CONNECT:  
             

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την ''ψηφιακή γήρανση'';

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

Blue light Η προστασία της επιδερμίδας από το μπλε φως υψηλής ενέργειας που εκπέμπει η οθόνη του κινητού μας και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών είναι σίγουρα μια από τις hot τάσεις στον κόσμο των καλλυντικών. Μπλε φως όμως εκπέμπει και ο ήλιος και η έκθεσή μας σε αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να... κόψουμε τη φόρα στην πρόωρη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης-ψηφιακής ή μη;

Τι είναι το μπλε φως και από πού προέρχεται; Θεωρείται ένας τύπος ορατού φωτός, μικρού μήκους και υψηλής ενέργειας (HEV /high-energy visible light ). Ο ήλιος παράγει υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, η οποία είναι αόρατη. Από αυτήν προστατευόμαστε χρησιμοποιώντας αντηλιακά. Το ορατό φως αποτελείται από ακτίνες φωτός όλων των χρωμάτων. Όταν αυτές συνδυάζονται, όπως συμβαίνει τόσο στο ηλιακό φως όσο και στο τεχνητό (όπως οι λαμπτήρες και οι οθόνες LED), τα χρώματα γίνονται αντιληπτά στα μάτια μα ως "λευκό" φως. Κάθε χρώμα του ορατού φωτός έχει το δικό του εύρος ενέργειας και μήκους κύματος, το μπλε φως την υψηλότερη ενέργεια από όλα. Επιπλέον, έχει το μικρότερο μήκος κύματος (400-500 nm) και καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην υπεριώδη ακτινοβολία - στην περιοχή του μπλε/μοβ -θεωρείται από τα πιο επιβλαβή.

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών μας είναι ένα μέρος από αυτό το φάσμα. Με άλλα λόγια, το Blue Light για το οποίο γίνεται τόσος λόγος, δεν είναι κάτι καινούργιο ή άγνωστο, ούτε εκτεθήκαμε ξαφνικά σε αυτό επειδή η τεχνολογία έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας. Η μεγαλύτερη πηγή μπλε φωτός που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή παραμένει ο ήλιος και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεσή μας σε αυτό το μπλε φως, βλάπτει το δέρμα μας πολύ περισσότερο απ' ό,τι η προσήλωσή μας στο smartphone*

* Σύμφωνα με μετρήσεις, η υψηλότερη ένταση μπλε φωτός εκπέμπεται από τον ήλιο και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά, η τηλεόραση, η οθόνη του desktop, του laptop και του smartphone. Στη χειρότερη περίπτωση, ένας υπολογιστής στη μέγιστη φωτεινότητα, εκπέμπει κατά μέσο όρο το 1/127 της βλαβερής ορατής ενέργειας του μεσημεριανού ήλιου το καλοκαίρι, ενώ ένα smartphone -κι αυτό με μέγιστη φωτεινότητα οθόνης- εκπέμπει το 1/40.

Πώς επηρεάζει το δέρμα μας; Η βραχυπρόθεσμη και σε μικρές δόσεις έκθεση σε μπλε φως πιστεύεται ότι είναι ευεργετική για ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως είναι η ακτινική υπερκεράτωση, το έκζεμα, ή η ψωρίαση. Όμως, όταν η έκθεση - είτε από τον ήλιο είτε από τις ηλεκτρονικές συσκευές- είναι συνεχής, η θετική επίδραση γίνεται αρνητική: το μπλε φως φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι ακτίνες UV και επηρεάζει το DNA των κυττάρων του δέρματος, επιφέροντας μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες τους, που μεταφράζονται σε ορατά σημάδια γήρανσης, με πιο σοβαρό την υπερμελάγχρωση, δηλαδή την εμφάνιση κηλίδων, ιδιαίτερα αν υπάρχει προδιάθεση.

Αλλά δεν είναι το μόνο.

· Ο τόνος της επιδερμίδας γίνεται θαμπός και ανομοιόμορφος

· Ο προστατευτικός επιδερμιδικός φραγμός εμφανίζει φθορές

· Οι σκούροι κύκλοι κάτω από τα μάτια επιδεινώνονται

· Τα φυσικά αντιοξειδωτικά (π.χ. τα καροτενοειδή) των κυττάρων μειώνονται

· Το οξειδωτικό στρες που προκαλεί στα κύτταρα, συμβάλλει στην αποδόμηση του κολλαγόνου και επιταχύνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης.

· Τέλος, το μπλε φως που εκπέμπουν ειδικά οι οθόνες, απορρυθμίζει το «ρολόι του νυχτερινού ύπνου» ανακόπτοντας τη φυσική διαδικασία νυκτερινής επιδιόρθωσης των κυττάρων .

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες είναι ακόμα διχασμένοι για το κατά πόσο το μπλε φως από τις οθόνες έχει πραγματικά σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα και πιστεύουν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αν υφίσταται ψηφιακή γήρανση. Μέχρι τότε όμως συνιστούν προσοχή, ειδικά αν περνάμε πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη και η επιδερμίδα μας είναι σκουρόχρωμη και έχει τάση για κηλίδες . Αυτήν την εποχή μάλιστα που η έκθεση στο φως του ήλιου είναι καθημερινή, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι διπλή.

