CONNECT:  
             

Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 5 Μαΐου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Μας απασχολεί κυρίως την άνοιξη. Κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε. Συνήθως αποτυγχάνουμε. Πριν κατηγορήσουμε τον εαυτό μας ή τα προϊόντα που πιστέψαμε ότι θα κάνουν το θαύμα, ας βάλουμε –ξανά- το πρόβλημα στις αληθινές του διαστάσεις.

Τι είναι η κυτταρίτιδα; Μια διαταραχή, αισθητικής και όχι ιατρικής φύσης που ταλαιπωρεί το 90% των γυναικών και το 10% των ανδρών, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες . Η κληρονομικότητα και οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της όχι όμως τόσο όσο το σύγχρονο lifestyle, δηλαδή το στρες, η μη ισορροπημένη διατροφή, οι δίαιτες γιο-γιο, το κάπνισμα και η απουσία άσκησης.

Πώς εμφανίζεται; Από τα 25 και μετά, η σταδιακή μείωση των οιστρογόνων, επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και τα κύτταρα λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και τον εγκλωβισμό ανάμεσα στις ίνες του, διογκωμένων λιποκυττάρων τα οποία δημιουργούν τη γνωστή ανάγλυφη όψη της επιδερμίδας.

Γιατί προτιμά τις γυναίκες; Οι επιστήμονες λένε πως τα οιστρογόνα «γεννούν» λίπος ενώ η τεστοστερόνη το «καίει». Επομένως το γυναικείο σώμα είναι γενετικά προκαθορισμένο να ευνοεί τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Οι γυναίκες για παράδειγμα, έχουν αντί για μια, τρεις στιβάδες λίπους στην κοιλιά, τους γλουτούς, τους μηρούς και τα γόνατα . Από την άλλη η δομή του κολλαγόνου στο γυναικείο δέρμα –διαφορετική από ότι στους άνδρες- επιτρέπει στα διογκωμένα λιποκύτταρα να ασκούν μεγαλύτερη πίεση με συνέπεια την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη κυτταρίτιδας; Όχι είδη αλλά στάδια. Στο πρώτο στάδιο η καπιτονέ όψη εμφανίζεται μόνο αν τσιμπήσουμε το δέρμα. Στο δεύτερο, η κυτταρίτιδα είναι ορατή στους μηρούς όταν στεκόμαστε όρθιες. Στο τρίτο στάδιο το δέρμα γίνεται σκληρό στην υφή, πονά στην πίεση και η συσσωρευμένη κυτταρίτιδα είναι ορατή ακόμα κι όταν είμαστε ξαπλωμένες. Στο στάδιο αυτό η αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα είναι το ίδιο; Η υπερβολική συγκέντρωση λίπους στον λιπώδη ιστό και η διόγκωση των λιποκυττάρων ευθύνονται για την αύξηση της περιφέρειας κυρίως της κοιλιάς, των γλουτών και της μέσης .Το τοπικό πάχος, ένα πρόβλημα το οποίο εντείνεται με την ηλικία , δεν δίνει όπως η κυτταρίτιδα, ανάγλυφη όψη στην επιδερμίδα, αλλά συχνά συνοδεύεται από χαλάρωση.

Υπάρχει δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας; Κατηγορηματικά όχι. Όπως μας μαθαίνει η βιοχημεία, τα λιποκύτταρά μας διαθέτουν υποδοχείς που δίνουν την εντολή παραγωγής και αποθήκευσης λίπους και υποδοχείς που δίνουν εντολή διάσπασης και μετατροπής του σε ενέργεια. Η φύση όμως είναι άδικη με τις γυναίκες… Στο πάνω μέρος του σώματός μας, σε κάθε 4 υποδοχείς υπεύθυνους για τη διάσπαση του λίπους αναλογούν 5 για την παραγωγή του. Αντίθετα, στο κάτω μέρος του σώματος , σε κάθε υποδοχέα που «καίει» λίπος αναλογούν 9 που παράγουν! Αυτό σημαίνει ότι καμία δίαιτα δεν θα μπορέσει να δράσει τοπικά και στοχευμένα . Μόνο ο συνδυασμός ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής και συστηματικής άσκησης μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Τα όπλα κατά της κυτταρίτιδας στο μικροσκόπιο

Τα ενεργά συστατικά σταρ

Καφεΐνη . Η θεωρία λέει πως οι ξανθίνες με κυριότερο εκπρόσωπο την καφεΐνη έχουν λιπολυτική δράση, μπλοκάροντας τους υποδοχείς που δίνουν την εντολή παραγωγής λίπους . Για τον λόγο αυτό αποτελούν ενεργό συστατικό των περισσότερων προϊόντων κατά της κυτταρίτιδας. Ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να εισχωρήσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος στην αναγκαία ποσότητα που θα τις κάνει αποτελεσματικές.

