CONNECT:  
             

Smoke gets in your eyes

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Μια νέα επιστημονική μελέτη για πρώτη φορά αποδεικνύει ότι η υπερβολική και απρόσεκτη χρήση των μολυβιών για τα μάτια μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα όρασης…

Χωρίς ποτέ να βγουν εκτός trends, φέτος τα smoky eyes γνωρίζουν μεγάλες δόξες και το “feline look”, με το έντονο περίγραμμα των ματιών, έφερε για μια ακόμα φορά τα μολύβια και τα eyeliners στην πρώτη γραμμή του μακιγιάζ. Μια πρόσφατη όμως μελέτη ίσως μας κάνει λίγο πιο προσεκτικές στη χρήση τους.

Η μελέτη: Ομάδα επιστημόνων στο Ερευνητικό Κέντρο Φακών Επαφής του Πανεπιστημίου του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά, με επικεφαλής την Dr. Alison Ng, δημοσίευσαν μια ενδιαφέρουσα μελέτη στο το επίσημο περιοδικό της Ένωσης Οφθαλμολόγων. Eye and Contact Lens Science and Clinical Practice, (1/4/15).

Η διαδικασία: Με τη βοήθεια video οι ερευνητές κατέγραψαν, παρατήρησαν και συνέκριναν το ποσοστό των σωματιδίων που μεταφέρονται, από το μολύβι ματιών στη δακρυϊκή στιβάδα –το λεπτό προστατευτικό φιλμ δακρύων του ματιού- με την εφαρμογή διάφορων στιλ μακιγιάζ. Οι εθελόντριες που συμμετείχαν στη μελέτη, χρησιμοποίησαν μολύβι με γκλίτερ, αρχικά σύρριζα στη γραμμή των βλεφαρίδων και στη συνέχεια στο εσωτερικό τμήμα των κάτω βλεφάρων.

Τα ευρήματα: Όπως σημειώνει η Dr. Ng, «η μεταφορά ήταν μεγαλύτερη και έγινε ταχύτερα όταν το μολύβι εφαρμόζεται στην εσωτερική γραμμή των κάτω βλεφάρων». Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε 5 λεπτά, περνούν στο δακρυϊκό φιλμ του ματιού, 15-30% περισσότερα μικροσωματίδια όταν το μολύβι χρησιμοποιείται «μέσα» και όχι γύρω από το μάτι. Σταδιακά βέβαια, χάρη στις φυσικές άμυνες του ματιού, το ποσοστό αυτό ελαττώνεται-έπειτα από 2 ώρες παρέμενε ελάχιστο- ακόμα κι αυτό όμως μπορεί να αλλοιώσει το δακρυϊκό φιλμ.

Η αλλοίωση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας, ερεθισμό και κοκκινίλα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μόλυνση από τα βακτήρια που «φιλοξενούνται» στη μύτη του μολυβιού ή ήπιες διαταραχές στην όραση, σε γυναίκες έχουν ευαίσθητα μάτια η ταλαιπωρούνται από ξηροφθαλμία. Ειδικότερα για όσες φορούν φακούς επαφής, τα συστατικά των μολυβιών*, κολλούν πάνω στους φακούς επαφής και όταν αυτοί χρησιμοποιούνται για πάνω από μια μέρα, θαμπώνουν την όραση.

Τι θα πρέπει να κάνουμε: Σύμφωνα με την Dr. Ng, αν δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε το έντονο smoky look μπορούμε τουλάχιστον να περιορίσουμε τον κίνδυνο ερεθισμών και κυρίως μόλυνσης υιοθετώντας τρεις απλές αλλά σωτήριες κινήσεις:

  • Ξύνουμε πάντα τη μύτη του μολυβιού πριν το χρησιμοποιήσουμε-εκεί συσσωρεύονται τα βακτήρια.
  • Αν χρησιμοποιούμε μολύβια eyeliner με μηχανισμό twist-up κόβουμε ένα μικρό κομμάτι της μύτης.
  • Κάνουμε σχολαστικό ντεμακιγιάζ, κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

* Στα συστατικά ενός μολυβιού για τα μάτια περιλαμβάνονται κηροί, έλαια, σιλικόνες και φυσικό κόμμι που βοηθά το χρώμα να παραμένει στη θέση του και να αντέχει όταν ιδρώνουμε, όταν δακρύζουμε και βέβαια όταν ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα.

Πηγή: University of Waterloo. "Eyeliner application may cause eye problems, study finds." ScienceDaily. ScienceDaily, 1 April 2015.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
2023 beauty routine1

 

2023-01-09
Στοχευμένη, ενισχυμένη και αποτελεσματική: η ρουτίνα ομορφιάς το 2023

Με δύναμη από το πρόσφατο παρελθόν, το skinimalism, ένα από τα πιο διάσημα beauty trends, επανέρχεται...  

332300984

 

2023-02-27
Ο σπόρος που αγαπά την επιδερμίδα!

 

cover 3

 

2022-07-08
Πράσινο ''αποτύπωμα'' - η ομορφιά μας δείχνει τον... τρόπο

Ο ειδικά διαμορφωμένος κήπος στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’ Oréal Hellas, που είχαμε...  

3BiothermBottles

 

2021-07-02
Με δύναμη από το...μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη όπως και στη ζωή μας έχουν ευαισθητοποιήσει...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

microbeads

 

2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  

 

2018-06-28
Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;