CONNECT:  
             

Αντιγήρανση 3.500.000.000 χρόνων…

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 23 Μαΐου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Μια θεωρία λέει ότι υπάρχουν ακόμα και στον Άρη. Το σίγουρο είναι ότι τα αρχέγονα  κυανοφύκη ή κυανοβακτήρια με το γαλαζοπράσινο χρώμα, που εντοπίζονται σε λίμνες του γλυκού νερού, σε θάλασσες, αλλά και σε αφιλόξενα μέρη, όπως σε σπηλιές, στον πάγο, στην έρημο ενώ πολλές φορές συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς σαν πράσινοι επιπλέοντες κόκκοι στην επιφάνεια του νερού,  έχουν μια εξελικτική ιστορία που ξεκινά 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν...

Οι γεωλόγοι μιλούν για «Εποχή των Κυανοβακτηρίων» και πιστεύουν ότι η ικανότητά τους να φωτοσυνθέτουν ήταν που πρόσφερε στη Γη το πρώτο της οξυγόνο και της επέτρεψε την ανάπτυξη της ζωής. Αυτοί οι απλούστατοι αλλά ισχυροί και εξαιρετικά ανθεκτικοί οργανισμοί κρύβουν μέσα τους μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα θρεπτικά, αναπλαστικά, αντιρυτιδικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- η διάσημη σπιρουλίνα ανήκει κι αυτή στα κυανοφύκη. Και η βιομηχανία της ομορφιάς έσπευσε να τα μελετήσει, να τα απομονώσει και να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο… καλλυντικό τρόπο.

Τι είναι

Τα κυανoφύκη (blue-green algae) είναι απλοί οργανισμοί (φωτοσυνθετικά βακτήρια) που ανήκουν στην ομάδα των προκαρυωτικών κυανοφυκών (όλα τα υπόλοιπα φύκη ανήκουν στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς) και αποτελούνται από 3 συστατικά στοιχεία: κυτοσόλη, βιλιπρωτεΐνη-στην παρουσία της οφείλουν το χρώμα τους- και μέταλλα. Συμβάλουν στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Τι κάνουν

Το απόσταγμά τους συμβάλλει στην ανανέωση των κερατινοκυττάρων, δρα στους ινοβλάστες αυξάνοντας τη σύνθεση φυσικού υαλουρονικού οξέως και ινών κολλαγόνου και ελαστίνης . Επιπλέον, ενεργοποιεί την παραγωγή του αυξητικού παράγοντα (VEGF)* ο οποίος συμμετέχει στη δημιουργία νέων μικροαγγείων, των αναπλαστικών μηχανισμών των κυττάρων που τροφοδοτούν με οξυγόνο, θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και αυξητικούς παράγοντες, συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερμίδας. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες τα κυανοφύκη, εκτός από αντιοξειδωτικά μπορούν να λειτουργήσουν και σαν φυσικά αντηλιακά φίλτρα –συνθέτουν μικροσκοπικά μόρια που απορροφούν τις ακτίνες UV.

Risk Factor

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις απελευθερώνουν τοξίνες, γνωστές ως κυανοτοξίνες. Τα κυανοφύκη όμως που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία καλλυντικών έχουν βιοτεχνολογική προέλευση και θεωρούνται απολύτως ασφαλή.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
50 years Klorane

 

2016-07-12
Όμορφη από τη φύση της

«Ότι είναι εξαιρετικό, ωριμάζει αργά», έγραφε ο Σοπενχάουερ. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει  και η Klorane....  

Magnolia

 

2016-10-15
Ανθισμένες Μανόλιες…. των Παγετώνων

Το μεγαλοπρεπές καλλωπιστικό φυτό, κουβαλάει στα στιλπνά φύλλα και τα ευωδιαστά του άνθη, τη σοφία  αρκετών...  

Centau

 

2016-12-17
Κυανή κενταύρια: το μπλε ''θαύμα'' της φύσης

Το όνομά του μπορεί να μη μας είναι ιδιαίτερα οικείο. Σίγουρα όμως το έχουμε δει το καλοκαίρι να...  

Calendula officinalis

 

2016-08-13
Δια πάσαν νόσον...

Ένα μικρό, άγριο καλλωπιστικό φυτό με έντονο κίτρινο χρώμα έχει όλα τα πολύτιμα συστατικά που καταπραΰνουν...  

cedrat Klorane

 

2016-08-20
Το κίτρο, το κίτρινο και η ιστορία…

Καλλιεργείται από την αρχαιότητα, αλλά δεν έγινε ποτέ διάσημο όσο  τα υπόλοιπα μέλη  της οικογένειάς...  

 

2016-09-17
Ένα Καπουτσίνο παρακαλώ…

Όχι, δεν μιλάμε για το γευστικό ρόφημα που απολαμβάνουμε στο αγαπημένο μας café, αλλά για ένα...  

Myrte

 

2016-09-24
Ένα κλωνάρι μυρτιάς

Από σύμβολο ομορφιάς και νεότητας στην αρχαιότητα , η μυρτιά ξεχωρίζει ανά τους αιώνες για τις πολύτιμες...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;