CONNECT:  
             

​Micellar waters: Γιατί τα αμφισβητούν;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

Eau micellaire Μοιάζουν με δροσερό νερό αλλά δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ένα γαλάκτωμα καθαρισμού. Είναι απλά στη χρήση αλλά προπάντων γρήγορα, αφού ολοκληρώνουν το ντεμακιγιάζ με μια κίνηση. Όμως τελευταία, κάποιοι επιμένουν ότι τα δημοφιλή "νερά καθαρισμού" δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν. Έχουν δίκιο ή υπερβάλλουν; Εμείς το ψάξαμε και στο σημερινό μας post βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τα micellar waters αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στον κόσμο των καλλυντικών - όταν η Bioderma λάνσαρε το κλασικό πλέον Eau Micellaire της, το Sensibio H2O– και σήμερα δεν υπάρχει σειρά προϊόντων καθαρισμού που να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα «νερό». Ο λόγος είναι απλός. Το Micellar Water είναι ένα προϊόν "όλα σε ένα", που χρησιμοποιείται γρήγορα και εύκολα, ένα πολύ-εργαλείο που μπορεί να αντικαταστήσει το γαλάκτωμα, το ντεμακιγιάζ ματιώνκαι την τονωτική λοσιόν. Σε ένα και μόνο βήμα, χωρίς καν να χρειάζεται ξέπλυμα, απομακρύνει τα πάντα αφήνοντας στην επιδερμίδα μόνο αίσθηση φρεσκάδας.

Μαγνήτες ...παντός ρύπου

Το μυστικό τους όπλο είναι τα micelles, δηλαδή τα μικκύλια. Για να καταλάβουμε πώς τα καταφέρνουν, καλό είναι να κάνουμεπρώτα μια μικρή επανάληψη. Τα καλλυντικά προϊόντα καθαρισμού βασίζουν τη δράση τους σε μια μεγάλη ομάδα ουσιών φυσικής ή συνθετικής προέλευσης, οι οποίες ονομάζονται τασιενεργές ή επιφανειοδραστικές. Τα μόρια από τα οποία αποτελούνται, έχουν ένα υδρόφιλο «κεφάλι» (που αγαπά δηλαδή το νερό) και μια λιπόφιλη «ουρά» (που αγαπά το λάδι). Αυτές λοιπόν οι αμφίφιλες ουσίες κατορθώνουν να αναμείξουν το λάδι με το νερό και να αφαιρέσουν ρύπους, σμήγμα και μακιγιάζ.

Στη φόρμουλα όμως ενός micellar water συμβαίνει κάτι διαφορετικό με τις επιφανειοδραστικές ουσίες. Οι λιπόφιλες «ουρές» των μορίων τους πλησιάζουν αυτόματα η μία την άλλη για να προστατευτούν από το νερό που τα περιβάλλει, σχηματίζοντας αόρατα μικροσφαιρίδια με τις «ουρές» προς το κέντρο και τα «κεφάλια» προς τα έξω. Τα μοτίβα αυτά ονομάζονται μικκύλια (micelles). Όταν εμποτίζουμε μια ροδέλα ντεμακιγιάζ με micellar water τα μικκύλια ανοίγουν και αναδιατάσσονται. Τα υδρόφιλα «κεφάλια» τους ακουμπούν πάνω στη ροδέλα - το βαμβάκι είναι και αυτό υδρόφιλο υλικό- και οι λιπόφιλες «ουρές» τους, μαγνητίζουν το μακιγιάζ, τους ρύπους και το σμήγμα – όλα με λιπαρή σύνθεση- από την επιφάνεια της επιδερμίδας- τα παγιδεύουν και τα αφαιρούν.

Τα micellar waters στο εδώλιο

Τελευταία, τα «νερά καθαρισμού» αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις από ορισμένους δερματολόγους οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε, κυρίως λόγω των δραστικών επιφανειοδραστικών ουσιών που περιέχουν. Ας δούμε ποιες είναι οι ενστάσεις τους:

● Τα μικκύλια που συνθέτουν τα micellar waters είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί καθαριστικοί παράγοντες. Αυτό όμως είναι και το πρόβλημα, ότι δηλαδή, καθαρίζουν παραπάνω από όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό καταστρέφοντας μέρος από το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας και να την αφήνουν εκτεθειμένη στις εξωτερικές επιθέσεις .

● Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά την εφαρμογή ενός micellar water -ιδίως αν περιέχει επιφανειοδραστικές ουσίες με θειικά άλατα/SLS ή πολυαιθυλενογλυκόλη/ PEG -η ξηρή επιδερμίδα «τραβάει» , η ευαίσθητη «τσιμπάει» και κοκκινίζει , ενώ η λιπαρή, με τάση ακμής, αναπληρώνει το σμήγμα που χάνει, παράγοντας περισσότερο σμήγμα, γίνεται επομένως ακόμα πιο λιπαρή.

● Όταν χρησιμοποιούμε τις ροδέλες ντεμακιγιάζ εμποτισμένες με νερό micellar , έχουμε την τάση να κάνουμε πολλά περάσματα, προς όλες τις κατευθύνσεις, μια κίνηση που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενο τρίψιμο της επιδερμίδας και μπορεί να την ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο.

● Το γεγονός ότι τα micellar waters κατά κανόνα δεν ξεπλένονται, άρα οι επιφανειοδραστικές ουσίες τους παραμένουν στο δέρμα για ώρες, κάνει κακό. Εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ακόμη και σπυράκια, μπλοκάρουν το επόμενο βήμα της ρουτίνας μας, κάνοντας τους ορούς και τις ενυδατικές κρέμες λιγότερο αποτελεσματικές.

...και η ετυμηγορία μιας Skinguru

Κατά τη γνώμη μου, οι δύο πρώτες «κατηγορίες» που προσάπτουν στα micellar waters, δεν ευσταθούν, τουλάχιστον όχι πια. Όντας λάτρης των απλών και πρακτικών λύσεων στη ρουτίνα περιποίησης δοκιμάζω σχεδόν κάθε «νερό» που βγαίνει στην αγορά. Έχω να πω λοιπόν ότι οι συνθέσεις τους βελτιώνονται διαρκώς και τα επιφανειοδραστικά που χρησιμοποιούν είναι εξαιρετικά ήπια, απαλλαγμένα από ουσίες που κατηγορούνται συχνά για ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας και ερεθισμούς. Δεν περιέχουν σαπούνι - πολλά από αυτά ούτε άρωμα- και δεν διαταράσσουν το pH ή το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας. Είναι υποαλλεργικά και ταιριάζουν σε όλους τους τύπους επιδερμίδας, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν πλέον ακόμα πιο εξειδικευμένα micellar waters , για λιπαρές, ακνεϊκές ή ευαίσθητες επιδερμίδες, για το ντεμακιγιάζ των ματιών ή bio και vegan συνθέσεις, με συστατικά φυσικής προέλευσης που αγγίζουν σχεδόν το 100%!.

Οφείλω να πω ωστόσο ότι οι δύο τελευταίες «κατηγορίες» έχουν μια μικρή δόση αλήθειας. Για την ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας από το επαναλαμβανόμενο πέρασμα της ροδέλας ο «ένοχος» είμαστε προφανώς εμείς. Για την έστω και μικρή πιθανότητα όμως, το νερό micellar, παραμένοντας στην επιφάνεια της επιδερμίδας, να γίνει αιτία ερεθισμού, μάλλον φταίει το... μάρκετινγκ της βιομηχανίας καλλυντικών που επιλέγει να προβάλλει την ελκυστική φράση "χωρίς ξέβγαλμα" ή “rinse-free”, στις ετικέτες των περισσότερων μπουκαλιών. Μολονότι δεν λέει... ψέματα-προσωπικά δεν ξεπλένω το micellar water, αλλά ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα- μια καλή συμβουλή είναι να μην την παίρνετε πάντα τοις μετρητοίς ιδίως αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή ή/και ευαίσθητη. Σύμφωνα με τους δερματολόγους το micellar water είναι προτιμότερο να ξεπλένεται με καθαρό νερό ή με ιαματικό νερό σε σπρέι -όπως ισχύει και για το γαλάκτωμα καθαρισμού -για να μην μένουν κατάλοιπα. Η επιλογή δική σας...

v Να θυμάστε ότι… για να είναι αποτελεσματικός ο καθαρισμός και η αφαίρεση του μακιγιάζ με το νερό micellar, θα πρέπεινα περνάτε το βαμβάκι πολύ αργά πάνω από το δέρμα, ώστε τα μικύλλια να έχουν χρόνο να «μαγνητίσουν» όλους τους ρύπους. Επίσης, είναι προτιμότερο να αφήνετε για λίγο τη ροδέλα πάνω σε έντονα μακιγιαρισμένες περιοχές (π.χ. τα μάτια) αντί να την τρίβετε ή να την περνάτε ξανά και ξανά- η φόρμουλα είναι αυτή που κάνει τη δουλειά, όχι η κίνηση με το βαμβάκι μπρος-πίσω.

