CONNECT:  
             

​Πριν ο ήλιος αφήσει τα σημάδια του

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

Taches Soleil Τυπικά διανύουμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, αλλά αν κρίνουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες, το καλοκαίρι δεν αργεί πολύ να έρθει... Όμως ο ήλιος και η ζέστη είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που, αν δεν προσέξουμε, θα πυροδοτήσει την εμφάνιση κηλίδων στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό, η εντατική προστασία της αλλά και η επανόρθωση των φθορών της, αρχίζει τώρα!

Ήλιος και κηλίδες

Από τη σκοπιά του δερματολόγου. Η πιο συχνή μορφή βλάβης από την υπερέκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο και τη UV ακτινοβολία είναι οι κηλίδες- επιστημονικά αποκαλούνται εφηλίδες, ηλιακές φακές ή υπερμελαγχρώσεις- και είναι το ορατό αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής κατανομής μελανίνης στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας. Πρόκειται για μια ευτυχώς ακίνδυνη αλλά οπωσδήποτε ενοχλητική μορφή μελαγχρωματικής δερματικής βλάβης που δείχνει να προτιμά σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες (90%).

Τι ακριβώς συμβαίνει: Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, μόλις δοθεί σήμα πως υπάρχει κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία, τα κύτταρα ενεργοποιούν τους αμυντικούς τους μηχανισμούς και ένας από αυτούς είναι η διέγερση των μελανινοκυττάρων, τα οποία, παράγουν και διοχετεύουν μελανίνη -η χρωστική του δέρματος- στα κύτταρα της επιδερμίδας. Ωστόσο, κάποια από αυτά, για αδιευκρίνιστους λόγους, απορρυθμίζονται και συνεχίζουν να παράγουν μελανίνη, έστω κι αν ο κίνδυνος έχει περάσει. Κάπως έτσι και σε συνδυασμό πάντα με την υπερέκθεση στη UV ακτινοβολία και τη ζέστη, γεννιούνται οι κηλίδες. Ευτυχώς, οι επιφανειακές κηλίδες, ιδιαίτερα όταν είναι «φρέσκες», μπορούν να προληφθούν αλλά και να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα.

Δεν είναι όλες οι κηλίδες το ίδιο

Οι κηλίδες από τον ήλιο και οι κηλίδες φωτογήρανσης έχουν μικρή διάμετρο και εμφανίζονται περισσότερο στις καυκάσιες καιασιατικές επιδερμίδες (φωτότυποι 2 έως 4 σύμφωνα με την κλίμακα Fitzpatrick), λόγω έκθεσης στον ήλιο- ιδίως από τα 40 και μετά- στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ, στους ώμους και στη ράχη των χεριών.

Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, είναι κηλίδες που μοιάζουν με καφετί λεκέδες και Εμφανίζονται κυρίως στους πιο σκούρους φωτότυπους (3 έως 6), μετά από μία φάση φλεγμονής (π.χ. ουλές ακμής, εκζεμα). Μπορεί επίσης να οφείλονται σε υπερβολική ή λανθασμένη εφαρμογή θεραπειών χημικού peeling ή να προκαλούνται έπειτα από αντίδραση του δέρματος σε φωτοτοξικά συστατικά (π.χ. στα αιθέρια έλαια ορισμένων εσπεριδοειδών που περιέχονται σε αρώματα) κατά τους θερινούς μήνες. Όποια και να είναι πάντως η αιτιολογία τους, η έκθεση στις ακτίνες UV, τις επιδεινώνει.

Το μέλασμα, ή χλόασμα, σχηματίζεται σε σημεία του προσώπου που «βλέπει» ο ήλιος. Μοιάζει περισσότερο με «μπάλωμα», έχει ασαφή όρια και συμμετρική κατανομή-αν εμφανιστεί στη μία πλευρά του προσώπου, πιθανότατα θα εμφανιστεί και στην άλλη. Η δημιουργία του οφείλεται κυρίως σε ορμονικές διακυμάνσεις, κυρίως στην αλληλεπίδραση των οιστρογόνων με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες- ο ήλιος δεν προκαλεί το μέλασμα, αλλά το επιδεινώνει - και το συναντάμε συχνότερα στους πιο σκούρους φωτότυπους (4 έως 6). Εκτός από τη λεγόμενη «μάσκα της εγκυμοσύνης», που εμφανίζεται στη διάρκεια της κύησης, το μέλασμα μπορεί να επηρεάσει κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, από 20-40 ετών-π.χ. εξαιτίας της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών- και αργότερα, κατά την εμμηνόπαυση, εάν ακολουθεί κάποια θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

3 τρόποι να βάλετε... φρένο στις κηλίδες

1. Μη λυπάστε το αντηλιακό. Το ξέρουμε πια καλά, ότι η έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV χωρίς αντηλιακή προστασία, είναι η πρώτη -και με διαφορά- αιτία εμφάνισης κηλίδων . Αυτό που δεν γνωρίζουμε ή απλά παραβλέπουμε, είναι ότι η προστασία της δεν εξαρτάται τόσο από τον υψηλό δείκτη SPF του προϊόντος, αλλά από την ποσότητα που χρησιμοποιούμε και βέβαια από τη συχνότητα της εφαρμογής. Ένα γρήγορο …πασάλειμμα λίγο πριν βγούμε στην πόλη ή μόλις βολευτούμε στην ξαπλώστρα, δυστυχώς δεν αρκεί για να εμποδίσουμε τις κηλίδες. Αν θέλετε λοιπόν να τους κλείσετε το δρόμο, απλώστε περισσότερο αντηλιακό από αυτό που νομίζετε ότι χρειάζεστε. Αν μάλιστα έχετε τάση για δυσχρωμίες, οι ειδικοί συστήνουν την επανάληψη της εφαρμογής στα 90 λεπτά και όχι στις 2 ώρες που λέγεται συνήθως. Κι αυτό, θα πρέπει να το θυμάστε, είτε βρίσκεστε στην πόλη είτε στην παραλία, με δυνατό ήλιο αλλά και με συννεφιά.

