CONNECT:  
             

Κλείστε ραντεβού...με τη ζωή

Αντωνία Θωμοπούλου Σάββατο, 2 Μαΐου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

melanoma Από τις 4-8 Μαΐου οι δερματολόγοι- μέλη της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος προσφέρουν μια δωρεάν εξέταση για τυχόν ύποπτες βλάβες. Σπεύσατε….. κλείστε σήμερα, κιόλας, ραντεβού.

Τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται 2.000.000 περιπτώσεις δερματικών καρκίνων. Από αυτές, οι 130.000 αφορούν το μελάνωμα, από το οποίο 66.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις μελέτες, 12 γυναίκες και 6 άνδρες ανά 100.000 κατοίκους προσβάλλονται κάθε χρόνο από μελάνωμα. Στην Ελλάδα εμφανίζονται μόνο 4-5 νέα περιστατικά, εντοπίζονται όμως όλο και περισσότερο σε πιο νεαρές ηλικίες. Ειδικότερα, το 2014, στη διάρκεια της εκστρατείας εξέτασης και ενημέρωσης του κοινού, διαγνώστηκαν δερματικές κακοήθειες στο 8, 8% των εξετασθέντων, από τους οποίους οι 121 είχαν βλάβες ύποπτες για μελάνωμα. Τις αιτίες τις γνωρίζουμε βέβαια όλοι. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές , η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως και η χρήση solarium για μαύρισμα χωρίς ήλιο -ευθύνεται για το 5% των νέων περιστατικών - είναι οι λόγοι που η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων αυξάνεται συνεχώς.

Πότε ανησυχούμε. Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος ή των βλεννογόνων. Αποτελείται από την κακοήθη μορφή μελαγχρωματικών κυττάρων, των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος που παράγουν μελανίνη. Το πρόβλημα ξεκινά από την έντονη κινητικότητα που χαρακτηρίζει τόσο τα υγιή μελαγχρωματικά κύτταρα όσο και τα κακοήθη, και τη δυσκολία του οργανισμού να εντοπίσει και αναγνωρίσει τα δεύτερα. Γι αυτό και η ανίχνευση του μελανώματος, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, είναι σωτήρια. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση και μόλις παρατηρήσουμε ένα ύποπτο σημάδι να απευθυνθούμε αμέσως στο δερματολόγο. Ποιες βλάβες όμως θεωρούνται ύποπτες;

· Η αύξηση μεγέθους μιας ελιάς

· Η αλλαγή χρώματος μιας ελιάς

· Η ασυμμετρία μιας ελιάς και

· Η αλλαγή των ορίων μεταξύ δέρματος και ελιάς.

Η αυτοεξέταση ανά έξι μήνες κρίνεται ως το πρώτο βήμα για τη σωστή πρόληψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δερματολογική εξέταση είναι απαραίτητη ανά διετία στις ηλικίες άνω των 35 ετών και κάθε χρόνο στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η εκστρατεία που σώζει ζωές. Από 4-8 Μαΐου και για 15η συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος, που στα καθ' ημάς έγινε Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène και της LEO Φαρμακευτική ΕΛΛΑΣ, οι δερματολόγοι, μέλη της ΕΔΑΕ, θα εξετάζουν ΔΩΡΕΑΝ στο ιατρείο τους αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή, για τυχόν ύποπτες βλάβες στο δέρμα ή πιθανό μελάνωμα. Εσείς δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στην ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης στον αριθμό 215 215 2223 από κάθε περιοχή της χώρας, να μάθετε σε ποιους δερματολόγους μπορείτε να απευθυνθείτε και να κλείσετε έγκαιρα ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη σελίδα Euromelanoma Greece στο Facebook και τον ιστότοπο της ΕΔΑΕ.

«Ας μην ξεχνάμε» επισημαίνει ο καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Δημήτρης Σωτηριάδης « ότι τα πρώιμα στάδια καρκίνων του δέρματος είναι εύκολο να εντοπιστούν με μια απλή κλινική εξέταση, επομένως μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της νοσηρότητας και φυσικά της θνησιμότητας».

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
STAND UP

 

2021-03-11
Το κίνημα Stand Up μιλά… Ελληνικά

"Γιατί σου αξίζει". Η L'Oréal Paris τιμά φέτος την 50η επέτειο της εμβληματικής υπογραφής της...  

beauty trends 2021

 

2021-01-04
​Πού πάει η ομορφιά το 2021;

Κάθε χρόνο, διεθνείς αναλυτές, αφουγκράζονται τον παλμό της παγκόσμιας αγοράς των καλλυντικών, μελετούν...  

Youth lab TestLab

 

2021-03-01
​And the winners are…

Πριν λίγες μέρες, σας προσκαλέσαμε να συμμετάσχετε σε ένα TestLab για να δοκιμάσετε την καινοτόμο...  

 

2020-03-13
Επιχείρηση... καθαρά χέρια

Τρία απλά tips υγιεινής και φροντίδας των χεριών για να παραμείνουμε προστατευμένες και ασφαλείς...  

covid

 

2020-04-08
​3+1 tips για μια ασφαλή ρουτίνα ομορφιάς...

Γιατί, ακόμα και απλές καθημερινές κινήσεις στη φροντίδα και το μακιγιάζ της επιδερμίδας μπορεί...  

L'OREAL FOR THE FUTURE

 

2020-07-15
​Η «πράσινη»  Γαλλική επανάσταση

Μέσα από το πρόγραμμα “L'Oréal for the Future”, ο γαλλικός κολοσσός καλλυντικών κάνει τη δική...  

122800

 

2020-10-29
Πείτε ΟΧΙ...

 


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;