CONNECT:  
             

​Η πόλη, εμείς και το SPF μας

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

sun in the city Μια από τις… σπαζοκεφαλιές στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας, είναι ο τρόπος που θα την προστατεύσουμε από τις ακτίνες UV, τώρα που ο ήλιος αρχίζει να δυναμώνει. Φτάνει ο δείκτης SPF που έχει η κρέμα ή το μέικαπ; Χρειαζόμαστε «κανονικό» αντηλιακό και στην πόλη; Κι αν ναι, πότε το φοράμε; Στο σημερινό μας post έχουμε τις απαντήσεις.

Έτσι έχουν τα πράγματα

Αν δεν κυκλοφορείτε στην πόλη, κάτω από τον ήλιο, παρά βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τότε μια ενυδατική ακόμα και με χαμηλό δείκτη, για παράδειγμα SPF15, μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα σας από την τυχαία, ολιγόλεπτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία . Αν όμως τυχαίνει να βρίσκεστε συχνά ή περισσότερη ώρα έξω, για εξωτερικές δουλειές , οδηγώντας το αυτοκίνητο στη μεσημεριανή κίνηση, ακόμα και για καφέ στη σκιά– μην ξεχνάτε ότι τα τζάμια των κτιρίων, η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια αντανακλούν τις ακτίνες UV- τότε προσέξτε, γιατί το SPF15 δεν φτάνει… Μπορεί να σας δίνει την ψευδαίσθηση ότι είστε προστατευμένες και ασφαλείς, αλλά δύσκολα θα γλιτώσει τα κύτταρα της επιδερμίδας σας από μια νέα , έστω και μικρή, φθορά.

Γιατί όμως; τα φίλτρα προστασίας που επιλέγονται συνήθως για τις κρέμες προσώπου ή το μέικαπ, είναι χημικά, γιατί έχουν πολύ καλύτερη καλλυντική υφή. Συνδυάζονται ευκολότερα με τα υπόλοιπα συστατικά, δεν «βαραίνουν» τη φόρμουλα και δεν αφήνουν λευκά σημάδια . Όμως, τα χημικά φίλτρα είναι ασταθή, αλλοιώνονται δηλαδή γρήγορα από τις ακτίνες UV και για να είναι αποτελεσματικά, χρειάζεται να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες- κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν κάνουμε. Έτσι, η λιγοστή αντηλιακή προστασία που παρέχει ο χαμηλός δείκτης τους, εξαντλείται πολύ πριν δύσει ο ήλιος, αφήνοντας την επιδερμίδα ακάλυπτη… Αντίθετα, το κοκτέιλ χημικών και φυσικών φίλτρων που περιέχουν συνήθως οι αντηλιακές συνθέσεις είναι ισχυρότερο και κυρίως, φωτοσταθερό, επομένως αντέχει περισσότερο.

SPF με την...ευρεία έννοια

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προστασία που προσφέρουν τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει να είναι ευρέος φάσματος [broad spectrum], δηλαδή να καλύπτει τόσο την UVB, την UVA και την υπέρυθρη ακτινοβολία, όσο και στο μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Πράγματι, οι περισσότερες αντηλιακές συνθέσεις έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όχι όμως και τα προϊόντα φροντίδας ή μακιγιάζ-οι εξαιρέσεις είναι ακόμα λιγοστές . Ο δείκτης προστασίας SPF που αναγράφεται ότι περιέχουν, συνήθως θωρακίζει την επιδερμίδα μόνο από τις UVB.

