CONNECT:  
             

​Το ρολόι της επιδερμίδας λέει πάντα τη σωστή ώρα...για φροντίδα 

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

circadian rythm Ίσως έχετε ξανακούσει για τον κιρκάδιο ρυθμό, το 24ωρο «ρολόι»,  με βάση το οποίο το σώμα μας ρυθμίζει τις βιολογικές του λειτουργίες. Πόσες όμως από εσάς γνωρίζετε ότι και το δέρμα μας έχει το δικό του "εσωτερικό" ρολόι που αν το ακούσουμε και προσαρμόσουμε τη ρουτίνα  περιποίησης της επιδερμίδας ανάλογα, θα την κρατήσουμε για καιρό προστατευμένη και νεανική;

Ο κιρκάδιος ή κιρκαδικός ρυθμός -ο αγγλικός όρος circadian rhythm προέρχεται από την λατινική φράση «circa diem» που σημαίνει «κατά τη διάρκεια μιας ημέρας» -είναι ένα 24ωρο «ρολόι», με βάση το οποίο κάθε ζωντανό πλάσμα ρυθμίζει μια σειρά από βιολογικές λειτουργίες. Οι γνωστικές μας λειτουργίες, ο μεταβολισμός, ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης και πολλές ακόμα λειτουργίες, όλες ακολουθούν έναν ενδογενή κιρκάδιο ρυθμό που προσαρμόζεται όμως στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, με πιο σημαντικό το φως της ημέρας. Το «κεντρικό ρολόι» βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και καταγράφει τον χρόνο των συμβάντων, ενώ το υπόλοιπο σώμα συγχρονίζεται με αυτό, μέσω νευρικών και ορμονικών σημάτων, τα οποία επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο κιρκάδιος ρυθμός δεν είναι όμως ένας. Πολλά όργανα του σώματος πιστεύεται ότι διαθέτουν εσωτερικό ρολόι και το δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, όλα τα κύτταρά του, από τα κερατινοκύτταρα, τους ινοβλάστες, τα μελανινοκύτταρα έως και τους θύλακες των τριχών, περιέχουν ισχυρά, αυτόνομα «ρολόγια».

Σε ρυθμούς άμυνας-επανόρθωσης-ανανέωσης

Το βιολογικό ρολόι των κυττάρων του δέρματος ρυθμίζεται από μια ειδική ομάδα γονιδίων έτσι ώστε στη διάρκεια της μέρας, να αμύνονται απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις ενώ τη νύχτα, δίνει το σύνθημα στα κύτταρα να επανορθώσουν τις φθορές τους και να ανανεωθούν. Γι’ αυτό, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόνταπεριποίησης τη σωστή ώρα της ημέρας, μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη ρουτίνα μας και να προσφέρουμε στην επιδερμίδα ακριβώς το είδος της υποστήριξης που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής και νεανική.

Με το φως της ημέρας..., το δέρμα μας εκτίθεται συνεχώς σε επιθετικούς παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση και οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της ημέρας οι δείκτες του βιολογικού ρολογιού των κυττάρων του «δείχνουν» ότι είναι ώρα για άμυνα. Τι κάνει τότε το δέρμα;

  • Χαμηλώνει τη θερμοκρασία: Για να αμυνθεί αποτελεσματικότερα, μειώνει τη ροή του αίματος -περιορίζοντας έτσι τη διαπερατότητα του προστατευτικού φραγμού - με αποτέλεσμα η επιφανειακή θερμοκρασία του δέρματός μας να είναι χαμηλότερη νωρίς μέσα στη μέρα.
  • Αυξάνει την παραγωγή σμήγματος: Με τον τρόπο αυτό το δέρμα δημιουργεί ένα φυσικό φιλμ στην επιφάνεια για να προστατευτεί από το περιβάλλον. Η παραγωγή σμήγματος κορυφώνεται νωρίς το απόγευμα.
  • Ενισχύει τη λειτουργία του φραγμού: Μελέτες έχουν δείξει ότι το δέρμα συγκρατεί καλύτερα την υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας χάρη στη βελτιωμένη λειτουργία του προστατευτικού φραγμού. Αυτό σημαίνει καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης, αλλά και ότι το δέρμα είναι λιγότερο δεκτικό στα προϊόντα περιποίησης.
  • Παράγει περισσότερα αντιοξειδωτικά: Στην προσπάθειά του να προστατευτεί από τη βλάβη του DNA που προκαλούν στα κύτταρά του τα μόρια των ελεύθερων ριζών αυξάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας τη φυσική παραγωγή αντιοξειδωτικών

Πώς θα βοηθήσουμε εμείς. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας μας, τα συστατικά που ιδανικά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης είναι:

1. Αντηλιακά φίλτρα. Το αυτονόητο! Ένα αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο είναι το πιο σημαντικό βήμα στην πρωινή μας ρουτίνα χειμώνα-καλοκαίρι και ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατέψουμε τα κύτταρα του δέρματος από τη βλάβη που προκαλεί στο DNA τους η UV ακτινοβολία και να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση. Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένας λόγος που οφείλουμε να δείξουμε συνέπεια στη χρήση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του δέρματος για έως και 24 ώρες και να επηρεάσει τις νυχτερινές διαδικασίες επιδιόρθωσης των κυττάρων του.

