CONNECT:  
             

​Έχετε πράγματι ευαίσθητη επιδερμίδα;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

SENSITIVE SKIN  Είναι μια «διάγνωση» που κάνουμε συχνά. Περιγράφουμε την επιδερμίδα μας σαν ευαίσθητη-και δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. Λίγες όμως είναι οι ευαίσθητες επιδερμίδες. Οι περισσότερες είναι παροδικά ευαισθητοποιημένες, αλλά με εξίσου έντονες  ενοχλήσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να τις ...κατευνάσουμε.

«Έχω ευαίσθητη επιδερμίδα». Μια δήλωση –κλισέ που επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το φαρμακείο ή το κατάστημα καλλυντικών. Ίσως ενδόμυχα να φοβόμαστε τα καλλυντικά, λένε οι ειδικοί , ίσως πάλι, να υπερτονίζουμε μια τυχαία ή παροδική ευαισθητοποίησή της, για να μας προσέξουν και να μας εξυπηρετήσουν καλύτερα. Πέρα όμως από τις ψυχολογικές παραμέτρους, υπάρχει και μια πραγματικότητα που λειτουργεί σαν ελαφρυντικό γι’ αυτήν τη λάθος αυτοδιάγνωση. Ενώ πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, τα συμπτώματα της ευαισθησίας και της ευαισθητοποίησης μοιάζουν πολύ για να μπορεί ένας μη ειδικός να καταλάβει τη διαφορά. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Ευαισθητοποιημένη από τις περιστάσεις

Οι δερματολόγοι αποκαλούν την ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα, λύκο με προβιά αρνιού, γιατί προσποιείται κάτι που δεν είναι. Όπως και η ευαίσθητη, εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης, ερεθισμό, αίσθημα δυσανεξίας και καύσου, κνησμό, κοκκινίλες, σπυράκια... Το πρόβλημα ενδέχεται να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες , τόσο εξωγενείς όσο και ενδογενείς. Η έκθεση στον ήλιο, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, η υπερβολική χρήση προϊόντων απολέπισης, η μη ισορροπημένη διατροφή, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού, πυροδοτούν την ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας, αποδυναμώνοντας, παροδικά, τον προστατευτικό φραγμό της. Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατακόρυφη αύξηση των περιπτώσεων ευαισθητοποίησης συνδέεται και με την τάση των καταναλωτριών να δοκιμάζουν αδιακρίτως, προϊόντα με ολοένα και πιο δραστικά συστατικά για να «εξαφανίσουν» τα σημάδια γήρανσης, με συνέπεια, η επιδερμίδα τους να αντιδρά στην… υπερφόρτωση με ερεθισμούς.

· Εδώ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό- πάνω από 50% - των γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα, δικαιολογείται εν μέρει από το γεγονός ότι, εξαιτίας της διαρκούς και συχνά αναπόφευκτης έκθεσης σε εχθρικούς παράγοντες, η ευαισθητοποίηση, συχνά παύει να είναι ένα παροδικό σύμπτωμα. Κρατά μήνες, ακόμα και χρόνια , με άλλα λόγια, εξελίσσεται σε χρόνια κατάσταση, που λίγο απέχει από την «κανονική» ευαισθησία…

Ευαίσθητη από τη φύση

Η ευαίσθητη επιδερμίδα, από την άλλη, δεν αντιδρά απλώς περιστασιακά σε εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες. Η ευαισθησία είναι …στη φύση της, οι παράγοντες δηλαδή που την επιβαρύνουν, κρύβονται στα γονίδιά μας. Είναι πολύ λεπτή, οι χρωστικές της (η μελανίνη που δίνει το χρώμα) μειωμένες, ο προστατευτικός φραγμός της εύθραυστος και η λειτουργία του ανεπαρκής. Συχνά, άτομα με αυτόν τον τύπο επιδερμίδας αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα, υποφέρουν από άσθμα, αλλεργίες, έκζεμα, ροδόχρου νόσο, δερματίτιδες κ.α. Η ευαίσθητη επιδερμίδα δεν «θεραπεύεται», μπορεί ωστόσο να βοηθηθεί σημαντικά με εξειδικευμένη φροντίδα που θα περιορίσει την αντιδραστικότητά της.