Πόσο αντέχει η… άμυνα;

Τα περισσότερα αντηλιακά προϊόντα είναι ανθεκτικά στο νερό και τον ιδρώτα . Όχι όμως και οι ενυδατικές κρέμες ή τα μέικαπ με SPF. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο υδράργυρος αρχίσει να σκαρφαλώνει και ο ιδρώτας να ρέει, θα βρεθείτε πιθανότατα να περπατάτε απροστάτευτες κάτω από τον ήλιο της πόλης γιατί το SPF της ενυδατικής σας θα σας έχει εγκαταλείψει. Ακόμα όμως κι αν εφαρμόσετε ένα «κανονικό» αντηλιακό θα πρέπει να θυμάστε ότι χρειάζεται ανανέωση γιατί τα φίλτρα UV που περιέχει, καθώς εξουδετερώνουν τις υπεριώδεις ακτίνες, γίνονται αναποτελεσματικά-όσο περισσότερες ακτίνες απορροφούν, τόσο πιο γρήγορα «πεθαίνουν».

15 +15 δεν κάνει 30…

Αν πιστεύετε ότι στο SPF 20 της ενυδατικής σας κρέμας προστίθεται το SPF15 του μέικαπ που φοράτε από πάνω, επομένως είστε επαρκώς προστατευμένες, κάνετε δυστυχώς λάθος. Το άθροισμα στην περίπτωση αυτή δεν είναι 35 αλλά …20 -δηλαδή προστασία παρέχει μόνο ο μεγαλύτερος δείκτης από τους δύο. Είναι επομένως πιο απλό, να επιλέξετε -τουλάχιστον για τους ανοιξιάτικους μήνες- κρέμα και μέικαπ χωρίς SPF και να προσθέσετε στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας μια αντηλιακή κρέμα πόλης με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF30-50).

Η ποσότητα μετράει

Η σωστή αντηλιακή προστασία, μας θυμίζουν οι ειδικοί, δεν εξαρτάται μόνο από τον υψηλό δείκτη αλλά και από την ποσότητα προϊόντος που χρησιμοποιούμε . Η συνιστώμενη δόση αντηλιακού για το πρόσωπο είναι περίπου ¼ κουταλιού του γλυκού και άλλο τόσο για το λαιμό. Τόση περίπου είναι και η ποσότητα κρέμας ημέρας που απλώνουμε στο πρόσωπο, επομένως, είμαστε λίγο-πολύ καλυμμένες. Αν επαφίεστε όμως στο μέικαπ να σας προστατέψει με το SPF που περιέχει, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι εφαρμόζοντας την ίδια ποσότητα με αυτή της κρέμας, θα έχετε μεν το ίδιο επίπεδο προστασίας αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι μάλλον απογοητευτικό-σπάνια χρησιμοποιούμε τόσο πολύ μέικαπ, ιδίως το πρωί. Αντίθετα, επιλέγοντας ξεχωριστά προϊόντα –αντηλιακό και μέικαπ-έχετε εξασφαλισμένη προστασία και καλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος.

Ποια είναι η σωστή σειρά;

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι τα αντηλιακά που περιέχουν χημικά φίλτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν την ενυδατική για να είναι αποτελεσματικά, ενώ αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα (διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου) θα πρέπει να εφαρμόζονται πάνω από την ενυδατική. Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι επιμένουν ότι το αντηλιακό θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, πριν το μακιγιάζ κι αυτό γιατί, λόγω της σύνθεσής του, το φράγμα που σχηματίζει στην επιφάνεια της επιδερμίδας , την προστατεύει από τις ακτίνες UV , ενώ αν εφαρμοστεί νωρίτερα, εμποδίζει τα ενεργά συστατικά των άλλων προϊόντων να απορροφηθούν και να δράσουν.

Skingurus say: Αν δεν θέλετε να προβληματίζεστε και για να είστε απόλυτα καλυμμένες, επενδύστε στα «αντηλιακά πόλης» όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε, με χρώμα ή χωρίς. Οι συνθέσεις αυτές παρέχουν την υψηλή προστασία που χρειάζεστε από τις ακτίνες UV και τους επικίνδυνους περιβαλλοντικούς ρύπους, έχουν άριστη καλλυντική υφή ενώ οι περισσότερες, με τα συστατικά που περιέχουν (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ενυδατικούς παράγοντες κ.α.) μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την ενυδατική σας κρέμα.