Μπορούμε να προλάβουμε την ψηφιακή γήρανση;

Σίγουρα ναι. Το πρώτο βήμα για την προστασία μας από το μπλε φως, λογικά είναι ήδη μέρος τηςκαθημερινής μας ρουτίνας περιποίησης και δεν είναι άλλο από το αντηλιακό. Οι φόρμουλές τους εξελίσσονται διαρκώς και το κοκτέιλ οργανικών φίλτρων που περιέχουν εκτός από το φάσμα των UV, καλύπτουν πλέον την ακτινοβολία IR αλλά και το μπλε φως. Αυτό επομένως που θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε όταν επιλέγουμε το αντηλιακό μας δεν είναι τόσο το υψηλό SPF του-χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό- αλλά να αναγράφει στη συσκευασία του ότι είναι ευρέος φάσματος (broad spectrum). Skingurus favourites. La Roche Posay, Anthelios UVmune Invisible Fluid SPF50, αντηλιακό γαλάκτωμα με καινοτόμο συνδυασμό φίλτρων υψηλής προστασίας από όλους τους τύπους ακτινών UV αλλά και από τις ultra μακρές UVA (380- 400 nm, στα όρια με το ορατό φως), που προκαλούν τις πιο βαθιές κυτταρικές βλάβες. Youth Lab., City Guard Anti-Pollution Day Cream SPF 50, κρέμα ημέρας με 100% φυσικά αντηλιακά φίλτρα και σταθεροποιημένη Βιταμίνη C για προστασία και επανόρθωση από την καθημερινή φθορά των κυττάρων που προκαλούν οι UVA / UVB, η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR), το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να θωρακίσουμε την επιδερμίδα μας ακόμα πιο αποτελεσματικά.

· Προστατευόμαστε με... χρώμα. Ναι, δεν υπερβάλουμε. Μια μελέτη για το ορατό φως που δημοσιεύθηκε to 2020 στο

επιστημονικό περιοδικό «Journal of Drugs and Dermatology» διαπίστωσε ότι τα οξείδια ψευδαργύρου που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά με χρώμα, αλλά τα οξείδια σιδήρου που περιέχει το μέικαπ ή το κονσίλερ μας, προσφέρουν σημαντική προστασία από τη υπερμελάγχρωση που προκαλείται από το μπλε φως. Skingurus favourites.Apivita, Bee Sun Safe, Anti-Spot & Anti-Age Defense Tinted Face Cream SPF50, ενυδατική κρέμα-gel με χρώμα κατά των πανάδων και των ρυτίδων, εμπλουτισμένη με θαλάσσια φύκη και πρόπολη, για προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA, UVB, IR και Blue Light και πρόληψη/αντιμετώπιση των σημαδιών φωτογήρανσης. Eau Thermale Avene Fluide Teinté 50+, Αντηλιακό γαλάκτωμα προσώπου με χρώμα , με το καινοτόμο φίλτρο εξαιρετικά ευρέος φάσματος Triasorb ευρέος φάσματος (βραχείες UVB UVA, μακρές UVA και μπλε φως υψηλής ενέργειας έως 450nm). ISDIN UV Mineral Brush On the Go SPF 50+, αντηλιακή πούδρα σε μορφή πινέλου, με 100% ορυκτά φίλτρα (οξείδιο ψευδαργύρου), προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος από την UV ακτινοβολία και το μπλε φως.

· Προλαμβάνουμε με αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μικρότερα μήκη κύματος του φάσματος του ορατού

φωτός προκαλούν υπερμελάγχρωση. Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμη ερευνηθεί πολύ καλά, αλλά φαίνεται ότι μια πρωτεΐνη στο δέρμα -ονομάζεται οψίνη-3-, αντιλαμβάνεται το μπλε φως και στέλνει σήμα σταμελανινοκύτταρα να παράγουν περισσότερη μελανίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά είναι σε θέση να μειώσουν την υπερβολική παραγωγή μελανίνης μετά από έκθεση στο μπλε φως, κυρίως όμως να το εμποδίσουν να φτάσει στο δέρμα. Με άλλα λόγια, οι οροί και οι κρέμες προσώπου και ματιών που εμπλουτίζονται με ειδικά επιλεγμένα αντιοξειδωτικά -κυρίως φυτικά & θαλάσσια εκχυλίσματα και βιταμίνες C & E- λειτουργούν όπως τα αντηλιακά, αλλά για το μπλε φως. Είναι δε καλό να τα χρησιμοποιούμε όχι μόνο το πρωί αλλά και το βράδυ, ιδίως αν έχουμε την κακή συνήθεια να κοιμόμαστε...αγκαλιά με το κινητό ή το laptop. Skingurus favourites. Lancaster Skin Life Shield & Glow Primer 2-in-1 SPF30, αντιγηραντικό primer με σύμπλεγμα Pollu-Light που βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, την θωρακίζει από περιβαλλοντικούς ρύπους και της παρέχει προστασία ευρέος φάσματος (UVB + UVA+ Ορατό/Μπλε Φως+ Υπέρυθρη Ακτινοβολία). SkinCeuticals C E Ferulic, ορός με ενισχυμένη αντιοξειδωτική φόρμουλα (βιταμίνη C και φερουλικό οξύ) εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει τη φθορά απότην έκθεση στο μπλε φως (www.skinceuticals.gr ). Estée Lauder, Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex Synchronized Recovery, υπερενισχυμένη αντιγηραντική κρέμα ματιών 24ωρης δράσης, εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά, όπως είναι η Βιταμίνη Ε, ενισχύει την άμυνα των κυττάρων ενάντια στις φθορές που προκαλούνται από το μπλε φως.

· Σκουραίνουμε την οθόνη, «επενδύουμε» σε φίλτρα. Η ποσότητα ακτινοβολίας που δέχεται η επιδερμίδα μας εξαρτάται και από τη φωτεινότητα της οθόνης του κινητού ή του υπολογιστή μας. Φροντίζουμε επομένως να τη μειώνουμε, επιλέγοντας συγχρόνως σκούρο και όχι λευκό φόντο. Στην αγορά επίσης θα βρούμε ειδικά προστατευτικά για την οθόνη που φιλτράρουν τη HEV όπως και γυαλιά οράσεως με επίστρωση ανθεκτική στο μπλε φως.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;