2. Προφυλαχτείτε και από τη ζέστη. Για χρόνια πιστευόταν ότι η ενεργοποίηση της παραγωγής μελανίνης πυροδοτείται αποκλειστικά από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τελευταία όμως αποδείχθηκε ότι τη σκανδάλη μπορεί να πατήσει και η θερμότητα του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με αντηλιακό και καπέλο, όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, στο τέλος του καλοκαιριού να εντοπίσετε κάποιες κηλίδες. Ο μόνος τρόπος να τις προλάβετε, είναι να αποφεύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο κατά τις «επικίνδυνες» ώρες και να κρατάτε την επιδερμίδα σας δροσερή στη διάρκεια της μέρας. Tip: Αποφύγετε τα σφιχτά, υφασμάτινα καπέλα που «παγιδεύουν» τη θερμότητα και πυροδοτούν την παραγωγή μελανίνης. Επιλέξτε καπέλα από ελαφρύ υλικό, όπως τα ψάθινα ή τα τζόκεϊ με δίχτυ, που σας προφυλάσσουν μεν από τον ήλιο αλλά επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και να σας δροσίζει.

3. Καλέστε …ενισχύσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση, κάτω από το αντηλιακό, μια καλλυντικής σύνθεσης -π.χ. ενός ορού- εμπλουτισμένης με αντιοξειδωτικά και με ενεργά συστατικά που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης και «σβήνουν» τις κηλίδες που έχουν ήδη εμφανιστεί, τετραπλασιάζει τη δύναμη της προστατευτικής ασπίδας που παρέχει ο δείκτης SPF στην επιδερμίδα και συγχρόνως αποκαθιστά την ομοιόμορφη χροιά και τη φωτεινότητά της.

«Η ισχύς εν τη ενώσει»
Την αφορμή για το σημερινό μας post έδωσε το πανίσχυρο δίδυμο προστασίας και επανόρθωσης που προτείνει φέτοςη Caudalie για να κλείσουμε έγκαιρα το δρόμο στις κηλίδες. Η ολοκαίνουργια Vinosun Very High Protection Lightweight Cream SPF50+ που ανέπτυξε το Εργαστήριο Σχεδιασμού Φυσικής Φόρμουλας του brand, είναι το πρώτο προϊόν υψηλής προστασίας, που προστατεύει εξίσου, την επιδερμίδα και το περιβάλλον. Η «καθαρή» σύνθεση της κρέμας, χωρίς οξυβενζόνη και οκτινοξάτη και με υψηλό ποσοστό βιοδιασπώμενων συστατικών θωρακίζει την επιδερμίδα απέναντι στις ακτίνες UVA και UVB με έναν συνδυασμό τεσσάρων αντηλιακών φίλτρων ευρέος φάσματος, ενώ με το αντιοξειδωτικό σύμπλοκο πολυφαινολών που περιέχει, μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την φωτογήρανση. Με ανάλαφρη υφή, αόρατη πάνω στην επιδερμίδα είναι ιδανική για καθημερινή χρήση αμέσως μετά από τη ρουτίνα περιποίησης, αλλά και ως βάση μακιγιάζ.
Όσο για τον εμβληματικό ορό της, το Vinoperfect, Radiance Serum Complexion Correcting, δεν χρειάζονται συστάσεις, αφού είναι ένα από τα κορυφαία φυσικά όπλα κατά των κηλίδων και δίκαια παραμένει εδώ και χρόνια N°1 στα φαρμακεία της Γαλλίας. Το μυστικό του είναι η Βινιφερίνη- δραστικό συστατικό πατενταρισμένο από τα εργαστήρια της Caudalie. Η φυσική αυτή αντιοξειδωτική ουσία, προέρχεται από τον χυμό του αμπελιού. Πλούσια σε πολυφαινόλες, ρυθμίζει τη διαδικασία μελάγχρωσης και περιορίζει την υπερβολική παραγωγή μελανίνης, αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης- του ενζύμου που συμμετέχει στη σύνθεσή της. Και το σπουδαιότερο; Η αποτελεσματικότητα του ορού είναι κλινικά αποδεδειγμένη και στους 6 φωτότυπους αλλά και σε όλους τους τύπους κηλίδων οποιαδήποτε και αν είναι η προέλευσή τους! Skingurus tip: Όταν βρεθείτε στην παραλία απλώστε το Radiance Serum, πριν την Vinosun Very High Protection Lightweight Cream SPF50+. Θα χαρείτε τον ήλιο απόλυτα προστατευμένες και θα αποκτήσετε ένα φωτεινό μαύρισμα, χωρίς κηλίδες...
Powered by Caudalie

.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;