CONNECT:  
             

​Πόσο καλά «δουλεύει» η κρέμα σας;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Γιατί ορισμένα καλλυντικά προϊόντα είναι πιο δραστικά από κάποια άλλα, μολονότι περιέχουν παρόμοια ενεργά συστατικά; Γιατί μια κρέμα που «κάνει θαύματα» στην επιδερμίδα της φίλης μας, μοιάζει να μην κάνει τίποτα στη δική μας; Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, ίσως κρύβεται σε μια λέξη: βιοδιαθεσιμότητα.

Τι σημαίνει βιοδιαθεσιμότητα σε ένα καλλυντικό;

Η ικανότητα των ενεργών συστατικών που περιέχει ένα προϊόν περιποίησης να προσφέρουν το μέγιστο της δράσης τους, στη στιβάδα της επιδερμίδας για την οποία προορίζονται, ονομάζεται βιοδιαθεσιμότητα. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη βιοδιαθεσιμότητα ενός συστατικού είναι τρεις:

Η δοσολογία: Εδώ κρύβεται στις περισσότερες περιπτώσεις το μυστικό της δράσης μιας κρέμας. Μήπως η φόρμουλά της περιέχει σε ελάχιστη ποσότητα το … πολυδιαφημισμένο ενεργό συστατικό της (χαβιάρι, ρετινόλη, φυτικά εκχυλίσματα κ.α). Μήπως –σπανιότερα-, περιέχει κάποιο συστατικό, σε μεγαλύτερο ποσοστό από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι ερεθιστικό για την επιδερμίδα;

Το βάθος: To ενεργό συστατικό, είναι… ενεργό μόνο αν μπορεί να φτάσει τον στόχο του. Για παράδειγμα, ένα πεπτίδιο που υπόσχεται ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου θα πρέπει να φτάσει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, στο χόριο, εκεί όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που συνθέτουν κολλαγόνο. Ένα ενεργό συστατικό που καταπολεμά τις κηλίδες, ρυθμίζοντας τη παραγωγή μελανίνης, θα πρέπει να φτάσει στον δερμοεπιδερμικό σύνδεσμο-τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ επιδερμίδας και χορίου- γιατί εκεί θα συναντήσει μελανινοκύτταρα. Ένα αντηλιακό φίλτρο θα πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να την προστατέψει από τις ακτίνες UV. Από την άλλη όμως, το υαλουρονικό οξύ μιας αντιγηραντικής σύνθεσης, για να προσφέρει την κυτταρική ανανέωση που υπόσχεται θα πρέπει να διεισδύσει σε βάθος, ενώ αντίθετα, αν υπόσχεται ενυδάτωση, θα πρέπει να μείνει στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας…

Το όχημα: Δεν αρκεί να γνωρίζουμε τον προορισμό, πρέπει να βρεθεί και το σωστό όχημα, το μέσο μεταφοράς του ενεργού συστατικού. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται λιποσώματα που ξεγελούν την αμυντική γραμμή της επιδερμίδας και φτάνουν στα κύτταρα-στόχο, μικροσφαιρίδια ή νανοκάψουλες σταδιακής απελευθέρωσης ενεργών συστατικών όπου και όταν πρέπει. Άλλοτε πάλι, η μορφή μιας φόρμουλας , για παράδειγμα ένα μικρογαλάκτωμα, ή η βάση της (λάδι σε νερό, νερό σε λάδι) είναι που εξασφαλίζουν το βέλτιστο όχημα μεταφοράς των ενεργών συστατικών, επομένως και τη βιοδιαθεσιμότητά τους.

Βιοδιαθεσιμότητα μετεμποδίων

Μερικές φορές, αρκεί ένα λεπτό, αόρατο φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να φράξει το δρόμο ενός ενεργού συστατικού και να ακυρώσει τη βιοδιαθεσιμότητα,

Δηλαδή τη δράση του. Πώς προκύπτει αυτό το φιλμ; Συνήθως από κατάλοιπα άλλων προϊόντων περιποίησης.