Η επιδερμίδα "μιλάει"

  • Επιδερμίδα που «τραβάει» και έχει φαγούρα: το πιθανότερο είναι να φταίει το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιείτε . Οι επιθετικοί επιφανειοδραστικοί παράγοντες (τα γνωστά μας SLS/SLES) που πολύ συχνά περιέχουν, απογυμνώνουν την επιδερμίδα από τα προστατευτικά της λιπίδια. Δημιουργούνται μικροσκοπικές ρωγμές στον φραγμό της από τις οποίες, όχι μόνο διαφεύγει η φυσική υγρασία των κυττάρων-η αφυδάτωση είναι που προκαλεί το αίσθημα «τραβήγματος»- αλλά μπορούν εύκολα να διεισδύσουν αλλεργιογόνα από το περιβάλλον ή να προκαλέσουν ερεθισμό τα δραστικά συστατικά της κρέμας που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα χωρίς πρόβλημα.
  • Επιδερμίδα που καίει και «τσιμπάει»: το πιθανότερο είναι να φταίει η ταυτόχρονη παρουσία ομοειδών δραστικών συστατικών. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μαζί, προϊόντα με ρετινόλη και προϊόντα με ΑΗΑ ουσιαστικά αναγκάζετε την επιδερμίδα σας να ενεργοποιήσει τη διαδικασία απολέπισης 2 φορές, με αποτέλεσμα, μαζί με τα νεκρά κύτταρα, να αποδυναμώνεται και η προστατευτική της ασπίδα .
  • Επιδερμίδα που κοκκινίζει και «φουντώνει» : πιθανότατα το πρόβλημα ακούει στο όνομα ροδόχρους νόσος (rosacea) . Πρόκειται για μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια με άγνωστα αίτια, η οποία χαρακτηρίζεται από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ερυθρότητα, ακόμα και μικρά εξανθήματα. Εμφανίζεται κατά κανόνα μετά τα 30, σε ευαίσθητες επιδερμίδες, συνήθως ανοιχτόχρωμες και την πυροδοτούν το κρύο, η ζέστη, τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και η έκθεση στον ήλιο.
  • Επιδερμίδα με κόκκινα σπυράκια και φαγούρα: Εάν η αντίδραση αυτή εκδηλωθεί με την εφαρμογή μιας καινούργιας κρέμας, το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε κάποιο συστατικό της. Τα αμυντικά κύτταρα του δέρματος, αντιλαμβάνονται την ξένη ουσία ως εισβολέα και μέσα σε λίγες ώρες –χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μια καθυστερημένη αντίδραση εβδομάδες αργότερα- «αντεπιτίθενται» με μια αλυσίδα δερματικών αντιδράσεων όπως εξανθήματα, κνησμός, ξεφλούδισμα κλπ..

Διαβάστε ακόμα

Κινήσεις... κατευνασμού

Η φροντίδα της ευαίσθητης όπως και της ευαισθητοποιημένης επιδερμίδας στηρίζεται σε ένα βασικό κανόνα: θα πρέπει να είναι απλή και εύκολη, με minimal καλλυντικές φόρμουλες, τόσο στον αριθμό των συστατικών που περιέχουν όσο και στη δραστικότητά τους, εμπλουτισμένες με αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά συστατικά.. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο καταστάσεις, είναι ότι στην ευαίσθητη επιδερμίδα ο κανόνας αυτός ισχύει εφ’ όρου ζωής, ενώ για την ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα, είναι ένα αναγκαστικό «διάλειμμα» από την συνηθισμένη ρουτίνα ομορφιάς, που θα της δώσει τον απαραίτητο χρόνο να επανορθώσει τις φθορές και να ενισχύσει τον προστατευτικό φραγμό της . Η ασφαλέστερη λύση είναι να επιλέξετε για την καθημερινή σας περιποίηση προϊόντα από σειρές ειδικά σχεδιασμένες για το ευαίσθητο δέρμα. Αν πάλι δεν θέλετε να τα αλλάξετε όλα, αλλάξτε κάποιες από τις συνήθειές σας, τουλάχιστον μέχρι να... επανέλθει η ηρεμία.

