CONNECT:  
             

​Πόσο καλά «δουλεύει» η κρέμα σας;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

Γιατί ορισμένα καλλυντικά προϊόντα είναι πιο δραστικά από κάποια άλλα, μολονότι περιέχουν παρόμοια ενεργά συστατικά; Γιατί μια κρέμα που «κάνει θαύματα» στην επιδερμίδα της φίλης μας, μοιάζει να μην κάνει τίποτα στη δική μας; Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, ίσως κρύβεται σε μια λέξη: βιοδιαθεσιμότητα.

Βιοδιαθεσιμότητα: Τι ακριβώς σημαίνει; Είναι η ικανότητα των ενεργών συστατικών που περιέχει ένα προϊόν περιποίησης να προσφέρουν το μέγιστο της δράσης τους, στη στιβάδα της επιδερμίδας για την οποία προορίζονται. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη βιοδιαθεσιμότητα ενός συστατικού είναι τρεις:

Η δοσολογία: Εδώ κρύβεται στις περισσότερες περιπτώσεις το μυστικό της δράσης μιας κρέμας. Μήπως η φόρμουλά της περιέχει σε ελάχιστη ποσότητα το πολυδιαφημισμένο ενεργό συστατικό της (χαβιάρι, ρετινόλη, φυτικά εκχυλίσματα κ.α). Μήπως –σπανιότερα-, περιέχει κάποιο συστατικό, σε μεγαλύτερο ποσοστό από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι ερεθιστικό για την επιδερμίδα;

Το βάθος: To ενεργό συστατικό, είναι όντως... ενεργό, μόνο αν μπορεί να φτάσει τον στόχο του. Για παράδειγμα, ένα πεπτίδιο που υπόσχεται ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου θα πρέπει να φτάσει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, στο χόριο, εκεί όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που συνθέτουν κολλαγόνο. Ένα ενεργό συστατικό που καταπολεμά τις κηλίδες, ρυθμίζοντας τη παραγωγή μελανίνης, θα πρέπει να φτάσει στη δερμοεπιδερμιδική συμβολή-τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ επιδερμίδας και χορίου- γιατί εκεί θα συναντήσει μελανινοκύτταρα. Ένα αντηλιακό φίλτρο θα πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να την προστατέψει από τις ακτίνες UV. Από την άλλη όμως, το υαλουρονικό οξύ μιας αντιγηραντικής σύνθεσης, για να προσφέρει την κυτταρική ανανέωση που υπόσχεται θα πρέπει να διεισδύσει σε βάθος, ενώ αντίθετα, αν υπόσχεται ενυδάτωση, θα πρέπει να μείνει στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας…

Το όχημα: Δεν αρκεί να γνωρίζουμε τον προορισμό, πρέπει να βρεθεί και το σωστό όχημα, το μέσο μεταφοράς του ενεργού συστατικού. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται λιποσώματα που ξεγελούν την αμυντική γραμμή της επιδερμίδας και φτάνουν στα κύτταρα-στόχο, μικροσφαιρίδια ή νανοκάψουλες που απελευθερώνουν σταδιακά τα ενεργά συστατικά που περιέχουν, όπου και για όσο πρέπει. Άλλοτε πάλι, η μορφή μιας φόρμουλας , για παράδειγμα ένα μικρογαλάκτωμα, ή η βάση της (λάδι σε νερό, νερό σε λάδι) είναι που εξασφαλίζουν το βέλτιστο όχημα μεταφοράς των ενεργών συστατικών, επομένως και τη βιοδιαθεσιμότητά τους.

Βιοδιαθεσιμότητα μετεμποδίων

Μερικές φορές, αρκεί ένα λεπτό, αόρατο φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να φράξει το δρόμο ενός ενεργού συστατικού και να ακυρώσει τη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή τη δράση του. Πώς προκύπτει αυτό το φιλμ; Συνήθως από κατάλοιπα άλλων προϊόντων περιποίησης.

  • Οι κρέμες και τα γαλακτώματα καθαρισμού και ντεμακιγιάζ που δεν ξεπλένονται, όπως και ορισμένα scrub, περιέχουν συστατικά (λιπαρές αλκοόλες) που είναι σχεδιασμένα να παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να της προσφέρουν ενυδάτωση και απαλότητα. Το φιλμ που σχηματίζουν όμως, μειώνει την βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών του ορού ή της κρέμας που ακολουθεί, εμποδίζοντάς τα να φτάσουν στο στόχο τους. Συνήθως τα συστατικά των αντιγηραντικών συνθέσεων και των προϊόντων κατά των δυσχρωμιών ή κατά της ακμής είναι αυτά που δυσκολεύονται περισσότερο. Tip: Για να καταλάβετε αν το καθαριστικό σας θα σχηματίσει φιλμ δείτε το στο φως: αν έχει αδιαφανή ή ιριδίζουσα μορφή πιθανότατα περιέχει συστατικά που θα παραμείνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Θα βοηθήσετε τα ενεργά συστατικά να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, αν χρησιμοποιείτε εναλλάξ, 2-3 φορές την εβδομάδα, ένα προϊόν καθαρισμού σε μορφή ζελ ή αφρού, που ξεπλένεται με νερό.
  • Το σαλικυλικό οξύ, είναι ένα συστατικό με εξαιρετική κερατολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο βρίσκουμε σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις, ιδιαίτερα σε όσες απευθύνονται στις λιπαρές επιδερμίδες . Έχει όμως την τάση να σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας το οποίο, λόγω της λιποδιαλυτής του σύστασης, παραμένει εκεί ακόμα και μετά τον καθαρισμό, μειώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών που ακολουθούν.
  • Εμπόδιο στη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών είναι, τέλος, το μακιγιάζ-ακόμα κι όταν έχουμε κάνει σχολαστικό καθαρισμό. Ο «ένοχος» βρίσκεται στο μέγεθος και τον τρόπο κατανομής των χρωστικών που περιέχονται σε ορισμένα φον ντε τεν και πούδρες -είναι και ζήτημα ποιότητας . Οι χρωστικές αυτές, αόρατες στο γυμνό μάτι, εγκαθίστανται και φράσσουν τους πόρους , δεν απομακρύνονται εντελώς με το ντεμακιγιάζ και, εκτός από τα προβλήματα και τις ατέλειες που συχνά δημιουργούν στην επιδερμίδα, δεν επιτρέπουν στα ενεργά συστατικά μιας κρέμας να φτάσουν στο στόχο τους.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;