CONNECT:  
             

Φλεγμονή: το άλλο όνομα της γήρανσης;

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Γνωρίζουμε ότι η αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι όταν δέχεται μια επίθεση εκδηλώνεται με φλεγμονή. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα είναι ότι σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία, οι ρυτίδες μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια καλά κρυμμένη φλεγμονή...Τα τελευταία χρόνια η φλεγμονή έχει γίνει «hot topic» για τη βιομηχανία της ομορφιάς καθώς πιστεύεται ότι ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, την ακμή, τη ροδόχρου νόσο, ακόμα και με την τριχόπτωση!

Τι είναι;

Αντιμετωπίζουμε συνήθως τη φλεγμονή σαν κάτι κακό. Δεν είναι όμως. Αντίθετα, πρόκειται για μια ζωτική λειτουργία άμυνας του οργανισμού . Χωρίς τα σημάδια της, την κοκκινίλα, το αίσθημα καύσου, ή το πρήξιμο, δεν ξεκινά η διαδικασία επούλωσης. Τι συμβαίνει όμως όταν η φλεγμονή … «ξεχνά» να υποχωρήσει; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχουν δύο ειδών φλεγμονές: η οξεία και η χρόνια.

Η οξεία φλεγμονή είναι η άμεση αντίδραση του οργανισμού σε έναν ερεθιστικό παράγοντα με την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών όπως είναι οι ισταμίνες και οι κυτοκίνες και την αποστολή κυττάρων του ανοσοποιητικού με σκοπό να εξολοθρεύσουν τον «εχθρό». Είναι το σήμα που παίρνει το σώμα μας για να ξεκινήσει τη διαδικασία επούλωσης ενός τραύματος ή μιας μόλυνσης . Η βιοχημική διαδικασία αυτή εκδηλώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά ως και λίγες ώρες μετά τη «επίθεση» και υποχωρεί μόλις το ερέθισμα πάψει να υφίσταται.

Αντίθετα, η χρόνια φλεγμονή, αυτή που συνδέεται με τη γήρανση, είναι μια παρατεταμένη αντίδραση σε μια επίθεση ελευθέρων ριζών, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και αρκετά χρόνια . Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται μια αλλαγή του τύπου των φλεγμονωδών κυττάρων, τα οποία αρχίζουν να καταστρέφουν «κατά λάθος» και υγιείς ιστούς (κολλαγόνο, ελαστίνη), δημιουργούν νέες φλεγμονές οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν νέες ελεύθερες ρίζες , επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας, με ορατά σημάδια χαλάρωσης, απώλεια λάμψης, ανομοιόμορφη υφή, γραμμές και ρυτίδες.

Τι πυροδοτεί τη φλεγμονή;

Ο ήλιος: Η απότομη έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί όπως γνωρίζουμε στο ηλιακό έγκαυμα, σημάδι εξωτερικής φλεγμονής. Συγχρόνως όμως ενεργοποιεί την παραγωγή ουσιών που πυροδοτούν με τη σειρά τους μηχανισμούς παραγωγής μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα. Το μαύρισμα που αποκτάμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά η «απάντηση» της επιδερμίδας στην εσωτερική φλεγμονή .

Το περιβάλλον: Η ατμοσφαιρική μόλυνση, τα καυσαέρια και οι ρύποι παράγουν ελεύθερες ρίζες. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα «επιτίθεται» για να τις αντιμετωπίσει προκαλώντας φλεγμονή.

Το κάπνισμα: Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη διαρκή έκθεση της επιδερμίδας στα τοξικά χημικά του τσιγάρου –τα οποία δρουν όπως ακριβώς και οι ελεύθερες ρίζες- πυροδοτεί τη φλεγμονή και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Το στρες : Τα υψηλά επίπεδα στρες στον οργανισμό οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης- μια ορμόνη η οποία σε μεγάλες ποσότητες δεν διαφέρει από μια τοξίνη- και στη δημιουργία φλεγμονής.

