CONNECT:  
             

​Απλά μαθήματα… vegan beauty

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

vegan beauty1 Vegan προϊόντα περιποίησης για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά, vegan μακιγιάζ, vegan αρώματα! Γιατί γίνεται τόσος ντόρος; τι ακριβώς υπάρχει (και τι δεν υπάρχει) σε ένα προϊόν vegan; Και αν το επιλέξουμε πόσο θα μας βοηθήσει να έχουμε, εκτός από ήσυχη συνείδηση, και μια καλύτερη επιδερμίδα;

Τα τελευταία 5-6 χρόνια, η αγορά των vegan καλλυντικών έχει αυξηθεί κατά 175% ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι το 2027, η παγκόσμια βιομηχανία vegan καλλυντικών θα αξίζει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ! Κυκλοφορούν πλέον παντού, από τις μικρές μπουτίκ με τα indie brands ως τα μεγάλα πολυκαταστήματα καλλυντικών, ακόμα και στο σούπερ-μάρκετ, κεντρίζοντας την περιέργειά μας και δελεάζοντας πολλές από εμάς - ακόμα και αν δεν θεωρούμε τον εαυτό μαςvegan- να τα δοκιμάσουμε, για να έχουμε, εκτός των άλλων, και τη συνείδησή μας πιο καθαρή... Το vegan beauty άλλωστε είναι ένα πανίσχυρο, παγκόσμιο trend, που πυροδοτήθηκε από την απαίτησή μας για πιο καθαρά και πιο ηθικά προϊόντα. Με τη σειρά τους, οι μάρκες ομορφιάς έχουν ευαισθητοποιηθεί πολύ περισσότερο και είτε γίνονται εντελώς vegan με φυτικής προέλευσης ή συνθετικές εναλλακτικές λύσεις, ή καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να στραφούν σε vegan προϊόνταόπου μπορούν, ή να βρουν πιο ηθικούς τρόπους για να προμηθεύονται αυτά τα συστατικά με τρόπο που να προστατεύει τα οικοσυστήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με το θέμα vegan. Επειδή όμως το τοπίο στην αγορά είναι ακόμα θολό-κάτι που ισχύει για κάθε τι καινούργιο- επανερχόμαστε σήμερα για να ξεδιαλύνουμε κάποιες απορίες γύρω από τη vegan περιποίηση, έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε στην τελική επιλογή σας.

Τι σημαίνει ακριβώς vegan skincare;

Γνωρίζουμε πως οι vegans ακολουθούν μια διατροφή χωρίς κρέας και ζωικά υποπροϊόντα, όπως το γάλα ή το τυρί. Κατ’ αναλογία με τους διατροφικούς περιορισμούς, οι vegan skincare brands αποκλείουν από τη σύνθεση των προϊόντων τους κάθε συστατικό ζωικής προέλευσης ή ζωικό υποπροϊόν - ακόμη και αν προέρχεται από ηθικές πηγές- αντικαθιστώντας το με πρώτες ύλες που προέρχονται από φυτά ή ορυκτά. Να θυμάστε πάντως ότι εκτός από τα 100% vegan brands , πολλές «συμβατικές» εταιρείες καλλυντικών έχουν πλέον εντάξει στη γκάμα τους σειρές vegan ή μεμονωμένα «vegan friendly» προϊόντα.

Ποια συστατικά δεν “χωράνε” στα προϊόντα vegan ;

Στις φόρμουλες των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε βρίσκουμε αρκετά συστατικά ζωικής προέλευσης-στην παρακάτω λίστα συμπεριλάβαμε τα πιο γνωστά. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι εταιρείες καλλυντικών προσπαθούν να τα αντικαθιστούν όπου είναι δυνατόν, με «ισοδύναμα» φυτικά ή συνθετικά συστατικά.

· Μέλι

· Βασιλικός πολτός

· Πρόπολη

· Κερί μέλισσας

· Κολλαγόνο ζωικής προέλευσης

· Καρμίνη (E120)

· Βιοτίνη ζωικής προέλευσης

· Λανολίνη

· Κερατίνη ζωικής προέλευσης

·Ορός γάλακτος ζωικής προέλευσης

· Γλυκερίνη ζωικής προέλευσης

· Σκουαλένιο ζωικής προέλευσης

· Χοληστερόλη

· Ολεϊκό οξύ ζωικής προέλευσης

· Πρωτεΐνες αυγού

· Μετάξι

· Βλέννα σαλιγκαριών

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βιολογικών και vegan προϊόντων;

Ο όρος "βιολογικά/οργανικά" αναφέρεται στο αν τα συστατικά των προϊόντων έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, συνθετικών λιπασμάτων και δεν προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Αντίθετα, η λέξη "vegan" αναφέρεται στο αν μια φόρμουλα περιέχει προϊόντα ή υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης. Ένα προϊόν μπορεί να είναι βιολογικό, vegan ή και τα δύο.

