CONNECT:  
             

2+1 τρόποι να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

preventative skincare Επιστρέφοντας στην πόλη και αφού ολοκληρώσουμε την...επανόρθωση από την καλοκαιρινή ταλαιπωρία βάζουμε την επιδερμίδα σε πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι η πρόωρη φθορά και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τα κύτταρα του δέρματος να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές επιθέσεις που υφίστανται κυρίως από το περιβάλλον.

Έστω και αν τα σημάδια δεν είναι ορατά ο χρόνος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αρχίζει να μετρά αντίστροφα από την πρώτη, κιόλας, μέρα της γέννησής μας. Οι ουσιαστικές αλλαγές βέβαια αργούν να αποτυπωθούν αφού, όπως πολύ καλά ξέρουμε, οι μηχανισμοί άμυνας και επανόρθωσης των κυττάρων λειτουργούν στο μάξιμουμ. Όμως λίγο μετά τα 25 και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 30 η επιδερμίδα δείχνει να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές επιθέσεις -που, σημειωτέον, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολλές και σοβαρές- με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης και να εμφανίζονται ίχνη φθοράς. Παρόλα αυτά έχουμε ακόμη το χρόνο με το μέρος μας. Το τρίπτυχο ενδυνάμωση, ανανέωση και προστασία έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί σαν μια πρώτης τάξεως γραμμή ...άμυνας. Αξιοποιώντας τη «δυναμική» ειδικά επιλεγμένων ενεργών συστατικών ενισχύουμε τους φυσικούς κυτταρικούς μηχανισμούς και θωρακίζουμε το δέρμα απέναντι στα σημάδια του χρόνου. Όσο νωρίτερα λοιπόν τα εντάξουμε στη ρουτίνα περιποίησης τόσο πιο...κερδισμένη έχει να βγει η επιδερμίδα.

Ενδυνάμωση σε δύο βήματα

1. Συστηματική ενυδάτωση με υαλουρονικό οξύ. Το νερό είναι κύριο συστατικό του δέρματος. Η έκθεση όμως στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες «τραυματίζει» το υδρολιπιδικό του φιλμ. Παύει να είναι συμπαγές, δημιουργούνται κενά από τα οποία χάνεται πολύτιμη υγρασία. Όταν πια τα αποθέματα δεν επαρκούν το δέρμα αφυδατώνεται και ανοίγει ο... δρόμος στον πρόωρο σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Η καθημερινή, συστηματική ενυδάτωση βελτιώνει, αποκαθιστά την ισορροπία στην κεράτινη στιβάδα, ενδυναμώνει την επιδερμίδα και αποτρέπει έτσι την πρόωρη γήρανση. Το πιο διάσημο ενυδατικό συστατικό είναι το υαλουρονικό οξύ, ένα ισχυρός υγραντικός παράγοντας που ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας χάρη στην ικανότητά του να συγκρατεί νερό μέχρι και 1000 φορές τον όγκο του. Έτσι, εξασφαλίζει πλούσια ενυδάτωση, «γεμίζει» εκ των έσω τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες ενώ, παράλληλα, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης συμβάλλοντας στην αντιγηραντική προστασία του δέρματος.

Skingurus favourites. Vichy, Minéral 89 Booster Quotidien. Ορός για την ενυδάτωση, ενδυνάμωση και τόνωση της επιδερμίδας με υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους και μεταλλικά στοιχεία. Bobbi Brown, Vitamin Enriched Face Base. Ανάλαφρη σύνθεση που λειτουργεί σαν ενυδατική κρέμα και τέλεια βάση για το μακιγιάζ.

2. Αντιοξειδωτική δράση με βιταμίνη C. Οξειδωτικό στρες. Ή, αλλιώς, οι συνέπειες της καθημερινής έκθεσης της επιδερμίδας σε μια σειρά απο εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες που δεν είναι γενετικά προκαθορισμένοι και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την καλή της υγεία. Ήλιος, αστική ρύπανση, κάπνισμα, κακή διατροφή, ψυχολογικό στρες ακόμη και η έλλειψη ύπνου συνδέονται άμεσα με τη γήρανση αφού, αποδεδειγμένα, αποδυναμώνουν και διαταράσσουν την ισορροπία του επιδερμικού φραγμού, του τείχους άμυνας και καλής λειτουργίας του. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά που διαθέτει ο οργανισμός αδυνατούν να «καλύψουν» τις αυξημένες ανάγκες του και η επιδερμίδα είναι το πρώτο όργανο στο οποίο αποτυπώνονται οι ελλείψεις. Αυτό ακριβώς το κενό έρχονται να καλύψουν οι καλλυντικές φόρμουλες που ενισχύουν τις φυσικές ικανότητες του δέρματος να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Και η βιταμίνη C είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδυάζει μια σειρά από ευεργετικές δράσεις τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και επανόρθωσης. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύει από τη φωτογήρανση, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης προσφέροντας αισθητή λείανση των γραμμών, ενισχύει τα επίπεδα προστασίας από την UV ακτινοβολία ενώ, ταυτόχρονα, διατηρεί τα φυσικά αποθέματα υγρασίας.