Η διατροφή: Η ζάχαρη , οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα κορεσμένα λίπη και τα trans (υδρογονωμένα) λιπαρά οξέα είναι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών.

Η ακμή: Η ακνεϊκή επιδερμίδα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση φλεγμονής. Αν στο πρόβλημα αυτό προστεθούν και οι επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα σημάδια γήρανσης να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα.

Τα καλλυντικά : «Επιθετικά» προϊόντα περιποίησης –ιδίως αυτά που έχουν όξινο pH- όπως και ορισμένα συντηρητικά ή γαλακτωματοποιητές που προστίθενται συχνά σε καλλυντικές συνθέσεις , ερεθίζουν και ευαισθητοποιούν την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να αμύνεται δημιουργώντας φλεγμονή.

Η ανατομία μιας ρυτίδας

Λίγα μόλις λεπτά μετά την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, τη ρύπανση, τον καπνό κλπ, δηλαδή στο οξειδωτικό στρες, ενεργοποιούνται οι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί της. Η επίθεση όμως που δέχονται τα κύτταρα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορούν να εξουδετερώσουν τα φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία εξαντλούνται και οι ελεύθερες ρίζες πλησιάζουν επικίνδυνα το χόριο, προκαλώντας σιγά-σιγά φθορές στο κολλαγόνο και την ελαστίνη. Ο δομικός σκελετός της επιδερμίδας αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικροσκοπικές ουλές. Το αμυντικό σύστημα των κυττάρων, σε μια ακόμα προσπάθεια να αντεπιτεθεί στον «εισβολέα» , τις ελεύθερες ρίζες, αντιδρά προκαλώντας φλεγμονή γύρω από αυτές τις μικρο-ουλές. Μια ρυτίδα έχει μόλις γεννηθεί………

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Να αποφεύγουμε τον ήλιο-τουλάχιστον χωρίς υψηλή προστασία.
  • Να περιορίσουμε την άμεση ή έμμεση έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.
  • Να αφαιρέσουμε από το διαιτολόγιό μας τα ανθυγιεινά λίπη, τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να υιοθετήσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής –χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη-με λιγότερο κρέας , περισσότερα ψάρια, άφθονα φρούτα και λαχανικά, μονοακόρεστα λιπαρά όπως είναι το λάδι της ελιάς, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς .
  • Να καταπολεμήσουμε το χρόνιο στρες .
  • Να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.
  • Να «επενδύσουμε» στην άσκηση. Ένα 30λεπτο πρόγραμμα ήπιας αεροβικής γυμναστικής 4-5 φορές την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή στον οργανισμό.
  • Να φροντίζουμε την ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα –η έλλειψη υγρασίας πυροδοτεί τη φλεγμονή- με εξειδικευμένες συνθέσεις που ενυδατώνουν, καταπραΰνουν και αποκαθιστούν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας.
  • Να αναζητήσουμε καλλυντικά εμπλουτισμένα με ενεργά συστατικά που προσφέρουν τόσο αντιοξειδωτική όσο και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι βιταμίνες C και Ε, το άλφα λιποϊκό οξύ, το συνένζυμο Q10 και τα εκχυλίσματα τζίντζερ και τζίνσενγκ , καταπολεμούν τη φλεγμονή και ενδυναμώνουν τη δομή των κυττάρων.

 

Σχετικά θέματα
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
2014-11-08
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
 
UV-Rays Anatomy
2014-04-26
UV-Rays Anatomy
 
Αντιοξειδωτικά: ο φύλακας άγγελός μας
2014-08-19
Αντιοξειδωτικά: ο φύλακας άγγελός μας
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

EXPIRED COSMETICS

 

2020-11-27
Μήπως φοράτε ...ληγμένα καλλυντικά;

Αν κρατάτε την πανάκριβη κρέμα που αγοράσατε κάποτε, μόνο για ειδικές περιστάσεις, ή τη χρησιμοποιείτε...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;