Τα vegan προϊόντα είναι 100% φυσικά;

Vegan,” “Vegan-Friendly,” ή “100% Vegan” είναι τα προϊόντα εκείνα που δεν περιέχουν συστατικά που παράγονται από ζώα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η φόρμουλά τους αποτελείται αποκλειστικά από σπόρους, καρπούς και φύλλα. Ο όρος "vegan" δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το "natural". Δεν είναι καθόλου απίθανο η vegan κρέμα σας να περιέχει και συνθετικά συστατικά, χωρίς αυτό να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα στην επιδερμίδα σας – είναι μύθος ότι τα συνθετικά συστατικά ισοδυναμούν με "τοξικά χημικά". Η εξέλιξη της επιστήμης της ομορφιάς έχει επιτρέψει την ανάπτυξη στα εργαστήρια ενεργών συστατικών και μορίων συνθετικής ή βιοτεχνολογικής προέλευσης που είναι αποτελεσματικά, ασφαλή αλλά και βιώσιμα, δηλαδή φιλικά τόσο με το δέρμα όσο και με το περιβάλλον.

Τα καλλυντικά vegan είναι cruelty-free;

Κατά κανόνα ναι, όχι όμως πάντα. Ένα προϊόν vegan είναι μεν απαλλαγμένο από ζωικά υποπροϊόντα, ενδέχεται όμως να μην είναι cruelty-free*. Ορισμένες μάρκες πάλι μπορεί να είναι cruelty-free χωρίς να είναι vegan, αν κάποια από ταπροϊόντατους περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα όπως κερί μέλισσας, πρόπολη κλπ., που προέρχονται από ηθικές πηγές. *Ο όρος cruelty-free (χωρίς βάναυση κακοποίηση) σημαίνει ότι το τελικό προϊόν ή τα συστατικά του δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, από την εταιρεία καλλυντικών, έναν προμηθευτή πρώτων υλών, ή έναν παραγωγό. Οι δοκιμές σε ζώα έχουν από χρόνια τεθεί εκτός νόμου στην Ευρώπη, αλλά μόνο το λογότυπο LeapingBunny στη συσκευασία διασφαλίζει ότι το προϊόν δεν διατίθεται στην Κίνα, όπου τα ξένα προϊόντα δοκιμάζονται υποχρεωτικά σε ζώα για να μπορέσουν να πωληθούν.

Τα καλλυντικά vegan προσφέρουν περισσότερα οφέλη στην επιδερμίδα;

Τα προσεκτικά μελετημένα και κλινικά ελεγμένα συστατικά κάνουν καλό στο δέρμα, είτε είναι φυσικά, είτε συνθετικά, είτε vegan. Θεωρητικά, τα προϊόντα περιποίησης που χαρακτηρίζονται vegan και χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά όπως η αλόη, το τζίντζερ, η καλέντουλα, ή το πράσινο τσάι, γνωστά εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές και καλλυντικές τους ιδιότητες είναι βιοσυμβατά, έχουν δηλαδή μοριακή δομή την οποία αναγνωρίζουν τα κύτταρά μας, άρα μπορούν να τα αξιοποιήσουνκαλύτερα. Με αυτήν την έννοια, τα vegan προϊόντα μπορούν να είναι πραγματικά ευεργετικά. Επιπλέον, συνήθως περιέχουν λιγότερα συστατικά -γι’ αυτό και βρίσκουμε πολλά vegan brands κάτω από την «ομπρέλα» του clean beauty- επομένως είναι πιο εύκολο να καταλάβετε τι ακριβώς βάζετε στην επιδερμίδα σας ιδίως αν είναι ευαίσθητη. Προσοχή όμως. Αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητοι ερεθισμοί μπορούν να προκληθούν από φυσικά και συνθετικά συστατικά- το δέρμα μας δεν κάνει διάκριση μεταξύ των δύο. Επειδή ένα προϊόν είναι vegan δεν σημαίνει ότι κάποιο από τα συστατικά του, έστω και αν είναι φυτικό, δεν μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην επιδερμίδα.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ένα προϊόν είναι vegan;

Μπορείτε πάντα να μελετήσετε τη λίστα των συστατικών ενός προϊόντος, όμως δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς ορισμένασυστατικά ζωικής προέλευσης μπορεί να φέρουν εναλλακτικές ονομασίες. Είναι προτιμότερο να αναζητήσετε τη χαρακτηριστική σφραγίδα vegan ή την ένδειξη «κατάλληλο για vegan»*, στη συσκευασία της κρέμας που σκέφτεστε να αγοράσετε. Tip: Για να είστε σίγουρες, ελέγξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του brand που σας ενδιαφέρει, τις πληροφορίες για το προϊόν, ή ανατρέξτε στις Συχνές Ερωτήσεις (FAQ). *Η ένδειξη "vegan friendly", σημαίνει ότι το brand ή το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει χαρακτηριστεί επίσημα vegan από κάποιον οργανισμό, αλλά δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;