ακόμα πιο λιπαρή και να εμφανίζει συχνότερα σπυράκια και ατέλειες.

Η δίαιτα της ωμοφαγίας

Η raw diet, περισσότερο από μια διατροφή χαμηλών θερμίδων είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής. Στηρίζεται σε ποσοστό 70-80% στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών φυτικής κυρίως προέλευσης και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας που δεν έχουν μαγειρευτεί ή θερμανθεί σε θερμοκρασία άνω των 46°C. Στο μενού κυριαρχούν τα φρέσκα καιαποξηραμένα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι, οι βλαστοί, ή οι ξηροί καρποί, το γάλα, τα θαλασσινά και τα ωμά ψάρια (σούσι). Το κρέας δεν αποκλείεται αλλά πρέπει να είναι καπνιστό ή αποξηραμένο.

Η φιλοσοφία. Σύμφωνα με τους πιστούς της ωμοφαγίας, το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα που περιέχουν οι τροφές και τα οποία βοηθούν στην πέψη. Με μια διατροφή πλούσια σε ωμές τροφές το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα , οι τροφικές δυσανεξίες περιορίζονται ο οργανισμός αποτοξινώνεται και αποκτά περισσότερη ενέργεια και φυσικά αδυνατίζουμε...

Αρέσει στην επιδερμίδα; Σίγουρα ναι. Το γεγονός ότι στη δίαιτα αυτή οι περισσότερες τροφές καταναλώνονται ωμές, επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά τους (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία κ.α.) να διατηρούν αναλλοίωτη τη μοριακή δομή τους -άρα και τα οφέλη τους- με αποτέλεσμα η μικροκυκλοφορία να βελτιώνεται, να τροφοδοτεί με ενέργεια τα κύτταρα και η επιδερμίδα να αποκτά γρήγορα το περίφημο healthy glow!

Η δίαιτα της Ζώνης

Μια αρκετά ισορροπημένη πρωτεϊνική δίαιτα που εδώ και 25 χρόνια ακολουθούν πολλές και... διάσημες. Παρόλο που είναι φτωχή σε θερμίδες δεν προκαλεί αίσθημα πείνας και τα περιττά κιλά χάνονται γρήγορα. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα περιοριστική και με κανόνες που πρέπει να τηρούνται με μεγάλη ακρίβεια.

Η φιλοσοφία. Σύμφωνα με τη θεωρία του εμπνευστή της, βιοχημικού δρ. Barry Sears , η ελάττωση των φλεγμονών που προκαλεί η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στον οργανισμό από τις τροφές που καταναλώνουμε, οδηγεί σε απώλεια βάρους. Για να το επιτύχουμε, το διαιτολόγιό μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών (30, 40 και 30% αντίστοιχα), έτσι ώστε το σώμα μα να βρίσκεται πάντα στα όρια της «ζώνης», ανάμεσα στη μέγιστη ενέργεια και τη μέγιστη δυνατότητα απώλειας βάρους.

Αρέσει στην επιδερμίδα; Μάλλον ναι. Περιλαμβάνει σε σχετικά σωστή αναλογία, υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. φρούτα και λαχανικά), «καλά» λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες, τρεις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη η επιδερμίδα για να διατηρείται υγιής. Επιπλέον, βοηθά στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του κολλαγόνου από τη γλυκοζυλίωση.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  

Body antiaging

 

2022-01-07
Αντιγήρανση σώματος; Ναι, γιατί όχι;

Κατέχει το 91% του… οργάνου που λέγεται δέρμα, τα σημάδια γήρανσης αποτυπώνονται εξίσου έντονα πάνω...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;