CONNECT:  
             

Υαλουρονικό οξύ ή αλλιώς ανάλαφρη, καλοκαιρινή ενυδάτωση

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

hyaluronic acid benefits Το πιο διάσημο ενυδατικό συστατικό χάρη στην ικανότητά του να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας τόσο στην επιφάνεια όσο και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας χωρίς να την «βαραίνει» , δίκαια έχει τον πρώτο ρόλο στην καθημερινή της φροντίδα τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία της η λέξη ενυδάτωση σημαίνει την αποκατάσταση της κανονικής ποσότητας νερού ή υγρασίας στο δέρμα. Ό,τι ακριβώς δηλαδή έχει ανάγκη την καλοκαιρινή περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τον ήλιο απειλούν τη συνοχή του υδρολιπιδικού μανδύα.

Τι ακριβώς συμβαίνει το καλοκαίρι. Η σωστά ενυδατωμένη επιδερμίδα, όπως ξέρουμε, διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς που την βοηθούν να συντηρεί αναλλοίωτα τα αποθέματα υγρασίας, να παραμένει ελαστική και να έχει την ικανότητα να αυτο-αναγεννάται εκ των έσω. Με την καθημερινή όμως έκθεσή της στη ζέστη και στο δυνατό ήλιο - όπως συμβαίνει την καλοκαιρινή περίοδο στην πόλη ή στις διακοπές- οι ουσίες που συνθέτουν τους παραπάνω μηχανισμούς προστασίας και επανόρθωσης δεν επαρκούν. Το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος «τραυματίζεται» και παρουσιάζει ρωγμές από τις οποίες έχουμε σημαντικές απώλειες νερού. Τα ποσοστά υγρασίας πέφτουν πολύ κάτω των φυσιολογικών (10- 20%) και η επιδερμίδα αφυδατώνεται. Έχουμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε μία περιστασιακή κατάσταση του δέρματος που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ενδέχεται να οδηγήσει στην πρόωρη φθορά του και το σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Γιατί επιλέγουμε το υαλουρονικό οξύ. Όσο η επιδερμίδα εκτίθεται στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού τόσο αφυδατώνεται. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι να βελτιώσουμε άμεσα τα επίπεδα υγρασίας στην κεράτινη στιβάδα για να αποτρέψουμε τη διαδερμική απώλεια νερού. Τη λύση δίνουν οι υγροσκοπικοί παράγοντες που ελκύουν το νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και το διοχετεύουν στο δέρμα, «γεμίζοντας» συστηματικά τις δεξαμενές υγρασίας του. Και το υαλουρονικό οξύ έχει αποδείξει πως καταγράφει τις πιο σημαντικές ...επιδόσεις. Πρόκειται για μια γλυκοζαμινογλυκάνη -τη μεγαλύτερη και την πιο γνωστή- μια δομική, δηλαδή, πρωτεΐνη, που βασική της αποστολή είναι η σωστή ενυδάτωση του δέρματος. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα απόλυτα φυσικό στοιχείο που εντοπίζουμε στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας μεταξύ των κυττάρων και του δικτύου των ινών του κολλαγόνου, να συγκρατεί τα αποθέματα νερού. Ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και … 6 λίτρα νερό! Όμως, όσο περνούν τα χρόνια και σε συνδυασμό με τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις η παραγωγή νέου υαλουρονικού οξέος μειώνεται και, κατά συνέπεια, περιορίζεται η ικανότητα του δέρματος να διατηρεί την ενυδάτωση. Το υαλουρονικό οξύ που εμπλουτίζει τα καλλυντικά όταν έχει υψηλό μοριακό βάρος σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ στην κεράτινη στιβάδα που αποτρέπει την απώλεια υγρασίας, αυξάνει άμεσα τα επίπεδα ενυδάτωσης και βελτιώνει την όψη του δέρματος. Όταν, πάλι, έχει χαμηλό μοριακό βάρος διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες, διεγείρει τη φυσική παραγωγή, αποκαθιστά τη συνοχή των δερματικών κυττάρων και «γεμίζει» εκ των έσω τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Οροί και gel creams – η ενυδάτωση του καλοκαιριού στα καλύτερά της. Στην ανάγκη για πλούσια ενυδάτωση, αν, μάλιστα, αναλογιστούμε πόσο πολύ αυξάνονται οι ρυθμοί εξάτμισης του νερού από τις κατώτερες στιβάδες τις μέρες της έντονης ζέστης, την απάντηση για μία ...όαση δροσιάς και εντατικής φροντίδας δίνουν οι ενυδατικοί οροί και οι απολαυστικές gel creams. Οι πρώτοι για τα συμπυκνωμένα ενεργά συστατικά που περιέχουν τα οποία δρουν αποτελεσματικότερα και ταχύτερα όπως και τη λεπτόρρευστη υφή τους χάρη στην οποία διεισδύουν σε μεγαλύτερο βάθος. Ειδικά δε για την καλοκαιρινή περίοδο ένα ενυδατικός ορός μαζί με ένα αντηλιακό με ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για καθημερινή προστασία και φροντίδα. Από την άλλη, οι gel creams έρχονται να αντικαταστήσουν τις κρεμώδεις συνθέσεις με φιλμογενή συστατικά που ενίοτε φράζουν τους πόρους, παραμένουν στην επιφάνεια και «σφραγίζουν» την εντατική ενυδάτωση χωρίς όμως να βαραίνουν το δέρμα ενώ, παράλληλα, προσφέρουν αίσθηση δροσιάς.