Φυτικά & θαλάσσια εκχυλίσματα. Ο ρούσκος, η κεκρόπια το γκίνγκο μπιλόμπα, το πιπέρι, τα φύκια, ο κισσός και πολλά άλλα φυτά και βότανα εμπλουτίζουν με τη μορφή εκχυλισμάτων ή αιθέριων ελαίων τη σύνθεση πολλών «αδυνατιστικών» προϊόντων. Μολονότι δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώσουν την λιπολυτική δράση τους, τα συστατικά αυτά βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία, συμβάλλοντας έτσι έμμεσα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.

Οι θεραπείες σταρ

Ενδερμολογία: Συνδυαστική μέθοδος μηχανικού μασάζ με ειδική συσκευή υποατμοσφαιρικής πίεσης η οποία αναρροφά και αναδιπλώνει το δέρμα στοχεύοντας στην ανακατανομή του λίπους, τη βελτίωση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας, την αύξηση της συνεκτικότητας των ιστών και την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, χωρίς όμως συντήρηση, μετά το τέλος των συνεδριών, η κυτταρίτιδα επιστρέφει.

Ραδιοσυχνότητες. Η μέθοδος αυτή εκμεταλλεύεται την θερμική ενέργεια που παράγεται από τις ραδιοσυχνότητες για να διασπά το συσσωρευμένο λίπος και να ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου στην περιοχή που εφαρμόζεται. Σε συνδυασμό με τη χρήση υπερήχων και με μηχανικό μασάζ η επιδερμίδα γίνεται πιο σφριγηλή και η όψη φλοιού πορτοκαλιού βελτιώνεται αισθητά. Και εδώ τα αποτελέσματα είναι προσωρινά-και το κόστος υψηλό.

Υπέρηχοι: Ενέργεια που παράγεται από τους υπερήχους υψηλών συχνοτήτων και διασπά το λίπος χωρίς να καταστρέψει το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς. Η μεμβράνη των λιποκυττάρων διαλύεται, το λίπος περνά στην κυκλοφορία του αίματος, μεταβολίζεται από το συκώτι και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω της φυσικής οδού. Η τεχνική αυτή παρουσιάζει καλά αποτελέσματα στα «ψωμάκια», στη μέση και περιοχή της κοιλιάς. Δεν ενδείκνυται για περιοχές με λίγο λίπος και σε ώριμα δέρματα με έντονη χαλάρωση.

Κρυολιπόλυση: Πρόκειται για μια τεχνική ελεγχόμενης έκθεσης του δέρματος σε χαμηλές θερμοκρασίες (2,7οC) η οποία νεκρώνει τα λιποκύτταρα- χωρίς να βλάπτονται τα κύτταρα του δέρματος. Σταδιακά, το παγωμένο λίπος απορροφάται και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η τεχνική ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους (μείωση πόντων) στους μηρούς, τα γόνατα και τους γλουτούς, την κοιλιά και τα μπράτσα σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Μεσοθεραπεία. Στην παλαιότερη από τις μεθόδους αισθητικής ιατρικής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας εγχύεται στο χόριο του δέρματος με μικρο- ενέσεις, κοκτέιλ βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και άλλων φυτικών και φαρμακευτικών ουσιών με λιπολυτική, αποσυμφορητική και από-οιδηματική δράση. Η μεσοθεραπεία διευκολύνει τη λεμφική κυκλοφορία και αποτοξινώνει γι αυτό συνιστάται κυρίως για την αντιμετώπιση της οιδηματώδους κυτταρίτιδας , με παροδικά ωστόσο αποτελέσματα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

Σχετικά θέματα
Body Perfect: Αλήθειες & ψέματα
2017-05-29
Body Perfect: Αλήθειες & ψέματα
 
Τι είδους κυτταρίτιδα έχετε; (I)
2015-03-18
Τι είδους κυτταρίτιδα έχετε; (I)
 
Τι είδους κυτταρίτιδα έχετε; (IΙ)
2015-03-19
Τι είδους κυτταρίτιδα έχετε; (IΙ)
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

deodorants

 

2020-05-27
Όσα γνωρίζουμε -και όσα δεν γνωρίζουμε- για τον ιδρώτα και τα αποσμητικά

Παρά το διάλειμμα δροσιάς που διαδέχτηκε τον πρόωρο μαγιάτικο καύσωνα, ένα ακόμα ζεστό καλοκαίρι...  

 

2020-08-31
Μια σιλουέτα στα κιλά της, μια επιδερμίδα στα καλύτερά της

Απαλλαγείτε γρήγορα από τα παραπανίσια κιλά των διακοπών, εντάσσοντας στο καθημερινό σας μενού 5...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;