Το top 10 μας για την πόλη

La Roche Posay, Anthelios UVmune 400 Hydrating Cream SPF50+, αντηλιακή κρέμα με αόρατο, μη λιπαρό φινίρισμα εμπλουτισμένη με το νέο φίλτρο Mexoryl 400 που προστατεύει ακόμη και από τις επιβλαβείς ultra μακρές UVA και αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες, τη φωτογήρανση και τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης.

Intermed, Luxurious® Suncare Probiotics Fluid SPF 30, αντηλιακό γαλάκτωμα για το λιπαρό, με τάση ακμής δέρμα, με φωτοσταθερά φίλτρα, αντιοξειδωτικό εκχύλισμα μανόλιας και βιταμίνη Ε, ενυδατικό υαλουρονικό νάτριο και προβιοτικά που επαναφέρουν την ισορροπία στο μικροβίωμα που διαταράσσεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Apivita, Bee Sun Safe, Anti-Spot & Anti-Age Defense Tinted Face Cream SPF50, ενυδατική κρέμα-gel με χρώμα κατά των πανάδων και των ρυτίδων, εμπλουτισμένη με θαλάσσια φύκη και πρόπολη, για προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA, UVB, IR και Blue Light και πρόληψη/αντιμετώπιση των σημαδιών φωτογήρανσης.

Caudalie Vinosun, Very High Protection Lightweight Cream SPF50+, αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας από τις UVA, UVB και τη φωτογήρανση, με αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σταφυλιού. Βιοδιασπώμενη σύνθεση που σέβεται το περιβάλλον, με ανάλαφρη, αόρατη υφή, χωρίς άρωμα, ιδανική για καθημερινή χρήση.

Eau Thermale Avene Fluide 50+ Ultra Léger, Αντηλιακό γαλάκτωμα προσώπου για ευαίσθητες, κανονικές και μικτές επιδερμίδες με καινοτόμο φίλτρο ευρέος φάσματος (βραχείες UVB UVA, μακρές UVA και μπλε φως) για προστασία από τη φωτογήρανση, με λεπτόρρευστη σύνθεση και πούδρα tapioca για αόρατο τελείωμα.

Dr.Age Face Sunscreen Gel SPF 30, ανάλαφρη αντηλιακή σύνθεση χωρίς άρωμα, με διάφανη υφή gel καιματ τελείωμα για υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA & UVB, την υπέρυθρη ακτινοβολία και το μπλε φως και πρόληψη των σημαδιών πρόωρης γήρανσης (www.doctor-age.gr )

Frezyderm Sunscreen On the Move SPF50, super fine mist αντηλιακό υψηλής προστασίας ευρέος φάσματος, ιδανικό για δύσκολα σημεία, ψεκάζεται χωρίς επάλειψη στο πρόσωπο -φοριέται και πάνω από το μακιγιάζ-και τα μαλλιά.

Shiseido Suncare, Urban Environment Age Defense SPF30, ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες UV και την αστική ρύπανση με την καινοτόμο τεχνολογία Spirulina Energy Essence που αξιοποιεί την δύναμη του ήλιου, μετατρέποντάς την σε ευεργετικό φως για την επιδερμίδα.

Vichy, Capital Soleil UV-Age Daily SPF50, λεπτόρρευστο αντηλιακό πόλης με πεπτίδια, νιασιναμίδη και κλάσματα προβιοτικών, για ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία από τις κηλίδες, τις ρυτίδες και τη ρύπανση.

Skinceuticals, Oil Shield UV Defense SPF50 αντηλιακό προσώπου πολύ υψηλής προστασίας UV ευρέος φάσματος, για το κανονικό, μικτό, λιπαρό και με τάση ακμής ώριμο, αφυδατωμένο δέρμα, με σύνθεση που μειώνει τη λιπαρότητα και προσφέρει ματ αποτέλεσμα (www.skinceuticals.gr ).

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;