15 Skingurus favouritemicellars

Για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Filorga Micellar Solution, νερό καθαρισμού προσώπου 3 σε 1 με αντιγηραντική δράση, καθαρίζει, αφαιρεί το μακιγιάζ και ενυδατώνει χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία του pH. Radiant Professional Bi-Phase Micellar Water, διφασικό νερό καθαρισμού, αφαιρεί απαλά χωρίς να ερεθίζει ακόμη και το έντονο-αδιάβροχο μακιγιάζ. YouthLab, Micellar Water, μη λιπαρό διάλυμα καθαρισμού, χωρίς SLES, SLS, απομακρύνει αδιάβροχο μακιγιάζ, ρύπους και πλεονάζουσα λιπαρότητα, εξισορροπεί το μικροβίωμα της επιδερμίδας και την καταπραΰνει, χωρίς να διαταράσσει το υδρολιπιδικό φιλμ ή να αφυδατώνει. Frezyderm, Micellar Water, ενεργό μικκυλιακό νερό για πολύ βαθύ καθαρισμό, προσφέρει ενυδάτωση, αντιγήρανση και προστασία από τη ρύπανση. L'Oréal Paris, Revitalift Filler ΝερόMicellaire με υαλουρονικό οξύ, αφαιρεί το μακιγιάζ, ενυδατώνει, απαλύνει την επιδερμίδα και αναπληρώνει τον όγκο της.

Για ευαίσθητες επιδερμίδες. Bioderma, Sensibio H2O eye, διφασικό νερό micellaire υψηλής ανοχής, για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών και των χειλιών, αφαιρεί το αδιάβροχο μακιγιάζ και τους ρύπους, ενισχύει το δερματικό φραγμό και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Garnier Skin Active Διφασικό Νερό Micellaire για πρόσωπο και μάτια, κατάλληλο και για χρήστες φακών επαφής, καθαρίζει, απομακρύνει ακόμα και το αδιάβροχο και μακράς διαρκείας μακιγιάζ και τους ρύπους και καταπραΰνει την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Για λιπαρές επιδερμίδες. La Roche Posay, Effaclar Eau Micellaire Ultra, micellar water με Ιαματικό Νερό εξυγιαίνει το λιπαρό και ευαίσθητο δέρμα με τάση ατελειών και απομακρύνει απαλά ρύπους, σμήγμα και μακιγιάζ χωρίς να ξηραίνει το δέρμα. Eau Thermale Avène, Cleanance Νερό Micellaire , με βιοδιασπώμενη σύνθεση, καθαρίζει απαλά το πρόσωπο και τα μάτια του ευαίσθητου μικτού έως λιπαρού δέρματος με ατέλειες ή τάση ακμής, απομακρύνοντας ρύπους και μακιγιάζ και χαρίζει ματ αποτέλεσμα.

Για επιδερμίδες με...οικολογικές ανησυχίες. Caudalie, Vinoclean Eau Micellaire Démaquillante, vegan νερό καθαρισμού με βιολογικό νερό σταφυλιών και χαμομήλι, για πρόσωπο & μάτια, με 98% συστατικά φυσικής προέλευσης, ενυδατώνει και καταπραΰνει την επιδερμίδα. Eleusis Micellar Water, μικυλλιακό νερό καθαρισμού, 100% vegan, με εκχύλισμα Babassu και φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες (www.eleusiscosmetics.gr ). Lierac, The Micellar Water, μικκυλιακό νερό με vegan σύνθεση-96% συστατικά φυσικής προέλευσης-, εμπλουτισμένο με σύμπλοκο πρεβιοτικών, καθαρίζει, ενυδατώνει και διατηρεί την ισορροπία του μικροβιώματος. Diadermine Naturally BIOme, Micellar Water Refreshing , αναζωογονητικό νερό καθαρισμού με ανανεωμένη φόρμουλα, ενισχυμένη με βοτανικά πρεβιοτικά , 99% συστατικά φυσικής προέλευσης και 10% συστατικά από βιολογικές καλλιέργειες που σέβεται τη φυσική ισορροπία του δέρματος. Nuxe, Very Rose, Eau Micellaire Apaisante 3-en-1, μικκυλιακό νερό καθαρισμού και ντεμακιγιάζ με ροδόνερο για πρόσωπο και μάτια, με vegan, minimal σύνθεση και ήπιους καθαριστικούς παράγοντες που σέβεται την ισορροπία της επιδερμίδας, προστατεύει το μικροβίωμά της και την καταπραΰνει.

.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;