CONNECT:  
             

Αντιοξειδωτική προστασία στα... μέτρα μας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023
Αντωνία Θωμοπούλου

 

vitamin skin benefits2 Το σημαντικό ρόλο της αντιοξειδωτικής προστασίας στην καλή υγεία και εικόνα του δέρματός μας τον γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που ίσως χρειάζεται να γίνει πιο ξεκάθαρο είναι πως και στα αντιοξειδωτικά, η... εξειδίκευση μετράει. Ποιο, δηλαδή, από τη μακριά λίστα των πολύτιμων αυτών συστατικών ανταποκρίνεται ακριβώς στις εξειδικευμένες ανάγκες του.

Το δέρμα είναι, όπως ξέρουμε, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Και αυτό που είναι καθημερινά εκτεθειμένο στους περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι, όπως έχει αποδειχτεί, συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό -κατά 80% λένε οι ειδικοί- στην πρόωρη γήρανση. Ακτίνες UV, καπνός τσιγάρου, αστικοί ρύποι, πολύωρη έκθεση στην ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών σε συνδυασμό και με ενδογενείς παράγοντες, όπως είναι το άγχος, συνθέτουν ένα βλαβερό κοκτέιλ που πυροδοτεί τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ελεύθερων ριζών που, με τη σειρά τους, προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του δέρματος. Η φθορά που υφίστανται σταδιακά αποτυπώνεται με ορατές και συχνά μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις και βλάβες. Ενοχλητικές δυσχρωμίες, λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση.

Τι προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά

Λόγω των μαζικών επιθέσεων, οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί όσο και τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που διαθέτει το «οπλοστάσιο» του ανθρώπινου οργανισμού υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών των κυττάρων. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπλουτίζουν τα καλλυντικά και ενισχύουν τη φυσική ικανότητα του δέρματος να εξουδετερώνει τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. Αξίζει λοιπόν να δούμε ποια είναι η βασική ασπίδα άμυνας, τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά συστατικά και με ποιον τρόπο αυτά προστατεύουν το δέρμα.

Βιταμίνη C- για τις δυσχρωμίες

Η πιο ισχυρή υδατοδιαλυτή βιταμίνη του οργανισμού μας, που προσλαμβάνουμε όμως μόνο μέσω της καθημερινής διατροφής αφού ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τη συνθέσει, είναι και το πιο δραστικό αντιοξειδωτικό. Η τοπική εφαρμογή της έχει αποδειχτεί ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες προσφέροντας πλούσια προστασία στα κύτταρα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, διεγείρει την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης και αναστέλλει την παραγωγή της τυροσινάσης, του ενζύμου που συμμετέχει στο σχηματισμό μελανίνης. Χάρη στο τελευταίο, μειώνει αισθητά τις δυσχρωμίες που αλλοιώνουν την ομοιογένεια της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάκτηση της φωτεινής της όψης.

Βιταμίνη Ε - για την επίμονη ξηρότητα

Στη λίστα των συστατικών τη βρίσκουμε με το όνομα τοκοφερόλη ή τοκοφερόλες ή τοκοτριενόλες αφού στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα οκτώ στον αριθμό χημικών ενώσεων με παρόμοια σύσταση. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις λιπιδικές μεβράνες και τις πρωτεΐνες των κυττάρων του δέρματος από το οξειδωτικό στρες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και πάνω απ' όλα αποτρέπει την εξάτμιση νερού από τις κατώτερες στιβάδες. Έτσι, στις περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι η έντονη ξηρότητα, η χρήση καλλυντικών προϊόντων με βιταμίνη Ε είναι σίγουρο ότι θα αποκαταστήσει το διαταραγμένο φραγμό και θα αποτρέψει την απώλεια υγρασίας για ενισχυμένη, μακροπρόθεσμα, προστασία από τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Νιασιναμίδη - για ενδυνάμωση του φραγμού

Το νιασιναμίδιο ή νικοτιναμίδιο ή νιασιναμίδη, η υδροδιαλυτή μορφή της βιταμίνης Β3, αποτελεί μια από τις σύγχρονες ανακαλύψεις της βιομηχανίας της ομορφιάς που οχυρώνει το δέρμα αλλά και διορθώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία η τοπική εφαρμογή της νιασιναμίδης αυξάνει τα επίπεδα των κεραμιδίων (ceramides) και των λιπαρών οξέων, δομικών συστατικών της κεράτινης στιβάδας, επανορθώνει, οχυρώνει το φραγμό και αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού ενώ, ταυτόχρονα, βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα υγρασίας στην επιφάνεια και διασφαλίζει έτσι την καλή υγεία του δέρματος σε βάθος χρόνου.

Συνένζυμο Q10- τόνωση του ανοσοποιητικού και πλούσια ενέργεια

Είναι μια φυσική ουσία, ένα συστατικό της επιδερμίδας που παράγεται από το σώμα μας και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες ενώ συγχρόνως παρέχει ενέργεια χάρη στην τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού. Όμως το Q10 δεν είναι ανεξάντλητο. Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή του μειώνεται και η επιδερμίδα χάνει μια από τις φυσικές ασπίδες προστασίας. Το συνένζυμο Q10 που εμπλουτίζει τη σύνθεση πολλών καλλυντικών προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την επανορθωτική δράση των κυττάρων, αυξάνει τα επίπεδα ενυδάτωσης και συμβάλλει στην πρόληψη της φωτογήρανσης και των ρυτίδων.

Βιταμίνη Α- για ενισχυμένη αντιγηραντική δράση

Η ρετινόλη και τα ρετινοειδή έχουν αποδείξει πως είναι το πιο ισχυρό αντιγηραντικό όπλο που διαθέτει η βιομηχανία της ομορφιάς. Έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και ελαστίνης και ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Στοχεύοντας στους μηχανισμούς προστασίας και αναδόμησης επαναφορτίζουν, σταδιακά, τις κυτταρικές λειτουργίες που φθίνουν στο πέρασμα του χρόνου και «υπενθυμίζουν» στα κύτταρα να συμπεριφέρονται όπως ακριβώς όταν ήταν νέα και υγιή για να απαλύνουν τις δυσχρωμίες και να προσφέρουν σύσφιξη, λείανση, ελαστικότητα και φωτεινότητα στο δέρμα.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;