  • Οι κρέμες και τα γαλακτώματα καθαρισμού και ντεμακιγιάζ που δεν ξεπλένονται, όπως και ορισμένα scrub, περιέχουν συστατικά ( λιπαρές αλκοόλες) που είναι σχεδιασμένα να παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να της προσφέρουν ενυδάτωση και απαλότητα. Το φιλμ που σχηματίζουν όμως, μειώνει την βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών του ορού ή της κρέμας που ακολουθεί, εμποδίζοντάς τα να φτάσουν στο στόχο τους. Συνήθως τα συστατικά των αντιγηραντικών συνθέσεων και των προϊόντων κατά των δυσχρωμιών ή κατά της ακμής είναι αυτά που δυσκολεύονται περισσότερο.

Tip: Για να καταλάβετε αν το καθαριστικό σας θα σχηματίσει φιλμ δείτε το στο φως: αν έχει αδιαφανή ή ιριδίζουσα μορφή πιθανότατα περιέχει συστατικά που θα παραμείνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Θα βοηθήσετε τα ενεργά συστατικά να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, αν χρησιμοποιείτε εναλλάξ, 2-3 φορές την εβδομάδα, ένα προϊόν καθαρισμού σε μορφή ζελ ή αφρού, που ξεπλένεται με νερό.

  • Το σαλικυλικό οξύ, είναι ένα συστατικό με εξαιρετική κερατολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο βρίσκουμε σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις, ιδιαίτερα σε όσες απευθύνονται στις λιπαρές επιδερμίδες . Έχει όμως την τάση να σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας το οποίο, λόγω της λιποδιαλυτής του σύστασης, παραμένει εκεί ακόμα και μετά τον καθαρισμό, μειώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών που ακολουθούν.
  • Εμπόδιο στη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών είναι, τέλος, το μακιγιάζ-ακόμα κι όταν έχουμε κάνει σχολαστικό καθαρισμό. Ο «ένοχος» βρίσκεται στο μέγεθος και τον τρόπο κατανομής των χρωστικών που περιέχονται σε ορισμένα φον ντε τεν και πούδρες-είναι και ζήτημα ποιότητας . Οι χρωστικές αυτές, αόρατες στο γυμνό μάτι, εγκαθίστανται και φράσσουν τους πόρους , δεν απομακρύνονται εντελώς με το ντεμακιγιάζ και ,εκτός από τα προβλήματα και τις ατέλειες που συχνά δημιουργούν στην επιδερμίδα, δεν επιτρέπουν στα ενεργά συστατικά να φτάσουν στο στόχο τους.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WATER POWER

 

2019-06-18
Η κρυφή δύναμη του νερού

Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε το Water Power, το μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα των Sephora...  

capsule creams

 

2019-04-12
​Ομορφιά σε …δόσεις ακριβείας

Το σαρωτικό trend του K-Beauty, αφού έφερε νέες συνήθειες στη ρουτίνα της περιποίησης, αλλάζει τώρα...  

Skin Hydration

 

2019-06-24
24 ώρες ενυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της επιδερμίδας για εντατική...  

 

2019-06-07
Τα μάτια και …οι κύκλοι τους

 Το βλέμμα σας δείχνει μονίμως κουρασμένο και θλιμμένο; Παλεύετε κάθε πρωί να καμουφλάρετε τις ενοχλητικές...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

oily

 

2019-01-23
Face oils- λιπαρή επιδερμίδα : και όμως έλκονται!

Δύσκολο να το πιστέψουμε. Τα έλαια προσώπου μπορεί να αποδειχτούν ο από …βιομηχανίας της ομορφιάς...  

stressed skin

 

2016-10-31
Έχετε στρες; φαίνεται στην... επιδερμίδα σας!

Ξαφνική ευαισθησία στα καλλυντικά, κοκκινίλες, ακμή, θαμπάδα. Η επιδερμίδα προσπαθεί να μας πει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;