Skingurus favourites. L’ Oréal Paris, Revitalift Filler Hyaluronic Serum Dropper. Ορός που συνδυάζει 1% υαλουρονικό οξύ χαμηλού και 0,5% υψηλού μοριακού βάρους για εντατική ενυδάτωση σε βάθος και στην επιφάνεια της επιδερμίδας.Mario Badescu, Hyaluronic Dew Drops. Λεπτόρρευστος ορός με υαλουρονικό νάτριο( παράγωγο του υαλουρονικου οξέος) που αυξάνει διπλά- στην επιφάνεια και στα βαθύτερα στρώματα- την ενυδάτωση. (www.atticadps.gr) The Ordinary, Hyaluronic Acid 2% + B5. Ορός με υαλουρονικό οξύ υψηλού, μεσαίου και χαμηλού μοριακού βάρος που σε συνδυαστική δράση με τη βιταμίνη Β5 βελτιώνει τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος.(www.sephora.gr) Vichy, Minéral 89 Booster Quotidien. Ορός για την ενυδάτωση, ενδυνάμωση και τόνωση της επιδερμίδας με υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους και μεταλλικά στοιχεία. Klorane, Crème DEau de Bleuet. Δροσερή ενυδατική κρέμα ημέρας με υαλουρονικό οξύ φυσικής προέλευσης και βιολογική κυανή Κενταύρια για πρόσωπο και μάτια. Filorga, Hydra-Filler Mat. Ενυδατική κρέμα για μεικτά δέρματα με σύνθεση που συνδυάζει 4 τύπους υαλουρονικου οξέος για ενισχυμένη δράση σε όλες τις στιβάδες του δέρματος. Embryolisse, Hydra-Crème Légère. Λεπτόρρευστη κρέμα με σύμπλοκο λευκού νούφαρου και υαλουρονικού οξέος υψηλού μοριακού βάρους που τροφοδοτεί με υγρασία την επιφάνεια του δέρματος. (www.atticadps.gr). Garnier Skin Naturals, Hyaluronic Aloe Gelly. Ενυδατική κρέμα ημέρας με βιολογική αλόη και υαλουρονικό οξύ φυσικής προέλευσης για ενυδάτωση και καταπράυνση της επιδερμίδας από την καθημερινή έκθεση στη ζέστη και στον ήλιο.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;