Skingurus favourites. SkinCeuticals, C E Ferulic Serum.Τριπλός αντιοξειδωτικός ορός υψηλής δράσης με 15% L-ασκορβικό οξύ, 1% α-τοκοφερόλη και 0,5% φερουλικό οξύ για ενισχυμένη προστασία από τα πρώιμα σημάδια γήρανσης. Eleusis Cosmetics, Vitamin C. Άνυδρη σκόνη που διαλύεται στο προϊόν καθημερινής περιποίησης και προσφέρει την υψηλή αντιοξειδωτική δράση της πολύτιμης βιταμίνης. (www.eleusiscosmetics.gr)

Βραδινή ανανέωση

Άμυνα το πρωί, επανόρθωση το βράδυ. Με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η διαδικασία της διόρθωσης και ανάπλασης τις νυχτερινές ώρες της μέρας είναι η πιο ουσιαστική αντιγηραντική δράση του δέρματος. Κάθε συστατικό λοιπόν ή καλλυντική σύνθεση που αποδεδειγμένα προστατεύει και ενισχύει την κυτταρική δραστηριότητα έχει πολλά να προσφέρει στη βελτίωση και ορατή αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Η ρετινόλη είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο συστατικό που μας έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που αναφερόμαστε στη βραδινή φροντίδα της επιδερμίδας και το μοναδικό που, σε πείσμα των σπουδαίων ανακαλύψεων της βιομηχανίας της ομορφιάς, εξακολουθεί να διατηρεί τα σκήπτρα σε ορατά αποτελέσματα. Ο λόγος φυσικά για την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α που όταν έρχεται σε επαφή με τα κύτταρα της επιδερμίδας μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, ενυδατώνει και βελτιώνει τον χρωματικό τόνο και αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, λειαίνει εκ των έσω λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Skingurus favourites. L’ Oréal Paris, Revitalift Laser Pressed Night Cream With Retinol & Niacinamide. Κρέμα νυκτός εμπλουτισμένη με ρετινόλη, νιασιναμίδη και θρεπτικά έλαια για ενισχυμένη ενυδάτωση, θρέψη και συστηματική αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Youth Lab, Retinol Reboot Serum. Ανάλαφρος ορός για λείανση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, εξισορρόπηση των επιπέδων υγρασίας και ομοιόμορφο χρωματικό τόνο. (www.youthlab.com)

Καθημερινή προστασία

Ήλιος. Ο πιο σημαντικός παράγοντας, όπως τουλάχιστον έχουν αναδείξει οι μελέτες, για την πρόωρη φθορά του δέρματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία η έκθεση στις ακτίνες UV είναι η αιτία για μία σειρά από κυτταρικές αλλοιώσεις που σταδιακά οδηγούν στη φωτογήρανση με την εμφάνιση δυσχρωμιών, στην πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, στην απώλεια σφριγηλότητας και εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Μοναδική ασπίδα προστασίας η καθημερινή προστασία που προσφέρουν τα αντηλιακά. Οι ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που όταν εφαρμόζονται στην επιδερμίδα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν ή να αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και έτσι να την προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Γι’αυτό και πλέον θεωρούνται αναπόσπαστο «μέλος» της ρουτίνας περιποίησης όλο το χρόνο ακόμη και τις μέρες με συννεφιά ή βροχή πάνω από την κρέμα ημέρας.

Skingurus favourites. Korres, Red Grape Daily Sunscreen Face Cream SPF30. Ανάλαφρη, αντηλιακή κρέμα εμπλουτισμένη με βλαστοκύτταρα σταφυλιού και σύμπλεγμα βιταμινών για προστασία από τη φωτογήρανση. Dr. Age, Face Susncreen Gel SPF 30. Με ευχάριστη, δροσερή υφή gel προσφέρει ευρύ φάσμα προστασίας από τις UVA και UVB ακτίνες, την υπέρυθρη ακτινοβολία και το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών. (www.symmetria.store)

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;