CONNECT:  
             

Το περιβάλλον βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 28 Απριλίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

bigstock Η ζωή στις μεγαλουπόλεις προσθέτει χρόνια στην επιδερμίδα. Ρύποι, σκόνη και ηλιακή ακτινοβολία αφαιρούν τη φυσική της ζωντάνια και φρεσκάδα. Να εγκαταλείψουμε το κλεινόν άστυ, μάλλον δύσκολο . Μπορούμε όμως να πάρουμε τα μέτρα μας οχυρώνοντας αποτελεσματικά την επιδερμίδα στις καθημερινές επιθέσεις.

Το δέρμα δεν είναι μόνο ένας προστατευτικός φάκελος του οργανισμού. Είναι ένα πολύτιμο όργανο - το μεγαλύτερο αφού αποτελεί το 16% του συνολικού βάρους του σώματός μας- που είναι μόνιμα εκτεθειμένο σε παντός είδους επιθέσεις. Ήλιος και περιβαλλοντική μόλυνση είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που απειλούν καθημερινά την καλή υγεία, εικόνα και υφή του. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ η ατμοσφαιρική μόλυνση είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον το 80% των κατοίκων του πλανήτη, που αναδεικνύει τη μεγάλη εξάπλωση της ρύπανσης της Γης και επηρεάζει όλες τις ηλικίες και τους τύπους επιδερμίδας.

Τι συμβαίνει στο περιβάλλον και πώς επηρεάζεται η επιδερμίδα. Όταν αναφερόμαστε στους περιβαλλοντικούς ρύπους εννοούμε, καταρχάς, τους ορατούς- αιθαλομίχλη και σκόνη- αλλά και τους λιγότερο ορατούς, όπως είναι τα καυσαέρια, οι βιομηχανικές διεργασίες και, φυσικά, το όζον , ένας από τους πιο σημαντικούς ρυπογόνους παράγοντες. Το πρόβλημα για την επιδερμίδα ξεκινά με τα αιωρούμενα σωματίδια των ρύπων, τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνειά της . Στο παρελθόν οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα παραπάνω σωματίδια είναι αρκετά μεγάλα για να μπορούν να διαπεράσουν την κεράτινη στιβάδα. Όμως, όπως έδειξαν οι έρευνες, τα σωματίδια αυτά είναι πολύ μικρά- έως και είκοσι φορές μικρότερα από τους πόρους -, με αποτέλεσμα να εισχωρούν άμεσα και να καταστρέφουν την κεράτινη στιβάδα , τα αποθέματα νερού να χάνονται και η επιδερμίδα να αφυδατώνεται. Αυτά σε πρώτη φάση, γιατί η καθημερινή έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι η αιτία για την έντονη ξηρότητα, τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες , τις δυσχρωμίες αλλά και τυχόν δερματοπάθειες ή αλλεργίες που μπορεί να εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου.

Οργανώνουμε την άμυνά μας. Φανταστείτε την κεράτινη στιβάδα σαν τη σκεπή του σπιτιού μας. Αν τη συντηρούμε σωστά και τα κεραμίδια είναι σωστά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, το σπίτι παραμένει στεγνό και ζεστό και εμείς προστατευμένοι από τις «επιθέσεις», βροχή, ήλιο, κρύο, αέρα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην επιδερμίδα. Αν λοιπόν φροντίσουμε να διατηρούμε την κεράτινη στιβάδα σε άριστη κατάσταση, οι μικροοργανισμοί από το περιβάλλον όπως και οι ακτίνες UV δεν θα βρίσκουν δίοδο να εισχωρούν.

· Ο συστηματικός καθαρισμός συμπεριλαμβανομένης της τακτικής απολέπισης, μια φορά την εβδομάδα, είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή άμυνα της επιδερμίδας. Απομακρύνοντας ρύπους, σκόνη, ίχνη μακιγιάζ και σμήγμα απελευθερώνουμε τους πόρους και διευκολύνουμε την κυτταρική ανανέωση, τη βασική λειτουργία για την προστασία από την πρόωρη γήρανση.

· Σειρά έχει η ενυδάτωση. Όσο πιο καλά ενυδατωμένη είναι η επιδερμίδα, τόσο πιο ανθεκτική είναι στις καθημερινές επιθέσεις.

· Η καθημερινή χρήση αντηλιακού προϊόντος πάνω από την ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα είναι, επίσης, απαραίτητη. Σιγουρευόμαστε ότι προσφέρουν αντηλακή προστασία ευρέος φάσματος τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA, οι οποίες, ως γνωστό, έχουν την ίδια ένταση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι αυτές που ευθύνονται για τη φωτογήρανση της επιδερμίδας.

· Όμως ο πιο αποτελεσματικός και σίγουρος τρόπος προστασίας είναι τα αντιοξειδωτικά, οι ουσίες που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες , την κύρια αιτία γήρανσης της επιδερμίδας. Υπάρχουν πολλά, εκατοντάδες ή καλύτερα χιλιάδες αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ξεχωρίζουμε σαν πιο δραστικά τις βιταμίνες C και Ε, τις πολυφαινόλες, το πράσινο τσάι, τη ρεσβερατρόλη καθώς επίσης το συνένζυμο Q10 και αναζητούμε προϊόντα που τα συμπεριλαμβάνουν στη σύνθεσή τους. Και όπως μία, μόνο, τροφή δεν εξασφαλίζει την καλή υγεία του οργανισμού έτσι ακριβώς και ένα μόνο αντιοξειδωτικό δεν φέρνει ….την άνοιξη, δεν κατοχυρώνει την ολοκληρωμένη προστασία της επιδερμίδας. Όσο περισσότερα λοιπόν και σε όσο υψηλότερες, κατά το δυνατόν, συγκεντρώσεις , τόσο καλύτερη και αποτελεσματική θα είναι η προστασία της επιδερμίδας.

 

Σχετικά θέματα
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
2014-11-08
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
 
Αντηλιακή προστασία στο κλεινόν άστυ
2015-04-01
Αντηλιακή προστασία στο κλεινόν άστυ
 
Skin and the city
2014-10-14
Skin and the city
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;