2. Αντιοξειδωτικά. Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα της φυσικής άμυνας του δέρματός μας καθώς τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τις βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο, παρεμβαίνοντας στα ασταθή μόρια των ελεύθερων ριζών και εξουδετερώνοντάς τα.. Αν και τα κύτταρα εργάζονται ήδη σκληρά για να παράγουν αντιοξειδωτικά στη διάρκεια της ημέρας, στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης που ζούμε, συχνά δεν προλαβαίνουν να αποκρούσουν όλες τις επιθέσεις , οπότε ένα...boost εκ μέρους μας είναι σίγουρα καλοδεχούμενο.

3. Μέικαπ. Κι όμως! Το foundation που φοράμε κάθε μέρα δεν είναι μόνο η βάση του μακιγιάζ αλλά και μια επιπλέον ασπίδα προστασίας για το δέρμα. Κι αυτό γιατί, τα περισσότερα μέικαπ περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου -το ίδιο συστατικό που χρησιμοποιείται και στα αντηλιακά- το οποίο λειτουργεί ως φραγμός μεταξύ του δέρματός μας και του ήλιου, αντανακλώντας τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV.

Όταν πέφτει το σκοτάδι... οι δείκτες του βιολογικού ρολογιού των κυττάρων του δέρματος «δείχνουν» ότι είναι ώρα για αντεπίθεση - σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό η διαδικασία ξεκινά μόλις ο ήλιος δύσει και όχι μόνο στη διάρκεια του ύπνου, όπως νομίζαμε παλιά. Χωρίς εξωτερικές απειλές, το δέρμα είναι ελεύθερο να επιδιορθώσει τις φθορές που προκλήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας και να αναγεννηθεί. Και για να τα καταφέρει ...αλλάζει:

  • Ο φραγμός του γίνεται πιο διαπερατός: Αφού δεν έχει πια να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από το περιβάλλον, η λειτουργία του προστατευτικού φραγμού μειώνεται και το δέρμα γίνεται πιο δεκτικό στα συστατικά των προϊόντων νυχτερινής περιποίησης.
  • Μπαίνει σε κατάσταση επιδιόρθωσης: Γύρω στις 9 το βράδυ τα κύτταρα πιάνουν δουλειά και επισκευάζουν τις βλάβες από τις πρωινές επιθέσεις ενώ συγχρόνως ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Εκείνη την ώρα, λένε οι ειδικοί, η ικανότητα επανόρθωσης της φθοράς του DNA των κυττάρων του δέρματος φτάνει στο μάξιμουμ.
  • Επιταχύνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός: Τη νύχτα, τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται και διαιρούνται με υψηλότερους ρυθμούς, ώστε να μπορούν να ανανεωθούν.

Πώς θα βοηθήσουμε εμείς. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τις φυσικές επανορθωτικές διαδικασίες της επιδερμίδας μας, τα συστατικά που ιδανικά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης είναι:

1. Αντιοξειδωτικά. Ναι, σωστά διαβάσατε, «φοριούνται» και τη νύχτα! Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα καταναλώνει τα αποθέματα αντιοξειδωτικών του για να αμυνθεί απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Με το να τροφοδοτούμε το δέρμα με αντιοξειδωτικά το βράδυ του επιτρέπουμε να τα χρησιμοποιήσει για την επανόρθωση των φθορών του και συγχρόνως του παρέχουμε επιπλέον προστασία από το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών που έχουμε δυστυχώς την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούμε ακόμα και όταν πέφτουμε στο κρεβάτι- η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες τους διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του δέρμστος, μειώνει δραματικά την παραγωγή μελατονίνης και εμποδίζει τα κύτταρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης του DNA τους.

2. Ρετινόλη. Η πιο διάσημη μορφή της βιταμίνης Α, εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που επίσης διαθέτει, επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, κάνει ελαφρά απολέπιση, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενυδατώνει την επιδερμίδα και τη βοηθά να αναγεννηθεί εκ των έσω .

3. Απολεπιστικά οξέα. Τα AHAs και BHAs, έχουν κερατολυτική δράση, δηλαδή διαλύουν τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα που εμποδίζουν την αποτελεσματική διείσδυση άλλων ενεργών συστατικών και κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή. Τα οξέα βοηθούν επίσης στη μείωση των ανεπιθύμητων δυσχρωμιών (κηλίδες, σημάδια ακμής) και ενθαρρύνουν μια πιο ομοιόμορφη χροιά της επιδερμίδας.

4. Πεπτίδια. Τα «έξυπνα» αυτά συστατικά (ουσιαστικά πρόκειται για αλυσίδες αμινοξέων) στέλνουν …μηνύματα ανανέωσης στο κολλαγόνο. Χάρη στη βιομιμητική τους δράση (μιμούνται τη δράση των φυσικών πεπτιδίων), ξεγελούν τα κύτταρα και τα πείθουν να δώσουν εντολή στους ινοβλάστες να επιδιορθώσουν τις βλάβες που έχει υποστεί το κολλαγόνο από περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες και να συνθέσουν περισσότερες νέες ίνες για να αναπληρώσουν αυτό που έχει χαθεί-. η απώλεια κολλαγόνου είναι ένα βασικό σημάδι γήρανσης.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;