1. Μη δοκιμάζετε ταυτόχρονα πολλά νέα καλλυντικά. Η… συσσώρευση δραστικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα ευαισθητοποίηση και ανεπιθύμητους ερεθισμούς.

2. Αναζητήστε ήπια προϊόντα καθαρισμού , όπως είναι τα micellar waters, εμπλουτισμένα με ενυδατικά συστατικά και με χαμηλό pH, που δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα.

3. Αποφύγετε την επαφή της επιδερμίδας με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό.

4. Περιορίστε το scrub/peeling με ισχυρούς απολεπιστικούς παράγοντες-χημικούς ή φυσικούς.

5. Αποφύγετε συνθέσεις που περιέχουν άρωμα ή αιθέρια έλαια όπως και τις λοσιόν με οινόπνευμα (alcohol denat. SD), μενθόλη ή αμαμελίδα (witch hazel). Θεωρούνται ερεθιστικές ουσίες και είναι οι πιο πιθανοί «ένοχοι» για την ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας.

6. Μην παραλείπετε την καθημερινή αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία . Οι μικροφλεγμονές στα κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οι ακτίνες UV και η περιβαλλοντική ρύπανση είναι από τους πιο συχνούς παράγοντες ευαισθητοποίησης.


6+1 Skingurus favourites

Frezyderm, Micellar Water, ενεργό μικκυλιακό νερό καθαρισμού με ειδική αντιερεθιστική σύνθεση, ιδανική ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα, προσφέρει ενυδάτωση, αντιγήρανση και προστασία από τη ρύπανση.

Avène Tolérance, Lotion nettoyante gélifiée, ήπια λοσιόν καθαρισμού με 99% φυσική σύνθεση, χωρίς άρωμα, που σέβεται τον δερματικό φραγμό, αποτρέποντας την αίσθηση τραβήγματος και τους ερεθισμούς.

The Skin Pharmacist, Sensitive Skin, Vitamin B12 Tonic Water, ενυδατική και καταπραϋντική τονωτική λοσιόν με βιταμίνη Β12, υαλουρονικό νάτριο, καταπραϋντική πανθενόλη & σαρκοζίνη για το ξηρό ή/και πολύ ξηρό ή/και ευαίσθητο δέρμα.

La Roche Posay, Cicaplast B5 Spray, αναπλαστικό spray με βιταμίνη Β5 (πανθενόλη) και madecassoside που σέβεται το μικροβίωμα, επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και δεν ξηραίνει το δέρμα.

Belif, Aqua Bomb Cica Cream for Sensitive Skin, ανάλαφρη κρέμα προσώπου με εκχυλίσματα centella asiatica και madecassosside, ενυδατώνει την ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα και καταπραΰνει την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και την ξηρότητα που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες και στρες (www.sephora.gr ) .

Bioderma Sensibio Defensive, Crème Active Apaisante, ενυδατική κρέμα με αντιοξειδωτικές καρνοσίνη και βιταμίνη Ε και τεχνολογία Defensive που καταπραΰνει ενεργά όλα τα συμπτώματα του ευαίσθητου/ ευαισθητοποιημένου δέρματος και ενδυναμώνει τους αμυντικούς μηχανισμούς του.

Shiseido Suncare, Urban Environment Age Defense SPF30, κρέμα προστασίας από τις ακτίνες UV και την αστική ρύπανση με αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα και την καινοτόμο τεχνολογία Spirulina Energy Essence που αξιοποιεί την δύναμη του ήλιου, μετατρέποντάς την σε ευεργετικό φως για την επιδερμίδα.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;